Kuzu

Als we wat willen binden of verdikken, dan grijpen we naar bekende bindmiddelen als aardappelzetmeel en maïzena. Deze bekende bindmiddelen kun je tegenwoordig ook biologisch kopen. Wil je het nog gezonder en ” groener” kies dan eens voor kuzu…..WATTEH? Ja, je leest het correct: KUZU.

Wat is kuzu?

Kuzu (spreek uit koedzoe) is een wit zetmeel, gemaakt uit de wortel van de wilde kuzu plant. Deze wilde-wingerdplant groeit in bergachtige omgevingen en slingeren zich om bomen heen. Ze zijn zelfs zo krachtig dat ze bomen kunnen omleggen. De plant bezit erg lange wortels, die erg diep de bodem in gaan. De planten worden geoogst zodra de wortels rijp genoeg zijn en zich hebben gevuld met levenskracht en goede bruikbare voedingsstoffen. De wortels worden geplet tot pulp ,dit wordt met koud bergwater gespoeld en gezeefd. Hierna wordt het opnieuw gespoeld en gedroogd. Het krijgt een zeer lange droog/rusttijd. Het resultaat is een krijtachtige massa, meestal brokjes.

Kuzu is een ideaal bindmiddel voor sauzen en soepen en desserts. Het heeft een grote bindkracht. Je kunt kuzu vergelijken met arrowroot. Kuzu geeft wel veel meer voordelen: het geeft bijvoorbeeld soepen en andere gladde vloeibare gerechten een mooie textuur en een glanzend effect. Het geeft geen nasmaak maar heeft een zeer zijdeachtige structuur waardoor een soep erg romig kan doen smaken Kuzu wordt vooral veel gebruikt in de Japanse keukens als verfijnd zetmeel om gerechten mee te binden.

Gezond

Maar kuzu is vooral ontzettend gezond. Sterker: het wordt al sinds de oudheid gebruikt als heilzaam natuurlijk medicijn. Het geeft erg veel medische toepassingsmogelijkheden. Het komt erg vaak voor in homeopathische geneesmiddelen en andere 100% natuurlijke medicatie. Het staat vooral bekend om zijn zeer heilzame en genezende werking bij griep en verkoudheid,(vastzittend) slijm en werkt zeer goed bij maag en darm-problematiek. Ook werkt het wonderlijk goed bij vermoeidheid (ME/CVS) en koorts. Het bevat een erg hoge concentratie aan flavonoïden, deze hebben een sterk medicinaal effect op het circulatiesysteem en spijsvertering. Kuzu is ook zeer rijk aan anti-oxidanten. Kuzu wordt ook vaak gebruikt bij darmkrampen. Dit komt omdat het een sterk vermogen heeft om samentrekkingen te remmen (zoals in de darmen) en bloedtoevoer te vergroten. Ook mensen met PDS zijn gebaat bij het gebruik van kuzu. Kuzu wordt erg veel gebruikt in de alternatieve geneeswereld ( homeopaten ) en in de ayurvedische wereld.

Het is verkrijgbaar in poeder en in brokjes. Je kunt het vinden in de bio winkel (bij de zeewieren en andere Chinese producten) en bij de toko. Nadeel: het is erg duur. Daar in tegen: je hebt er erg weinig van nodig om iets te binden. Kuzu moet je aanmaken met wat koud water en aan het eind van een kooktijd toevoegen. Het is klaar als de kuzu mooi helder is geworden.

Grijs of wit?

We kunnen kuzu in twee varianten kopen: een grijze variant en een witte variant. Wat is nu het verschil? Wel, de grijze variant is ongewassen en ongefilterd. Het bezit daarom nét even wat meer voedingswaarden dan de gewassen en gefilterde witte kuzu. Kies daarom ook altijd liefst voor de grijze kuzu. Nog een voordeel: grijze kuzu is goedkoper dan witte!

Hoe gebruik je kuzu?

Gebruik ongeveer 10 gram kuzu brokjes op 500 ml vloeistof. Voeg ongeveer twee eetlepels water toe aan de brokjes en roer alles tot een romig papje. Zodra je vloeistof goed is verwarmd, het papje toevoegen en goed blijven roeren. De massa zal indikken. Kuzu is uitzonderlijk geschikt voor recepten die langer bewaard moeten blijven. De bindkracht van kuzu is bijvoorbeeld groter dan arrowroot. Ideaal voor bijvoorbeeld vla of soepen en sauzen.

 

39 Reacties op “Kuzu

 1. Hallo Monique,

  Ik zie dat er naast witte kuzu ook grijze kuzu bestaat. Heb geprobeerd te vinden wat het verschil is tussen deze twee, maar kan het niet vinden. Kun jij me verder helpen?

  Vriendelijke groeten,

  Bianca Meijer (Uittenbogaard)

  • Hai,

   Het verschil is het filteren/wassen. Grijze kuzu wordt verder niet gefilterd en gewassen om de witte kleur te verkrijgen. Bij biologische kuzu ( wit) wordt dit overigens NIET chemisch gedaan. Wel bij niet-biologische varianten die je in vele toko’s tegenkomt. Grijze kuzu is niet-biologisch meestal ook bewerkt. Je kunt dus het beste kiezen voor de biologische varianten. Warme groet!

 2. Hallo Monique, ik heb in de bio winkel en potje grijze kuzu gekocht dit was beter werd er gezegd….ik wil dit gaan gebruiken omdat ik maagklachten heb en dit werd me aangeraden door een kennis, hoe moet ik dit gaan verwerken en hoeveel?

  • Dag Anita,
   Kuzu kun je gebruiken als bindmiddel. Ik maak er bijvoorbeeld altijd vla mee. http://www.moniquevandervloed.nl/chocolade-vla/
   Je kunt er ook een chocoladedrank mee maken, door kokend water, twee eetlepels magere cacaopoeder, stevia en twee eetlepels kuzu op te lossen. Op internet kun je vast nog meer ideetjes vinden! Maar het is dus vooral een bindmiddel, net zoals maïzena. Warme groet!

 3. mag je ook gewoon een blokje opknabbelen? een vriendin zei me het zo te gebruiken bij maagklachten?

  • Ik zou dit niet adviseren. Altijd liever even oplossen in wat water. Succes!

   • Mag je de Kuzu ook gewoon rauw drinken? Ik bedoel, opgelost in water zonder te koken?

    • ik kon hier geen informatie over terugvinden. Ik zou het daarom ter zekerheid wel verwarmen. Warme groet!

   • Van de acupuncturist als advies bij maagklachten: n paar brokjes in je mond nemen, met je speeksel vloeibaar maken en dan doorklikken. Helpt bij mij heel goed tegen maagzuurklachten.

 4. moet de kuzu eerst koken voordat het gaat binden ? net zoals maizena of mag het juist niet koken ?

  • nee hoor, je kunt het papje net zo toevoegen als maïzena. Warme groet!

 5. Ik gebruik kuzu als thee in de ochtend en avond
  Voelt zo goed voor de darmen ze worden aangenaam rustig
  Mijn vraag is: zitten er veel koolhydraten in?
  Kun je daar van aankomen? Dank voor ev antwoord
  En dank voor jou hele prettig te lezen adviezen , leg vaak dingen over voeding uit
  Laat altijd jou uitleg zien

 6. Oh ja thee maak je als volgt
  1 theelepel kuzu in koud wAter in 300 ml
  Daar u uma boschi zure pruim halve theelepel
  Druppel soya
  Beetje appelsap
  Gember uitgeknepen in knoflook pers
  En paar druppeltjes goede stevia
  Hoop dat het ie ook zo goed goed voelt als bij mij.

 7. Hallo Monique,

  Ik heb en kitten wat erg aan de diarree is, ik heb gelezen van iemand dat die door een oude dierenarts kuzu aangeraden kreeg en de dieren hebben al binnen 24 uur resultaat! Dat is prachtig natuurlijk. Ik zou het dan enkele malen per dag in zijn bekje moeten druppelen. Maar wat is de verhouding?? Er stond enkele stukjes in wat gekookt water oplossen en dan af laten koelen. Maar ja wat is de verhouding, weet jij raad?

  • Dag Rosita

   Heb je de kitten nog kuzu gegeven en is het probleem opgelost ?

  • Beste Monique
   Heeft de Kuznwir biologisch ook de voordelen voor de maag ondanks dat er wat minder voedingsstoffen inzitten?
   Hartelijke groet,
   Monica van de Werd

 8. Mag je kuzu ook aan een kind van 5 jaar geven .

 9. Hallo Monique, ik vroeg me af of je kuzu ook al aan babies kunt geven. Mijn kleindochtertje van 6 maanden heeft, net als haar moeder, mijn eigen dochter, last van reflux. Er wordt Johannesbroodpitmeel voorgeschreven, maar ik dacht dat kuzu ook prima zou kunnen helpen. Maar: mag een baby het al hébben? Dank voor je antwoord.
  Vr gr, Gabriella

  • Hai,
   Dat is niet Gied bekend. Je kunt het beste wat advies inwinnen bij een fabrikant. Succes en warme groet!

  • in de macrobiotiek raden ze kuzu aan bij kinderen tegen koorts bij kinderziekten, ik heb er gegeven aan een baby die de mazelen had. kuzu papje maken en daar een lepeltje tamari aan toevoegen, lauw geven met een lepeltje.

 10. Bij mij wil dat maar niet indikken…
  Einde kooktijd…wat bedoel je daar precies mee? Pan net voor het koken van het vuur halen? Of net voor het koken toevoegen en blijven roeren tijdens het koken?
  Kan je mij een idee geven hoelang het ongeveer duurt als ik ongeveer een eetlepel kuzu meng met een goeie 200ml water?
  Dank je
  Joris

  • Gebruik zoveel als NODIG is. Als het niet indikt na 4/8 minuten roeren, voeg dan wat extra ( papje) toe. Het is nooit nauwkeurig te zeggen. Succes!

 11. Hallo,
  Ik los kuzu op in water en gebruik dit om het flesje te maken voor mijn dochter van 10 weken oud. Zij heeft reflux en koemelkeiwitallergie. Voorlopig reageert ze goed op dit indikkingsmiddel in tegenstelling tot andere middelen van bij de apotheek.
  Ik maak een hoeveelheid op voorhand klaar en bewaar dit in een glazen fles. Hoe lang is dit houdbaar?
  Groetjes,
  Sofie

  • Beste Sofie, hoeveel van het papje geef je in welke hoeveelheid melkpap? Voeg je het toe in kokend water en dan laten afkoelen of is toevoegen in pap van 37graden ook goed?
   Groeten
   Anna

 12. Hallo mag je kuzu geven aan je hond met maag problemen?
  Dank voor je antwoord. Grtjs Christine

 13. Beste,
  Kan je kuzu gebruiken voor een baby van 4 maand met hevige krampjes?

  Warme groet
  Melanie

 14. Hallo Monique, ik wil beginnen met Kuzu wegens maag en darm klachten, hoe prepareer en neem ik de Kuzu het beste in in aub.
  grt Freddy

 15. Hallo Monique,

  Ik drink nu dagelijks 2x kuzu. Ongeveer 1 eetlepel voor 1 grote soeptas water. Ik drink dit ongeveer 1u voor de maaltijden.
  Sindsdien slaap ik bijzonder goed en heb daarna veel meer energie. De eerste dagen had ik lichte diaree (!) maar dat verbetert nu.
  Een kennis van lang geleden dronk uitsluitend 3x dag kuzu (dus niets anders) en is daarmee genezen van darmkanker in ver gevorderde fase.
  Ik wil ook proberen om een kuur te doen met uitsluitend kuz.
  Kan u me dat aanraden?
  Vriendelijke groeten,
  Marie

 16. Dag Monique,
  Net als Marie heb ik ook lichte diarree en zelfs buikkrampen.
  Ik los 1 brokje kuzu op in lauw water en doe het bij mijn thee.
  Wat doe ik verkeerd ? Ik heb ook ‘slecht’ gereageerd op kombucha en waterkefir.

  Groetjes Kim

 17. Mijn tante raade me ooit kuzu aan bij buikgriep wat wonderlijk binnen 2 uur gelijk hielp. Momenteel ben ik zwanger en heb een spastische darm door de zwangerschap moest ik mijn medicatie stoppen ( mebeverine) wat mijn darmen rustig maakt. In het begin had ik obstipatie maar dit is het nu het omgekeerde. Drink nu af en toe bij enorme klachten maagpijn, borrelend gevoel buikkrampen en veel toilet bezoek diaree kuzu. Ik los een paar brokjes op in koud water. Warm dit op in de pan al roerend tot het glazig is en drink het vervolgens op als thee. Wondermiddel!

 18. Je maakt kuzu het beste als volgt: een halve kleine beker water, 1 1/2 eetlepel kuzu fijn stampen en met het water in een pannetje down. Druppel of twee sojasaus en wat stukjes van een ume boshi pruim. Alles bij elkaar in een pannetje en op het vuur aan de kook brengen. Wel blijven roeren tot het kookt. Als het gaat koken wordt het papje glazig en laat je het nog eventjes doorkoken een halve minuut of ,o. Steeds blijven roeren. Dan is het klaar en even laten staan, zodat de ume boshi er goed in kan trekken. En daarna eten maar! Veel succes. Hartelijke groet Nilaya

 19. Hallo Monique,

  Is Kuzu ook geschikt om Teff meel mee te binden voor pannekoeken of brood?

  Dank en het hartelijke groet, Yvo Rybakowski

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *