Kuzu

Als we wat willen binden of verdikken, dan grijpen we naar bekende bindmiddelen als aardappelzetmeel en maïzena. Deze bekende bindmiddelen kun je tegenwoordig ook biologisch kopen. Wil je het nog gezonder en ” groener” kies dan eens voor kuzu…..WATTEH? Ja, je leest het correct: KUZU.

Wat is kuzu?

Kuzu (spreek uit koedzoe) is een wit zetmeel, gemaakt uit de wortel van de wilde kuzu plant. Deze wilde-wingerdplant groeit in bergachtige omgevingen en slingeren zich om bomen heen. Ze zijn zelfs zo krachtig dat ze bomen kunnen omleggen. De plant bezit erg lange wortels, die erg diep de bodem in gaan. De planten worden geoogst zodra de wortels rijp genoeg zijn en zich hebben gevuld met levenskracht en goede bruikbare voedingsstoffen. De wortels worden geplet tot pulp ,dit wordt met koud bergwater gespoeld en gezeefd. Hierna wordt het opnieuw gespoeld en gedroogd. Het krijgt een zeer lange droog/rusttijd. Het resultaat is een krijtachtige massa, meestal brokjes.

Kuzu is een ideaal bindmiddel voor sauzen en soepen en desserts. Het heeft een grote bindkracht. Je kunt kuzu vergelijken met arrowroot. Kuzu geeft wel veel meer voordelen: het geeft bijvoorbeeld soepen en andere gladde vloeibare gerechten een mooie textuur en een glanzend effect. Het geeft geen nasmaak maar heeft een zeer zijdeachtige structuur waardoor een soep erg romig kan doen smaken Kuzu wordt vooral veel gebruikt in de Japanse keukens als verfijnd zetmeel om gerechten mee te binden.

Gezond

Maar kuzu is vooral ontzettend gezond. Sterker: het wordt al sinds de oudheid gebruikt als heilzaam natuurlijk medicijn. Het geeft erg veel medische toepassingsmogelijkheden. Het komt erg vaak voor in homeopathische geneesmiddelen en andere 100% natuurlijke medicatie. Het staat vooral bekend om zijn zeer heilzame en genezende werking bij griep en verkoudheid,(vastzittend) slijm en werkt zeer goed bij maag en darm-problematiek. Ook werkt het wonderlijk goed bij vermoeidheid (ME/CVS) en koorts. Het bevat een erg hoge concentratie aan flavonoïden, deze hebben een sterk medicinaal effect op het circulatiesysteem en spijsvertering. Kuzu is ook zeer rijk aan anti-oxidanten. Kuzu wordt ook vaak gebruikt bij darmkrampen. Dit komt omdat het een sterk vermogen heeft om samentrekkingen te remmen (zoals in de darmen) en bloedtoevoer te vergroten. Ook mensen met PDS zijn gebaat bij het gebruik van kuzu. Kuzu wordt erg veel gebruikt in de alternatieve geneeswereld ( homeopaten ) en in de ayurvedische wereld.

Het is verkrijgbaar in poeder en in brokjes. Je kunt het vinden in de bio winkel (bij de zeewieren en andere Chinese producten) en bij de toko. Nadeel: het is erg duur. Daar in tegen: je hebt er erg weinig van nodig om iets te binden. Kuzu moet je aanmaken met wat koud water en aan het eind van een kooktijd toevoegen. Het is klaar als de kuzu mooi helder is geworden.

IMG_0738

Grijs of wit?

We kunnen kuzu in twee varianten kopen: een grijze variant en een witte variant. Wat is nu het verschil? Wel, de grijze variant is ongewassen en ongefilterd. Het bezit daarom nét even wat meer voedingswaarden dan de gewassen en gefilterde witte kuzu. Kies daarom ook altijd liefst voor de grijze kuzu. Nog een voordeel: grijze kuzu is goedkoper dan witte!

Hoe gebruik je kuzu?

Gebruik ongeveer 10 gram kuzu brokjes op 500 ml vloeistof. Voeg ongeveer twee eetlepels water toe aan de brokjes en roer alles tot een romig papje. Zodra je vloeistof goed is verwarmd, het papje toevoegen en goed blijven roeren. De massa zal indikken. Kuzu is uitzonderlijk geschikt voor recepten die langer bewaard moeten blijven. De bindkracht van kuzu is bijvoorbeeld groter dan arrowroot. Ideaal voor bijvoorbeeld homemade vla, of soep.

 

17 Reacties op “Kuzu

 1. Hallo Monique,

  Ik zie dat er naast witte kuzu ook grijze kuzu bestaat. Heb geprobeerd te vinden wat het verschil is tussen deze twee, maar kan het niet vinden. Kun jij me verder helpen?

  Vriendelijke groeten,

  Bianca Meijer (Uittenbogaard)

  • Hai,

   Het verschil is het filteren/wassen. Grijze kuzu wordt verder niet gefilterd en gewassen om de witte kleur te verkrijgen. Bij biologische kuzu ( wit) wordt dit overigens NIET chemisch gedaan. Wel bij niet-biologische varianten die je in vele toko’s tegenkomt. Grijze kuzu is niet-biologisch meestal ook bewerkt. Je kunt dus het beste kiezen voor de biologische varianten. Warme groet!

 2. Hallo Monique, ik heb in de bio winkel en potje grijze kuzu gekocht dit was beter werd er gezegd….ik wil dit gaan gebruiken omdat ik maagklachten heb en dit werd me aangeraden door een kennis, hoe moet ik dit gaan verwerken en hoeveel?

  • Dag Anita,
   Kuzu kun je gebruiken als bindmiddel. Ik maak er bijvoorbeeld altijd vla mee. http://www.moniquevandervloed.nl/chocolade-vla/
   Je kunt er ook een chocoladedrank mee maken, door kokend water, twee eetlepels magere cacaopoeder, stevia en twee eetlepels kuzu op te lossen. Op internet kun je vast nog meer ideetjes vinden! Maar het is dus vooral een bindmiddel, net zoals maïzena. Warme groet!

 3. mag je ook gewoon een blokje opknabbelen? een vriendin zei me het zo te gebruiken bij maagklachten?

  • Ik zou dit niet adviseren. Altijd liever even oplossen in wat water. Succes!

   • Mag je de Kuzu ook gewoon rauw drinken? Ik bedoel, opgelost in water zonder te koken?

    • ik kon hier geen informatie over terugvinden. Ik zou het daarom ter zekerheid wel verwarmen. Warme groet!

 4. moet de kuzu eerst koken voordat het gaat binden ? net zoals maizena of mag het juist niet koken ?

  • nee hoor, je kunt het papje net zo toevoegen als maïzena. Warme groet!

 5. Ik gebruik kuzu als thee in de ochtend en avond
  Voelt zo goed voor de darmen ze worden aangenaam rustig
  Mijn vraag is: zitten er veel koolhydraten in?
  Kun je daar van aankomen? Dank voor ev antwoord
  En dank voor jou hele prettig te lezen adviezen , leg vaak dingen over voeding uit
  Laat altijd jou uitleg zien

 6. Oh ja thee maak je als volgt
  1 theelepel kuzu in koud wAter in 300 ml
  Daar u uma boschi zure pruim halve theelepel
  Druppel soya
  Beetje appelsap
  Gember uitgeknepen in knoflook pers
  En paar druppeltjes goede stevia
  Hoop dat het ie ook zo goed goed voelt als bij mij.

 7. Hallo Monique,

  Ik heb en kitten wat erg aan de diarree is, ik heb gelezen van iemand dat die door een oude dierenarts kuzu aangeraden kreeg en de dieren hebben al binnen 24 uur resultaat! Dat is prachtig natuurlijk. Ik zou het dan enkele malen per dag in zijn bekje moeten druppelen. Maar wat is de verhouding?? Er stond enkele stukjes in wat gekookt water oplossen en dan af laten koelen. Maar ja wat is de verhouding, weet jij raad?

  • Dag Rosita

   Heb je de kitten nog kuzu gegeven en is het probleem opgelost ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *