Goedkope supermarkt-havermout…..is dat nu minder goed en gezond dan dure havermout?

Havermout……🍚

Het blijft de onbetwiste nummer éen in de wereld van gezonde voeding. En terecht. Havermout heeft enorm veel gezonde voordelen, en kost heel weinig. Wil je meer lezen over havermout? KLIK HIER. Ik ben er zelf dol op, en ik eet het dan ook iedere dag. Ook bak ik er veel mee. Havermout kun je gemakkelijk in de blender tot meel vermalen.
Ik ben wat betreft biologisch of niet niet zo kritisch. Natuurlijk kies ik liefst voor biologisch, maar als mijn budget daar even niet toe reikt, kies ik net zo gemakkelijk voor een papieren zak havermout uit de supermarkt voor € 50 cent per 500 gram. Wil je meer lezen over de verschillen tussen biologisch en niet biologische havermout? KLIK HIER
Veel mensen denken, dat de goedkopere varianten niet goed zijn, niet gezond, vervuild of zelfs helemaal niet rijk aan voedingsstoffen. Ik besloot daarom, om dat misverstand eens voorgoed uit de wereld te helpen. Dit artikel bespaart je hopelijk voortaan enorm veel geld!

HAVERMOUT:…GOUDMIJN VOOR DE VOEDSEL EN LEVENSMIDDELENINDUSTRIE

Als je net als ik een verwent havermout-fan bent, dan weet je waarschijnlijk ook dat er ontzettend veel soorten verkrijgbaar zijn. De grootste verschillen kunnen we vinden in biologisch of niet, en 100`% glutenvrij of niet. Daarnaast kunnen we kiezen uit “ fijne” en “ grove” havermout. In dit artikel ga ik je uitleggen dat het geen enkel verschil maakt of het nu grof of fijn is. Wil je meer lezen over de gouden tijden voor de voedsel en levensmiddelenindustrie? KLIK HIER
Goed. 
Dan over naar de hamvraag van di artikel: zijn er daadwerkelijk verschillen tussen goedkopere havermout en dure havermout? In de supermarkt kunnen we inmiddels kiezen uit veel soorten. Van goedkoop naar duur, van grof naar fijn.
Laat ik beginnen te vertellen, hoe deze havermout wordt geproduceerd. Havermout is ook wel haver ( graan) wat wordt gedroogd, gepeld en geknipt. De haverkorrel wordt gewassen, en ontdaan van het kroonkaf, dit zijn de buitenste schut-blaadjes van de graankorrel. Deze moeten worden verwijderd omdat deze niet eetbaar zijn. De korrels worden verhit en in stukjes geknipt. Deze stukjes worden gestoomd en plat gewalst. Je kunt volkoren havermout kopen en “ gewone” havermout. Het verschil zit hem in de productie. Volkoren havermout wordt maar één keer door geknipt. Dit maakt de kooktijd bijvoorbeeld iets langer. Wordt de korrel meerdere keren klein geknipt, vermindert dit de kooktijd.
In de fabriek wordt de havermout vervolgens gesorteerd en verpakt. Dit gaat met massale hoeveelheden in grote ketels tegelijk. Een fabriek kan zo per dag ontzettend veel zakken havermout eruit laten rollen. Tijdens deze producties komt er “ afval” vrij, wat onderin de ketels terechtkomt. Dit wordt zo genoemd, omdat het in regel meteen door wordt verwerkt in veevoeder. Maar…..het is gewoon HET GRUIS wat vrijkomt tijdens de productie. Anders gezegd is het fijner dan de havermout die uiteindelijk in de duurdere zakken terechtkomt. Dit gruis wordt, door de enorme populariteit van havermout, niet alleen maar door verwerkt naar veevoeder-productie, het gaat ook in de papieren zakken die we in de supermarkt tegenkomen voor € 50 eurocent per 500 gram. Omdat wij graag perfecte stukjes havermout willen zien in ons kommetje, wordt het gruis gezien als afval en niet verkoopbaar, maar het is en blijft wat het is: EXACT DEZELFDE HAVERMOUT. Als je niet zo moeilijk doet en denkt, kun je dus voortaan je goede geld in je zak houden en voortaan een zak goedkope havermout kopen. NIETS mis mee, NET ZO GOED. Nu weet je ook meteen het verschil tussen grof en fijn. Inhoudelijk geen enkel verschil, maar het goedkope is in de industrie  tot “ onverkoopbaar” afgeserveerd, net als bijvoorbeeld misvormde groente en fruit. Daar is inhoudelijk ook NIETS mis mee, maar omdat wij graag een gave en perfecte aardappel willen zien en eten, komen de misvormde piepers niet terecht in een zak, maar bijvoorbeeld in veevoeder of wordt het gewoon weggegooid.
Soms zie je groot op een verpakking VOLKOREN staan, soms niet. Hier wordt over nagedacht. Zo kiest AH bijvoorbeeld, om VOLKOREN niet groot op de goedkopere zak te zetten, wel op de luxere pakken. VOLKOREN verkoopt beter, net als biologisch of 100% natuurlijk. Slimme verkoop truc dus om jou sneller te laten grijpen naar zo’n luxer pak met in het meeste geval  EXACT DEZELFDE inhoud als  de goedkopere zak. Dit kun je terugzien in de voedingswaarden, die 1:1 gelijk zijn.

ZIJN ER VERSCHILLEN TUSSEN DE SUPERMARKTEN?

Iedere gerespecteerde supermarkt-keten heeft inmiddels zijn eigen zak havermout. In regel kosten ze overal hetzelfde. Soms is het een huismerk, zoals AH en de LIDL , maar meestal gaat het om een onbekend merk. Deze kunnen dan neutraal wereldwijd worden verkocht. Soms kiest een supermarkt keten er dus voor om hun havermout in een huismerk te verpakken, maar inhoudelijk blijft het allemaal hetzelfde. Anders gezegd maakt het voor de uiteindelijke kwaliteit niets uit. Wel kunnen de supermarkt ketens verschillende leveranciers onderhouden. En uiteraard produceert fabriek A niet 1:1 hetzelfde als fabriek B om de simpele reden dat havermout een NATUURPRODUCT is en zich continu anders kan gedragen.  Er wordt na de productie-processen ( zie hierboven) verder niets meer toegevoegd. Wel kunnen er verschillen zijn in het “ afvalproduct” betreft volkoren of geen volkoren, maar vrijwel ALLE goedkope zakken bestaat uit een volkoren havermout. Dit is echter niet verplicht gesteld om te vermelden op een verpakking, sommige fabrikanten kiezen er echter wel voor omdat het een betere verkoop oplevert.
Om jullie een voorbeeld te geven, heb ik drie verschillende zakken havermout gekocht bij drie verschillende supermarkten, te verstaan AH, de LIDL en PLUS.  AH en LIDL kiezen voor een eigen huismerk. Zij kopen dus in bij de groothandelaren ( wereldwijd)  en verpakken dit zelf. Ah doet dit in hun eigen fabriek in Zaandam, de Lidl doet dit in hun eigen fabriek in Duitsland. PLUS kiest voor een gangbaar merk. Deze varianten worden geproduceerd door andere partijen die dit weer aanbieden aan de supermarkten. Voor alle drie zakken betaalde ik € 50 eurocent per zak van 500 gram. Dit lijkt een vastgestelde verkoopprijs. Alleen de zak van de PLUS zet groot op de zak dat het gaat om een volkoren havermout, de AH kiest ervoor om het klein te vermelden op de zijkant van de zak. Ook de LIDL zet het er zeer klein op bij hun product-informatie. Lidl zegt groot op de zak dat het om een FIJNE havermout gaat, maar is dat wel zo?
LIDL…                                                    PLUS….                                                              AH…..
Want kijk eens naar deze foto, waar ik de drie varianten heb uitgestrooid en naast elkaar heb gezet. Zoals je wellicht meteen merkt, zie je dat de havermout van de AH en de PLUS nauwelijks tot niets van elkaar afwijken, maar de geplette graankorrel van de Lidl overduidelijk grover is gebleven. Wat dus kan betekenen, dat AH en Plus uit dezelfde fabriek hun havermout tappen, en de Lidl elders. En ook nog eens een veel grotere korrel leveren, waar de meeste mensen toch hun voorkeur aan geven. Nu wil ik daar als kanttekening wel bij zetten dat havermout zoals eerder gezegd een natuurproduct betreft en daardoor ook per batch in vorm en verfijning kan verschillen. Maar wil je dus een wat grovere havermout, dan is de Lidl hier de absolute winnaar. Ik koop deze van de Lidl dan ook erg vaak. Erg lekker, goed van textuur en overal voor inzetbaar.

MAAR…..HOE ZIT HET DAN MET DE VERSCHILLENDE VOEDINGSWAARDEN?

Je kunt vragen zetten bij de voedingswaarden. Zoals je hierboven ziet, verschillen deze best enigszins van elkaar. Maar zie je ook hoe MINIMAAL dit is? We praten echt over niet-noemenswaardige verschillen. In DIT ARTIKEL kun je lezen, hoe een GEMIDDELDE VOEDINGSWAARDE wordt berekend. Als je weet hoe dat werkt, snap je beter dat het in geval van de verschillen bij deze drie pakken havermout het eigenlijk helemaal geen ENKEL verschil maakt. Een GEMIDDELDE voedingswaarde heet niet voor niets een GEMIDDELDE voedingswaarde. Sterker nog, havermout kan simpelweg nooit op de mg af worden berekend omdat het gaat om een natuurproduct. Anders gezegd: alle voedingswaarden zijn gewoon hetzelfde en hoef je niet specifiek te zijn in je keuze.

SNAPPIE? 😁

Ik hoop, dat ik je wat wijzer hebt kunnen maken betreft havermout en hun soms bizar hoge verkoopprijzen. Het gaat 9/10 x om pure marketing. Betaal niet langer voor deze onzin. Zonde van je geld, want havermout blijft inhoudelijk in de meeste gevallen gewoon havermout. Wel kun je kritischer zijn in biologisch of niet, in die zin, dat je dan verzekerd ben van GMO- vrije havermout. Maar ook biologisch verschilt inhoudelijk niet veel met niet-biologische havermout.
Onthoud dat goedkope havermout net zo goed en gezond is. En dat je met je smalle beurs ook echt gezond kunt eten. Als je de onzin van de marketing-spelletjes skipt, hou je erg veel geld over. 😊 Kun je dat mooi weer uitbesteden aan het opkopen van misvormde groente en fruit!

4 Reacties op “Goedkope supermarkt-havermout…..is dat nu minder goed en gezond dan dure havermout?

 1. Bedankt, Monica, voor deze duidelijke uitleg. In het algemeen neem ik de goedkope versie; nu weet ik dat ik dat altijd kan doen want ik eet het ook iedere dag.
  Fijne dag nog.
  Veronica

 2. Bedankt . Heel duidelijk .

  Ik gebruik altijd de goedkope versie van de Lidl of Aldi
  Fijn om te weten dat een kleine beurs ook echt gezond koopt bij de goedkope supermarkten

 3. Goede uitleg en ook mijn ervaring want ik vind het heerlijk om te eten. Vaak die van Lidl. Nu toevallig een soort die komt van een Molen, een streekproduct dus.

 4. Welke snelheid van de blender is nodig om de havermout te vermalen tot meel? ik wil namelijk havermout koekjes gaan maken omdat ik niet zo goed tegen tarwe kan. Ik wil graag havermout met kokossnippers voor de smaak en zoet gehalte gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *