Wat is Konjac? En is het gezond?

Enkele jaren geleden werd de “ afslank-markt” verblijd met KONJAC. Het leek te gaan om een nogal glibberig goedje waar o.a spaghettisliertjes en noodles van werden gemaakt. Het bevat amper calorieën en geen vet en suiker. De gelei werd groots gepresenteerd op o.a beurzen, maar lijkt het bij het Nederlands publiek toch niet te hebben gehaald. Veel mensen hebben er nog nooit van gehoord.

Wat is Konjac? Waar is het goed voor? En helpt het nu echt om je cholesterol omlaag te halen en gewicht te verliezen?

WAT IS KONJAC?

Konjac wordt gemaakt van de Aziatische  konjacplant. Deze planten groeien in warme gebieden als Oost-Azië.  De planten hebben een  zetmeel-achtige knol, die zeer hoog is in voedingsvezels . Deze voedingsvezels worden GLUCOMANNAN genoemd. Dit deel van de plant wordt gebruikt om bijvoorbeeld meel, gelei en vezel-voedingssupplementen van te maken. Glucomannan is een in water oplosbare voedingsvezel. Het bestaat uit zo’n 40% glucomannaan-gom. . In de Aziatische keukens is het een zeer populair verdikkingsmiddel. Konjac heeft een E nummer : E425.
De voedingsvezel van de knol is in staat om erg veel water te absorberen, o.a ook in onze darmen. Daar verandert het in een gel-achtige substantie.

GEZOND?

Konjac is met name zeer bekend in de wereld van afvallen / diëten / en gewichtsverlies. Het bevat ontzettend weinig / amper calorieën maar kan in de maag dankzij de voedingsvezels die veranderen in een geleiachtige substantie in de maag ons een vol en verzadigd gevoel geven. Daarnaast zorgt het voor een vertraagde leging van de maag, wat gunstig kan zijn tegen eetlust en / of een hoge verzadiging. De gel-achtige substantie voedt bovendien de “ goede darmbacteriën “ in onze darmen, die de vezels omzetten naar korte-keten-vetzuren.
Konjac kan gunstig zijn voor mensen met diabetes. Het glucomannan kan zorgen voor een voller en verzadigder gevoel waardoor de bloedsuikerspiegel meer stabiel blijft. Ook wees een onderzoek uit 2008 uit dat glucomannan een gunstig effect heeft op het cholesterol-gehalte. Onderzoekers vonden zo’n 3 gram glucomannan per dag een “ heilzame” dosering.
Is het gezond? Ja en nee. Inhoudelijk heeft het niet veel voedingswaarden, maar het bevat daar in tegen wel weer enorm veel goede voedingsvezels. Maar niet noemenswaardig veel eiwitten bijvoorbeeld, of ( complexe ) koolhydraten. Omdat konjac koolhydraat-arm is, wordt het ook enorm veel gebruikt in koolhydraat-reducerende diëten.
Het is zeker een gezonder alternatief op de witmeel-producten als pasta, spaghetti en macaroni. Maar verwacht er geen goede voedingsstoffen van, op de vezels na.. Ik persoonlijk zou liever kiezen voor biologische volkoren pasta-soorten of soorten gemaakt van bijvoorbeeld peulvruchten, iets wat ook tegenwoordig super-hip is en gewoon in supermarkten verkrijgbaar zijn.

HOE WORDT HET GEMAAKT?

Konjac verandert natuurlijk niet zomaar in een vermicelli of pasta of noodle. Daar gaat wat aan vooraf. Van de zetmeelhoudende wortelknollen van de konjacplanten wordt meel gemaakt. De knollen worden gedroogd en bewerkt tot een poederachtige massa. Net zoals bijvoorbeeld cassavemeel wordt gemaakt.  Door dit poeder te vermengen met water, verkrijg je een gel. Vrijwel alle konjac-producten ( gel, pasta, vermicelli, noodles enzovoort ) wordt uit meel gemaakt. In Japan wordt konjac voornamelijk als verdikkings en geneesmiddel gebruikt.  Deze gel heet konnyaku.

WAT KUN JE ERMEE?

De kant-en klare producten wijzen de weg vanzelf. Konjac-producten zijn heel erg simpel om te bereiden, het gaat soms zelfs onverhit door een maaltijd. Je kunt het tevens als geleer en / of verdikkingsmiddel gebruiken. In toko’s vind je daar speciale poeders voor, maar je kunt ook gewoon een konjac product gebruiken. Door het op te laten lossen met hetgeen wat je wilt verdikken, verkrijg je een romige en dikke brij.

NIET GESCHIKT VOOR IEDEREEN

Zoals je eerder kon lezen bestaan de gedroogde knollen van de konjac zo’n 40% glucomannan-gom. Dit is een polysacharide wat zeer stroperig is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld gelatine, valt de konjac-gel ( konnyaku ) niet uit elkaar zodra het in de mond is gekomen. Ook is het nogal glibberig van textuur, wat zeker bij ouderen en kinderen verstikkingsgevaar kan opleveren. Heb je dus moeite met slikken, dan zijn de konjac-producten wellicht niet erg geschikt. Ook de vele glucamannan poeders ( supplementen) kunnen slik-klachten geven als men er bijvoorbeeld te weinig vocht bij inneemt. Op de meeste potten staan er veiligheid-waarschuwingen en wordt het afgeraden als men slokdarm-klachten heeft. Ik zou het in ieder geval zeker niet aan kinderen geven. Better safe than sorry. 🙌

HOE SMAAKT HET?

Ik kwam het ook tegen in mijn biowinkel. Daar lag het overigens in de uitverkoop-bak. Echt warm lijkt de biologische liefhebber er ook al niet voor te lopen. Ik kocht een pak vermicelli-slierten. Op het pak erg veel claims, zoals we die op de vele andere konjac-producten ook tegenkomen, zoals glutenvrij, suiker en koolhydraat vrij, calorie-arm, enzovoort. Persoonlijk geeft mij dat al lichte jeuk, maar ik geef het product een eerlijke kans. Deze vermicelli is van biologische afkomst. Het is gemaakt van gezuiverd water en meel.
Ik wilde het aanvankelijk gaan eten door een salade verwerkt. Ik heb de verpakking geopend en werd licht misselijk van de enorme stank. Dit roept bij mij nu niet bepaald een hongergevoel op, dus wat dat betreft denk ik zeker dat het werkt bij het afvallen 😉  Ik heb alles in een zeef goed omgespoeld, maar de geur bleef hangen. Ik heb het kort opgewarmd ( anderhalve minuut ) en er eerst wat van geproefd voordat ik het wilde gaan verwerken in mijn heerlijk geurende verse salade, Ik kreeg het eerlijk gezegd NIET WEG. Het blijft on-aangenaam stinken, de textuur is vies en glibberig en smaak? Die moet je echt zoeken. Naturel smaakt het nergens naar. Sorry. Maar ik sla over. Ik heb mijn verse salade zonder konjac opgegeten, met veel smaak.
Aan mij is dit dus niet besteed. Ik haal mijn voedingsvezels wel uit verse groente. Veel lekkerder. Het kan zeker een zeer nuttig product zijn in de strijd tegen de kilo’s, maar ik ben van mening, dat je dit ook prima kunt doen met verse groente. Verse groenten zijn ook erg goed voor onze darmen, en daarnaast bevatten ze nog een bak vol aan nuttige voedingsstoffen die bij konjac ontbreken. Voor mij is de keus niet zo moeilijk. Ik heb de konjac doorgegeven aan een Indische vriendin die er blij mee was.

53 Reacties op “Wat is Konjac? En is het gezond?

 1. Bedankt! Ik ga het zeker niet proberen. Niet cynisch bedoeld, jouw onderzoek bespaart me een aankoop van iets dat ik uiteindelijk toch niet gebruik, dus 👍🏻👍🏻👍🏻

  • Wij zijn vegetariërs en eten altijd heel veel groenten. Gisteren voor het eerst gebruikt in een Aziatisch groenten gerecht. Dat beetje visachtige luchtje gaat met het roerbakken gelijk weg. Wij vonden het smakelijk en een prima vervanging van rijst of paste. Ik zal het zeker vaker gebruiken. En ook als je KH arm wil eten.

   • Ik heb het gegeten als een pasta-vervanger. Ik heb het 2x geprobeerd en ik ben er niet goed van geworden. Opgeblazen gevoel, misselijk, hoofdpijn, last van mijn darmen, algemene malaise. Ik had 2 porties gekocht daarom dat ik het 2x heb gegeten. Zeker niet voor herhaling vatbaar voor mij.

   • Je moet het inderdaad ergens doordoen met kruiden. Dan smaakt het prima. Ik zou het zeker niet zo door een salade doen, maar altijd doorceen warm gerecht.

 2. Ik eet het al jaren en altijd met een pittige oosters gerecht ipv gewone noodles. Zo eten of in een salade is het ook echt niet lekker. Je kan het het beste zo eten als ze het in het land van oorsprong ook eten en dat is met veel pit

 3. Ik eet deze noedels ook al jaren en toegegeven het bavat niet veel directe voedingstoffen maar onze goede darmbacteriën zijn er dol op en maken hier weer hele gezonde stoffen voor ons immuunsysteem van het is dus een prebiotica. Gewone pasta levert ook niet veel meer dan koolhydraten en wat vezels. Deze caloriearme vezel kan vervolgens gemengd worden met groenten, vlees, kaas naar believen en heerlijk op smaak worden gemaakt met kruiden of saus. Dus wel zeker een aanrader als je van de gewone tarwepasta af wil en de koolhydraten wil verminderen.

  • Ik eet het vaak met een visschotel of Chili con carne héérlijk! Spoel het onder de kraan goed af en daarna even in een pannetje verwarmen. Geeft een goed verzadigend gevoel. Op smaak maken met kruiden.

   • Bedankt voor info. Ik gebruik het in combinatie met verse groenten maar wist niet of dit product schadelijk voor de gezondheid was. Ik ga er nog even mee door ( maar met mate). groet Marion.

 4. Gisteren voor het eerst gegeten in een Soto Ajam i.p.v. mihoen. Goed afgespoeld voor gebruik om de wat visachtige geur weg te krijgen, voorverwarmd in een koekenpan, geurde niet meer. En in de bouillon van de Soto was het heerlijk. Komende week ga ik er een mihoen gerecht mee maken, proberen, en ja, met veel groenten erin.
  Ik eet koolhydraatarm/beperkt vanwege mijn diabetes en ben heel blij met dit alternatief.

 5. Net als Marijke…een heerlijk product dat goed past in mijn koolhydraatarme en diabetes leefwijze. Ik heb net noodles verwerkt in mijn poké bowl. Ik ben verslaafd ❣️❣️

 6. Zoals ik het begrepen heb neemt het de smaak van de saus of andere specerijen super makkelijk aan. Dus maak het met een goede saus of in een soep en er is niets aan de hand. Het is geen product om zo te eten. Maar goed.
  Als iemand nog tips heeft waar het te verkrijgen is dan wil ik het juist wel heel graag proberen toe te voegen aan ons dagelijks patroon.

  • bij de Action verkopen ze het nog, in pasta (spagetti) rijst en noodles.

   Ook online te bestellen

  • Gewoon bij de jumbo, shirataki of zoiets heet het. Liggen verschillende soorten bij de noedels. Ff kijken op de etiketten. Ook bij de action

  • Hallo Noucky, ik koop het bij de Action, je kunt kiezen tussen “rijst, pasta en noodles”.
   Kost 0,99 euro als het niet in de reklame is. Ik spoel het af en dan even opwarmen.
   Succes! Groet Marianne.

 7. Mijn man en ik zijn enthousiast over dit product! Gegeten in plaats van mihoen! Lekker pittig gemaakt met Sambal, sperzieboontjes en diverse kleine groentes! We eten koolhydraatarm. Voor herhaling vatbaar!

 8. Als je t maar goed genoeg spoelt, is t goed te eten! De “vis”geur is dan ook weg. Verder gewoon als normale rijst, spaghetti te gebruiken, alleen krijg je er geen opgezette buik van! Ik ben FAN!

 9. Konjacproducten zijn geweldig en een uitkomst bij het afvallen. Eenvoudig te gebruiken i.p.v. rijst, pasta of vermicelli. Na goed afspoelen (accepteer de lucht gewoon, je went eraan), twee minuten in geoliede pan roerbakken. Serveren met apart geroerbakte groente (en saus) en bijv tofublokjes. Echt heel smakelijk. Mijn partner en ik eten het iedere dag. Tip: konjacpoeder voor latte macchiato of warme chocolademelk. Weinig calorieen/ koolhydraten!

  • Konjacpoeder dan als suikervervanger in de chocolademelk of latte? Of zie ik het verkeerd?

   • Ik nam het uit nieuwsgierigheid bij de Jumbo mee waar het in een schaaltje zat in geknoopte bundeltjes. Alleen even goed afspoelen en verwarmen in kokend water?
    Dat leek me handig voor in Soto of Ramen.

    Geur ruikt mild naar vis. Maar die was later weg. Het was erg leuk in de soep om zo met je stokjes de bundeltje te kunnen oppakken. Flinke bite had het nog, zelfs mild knapperig. Glibberig is het wel maar dat is soep ook. Smaak zit er inderdaad niet aan maar dat geeft niets met een lekkere Soto of Ramen.
    Voor herhaling vatbaar.
    Ik nam het dus mee voor snel klaar en dat lukte prima.

 10. Ja hoor, goed gespoeld en effe in een pannetje opgewarmd is het een prima product. Een lekker sausje er over is een must. Te koop in de Action:Zero Rice, klaar in 2 min, wit-rode verpakking.

 11. Ik eet het nu een tijdje, in de vorm van rijst, inderdaad heel goed afspoelen, gebruiken in een volledig zelfgemaakte kip kerrie is het erg smakelijk, als noedels met een goed gekruide saus vind ik het ook smakelijk vandaag gebakken kabeljauw met spinazie met Philadelphia op smaak gebracht en konja rijst. Erg lekker, ons ik koop het bij de action daar is het het goedkoopst

 12. Ik vond de smaak wel oké in een gerecht. Helaas kan ik het niet zo goed verdragen en kreeg er flinke krampen van.

 13. Inderdaad schrik je enorm van de vieze lucht die uit het zakje komt. Ik spoel het af in een zeef onder de warme kraan. Met zelfgemaakte sausjes en uiteraard een berg roerbak groente is het prima te doen. Het geeft inderdaad niet de volle opgeblazen buik en flatulentie die ik wel kreeg na het eten van de tarwe spaghetti of noedels dus dat is al een goede reden. Het glibber gevoel voorkom ik door het in kleine stukken te knippen voor ik ervan ga eten. Ik kook voor het gezin bami, nasi of pasta en dan krijg ik enorme trek daarin uiteraard, mijn eigen bord met pasta of nasi kunnen eten zonder de kha of de buikpijn achteraf is heel fijn

 14. Was je Shirataki niet bedorven?
  Ik vind het heel neutraal van geur en smaak. Het neemt heerlijk de smaak van de saus op en is dus lekker.
  de werking op de darmen is een hele goede meevaller.
  Als ik kijk wat je gezonde volkorenpasta doet met mijn bloedsuikerspiegel hoef ik niet meer na te denken.
  kokend water gebruiken om af te spoelen. Niks aan de hand

 15. Inderdaad, neutraal van smaak. En prima te eten. Structuur is anders dan rijst en noedels, wat taaier met in de verte een crunch, maar zeker niet slecht.
  Ik eet het ook als ontbijt. Opwarmen in magnetron, even afspoelen met Cooker (heet water), dan beetje hete amandelmelk eroverheen. Flinke hoeveelheid fruit, 2 handjes noten en kaneel. Heerlijk.
  Vergeet niet de probiotica in te nemen voor optimale darmflora.

 16. Als je zo dol op pasta bent als ik, dan is koolhydraten-arm eten best een opgave. Ik wil afvallen en het enige dat voor mij werkt, is maximaal 50 gram koolhydraten per dag en 1500 kcal. Ik kreeg een zakje Slim pasta tagliatelle van een vriendin. Vanavond heb ik het afgespoeld en bij olijfolie, gefruite knoflook, verse gehakte peterselie en reepjes gerookte kip gedaan en gebakken in een wok met peper en zout. Ik had het idee een bordje pasta te eten en vond het heerlijk een zetmeel-achtige substantie te ervaren. Juist in die tijd van de maand, waarin je extra behoefte hebt aan koolhydraten, is het een fijn alternatief. Het heeft een andere structuur en je moet het smaak geven, maar ik ben fan.

 17. Ik heb konjak pasta bij een Toko gekocht en dat was, na het wat fijner gesneden te hebben, goed te eten.
  Ik heb het ooit bij Clean Foods besteld. Dat is makkelijker te verwerken, lijkt meer op mihoen, maar iedere keer dat ik het probeer word ik er ‘s nachts doodziek van.

 18. moet je het koken ??
  Of alleen afspoelen en ergens mee bakken ??

  Ik moet namelijk koolhydraat arm dieet volgen…

  Alvast bedankt voor antwoord

  • Absoluut bakken, 3 minuutjes in de pan en dan sauzen.
   Eerst een 39 seconden goed qpoelen voordien. En door het bakken, baknje het resterende vocht eruit

 19. Hallo, Ik gebruikte Konjac ook in het begin verkeerd. De truuk is de producten eerst uit laten lekken en dan kokend heet water door een vergiet laten afspoelen.

  Sharied

 20. 15 nov. 2021.
  Ik had het al een tijdje in huis en dacht zojuist, laat ik het eens gaan proberen. De niet-rijst van Xenos heb ik gekocht omdat er een mevrouw in de winkel (ik stond t te bestuderen en zij gooide er een paar in haar mandje) heel enthousiast over was EN omdat het glutenvrij is.
  Omdat ik het product niet kende heb ik het net opgezocht en kwam bij Monique uit :-). De voordelen spreken me erg aan.

  Bij het open maken bemerkte ik geen enkele geur. Heb het in de zeef goed gespoeld en in de pan bij de courgette nog even mee gebakken. Ik eet het met kabeljauw en wat bio-vegan-pesto. Heerlijk, ik hou van een warme lunch.
  Ik heb al een tijdje maag- en darmklachten dus ik ben heel benieuwd hoe mijn lijf gaat reageren op deze Konjac. Aangezien de Konjac wil zwemmen is dit meteen een stok achter de deur om meer water te gaan drinken. Dat vergeet ik nl altijd.

 21. Is konjac dan nat als je het uit de verpakking haalt?

  Kun je konjacmeel als ei vervanger gebruiken ? (bindmiddel en verdikkingsmiddel in glutenvrij brood bijvoorbeeld of pannekoeken?.

  • Kognac is inderdaad verpakt in wat vocht, 30 seconden spoelen en dan enkele minuutjes bakken voordat je er saus e.d. bijdoet

 22. Hoi allemaal. Ik heb de prdukten gebruikt. In het begin was ik heel positief. Ik heb onlangs de spaghetti gegeten, heelrijk bereid. De volgende dag zag ik alles terug in mijn ontlasting, ONVERTEERD!! Van nature gauw ik mijn voedsel heel goed en was heel verbaasd!! Ik zal ze niet meer gebruiken omdat het te zwaar is voor mijn verteringssysteem. Sorry ik zal ieder die mij vraagt ze afraden. Liever volkoren spaghetti met mate. Daar zitten echte verzels in.. Helen

 23. Prima product als je het pittig klaarmaakt. Je kunt er ook poeder van kopen (niet goedkoop maar je doet er heel lang mee), die doe ik in de ochtend door mijn havermout. Je kunt bergen groenten eten maar genoeg vezels binnen krijgen is een uitdaging. Door dit erbij te eten heb je een kans voldoende vezels binnen te krijgen én ze zijn erg goed voor je darmflora. Niet elke vezels is hetzelfde namelijk.

  • Nog even over de havermout, wel meekoken de konjacpoeder zodat het voldoende water opneemt.

 24. Ter ondersteuning van een koolhydraatarm dieet ( diabetes type 2 blijft zo onder controle) vind ik het een uitkomst.
  De noodles zijn erg lekker als je ze oosters/pittig maakt. Beter dan elke keer weer het alternatief ( courgettepasta) wat ik ook lekker vindt maar ik mis soms de textuur van pasta of noodles. Niet voor elke dag, maar volkorenpasta s zijn voor mij echt al te verl koolhydraten. Wbt vertering, bij mij valt het prima , net als met alles .. de ene mens is de andere niet!

 25. Hoi Hoi! Alleen bij de juiste bereiding vind ik het goed te eten. Graag deel ik jullie mijn ervaring voor de juiste bereiding om zo een al dente stuctuur te krijgen. Ik heb echt diverse manieren geprobeerd en voor mij de juiste bereiding gevonden. Spoel de noodles goed af onder koud water in een vergiet, gebruik hierbij je handen en wrijf ze door je handen door tijdens het spoelen. Leg een droge schone theedoek neer. Schut de noodles in het vergiet af en leg ze op de droge schone theedoek. Deep GOED droog. Pak een koekenpan en laat deze warm worden. Doe de noodles zonder olie in de pan en bak ze droog in 8 minuten. Eerst op hoog vuur maar na een paar minuten zet je het vuur lager. Het gaat erom dat je de noodles droog bakt. Hierdoor verandert de stuctuur van de noodle. Dit proces volg je ook als je voor Konjac Rijst kiest. Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Ik vind ze alleen goed te eten als ik de noodles volgens bovenstaand proces bereid. Succes, Willeke

 26. Ben even in verwarring. Lees net pas voor het eerst over konjac en kwam ook tegen dat het E nummer 425 is. Dit nummer is ROOD ‘echt vermijden’ in het boekje over E-nummers van Corinne Gouget ‘wat zit er in uw eten’

  • Oei echt?
   Dan moet ik toch even kijken vooraleer ik dit blijf toepassen…komt het omdat het verwerkt is of is het gewoon rood

  • Ik zie alleen dat het verboden is ivm gebruik in minicups vanwege verstikkingsgevaar voor kinderen (?). Of heb jij nog iets anders gevonden Marike?

 27. Ik gooi altijd 2 eetlepels door mijn groente smoothies 3x per dag.
  Ff afspoelen de rijst en je proeft er niks van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *