Koriander

Koriander komt van oorsprong uit o.a. Noord Afrika en Zuid-Europa. Alles van deze plant is eetbaar en bruikbaar in gerechten. De gedroogde zaden en de bladeren worden echter het meest gebruikt, Ook koriander is een veel gezien kruid in heel veel buitenlandse keukens. De korianderbladeren worden meest gebruikt in de Mexicaanse en Chinese keuken vanwege de lichte citroensmaak. Als je nét even wat teveel bladeren gebruikt in een gerecht kan dit al snel een gerecht verpesten door de zeer sterke overheersende smaaknoot. Oppassen dus dat je het niet over doseert. Het meest gebruikt is wel de korianderzaad. Vaak kom je in veel recepten enkel het woord “koriander” tegen. Dit gaat dan om de zaden (heel of gemalen) In gemalen variant heeft koriander een zeer aanwezige citroensmaak. De zaden kun je roosteren, hierdoor veranderen ze wat van smaak wat meest wordt omschreven als nootachtig en kruidig. Ook bezit koriander vele gezondheidsvoordelen. Het bevordert de spijsvertering, helpt tegen bloedarmoede en staat bekend om zijn heilzame werking op zwellingen en reuma/artritis. Gebruik ongeveer een theelepel koriander per dag als ADH.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *