cactusvijg

Ik zag ze gisteren weer liggen in mijn biowinkel….Cactusvijgen. Cactusvijgen zijn ovaalvormige cactusvruchten, oorspronkelijk afkomstig uit Mexico en Zuid-Amerika, maar tegenwoordig voornamelijk in Europa geproduceerd.  Het zijn bijzondere vruchten. Ze worden ook wel eens ” kameleonvruchten” genoemd omdat ze talloze verschillende kleuren kunnen hebben. Van groen,geel en zalmroze, tot bruin en rood. Ze bezitten net als cactussen een stekelige huid. Deze zit vol met water om het vruchtvlees te beschermen. Het vruchtvlees is licht korrelig en erg sappig, en kan net als de buitenkant ook verschillende kleuren hebben als geel, groen, oranje of rood. Cactusvijgen bevatten pitten die eetbaar zijn, zodra de bedoornde delen van de vijg geel/rood verkleuren. De smaak kan het best worden omschreven als zoet met een zure nasmaak. Sommigen vergelijken de smaak nog het meest met een peer, anderen zeggen meer meloen te proeven.  Er zitten zeer kleine doorns op de schil die bij mensen huidirritaties kan veroorzaken. Pas dus op met het grijpen in de winkel naar een cactusvijg en de beste manier om deze rakkers te schillen is : prik een vork aan de onderzijde van de vijg en zet deze op een bord.Schil zo met een dunschiller of scherp mesje de schil van de vrucht. In Nederland zijn cactusvijgen het gehele jaar door verkrijgbaar,met name in toko’s. In de zomer en de herfst worden cactusvijgen verkocht die uit Zuid-Europa komen ( o.a Italië )  In de winter en in het voorjaar komen ze uit Midden en Zuid-Amerika. Cactusvijgen zijn zeer rijk aan kalium. Daarnaast bevat het veel vitamine C en b vitaminen. Het bezit ook aardig wat calcium. De vrucht bestaat voor een groot deel uit water( circa 80-90% )  De vijg is ook erg rijk aan B-caroteen,het bekende stofje die we ook tegenkomen bij wortels. B-caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Kies liefst voor biologische varianten, deze zijn vrij lastig verkrijgbaar maar je kunt zeker vragen in jouw biowinkel of zij het in kunnen kopen voor jou,

 

Je kunt de cactus vijg zo uit het vuistje eten ( wel oppassen dus met de stekels! ) maar de vijg laat zich vooral ideaal verwerken in toetjes en desserts. Ook kun je er verrukkelijke jam van maken. De pitjes zijn gewoon eetbaar…..maar….eigenlijk niet eetbaar te noemen omdat ze knetterhard zijn . Ze worden dan ook meestal gewoon uit gespuugd tijdens het eten. Wil je er wat mee gaan doen, als in desserts maken bijvoorbeeld, kun je deze pitten het beste eruit zeven. Dit doe je het meest eenvoudigste, door de geschilde cactusvijgen samen met ongeveer 200/ 300 ml water in de blender vloeibaar te vermalen en de massa te zeven. Je kunt er ook een lekker zoet drankje van maken door het vruchtvlees door een zeef te drukken.

JAM EN TOETJES MAKEN MET CACTUS VIJGEN!

Ik maak zelf graag jam van cactusvijgen. Dit smaakt verrukkelijk op een cracker! 🥰 Het is zo gemaakt. De jam kun je ongeveer 4/5 dagen in de koelkast bewaren. Hoe maak je het? Zeer eenvoudig:
1) Schil circa vijf cactusvijgen, pas op de stekels. Blend dit met 300 ml water in de blender en zeef de massa.  Gooi dit in een pan met dikke bodem, bijvoorbeeld gietijzer
2) voeg hieraan twee eetlepels biologische erythritol + twee volle eetlepels Agar Agar toe en breng dit alles terwijl je blijft roeren aan de kook.
3) zodra de massa kookt, het vuur uitdraaien en kort door blijven roeren. 
4) giet de massa over in een goed afsluitbare glazen pot en laat dit goed afkoelen, voordat je het in de koelkast zet. 
Met deze jam kun je weer hele lekkere desserts maken! Zoals deze topper!
Verdeel over twee glazen ( per persoon ) een laagje jam, schenk daarop wat biologische magere yoghurt en bestrooi dit met wat cacaonibs, daarop weer een laagje jam, en wat geschaafde amandelen, daarop weer een laagje yoghurt. Top af met cacaonibs, amandel schaafsel en een beetje cacaopoeder. SMULLEN MAAR!

 

Pak een cactusvijg dus nooit met blote handen aan. Er zijn diverse leveranciers die hun cactusvijgen wel direct geschikt maken voor consumptie. Deze worden machinaal bewerkt, en van hun stekels/doorntjes ontdaan. Vervolgens worden de weerhaakjes die achterblijven op de vrucht afgesleten zodat het de huid niet meer kan steken en irriteren. Is dit niet het geval, gebruik altijd keukenhandschoenen of een oude theedoek. Spoel de vijgen af onder de kraan en dep met een stuk keukenpapier droog. Je kunt de vrucht lekker uit lepelen of verwerken in baksels.Ook heerlijk door salades/vruchtensalades. Ook lekker om uit te persen! Of verwerk ze eens door een smoothie.

Een reactie op “cactusvijg

  1. Dankjewel voor info Cactusvijgen. Ik heb pas ze gekocht en ga lekker jam van maken.

    Groet Maria

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *