Romige vanillevla ( lactose en suikervrij)
Het kan mij blijven verbazen, hoe het toch mogelijk is dat we erg veel ” vanille” producten in de supermarkt vinden waar nog geen spoortje échte vanille is te bespeuren. Deze producten bevatten kleur, geur en smaakstoffen die de vanille smaak/kleur en geur nabootsen. Dit gebeurt, omdat echte vanille ( het merg uit de peul, ook wel bourbon in gedroogde vorm) peperduur is, en het daarom voor fabrikanten bijna niet haalbaar is, om mee te produceren. Meest bekend is vanilline, wat wordt vervaardigd uit lignine, een bijproduct van de papierindustrie. Het lignine wordt gesulfoneerd, en onder verhoogde temperaturen en druk met oxidatoren en basische stoffen behandeld. Omdat we vanille associeren met een gele kleur, worden er kleurstoffen toegevoegd, zoals curcumine. Dit alles heeft uiteraard niets meer met echte vanille te maken. Toch mag er wettelijk gezien gewoon ” vanillevla” op een pak vanillevla zonder een spoortje vanille staan.
Vroeger werd vanillevla gekleurd met eidooiers. Wat meteen ook een binding gaf aan de vla. Je kunt gelukkig ook 100% meukvrij en puur je eigen vanillevla maken. De grote voordelen zijn dat je de complete regie houdt over wat erin gaat ( en er dus uit blijft!) je gebruikt echte vanille en je maakt meteen een vla die geschikt is voor mensen met een lactose intolerantie of mensen die om welke reden ook geen suiker willen consumeren. Je kunt ieder gewenste plantaardige melkvervanger gebruiken, maar ik adviseer je om ook je melk homemade te maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit
Dit heb je nodig:
( voor een liter vla)
- een liter homemade amandelmelk of andere melk ( zie toelichting hierboven)
- twee flinke eetlepels biologische Erythritol + 5-6 druppels stevia ( liefst vanille smaak )
- 100 gram kuzu * ( grijs) ( wil je minder romig of pudding-achtig, gebruik dan circa 80 gram kuzu grijs)
- (* je kunt ook arrow root gebruiken, of biologische maïzena. Gebruik circa 60 gram, of meer als je alles extra romig wilt)
- Het merg uit een grote vanillepeul
Zo maak je het:
Doe 200 ml melk samen met de kuzu in een kom en klop alles goed los tot er een stroperig papje ontstaat. Voeg de rest van de ingrediënten toe in een ( liefst gietijzeren) pan en breng al roerend aan de kook. Laat het uitgeschrapte stokje even meekoken. Zodra de massa begint te koken, het papje toevoegen en blijven roeren tot de massa vanzelf indikt. LET OP: dit kan soms enige tijd duren. Geef dus niet al na 10-15 minuten op, want soms heeft de binding wat langer nodig, dat verschilt enorm, omdat kuzu een natuurproduct is. Als de vla mooi is ingedikt, de pan van het vuur halen en overgieten in een schone glazen fles. Goed af laten koelen. Daarna in de koelkast bewaren.
De vla is ongeveer een week houdbaar in de koelkast. Roer voor gebruik steeds even stevig door.
Hoe komt jouw vla geel zonder eieren? En waarom zoveel bindmiddel en niet met ei gebonden?
Dat is een keuze. Ik wilde het ook graag voor vegans toepasbaar houden. Kuzu kun je geheel naar eigen dosis toevoegen. Het is wat je zelf kiest. Warme groet!
Hallo Monique,
Je hebt het in je recept over 100 gram Kuzu voor 1 L vla. In jouw blog waarin je Kuzu uitlegt geef je aan dat je 10 gram nodig hebt per 500 ml vloeibaar. Zou je dan niet max 20 gram Kuzu nodig hebben in dit recept?
Ik vraag dit, omdat ik Kuzu wil kopen voor jouw recept en €6,19 voor een potje van 125 gram Kuzu (waarvan ik 100 gram voor jouw recept nodig heb) erg veel vind.
Ik hoor graag van je.
Groetjes
Zoals ik hem ben gaan maken ook erg lekker.
Ik heb zelf zelden een vorm van melk in huis dus doe het zo pan klaar maken.
– 1l kokend water
– 4 schepjes havermout
– 1 dikke (puntige hoop) eetlepel maïzena of ander bindmiddel, (met dit recept kuzu dikke 1,5 eetlepel zal voldoende zijn hoeft geen halve pot vind ik te duur)
– Smaakje, cacao met carobe (romig), 2 eetlepels.
– Stevia druppels toevoegen naar wens (kan ook achteraf)
Water en havermout op laag vuur, met de staafmixer er even doorheen gaan.
Papje van de bindmiddel maken met klein beetje water. Dit erbij doen met de smaakjes die je gekozen hebt. Dit nog even met de mixer klontvrij mengen.
Daarna met rust laten, beetje met een lepel roeren dat het niet aankoekt op de bodem. Tot het indikt. Kan inderdaad soms lang duren voordat het indikt.
Hoop dat dit een beetje de vraag beantwoord van kun je minder kuzu gebruiken. Ja dat kan maar met hulp van wat havermout om het te helpen inbinden.