KIA CHARLOTTA, een bijna meukvrije nagellak!

Zoals jullie weten, ben ik al heel erg lang op zoek naar meukvrije nagellakken. Dit, omdat de vraag hiernaar EXTREEM hoog is. Afgelopen maanden heb ik wel het één en ander gevonden, zelfs 100% meukvrije nagellak, die ook nog een biologisch/dynamiscvh is. ( KLIK HIER ) Alhoewel het mij best beviel, is en blijft het 100% natuurlijk, wat betreft nagellak zoveel betekent dat het in gebruik vele punten minder scoort dan conventionele nagellak. Dat hoorden we ook van jullie……de nagellak bleef zeer kort zitten en was na een klein stootje al direct beschadigd en ook het opbrengen leek wat lastig. De nagellakken hebben tevens een andere gebruiksaanwijzing waardoor veel mensen de nagellakken verkeerd opbrachten waardoor het helemaal niet lukte. Afijn: waar het op neerkwam was dat je zelf de keuze kon maken: óf je gaat voor 100% meukvrij en je neemt deze nadelen voor lief, of…..je kiest voor een nagellak die vrij dichtbij 100% meukvrij komt, en veel beter blijft zitten. Om jullie deze keuze te bieden, heb ik twee soorten nagellakken bij Puur & Fit binnen gebracht. De eerste dus 100% meukvrij, de andere afkomstig van het Duitse merk KIA CHARLOTTA. Waarom dit merk?
Wel, om de simpele reden dat ik dit merk het beste vond in zo meukvrij mogelijk. Het is een zeer transparant merk, waar ik sowieso al blij van wordt. Het vertelt geen mooie verhaaltjes, het vertelt waar het op staat en dat is, dat een nagellak 100% meukvrij maken die ook nog eens goed blijft zitten eigenlijk een beetje een Mission impossible is. Zij hebben daarom voor zichzelf de lat wel erg hoog gelegd om een zo meukvrij MOGELIJKE nagellak te ontwikkelen, en dat is, vind ik, erg goed gelukt.
Zo zijn de nagellaken om te beginnen 15-FREE. Wat wil dit zeggen? Zoveel als dat er geen agressieve synthetische stoffen zijn gebruikt die wel in de meeste conventionele nagellakken voorkomen. Deze “ nasty’s”  worden zo’n beetje grootschalig onderverdeeld in 15 varianten:
– FTHALATEN ( inclusief debutylftalaat)
– DIETHYLHEXYLFTALAAT
– TOLUEEN
– XYLEEN
– KAMFER
– FORMALDEHYDE
– FORMALDEHYDEHARS
– ETHYLTOSYLAMINDEN
– STYREEN/ ACRYLATENCOPOLYMEER
– TRYFENILFOSFAAT
– HARS
– ORGANOHALOGEENVERBINDINGEN
– PARABENEN
– SILICONEN
– GEURSTOFFEN
Wat betreft nagellakken zijn het vooral de zogenoemde BIG THREE. Vrijwel alle merken nagellak produceren nagellak waarin de zogenaamde “ big three” in zit verwerkt, dit zijn drie zeer giftige stoffen. Deze term is een verzamelnaam voor de drie giftige bestanddelen in nagellak:
– DIBUTYLFTALAAT ( DBP)
Deze giftige stof met een bijna onuitspreekbare naam behoort tot de groep van ftalaten. DBP is een  kleurloze vloeistof die stroperig van substantie is. Het is een weekmaker die aan nagellak wordt toegevoegd om ervoor te zorgen dat nagels minder snel gaan scheuren. Het grootste gevaar bij DBP zit  in het feit dat het gevolgen kan hebben voor de voortplantingsorganen en tijdens een zwangerschap voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. DBP kan hormoonspiegels veranderen en een verstoring veroorzaken in de manier waarop het lichaam reageert op hormonen. Omdat DBP als schadelijk voor de voortplanting wordt beschouwd, mag het binnen Europa niet meer aan cosmetica worden toegevoegd. Maar we blijven het toch tegenkomen in veel nagellak.
– TOLUEEN
Om ervoor te zorgen dat nagellak vloeibaar blijft en makkelijk smeerbaar is, wordt het verdunningsmiddel tolueen gebruikt. Tolueen is  een neurotoxine, wat betekent dat het een stof is die voornamelijk het centrale zenuwstelsel kan aantasten.. Hierdoor kunnen afwijkingen in gedrag en lichaamsbewegingen ontstaan. Als je een grote hoeveelheden tolueen inademt, kun je misselijk of duizelig worden. Deze gevaarlijke stof is  in staat om bij zwangere vrouwen door de placenta heen te gaan en de foetus te beïnvloeden. Als je langdurig wordt blootgesteld aan tolueen kan dit leiden tot geheugenproblemen, prikkelbaarheid, en zware vermoeidheid.
– FORMALDHYDE
Aan nagellak wordt formaldehyde toegevoegd om ervoor te zorgen dat de nagel hard en stevig wordt. Om deze reden vind je formaldehyde voornamelijk in nagelverharders. Formaldehyde is een kleurloos gas dat  vrij giftig is. Het heeft een sterke, penetrante  geur en de stof staat  bekend kankerverwekkend te zijn. Verder kan formaldehyde mogelijk ademhalingsproblemen en astma veroorzaken. Om aan te tonen hoe gevaarlijk deze stof is: het komt ook voor in tabaksrook. Op sigarettenpakjes wordt gewaarschuwd voor formaldehyde.
Deze stoffen staan bekend om hun vele bijwerkingen. Inmiddels kiezen steeds meer fabrikanten ervoor om de big three uit hun producten te mijden, maar de meeste nagellakken bevatten deze stoffen.  Op internet vond ik lijstjes van merken, die de big three niet gebruiken, en dit waren bekendere merken als Chanel, Estee Lauder en Rituals. Maar dit betekent uiteraard niet dat deze merken 100% meukvrij zijn. Ik las erg veel artikelen van bloggers die nagellakken met de big three meden maar andere soorten zonder deze big three veilig verklaarden. Dat klopt niet. Want ook ZONDER de big three blijven de meeste nagellakken giftig en toxisch. Zo bevat het parabenen, synthetische kamfer, en andere weekmakers als trifenylfosfaat ( TPHP)
De nagellakken van KC ( kia Charlotta) zijn vrij van petrochemische oplosmiddelen en gebruiken alleen 100% plantaardige natuurlijke oplosmiddelen. De nagellaken zijn 100% vrij van microplastics, er wordt strikt volgens de formuleringen van het Duitse BUNDe.V ( Duitse Federatie voor Milieu en Natuurbehoud ) gewerkt. Dit is een niet-gouvernementele organisatie die zich inzet voor het behoud van de natuur en de bescherming van het milieu.
De meeste nagellaken zijn gemaakt uit 87% natuurlijke ingrediënten, wat voor een nagellak echt heel hoog is. Het grootste deel van de basis is dus meukvrij. Verder zijn de nagellakken 100% vegan en dierproefvrij, beiden geclaimd volgens de VEGAN society en de PETA.
Zoals je ziet is de formule behoorlijk meukvrij te noemen. Wat ik extra fijn vind aan dit merk, is dat zij nergens iets weglaten of iets veel mooier maken dan het in werkelijkheid is. Ze zijn open en zeer transparant over de ingrediënten die zij hebben gebruikt, ze maken geen sprookjes verhalen door enkel de goede punten uit de nagellak te benadrukken, ze zijn gewoon wat ze zijn: eerlijk en transparant. Ze zeggen dat 100% natuurlijke nagellak wat 100% biologisch afbreekbaar is, 100% gegarandeerd goede dekking biedt en goed en lang blijft zitten niet bestaat. Daar staat een dikke vette punt achter. Ze maken niets mooier dan het is. Wel hebben ze ervoor gekozen om de lat zeer hoog te leggen om wel zo dichtbij mogelijk te komen. Om een meukvrije variant te ontwikkelen die tussen de 82-87% ligt aan natuurlijkheid, dat noem ik persoonlijk ZEER KNAP GEDAAN. 👍
Om het milieu zoveel mogelijk te sparen worden er kleine flesjes gebruikt van maar 5 ml. Waarom? Omdat uit een aantal onderzoeken is gebleken, dat we gemiddeld de helft van een aangebroken flesje nagellak weggooien. Het wordt óf te lang bewaard, of mensen zijn de kleur beu. Omdat nagellak ontzettend goedkoop is ( het valt onder de rij aan meest goedkoopste cosmetica wereldwijd ) zijn we nonchalanter in het weggooien, een nieuw flesje kost immers bij de Action nog geen € 1,25. KC besloot daarom hun verpakking zo klein mogelijk te houden. Dit werkt stimulerend op het gebruik en scheelt zo weer heel erg veel belastende stoffen die in ons milieu terechtkomen.

MAAR….HOE MOOI IS HET?

Voordat ik maar iets binnen breng bij Puur & Fit test ik alles eerst zelf. Ik heb daarom deze nagellakken van KC uitvoering getest. Ik heb voor mijn eerste test de kleur MIDSUMMER MAGIC getest wat zeker nu op dit moment ( nazomer 2021 ) een zeer toepasselijke kleur is. Ik ben niet zo van de felle kleurtjes, maar dit kleurtje vind ik wel mooi en subtiel. Ik heb een base coat en een top coat gebruikt, dit hoef je uiteraard niet te gebruiken, maar ik persoonlijk vind echt dat je deze twee lagen moet aanbrengen voor een top resultaat.
De geur is minder heftig dan ik ken van de conventionele alternatieven. Van deze zeer indringende heftige geuren krijg ik geheid fikse koppijn, dit was voor mij nog een grote reden waarom ik nooit nagellakken gebruikte. Ik had het er niet voor over om de hele dag met hoofdpijn rond te wandelen . Dat deze nagellak minder “ stinkt” is een goed teken. Het smeert en lakt eigenlijk net zo probleemloos als een conventikel nagellak, ik merk hierin eerlijk gezegd totaal geen verschil. Het dekt enorm goed in één keer. Alhoewel het voor sommigen wel nodig kan zijn om er een tweede laag op te smeren ( ook afhankelijk van de kleur ) ging het bij mij op de base coat in een keer goed. Na het drogen heb ik de top coating aangebracht. Het resultaat:
Ik vind het PRACHTIG1 😍 En ik moet echt bekennen dat deze nagellak met kop en schouders boven de 100% natuurlijke nagellak uitsteekt als het komt op de kleur, de lak en de duur van het houden van een mooie laag. Dit is eigenlijk “ gewone” nagellak, maar dan stukken meukvrijer dan de gewone alternatieven. Ik durf gerust dit op mijn nagels te smeren. Ik krijg hier overigens ook geen hoofdpijn van. Ik gebruik mijn handen veel. Na twee dagen zat de lak er nog steeds strak op. Ik wordt hier wel blij van. 😄 Ook op mijn teen-nagels blijft het zeker een week mooi strak in de lak.

HOE DUUR ?

Een uniek nagellakje dus. En daarom ook niet net zo goedkoop als bij de action, of het Kruidvat. Je betaalt € 12,95 voor 5 ml. Ja, dat is best pittig. Maar als je de vele voordelen die ik hierboven heb uitgelicht op een rij zet, dan ben ik stellig van mening dat het dit iedere extra eurocent waard is. Voor jou, maar zeker ook voor mens, dier en milieu. Bovendien doe je er best lang mee. Er zijn heel veel mooie kleuren verkrijgbaar waardoor je eeuwig kunt variëren maar ook combineren. Dat is erg hip tegenwoordig , verschillende kleuren nagellak op je vinger en teennagels 😁
BOTTOM LINE: ga je voor 100% meukvrij, dan kun je de nagellak van PROVIDA kiezen. Deze heeft als nadeel dat het niet erg gebruiksvriendelijk is, niet lang en goed houdt en niet altijd goed dekt. Of je pakt de trede daaronder, de nagellakken van KIA CHARLOTTE. Deze zijn bijna meukvrij, en geven net zo’n goed resultaat als conventionele nagellakken.
Ik ben persoonlijk gevallen voor de KIA CHARLOTTE nagellakken. Deze breng ik met een gerust hart aan op mijn nagels. Ik heb er veel plezier van. En, wat ik ook erg fijn vind, het kost niet erg veel meer tijd om de nagellak op te brengen.

WIL JIJ DE KIA CHARLOTTE NAGELLAK OOK EENS PROBEREN?

KLIK DAN HIER OM NAAR HET BESTELOVERZICHT TE GAAN.
Daar kun je tevens meteen de nagellakken van PROVIDA vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *