Eindelijk dan een meukvrije nagellak?

In 2018 schreef ik een verhelderd artikel over nagellak. En hoe schadelijk deze kunnen zijn voor de gezondheid. KLIK HIER om naar het artikel te gaan. Ik vertel in dit artikel o.a over “ the big three” en ik nam een meukvrije nagellak onder de loep. Ik vond een erg fijne variant van het Engelse merk LITTLE ONDINE. Dit was een nagellak die een lak-laagje op de nagels lag die je er zo weer af kon trekken. Ideaal.

Helaas……deze nagellak is anno 2020 nergens meer verkrijgbaar. En dit wordt als een groot gemis ervaren door velen, die net als ik “ hooked” waren aan deze nagel-lakjes.
Wekelijks ontvang ik de vraag “ Monique, weet jij geen andere meukvrije nagellak die je voor ons kan testen?” 😕. Natuurlijk was ik zelf ook al meteen op zoek gegaan naar wat anders. Ik had gelukkig een paar flesjes LO ( Little Ondine ) op voorraad dus de nood was bij mij niet zo hoog, maar ook ik was enorm benieuwd of er andere meukvrije nagellalkjes bestonden die aan mijn strenge eisen konden voldoen.
Dat bleek een flinke klus. Er zijn inmiddels aardig wat fabrikanten die zogenaamde “ gezonde” nagel-lakjes op de markt hebben gezet, maar ik ben nog geen nagellak tegengekomen die geen rare vervelende stoffen bezat. Tot nu toe.

WAAROM NAGELLAK NOOIT 100% MEUKVRIJ KAN ZIJN

Nu moet ik eerst even wat verduidelijken. Het is namelijk echt zo-goed-als onmogelijk ( ik hou een slag om de arm ) om een nagellak te produceren, waar niet IETS van een stofje in zit die we eigenlijk helemaal liever niet in de nagellak willen zien. Nagellak heet niet voor niets LAK. Een lak moet zich kunnen hechten en daar ook even blijven zitten. Daar zijn bepaalde stoffen voor nodig. Het punt is, WEKLKE stoffen er worden gebruikt. Daar wringt de schoen. Om de Little Ondine nagellak even ter voorbeeld te nemen, in mijn artikel lees je dat daar ook behoorlijk wat stofjes in zitten die we liever niet in nagellak willen zien. Toch zijn deze gekozen stofjes meest vriendelijk voor mens, dier en milieu. Ze zijn niet toxisch, maar ook niet geheel vrij gewaard. Kortom, het is bijna onmogelijk om een nagellak te maken waar niet IETS van een raar stofje in voorkomt. Het is cruciaal, WELKE stoffen er worden gebruikt. Daar zijn enorm veel gradaties in. Zo kunnen we bijvoorbeeld kiezen uit chemische en niet chemische bestanddelen.
Als je gericht op zoek bent naar het meest meukvrije nagel-lakje, kun je beginnen met het filteren van chemische bestanddelen. Als je een nagellak vindt die niet uit chemische bestanddelen bestaat, zit je al goed.  Alles wat dan nog volgt aan meukvrije bestanddelen is meegenomen.

DEMETER

Tot mijn grote vreugde vond ik, na zeker anderhalf jaar zoeken, een hele fijne nagellak die aan mijn eisen leken te voldoen. Ik heb meteen een flesje op de kop getikt en ben erin gedoken.
Het is van een voor mij onbekend merk : PROVIDA. Na wat research blijkt het te gaan om een Duitse fabrikant. Het gaat om een kleinschalige onderneming, die graag wat voor mens, dier en milieu wil betekenen en niet persen groot willen worden. Zo produceren zij bijvoorbeeld maar hele kleine batches tegelijk, omdat zij vrij willen blijven van synthetische hulpstoffen. Dat geldt zeker voor hun nagellakken.  Deze nagellak is nogal bijzonder te noemen, omdat ze onder het DEMETER keurmerk vallen. Wat houdt dit in? Biologisch/dynamische producten zijn te herkennen aan het DEMETER keurmerk. Demeter is de Griekse godin van de vruchtbaarheid en al sinds 1927 het internationale keurmerk voor biologisch/dynamische landbouw. Een eerste voorwaarde om het DEMETER keurmerk te dragen is, in Europa, het EU-BO-LABEL dragen. DEMETER gelabelde producten kunnen ook een national of regionaal bio label dragen, zoals het EKO keurmerk in NL of het BIOGARANTIE-keurmerk in België,. Om een DEMETER keurmerk te verkrijgen zijn er zeer strenge regels verbonden:
 • Een ruime vruchtwisseling: zo wordt voorkomen dat de bodem eenzijdig wordt uitgeput. Een ruime vruchtwisseling is ook belangrijk in het – op natuurlijke wijze – voorkomen van ziekten.
 • Mestgebruik: zowel de herkomst van de gebruikte meststoffen, als de samenstelling en hoeveelheid is heel sterk gereglementeerd.
 • Het gebruik van biodynamische preparaten die op geheel natuurlijke wijze de vitaliteit van de producten bevorderen.
 • Herkomst van plant- en zaadgoed
 • Herkomst van veevoeder
 • Integriteit van dieren: nóg sterker dan in de biologische landbouw mag er niet aan de integriteit van vee geraakt worden. We denken hier aan het behoud van staarten, horens, snavels,…
 • Natuurbeheer op de boerderij
 • Gemengde bedrijfsvoering: door een gemengde bedrijfsvoering te hanteren verhoogt een boerderij zijn zelfvoorzienende karakter. Binnen een gemengde bedrijfsvoering wordt zowel plantaardige als dierlijke productie gerealiseerd.
 • Persoonlijke ontwikkeling van mens en bedrijf: een sociaal en economisch gezond klimaat zijn belangrijk voor een biodynamisch bedrijf.
 • Duurzame afzet: binnen de biodynamische afzet wordt heel sterk gezocht naar lokale en directe afzetmethoden waarbij er contact met de klant bestaat.
Daarnaast zijn er ook tal van normen en richtlijnen die gehanteerd worden in de verwerkingssector. Deze handelen over het vermijden van verpakkingen, de chemische samenstelling van verpakkingen, ingrediënten, toegelaten smaakstoffen, conserveringsproducten en -methoden, toegelaten bewerkingen en opslagmethoden. Kortom: je ontvangt niet zomaar als merk zo’n DEMETER keurmerk. Des te meer uniek en bijzonder is het zeker te noemen, dat deze nagellak het DEMETER keurmerk draagt. 
Deze nagellak bevat een zeer opmerkelijk kort ingrediënten lijstje, iets waar ik al direct erg vrolijk van werd. De lakjes bevat geen enkele chemische stof. Zelfs de kleuren zijn op basis van pure mineraal-pigmenten. Hierdoor garandeert de fabrikant dat deze nagellak zelfs geschikt is voor kinderen en zwangeren. Zoals eerder geschreven voldoet de nagellak aan de zeer strenge richtlijnen van het NCCO en LCADA  keurmerk en het DEMETER keurmerk. Minimaal 95% van de plantaardige ingrediënten is afkomstig uit biologisch gecertificeerde landbouw.  Laten we eens naar de ingrediënten gaan kijken:
ALCOHOL: Het gaat om een milde alcohol die afkomstig is uit de DEMETER biologische landbouw. 
SHELLAC: …En helaas, voor de echte fanatieke veganist is dit DE grote valsspeler in de nagellak. . Dit is een glansmiddel wat wordt gemaakt van het uitscheidingsproduct van schildluizen. Het komt soms ook voor op groente. Het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om appels mooi te laten glanzen.Schellak is dus een glansmiddel dat gemaakt wordt van de afscheiding van de vrouwelijke lakschildluis. Het wordt in voedingsmiddelen veel gebruikt als een wax ( coating ) en het draagt het E nummer E904. Schellak wordt naast op ( citrus) fruit ook gebruikt in snoepgoed en bonbons. Het basismateriaal wordt geproduceerd door de lakschildluis “ Coccus Lacca” en is een halve centimeter groot. Ze worden ongeveer 6 maanden oud. De insecten leven in bomen in India en in omringende landen in Zuid-Azië. Daar worden ze geteeld op grote schellak-plantages. De luis scheidt na de bevruchting een plakkerige afscheiding ( hars ) uit waarmee ze de tak en zichzelf omhult. Hierin zet ze vervolgens eitjes af en sterft. Bij de oogst worden takken van de boom gesneden e wordt de stoklak van de takken geschraapt. In dit proces worden luizen meegenomen. De lak wordt gezuiverd met water maar het wordt ook vaak insectenbloed vermengd waarna het geheel wordt gedroogd tot een klonterig uitziende substantie. Dit wordt vermalen , gedroogd en gezeefd. Het half-fabrikaat wat hieruit is ontstaan wordt korrellak genoemd. Hieraan wordt jodiumcarbonaat en water toegevoegd, wordt vervolgens afgekoeld en bewerkt met sodiumhypochloride, hierdoor wordt de schellak gebleekt. Ben je fanatiek veganist, dan is deze nagellak dus ongeschikt maar ben je wat flexibeler , kun je deze nagellak wel gebruiken.
MICA ( C177019 ), TITANIUM DIOXIDE ( CI177891 ) , IRON OXIDE ( CI177492 ) :  Je zult op heel veel etiketten van verzorging en cosmetica de letters “ CI” zijn tegengekomen, waarna een nummer volgt. De letters CI staan voor COLOUR INDEXNUMBERS. Deze nummers zijn toegekend aan talloze kleurstoffen die in verzorgingsproducten en cosmetica wordt gebruikt. Kleurstoffen zijn onder te verdelen in twee categorieën, de ON-oplosbare pigmenten, en de oplosbare pigmenten. Wat er wordt gebruikt ligt sterk aan het product zelf. In shampoo’s vinden we bijvoorbeeld voornamelijk oplosbare kleurstoffen,  in oogschaduw een on-oplosbare pigment omdat door traanvocht deze kan uitlopen.   Er is enorm veel diversiteit. Je kunt deze index een beetje vergelijken met E nummers in voedsel. Er worden o.a metaalzouten gebruikt, maar ook organische carotenoïden, om een zo groot mogelijk kleurenspectrum te kunnen verwezenlijken.Je herkent deze pigmenten via een CI-nummer. Dit staat meestal als volgt omschreven: CI 50325 ( = violet ) of CI 73000  ( = indigo) De lijst is oneindig lang. Wat je het beste kunt doen, is jouw gevonden nummer op het etiket googlen. Je vindt dan snel de kleur en waaruit het is gemaakt. In natuurlijke verzorging en cosmetica mogen we uitgaan van natuurlijke kleurstoffen, maar helaas is dit niet altijd het geval. Het is dus belangrijk jezelf te verzekeren van een natuurlijke kleurstof. Dit kun je navragen bij de fabrikant.  Er zijn wel meer dan 10.000 CI-nummers, een onmogelijke taak is om daar een lijst van te maken. Je kunt het beste een CI nummer googlen. Dit vertelt je snel wat de kleur betreft en of het gaat om een natuurlijk gewonnen stof. De CI in deze nagellak zijn gemaakt van 100% pure en natuurlijke mineraal-pigmenten.
THEEBOOM OLIE: Ook wel tea tree olie, wat beter bekend is.
CITRONELLA OLIE: uit biologische teelt, pure olie ( eugenol, geraniol, limonene )
TIN OXIDE: Zorgt voor de glans en kleur aan deze nagellak.  Er zijn verschillende samenstellingen van tinoxide. Het is een anorganische verbinding die is afgeleid van een mineraal dat bekend staat als CASSITERITE. Dit is het meest belangrijkste erts-stofje van tin. Provida gebruikt geen nanoversie, waardoor deze als 100% veilig wordt beschouwd voor cosmetica.
Zoals je ziet is de lijst niet alleen heerlijk kort, ook de ingrediënten zijn zeer prettig te noemen voor een nagellak. Het is jammer, dat de lakjes niet 100% veganistisch zijn, maar verder is het wat mij betreft een nog betere formule dan de Little Ondine. Er zijn verschillende kleurtjes verkrijgbaar, ik ontving de CORAL FIRE ( nummer 20 ) . De flesjes zijn van glas, en bevatten 5 ml. Ze kosten € 14,95 per flesje wat ook best pittig is, maar zeer zeker de investering waard is.

DE TEST

Ik vond het kleurtje wat ik ontving gelukkig een erg leuk kleurtje. Ik lak mijn vinger-nagels eigenlijk nooit. Ik lak wel altijd mijn teen-nagels, of het nu zomer of wintertijd is. De fabrikant benadrukt overal ( website + op het flesje ) dat je voordat je de nagellak wilt gaan gebruiken, ERG GOED TE SCHUDDEN. Omdat de nagellak geen chemische bestanddelen bevat, heeft het een iets “ andere” gebruiksaanwijzing. Om te beginnen bevat de nagellak een olielaagje. Dit komt, omdat er geen chemische hulpstoffen zijn gebruikt om de massa bijvoorbeeld geëmulgeerd te houden. Wat je dus moet doen, is HEEL ERG GOED SCHUDDEN VOOR GEBRUIK. Dit is heel belangrijk. Het flesje bevat metalen kogeltjes, die je tegen elkaar aan hoort rinkelen als je het flesje doorschudt. Het flesje moet je minimaal 25 seconden flink schudden, zodat je de kogeltjes hoort. Het geluid zal afnemen naar mate de twee delen goed in elkaar zijn vermengd. Je merkt vanzelf wanneer de lak klaar is voor gebruik. Ik vind het meest handig, om het flesje op zijn kop te houden en goed aan één stuk 25 seconden flink te schudden. Ik vind het tevens erg handig om tussen het lakken van alle nagels door steeds even opnieuw flink te schudden.
….mijn duim nagel met een eerste lak laag…..
De lak blijft licht vloeibaar, in die zin, dat het iets meer vloeibaar blijft dan dat je waarschijnlijk gewend bent. Dit heeft geen invloed op de dekking, op uitzondering van bepaalde kleuren na. Ik heb mijn duim-nagel in twee laagjes gelakt, dat is meer dan voldoende. De eerste lag laag ( zie foto hierboven ) was in principe ook best aardig, maar voor het mooie heb ik er een laagje overheen gelakt.
….mijn duim-nagel met twee laagjes….
De nagellak heeft een zeer lichte , aangename geur. Ik vermoed dat dit de tea tree en de citronella oliën zijn.  Het is in elk geval geen geur die giftige dampen verspreidt en dat vind ik op zichzelf al een hele geruststelling. Ik moest wel even wennen aan de vloeibare textuur. En het is even goed opletten met het opbrengen, dat je niet teveel op het kwastje hebt. Strijk het borsteltje dan ook even een paar keren goed af op de rand van het flesje. Je krijgt vanzelf in de gaten hoeveel er nodig is voor een nagel te lakken. Gun het ook tijd om te drogen. Gelukkig gaat dat best vrij snel, ik had de eerste laag, met behulp van wat blazen., al binnen 5-8 minuten droog. Uitharden kost iets langer tijd, ongeveer 15 minuten. Ik vind het resultaat, zeker gezien de ingrediënten, zeer verrassend goed uitpakken. Mijn nagels zien er prachtig gelakt uit en de lak hecht zich erg goed, waardoor het wel even blijft zitten.
Een klein nadeeltje: het is ietsje lastiger om de lak te verwijderen dan bijvoorbeeld de LO, die je er zo af kon trekken. Nu ervoer ik het zelf niet echt als lastiger, maar er zijn veel geluiden op internet die zeggen dat het iets meer poetswerk vraagt. Ik heb op iedere nagel een druppel natuurlijke nagellak-remover laten intrekken, en met een katoenen watten pad vloog het er eigenlijk af…..geen gepoets. Ik denk dat het vooral te maken heeft met de hoeveelheden ( lagen ) je op je nagel smeert en welke kleur je gebruikt. Ik ga spoedig meerdere kleuren testen, ik zal dit dan aanvullen .

WAT VIND IK ERVAN?

Ik ben erg blij! Serieus, ik heb hier lang naar moeten zoeken, want het valt om de drommel niet mee. Ik heb afgelopen anderhalf jaar ontzettend veel ” natuurlijke” alternatieven getest en in mijn handen gehad, allemaal zijn ze door mij afgekeurd omdat ze aardig wat chemische ellende bevatten, soms zoveel, dat ik mij daadwerkelijk afvroeg hoe de fabrikant het in zijn hoofd haalt om dit als een natuurlijk alternatief te bestempelen. Deze PROVIDA vind ik de grote verademing in de wereld van nagellak. Letterlijk en figuurlijk. Het stinkt niet, het dekt perfect, en het zijn super leuke kleurtjes. Nadeel is, zoals gewoonlijk, weer die aanschafprijs…..€ 14,95 voor 5 ml is uiteraard best even slikken, zeker als je gewend bent een euro te betalen voor vier x zoveel. Maar ik vind het dubbel en dwars de moeite waard. Iedere eurocent. Ik spaar er graag voor. Want dat is weer het mooie met nagellak: het is geen product die je iedere week opnieuw moet aanschaffen. Deze nagellak is zo meukvrij, dat het ook op kinder-nageltjes gesmeerd kan worden. Ook zwangeren kunnen het gebruiken .  Vind tegenwoordig maar eens een nagellak, die daar geschikt voor is. Dat is echt lastig. Mijn zoektocht duurde niet voor niets zo lang.  Persoonlijk vind ik al die chemische nagellak zeer zorgwekkend. Ik gebruik het liever 10 x niet dan 1 x wel. Deze nagellak van PROVIDA geeft mij de gelegenheid om ook leuk gelakte teen nagels te hebben, super blij mee!

WAAR TE KOOP?

Uiteraard ben ik er meteen bovenop gevlogen om deze nagellakken bij www.puurenfit.nl verkrijgbaar te maken. Gelukkig deelde Rosa mijn enthousiasme en zijn we meteen gaan jagen. We kwamen bij een distributeur uit die zorgvuldig was gekozen door PROVIDA. Provida wil absoluut geen ” door-fok-producten” op de markt zetten, en is daarom zeer zorgvuldig en kritisch met het kiezen van distributeurs in Europa. Zo is er maar één distributeur in Nederland die zeer zorgvuldig zijn / haar verkooppunten moet uitkiezen. Wij moesten daarom eerst even flink soebatten om de nagellakken te mogen verkopen, omdat de nagellakken aanvankelijk exclusief gehouden worden voor salons. Maar het is gelukt! We mogen als zeer exclusieve webwinkel diverse kleurtjes gaan verkopen zodat de nagellakken ook toegankelijker zijn voor de bewuste consumenten. We hebben het voor elkaar gebokst, om maar liefst NEGEN kleuren in onze winkel te zetten:
* patina green  met een leuk glinstertje erin ( KLIK HIER)
* golden pearl ook met een leuk glinstert ( KLIK HIER )
* dark rouge ( KLIK HIER )
* paradise satijn mat ( KLIK HIER )
* lily pink satijn mat ( KLIK HIER )
*sweet pea ( KLIK HIER )
* Silk slimmer ( KLIK HIER )
* coral fire , de kleur uit dit artikel ( KLIK HIER )
* hot chestnut ( KLIK HIER )
Worden ze goed verkocht, dan gaan we steeds nieuwe kleuren toevoegen aan het assortiment. Wil je meteen naar het overzicht gaan? KLIK HIER

Basis coating / lak

Eerder vertelde ik over een base coat. Dit is een transparant laagje die je op je schone, droge nagel kunt opbrengen voordat je nagellak opsmeert. Deze onderlaag zorgt voor meer hechting, waardoor de lak veel beter en langer blijft zitten, en geen of minder ongeregeldheden heeft in en op de nagel. Zo’n coating laagje kan ook het risico van het vloeien naar de nagelriemen, en daar binnen dringen naar de bloedbaan voorkomen. Nu heb je dat niet zo nodig met de PROVIDA nagellakken, maar andere, conventionele nagellakken kunnen zo wel enorm worden tegen gehouden. PROVIDA heeft een biologisch gepatenteerde base coat in hun assortiment die al net zo bestaat uit enkel zuivere ingrediënten als de nagellakken. In de base coat vind je :

 de milde biologische alcohol, ( helaas voor de vegans…) chellac, stryax benzoin was, ( gemaakt van een groenblijvende boom) , kamfer, lavendel olie, citronella olie, mirre, en linalool. 

Als je dus een wat mooier resultaat wilt bereiken, en wilt dat je nagellak wat langer blijft zitten, kun je deze base coat van tevoren aanbrengen. Het gebruik is vrij simpel: je zorgt er allereerst voor dat je nagels schoon en droog zijn. Breng vervolgens de base coat aan, en zorg daarbij dat je netjes langs de nagelriem strijkt. Dit laat je ongeveer 10-15 minuten  GOED drogen ( even meehelpen door te blazen 😉 ) Daarna kun je de lak aanbrengen, deze breng je alleen op de lak-laag aan. Bytheway: ook hier geldt dat je voorafgaand even FLINK GOED MOET SCHUDDEN. 

Een flesje van 5 ml kost € 12,45. Je kunt het bestellen door HIER te klikken.

 

Top coating / lak

Naast de basis coat is er ook nog een top coat verkrijgbaar. Dat kun je een beetje zien als the finishing touch. Het zorgt voor extra harde lagen, een mooie glans en langere bescherming tegen afstoten van stukjes lak. Ook in deze top coating vinden we geen meuk, de samenstelling is, op wat verschillende andere pure oliën na, precies hetzelfde als de base coat. Het is een beetje een extra touch, een extra luxe, die je nagels extra laten ” shinen”. Ook deze top coating kost € 12,45 per 5 ml, en kun je bestellen via DEZE BESTELLINK.

Meukvrije remover

Eerder had ik het over een remover. Nu hoef je alleen maar zo’n flesje te openen om te kunnen bedenken dat het niet bepaald om bloemetjes-water draait. PROVIDA kon natuurlijk géén natuurlijke nagellak op de markt brengen en dan te adviseren om dit met een conventionele nagellak remover te verwijderen. Dus hebben zij ook een natuurlijke remover. Precies zoals je dat van een natuurlijke aanvulling op de nagellakken kunt verwachten, 100% vrij van vervelende stoffen. De basis is een biologische alcohol die is gewonnen uit graan. Verder zit er niets meer of minder in dan sinaasappel olie, citronella olie, citroen olie, pepermunt olie, ricinus olie en limoen olie. Veel citrus dus. En dat is niet voor niets, citrus staat enorm bekend als een pure, natuurlijke ontvetter en reiniger. Deze remover doet zijn werk, terwijl het niet schadelijk is voor mens, dier en milieu. De ingrediënten zijn bovendien afkomstig uit biologische gecontroleerde landbouw. Wat ook hier weer erg belangrijk is, is om ERG GOED TE SCHUDDEN. Het gaat immers ook in dit geval om alleen pure en natuurlijke ingrediënten, die niet dankzij talloze hulpstoffen worden geëmulgeerd, geconserveerd en gescheiden. Dat moeten we zelf even doen. Je betaalt € 5,95 voor 50 ml. KLIK HIER om direct te bestellen.

 

Notificatie; ik ontving het flesje nagellak gratis om te testen. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron van inkomsten. Ook niet uit eventuele kortingsacties. Dit review is 100% onafhankelijk en op eigen initiatief geschreven. 

Bekijk ook de filmpjes van Rosa!

 

10 Reacties op “Eindelijk dan een meukvrije nagellak?

 1. Ook ik word hier heel blij van! Dank je wel Monique voor je zoektocht, blog en het mogelijk maken dat de consument ze kan kopen! Ik heb zin om alle meuk weg te gooien (uiteraard bij het chemisch afval) en een nieuwe verzameling aan te leggen. Ik ben benieuwd naar de remover icm de nagellak. Gaat het verwijderen vlot of ben je echt lang bezig?
  Hoe lang is de nagellak blijven zitten? Bij mijn tenen blijft het altijd vrij lang zitten. Bij mijn vingers helaas niet. Voor mij de reden om vingernagels zelden te lakken. Zou mooi zijn als met deze nagellak de lak langer mooi blijft.

  • Ik ben ook wel erg benieuwd of deze nagellak goed blijft zitten Of dat de topjes er al vanaf schilferen na 1 dag. Dank voor het onderzoek!

 2. Monique, hou nou toch eens op om te schrijven dat je dit allemaal op eigen initiatief doet en je er niet voor betaalt wordt. Wij zijn niet achterlijk… Jij bent ook niet overal op zoek geweest naar een bionagellak . Puurenfit heeft dit allang in de winkel en heeft jou in dienst genomen om reclame te maken. Kun je gewoon openlijk over zijn hoor!

  • Dag Corrie, mag ik je vragen om mij de bewijsstukken te sturen waaruit blijkt dat ik hiervoor krijg betaald? Als je wat handiger zou zijn geweest had je deze zaakjes eerst op orde moeten hebben voordat je iets publiekelijk de lucht in slingert. Dit is laster en dus ook strafbaar.

 3. Monique, natuurlijk heb ik niet een kopie van jouw contract met Puurenfit. Maar je hebt zelf op deze website aangegeven dat je per1-6 voor hun werkt . En dan vooral om hun producten aan te prijzen.Wat je dus ook al een tijdje doet ( Nagellak,bakpapier,lipbalsem,sunprotection,maquipoeder etc.
  Daar is niets mis mee, ieder zijn keuze. Maar zeg dan niet dat je dat onafhankelijk doet,en je er niet voor betaalt wordt.
  Waarom zoek ik dan tòch nog regelmatig jouw website op? In de hoop om weer eens een goed en gezond recept te lezen, zoals je dat vroeger zo creatief kon…….

  • Als je je wat meer verdiept had, had je ook kunnen lezen, dat ik mijn eigen werk als ONAFHANKELIJK kritisch Health blogger afzijdig hou van mijn BETAALDE baan, inderdaad, per 1-6-2020 in loondienst bij http://www.puurenfit.nl en ook http://www.suitmatters.nl bytheway. In mijn blog ( https://moniquevandervloed.nl/gezocht-droombaan-huidige-status-droombaan-gevonden/ ) kun je dit zeer duidelijk lezen. Je moet eens stoppen met het veroordelen, en starten met research voordat je wat beweert. Daar stoor ik mij persoonlijk mateloos aan en ik ben het meer dan beu om mezelf continu te moeten verdedigen. Ik wordt NIET BETAALD voor mijn oprechte blogs en reviews. Anders zou ik strafbaar zijn, als ik er een notificatie bij zou zetten. Ik verdien hier dan ook NIETS aan. Ik verdien mijn geld via andere werkzaamheden bij Puur n fit, maar de groei bij puur en fit wordt door de website ZELF gegenereerd, en als dit komt doordat ik bepaalde producten beoordeel, en mensen daar op anticiperen, dan is dat geheel de keuze van de consument, niet iets wat ik betaald promoot. Denk eens wat meer na voordat je behoorlijk belastende uitingen op het net gooit. Ik kan ze zeker niet waarderen.

 4. Monique, we zijn collega`s! Ik ben zelf orthomoleculair voedingsdeskundige, dus àls ik reageer dan weet ik ècht wel waar ik het over heb.
  Wat jij bovenstaand schrijft, tja, zo kun je het òòk zien. Ik heb dus duidelijk een andere visie. En die laat ik weleens zien, niet om jou te belasten maar om je volgers transparantie te bieden. Zo kan iedereen het van alle kanten bekijken.
  Overigens, als je iets geweldigs schrijft, laat ik het ook weleens weten hoor…….

  • Wel een erg vreemde reactie, van een voedingsdeskundige. Je zou juist daarom moeten weten hoe het in deze wereld werkt en dat je niet alles over één kam kunt scheren. Ik vond en vind je reactie zeer belastend. Het raakt kant noch wal omdat je een mening zonder pardon de lucht in slingert zonder even na te lopen of je beweringen wel kloppen. Als je dus ZO reageert, en je zelf zegt dat je weet waar je het over hebt dan betwijfel ik je kunde ten zeerste. Als iets zo is, dan is dat zo, ik ben de allerlaatste m zoiets te gaan zitten verdoezelen. Ik ben open, eerlijk en transparant. Als ik betaald zou krijgen voor mijn eigen werk, zou ik dit ook gewoon vertellen, zonder blikken of blozen. Maar het IS gewoon niet zo.

 5. O, en waar zijn de producten die je 15-7 behandelt ook alweer te koop? Dream on Monique!

  • Wat bedoel je? 15-7? Dit artikel? Jazeker, daarin vind je PUUR EN FIT als het verkooppunt. En daar moet ik dus aan verdienen? Kun je mij dan vertellen in welke vorm? Want daar ben ik ongekend benieuwd naar . Droom intussen ook vooral lekker verder Mevrouw van der Voort. Ik steek geen energie in dit soort onzinnige reacties. Zeker als je jezelf een ” deskundige” noemt, dan vind ik dit soort onvolwassen en on-proffesionele reacties nogal wat plaatsvervangende schaamte geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *