De ECHTE olijfolie uit Portugal….is het echt een wereld van verschil ? Een review….

Ik ben geen groot fan van olijfolie. Ik hou niet van olijven , daar zal het ook vast aan liggen, maar toch heb ik altijd wel een fles olijfolie in huis. Ik vind het namelijk wel erg lekker over / door homemade salades of spreads. Qua bakken gebruik ik liever andere bak-producten als zuivere kokosolie, Ik vind het doodsimpel ook erg zonde van echt goede olijfolie om daarmee te gaan bakken. Smaken verdwijnen dan voor een groot deel. Olijfolie is juist een olie die rauw en intact op zijn allerbest is. Ik gebruik olijfolie ook veel voor verzorging. Zo maak ik er vrij regelmatig crèmes mee. Ook wat betreft verzorging is een echt goede olijfolie belangrijk. Wat is eigenlijk een echt goede olijfolie ? Ik vertel het in DIT ARTIKEL.

Als je MIJN ARTIKEL hebt gelezen, begrijp je ook beter waarom het een wereld van verschil kan maken in smaak en voedingswaarden wat betreft een ECHT pure olijfolie en een “ supermarkt-olijfolie “ In de biowinkel vind je over het algemeen de beste soorten, ik vind persoonlijk, dat je niet in een supermarkt moet wezen om olijfolie te kopen. Er zijn echter nog wat stapjes verder te gaan. Ik praat dan over traditioneel handgemaakte olijfolie uit verschillende landen. Deze worden kleinschalig gemaakt en nog echt op traditionele wijze. Het gaat in de meeste gevallen om kleine boomgaarden, waar men de olijven laten groeien, waar ze vervolgens worden geoogst en tot olie worden verwerkt zonder enige bijkomstigheid van een fabriek. Dit zijn echt de parels onder de olijf-oliën. Deze soorten zijn op zich niet heel erg goed verkrijgbaar. Dit komt omdat de producties minimaal zijn en er niet grootschalig kan worden geproduceerd. Dit komt de kwaliteit ten goede. Sommige webwinkels verkopen dit soort unieke varianten, maar je moet deze wel goed zoeken.
Geïnspireerd door deze prachtige varianten ben ik eerder op zoek geweest voor puur & Fit. Er waren er een aantal, maar voldeden dan niet aan mijn kritische oordeel en verwachtingen. In Januari 2022 werd ik benaderd door Manda en Jasper. Zij bezitten in Portugal een bio-dynamisch landgoed waar zo’n 700 olijfbomen staan. Naast de olijfbomen tappen zij hun eigen bronwater uit watermijnen / waterbronnen en staan er verschillende fruit en amandel-bomen. Ze houden tevens een grote moestuin gaande, en op het landgoed wandelen vijftig schapen, twee paarden, zes kippen en wat honden en katten rond. Er zijn ook zes kamers te huur, waar je een prachtige beleving kunt ervaren in Portugal midden in de natuur. Het was een ontembare droom van het koppel Manda en Jsper, om naar Portugal te emigreren om daar hun grote droom, een vrij en zo natuurlijk leven, op te starten. In 2020 emigreerden zij naar DOMINIO VALE DO MONDEGO. Daar zette zij een prachtige bio-dynamische onderneming op. Voor hen is respect voor mens, dier en natuur/ milieu een groot speerpunt.
Manda vroeg mij of ik misschien open zou staan om hun olijfolie te proberen. Ze willen graag hun verkooppunten in Nederland uitbreiden en zagen veel in Puur & Fit in die zin, dat beide filosofieën goed naast elkaar staan. Ze kunnen niet massaal produceren, maar willen wel graag anderen enorm plezieren met hun prachtige olijfolie. Dat klonk mij goed in de oren, en ik vroeg meteen een fles aan. Deze arriveerde pas vorige week, er was nog een boel te doen rondom labelen, bottelen en een bedrijf vinden die de verzendingen naar NL regelt. Maar daar was de fles dan uiteindelijk.Was het het wachten waard ???

DE OLIJFOLIE

In ieder geval was ik zwaar onder de indruk van de fles zelf. Die is gemaakt van duurzaam steengoed. Met een kurken dop.  De olijfolie heeft een tong-brekende naam : COM UM ABRACO DO IRMAO.  Wat in het Nederlands vertaald “ met een knuffel van broer “ betekent. 😁 Jij zult je nu ook vast afvragen waar dit naartoe gaat, dat heb ik gevraagd. Het is afgeleid van één van de katten die op het landgoed rond wandelen. Zijn naam is broer 😁 Zijn knallende hemelsblauwe ogen gaven Manda en Jasper de inspiratie voor de naam.
De fles is echt PRACHTIG vormgegeven. Je kunt de fles her-gebruiken. En hij staat prachtig in iedere keuken. Nog een voordeel is dat de kwaliteit van de olijfolie optimaal behouden blijft na opening. De fles staat namelijk garant voor ondoorzichtigheid, een langdurig koelend effect en een zure weerstand. Het steengoed wordt ook uit de streek zelf gewonnen ( het westerwald )  De illustraties van het etiket zijn al nét zo indrukwekkend te noemen, in de zin dat je dit soort labels bijna nooit tegenkomt op olijfolie-flessen.
Zoals eerder geschreven wordt deze olijfolie zelf gemaakt. De olijven worden met de hand geplukt, daarna koud geperst van eerste persing. Dit geeft de meest hoogst mogelijke kwaliteit in olijfolie. De olijfolie is 100% biologisch, is SKAL gecertificeerd en nog een leuk detail : de olijven zijn afkomstig van bomen die al eeuwen oud zijn. De olijf-pers staat in de vallei en de afvulling gebeurt vervolgens in Zaandam bij een officieel biologisch geregistreerd bedrijf.

GEBRUIK

Zoals eerder gezegd ben ik geen groot-verbruiker van olijfolie, maar waardeer ik een echt goede olijf olie juist meer. Ik vind het werkelijk verrukkelijk om wat echte extra vierge olijfolie door een verse salade te mengen. Die smaak is echt fantastisch. Als je echte goede olijfolie gebruikt heb je niet veel nodig om smaak te creëren, en dat is wat betreft olie juist een erg groot voordeel. Ik persoonlijk hou niet van olie door / op mijn eten, maar als het juist SMAAK geeft, dan vind ik het heerlijk. Van deze olijfolie heb je dan ook maar erg weinig nodig om een ware smaak-explosie te bereiken. Ik vind de smaak zacht, mild en subtiel met een pitje in de na-smaak. ❤️ IT! Ik gebruikte over / door mijn salade maar een half theelepeltje. De smaak was explosief!
Spreads worden ook altijd nét even wat smakelijker met een drupje olijfolie Ik maak vrij veel spreads van peulvruchten. Niet alleen kikkererwten , maar ook Lima-bonen vind ik fantastisch om spreads mee te maken vanwege de zeer subtiele smaak en textuur. Ik maak veel Lima-bonen-spreads. Deze verrijk ik dan met een beetje goede olijfolie, en lekkere kruiden en specerijen, en er gaat altijd vers geknipte bieslook doorheen. Gemaakt met de COM UM ABRACO DO IRMAO olijfolie merk je een significant smaakverschil. Dat verbaasde mij echt een beetje, het is echt een opmerkelijk smaak-verschil t.o.v olijfoliën die we in de winkel kunnen kopen.

EINDOORDEEL :

Ja, hier wordt zelfs IK, als geen grote olijfolie-liefhebster wel blij van. Vooral de smaak heeft mij toch wel een beetje van mijn sokken geblazen, ik heb een bepaald verwachtingspatroon natuurlijk bij de smaak van olijfolie maar deze olijfolie smaakt gewoon echt “ anders “ En wie weet, krijgt deze olijfolie het nog voor elkaar om olijfolie echt lekker te gaan vinden. Wat ik tot nu toe heb verrijkt met de olijfolie bevalt mij in elk geval meer dan goed. Ik ga de olijfolie meer toepassen komende tijd. En de fles her-gebruiken, want wat vind ik die leuk!

Waar te verkrijgen??

Zoals je hebt kunnen lezen, gaat het om een zeer unieke en exclusieve olijfolie die niet in een fabriek wordt geproduceerd en daarom niet in massale hoeveelheden beschikbaar zijn. Je zult deze olijfolie dan ook niet tegenkomen in fysieke en / of webwinkels. Je kunt de olijfolie rechtstreeks bestellen VIA DEZE BESTELLINK  De olijfolie kun je in twee verschillende volumes kopen. De fles die ik in dit review bespreek, heeft een inhoud van 0,75 liter , maar er zijn ook blikken verkrijgbaar van twee liter. De flessen kosten € 25,95 per stuk, de blikken € 52,95

6 Reacties op “De ECHTE olijfolie uit Portugal….is het echt een wereld van verschil ? Een review….

  1. Wat leuk. Ik ben net gisteren vers terug uit Portugal gekomen. Gelogeerd in Fato, in de buurt van Casal de São Simão en heb daar heerlijke, lokaal gemaakte olijfolie geproefd. Ik ben benieuwd!

    Elsbeth

  2. Prachtige olijfolie, een waar genot! Ik proefde hem op zacht stukje brood bij Manda en Jasper, zo onder de olijfbomen – onder de 1000 sterren hemel in de Serra da Estrela waar deze groene en zwarte parels groeien. Wat wil je nog meer….? Ja thuis ook zo genieten en dat die ik inmiddels hier in Zeeland met deze uiterst verfijnde olijfolie.

  3. Hallo Moniek mooi verhaal, kun je mij vertellen hoelang de olijfolie houdbaar is?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *