Havermout…..blijf jij een dief van je eigen portemonnee?

Ik heb het in mijn artikelen vaak over de vele misleiding, de sprookjes, de onzin, en de onwaarheden in de voedsel en levensmiddelenindustrie. Het lijkt alleen maar te verergeren, niet af te nemen. Keer op keer stuit ik tegen producten aan die van alles ( wettelijk gezien ) mogen roepen, terwijl de inhoud verre van gezond is te noemen.

Maar waar ik voornamelijk stomverbaasd over blijf, zijn de zogenoemde “ goudmijntjes”. Met goudmijntjes bedoel ik de vele producten waar erg veel winst op wordt gemaakt, bijvoorbeeld vanwege een trend / hype. Als we opeens met zijn allen veganistisch willen eten en drinken, dan is dat geen enkel probleem. De supermarkten liggen inmiddels prop-vol met “ vegan” producten, terwijl er bij 9/10 van de gevallen het niet gaat om nieuwe producten, maar nieuwe verpakkingen met kreten als “ 100% vegan! “ Vegan verkoopt, net als biologisch en 100% natuurlijk. En is er opeens erg veel vraag naar een specifiek product? Dan wordt daar massaal aan voldaan, anything for the money.
Wat daar allemaal achter schuil gaat probeer ik te ontfutselen. Ik kom dan altijd weer uit op geldklopperij, afzetterij, en de consument een poot uitdraaien.

HAVERMOUT, DE NUMMER EEN GOUDMIJN VOOR DE LEVENSMIDDELENINDUSTRIE

Neem havermout. Afgelopen drie / vier jaar heeft havermout een mega-comeback gemaakt. Terwijl we het al sinds de jaren 60 als simpel en goedkoop, maar voedzaam ontbijt genieten, is havermout dankzij de gezonde trends opeens heilig graal. Goedkoop werd dus duur. Want er viel flink op te verdienen. Ik heb hier al eens eerder een zeer uitgemeten artikel over geschreven, KLIK HIER. Ondanks mijn uitleg, blijft de consument geloven in de mooie teksten op een verpakken ren zijn ze bereid daar het twee tot driedubbele voor te betalen. Ik heb eerder uitgezocht hoe het bijvoorbeeld zit met de voedingswaarden van verschillende havermout soorten in de supermarkt, ieder in een andere verpakking. Ondanks de zeer opmerkelijke bevindingen, lijkt het bij de consument nog steeds niet te dagen, dat ze gigantisch worden opgelicht. Daarom leg ik het in dit artikel nog een keertje haarfijn uit,, met de meest recente havermout uit de supermarkt. Ben heel erg benieuwd of jij na het lezen en zien van deze winstgevende business nog steeds een dief blijft van je eigen portemonnee…..

AH HAVERMOUT

Ik heb voor supermarkt Albert Heyn gekozen. Dit omdat ik deze huismerk-varianten eerder onder de loep heb gelegd. Is er iets veranderd sindsdien? Nee, dat kan ik je nu al meteen vertellen.
Ik start met de twee varianten die zijn verpakt in kartonnen dozen, en plastic. De ene variant vertelt GROVE vlokken te bezitten, het andere FIJNE vlokken. Voor 450 gram betaal je € 89 eurocent. De illustraties op de dozen verschillen, op de kleur en recept na, niets van elkaar. En dat in INCLUSIEF voedingswaarden.
Zoals je hier ziet, zijn deze namelijk EXACT HETZELFDE.  Nergens is het iets anders of scheelt het een microgram, het is 100% gelijk. Hoe kan dat? Dat zal ik je zo direct vertellen, want het wordt nog leuker:
Er is ook een goedkope zak havermout verkrijgbaar. Deze zak bevat fijne volkoren havermout, zit in een veel milieu-vriendelijker papieren zak verpakt, en kost € 50 eurocent voor 500 gram, ja, je leest het goed: 50 gram meer voor € 40 eurocent minder. Nu zul je vast direct denken “ ja, maar dat is echt andere havermout! “ Of “ dit is belabberde kwaliteit! “ Laat ik je uit deze droom helpen:
Zoals je ziet is ook hier de voedingswaarde EXACT HETZELFDE. wijkt nergens maar iets af. ……..😯 Hoe kan dat? Heel simpel. Het komt ALLEMAAL gewoon uit éen zelfde fabriek. Ik heb dit eerder bij AH neer gelegd. En zij kwamen met de volgende verklaring, dat het verschil hem zit in “ afval” en “ verkoopbaar”. De havermout komt ALLEMAAL uit dezelfde koker. Maar tijdens de productie komt er gruis vrij, dit wordt ‘ afval” genoemd. Wat het niet is, het is gewoon nét zo goed, net zo gezond, het is alleen wat fijner. En aangezien we dat niet wensen, wordt dit door gesluisd naar de veevoeder-industrie en…..naar de goedkopere merken. AH is namelijk niet de enige die dit “ gruis” zeer goedkoop aanbiedt. Ook alle andere varianten van bijvoorbeeld de Lidl, de PLUS enzovoort. Het is NIETS anders dan bijvoorbeeld de perfecte grove vlokken in het kartonnen pak. Het gaat om 100% exact hetzelfde. Het komt uit dezelfde vaten, het komt uit dezelfde fabriek. Alleen ligt het gruis onderin, de vlokken gaan door naar de luxe verpakkingen. De havermout in het luxe “ fijne vlokken” pak is niets anders dan PRECIES HETZELFDE als de inhoud in de 500 gram zak. Alleen zit het in een luxe plastic folie en in een mooie kartonnen doos. Wat je 40 eurocent meer kost voor 50 gram minder. En dan heb ik het nog niet eens over de belasting op het milieu.
En? Ga jij voortaan nog steeds die peperdure onzin dozen kopen en ben je een dief van je eigen portemonnee? Of ben je liever voor het milieu en voor je portemonnee om gewoonweg de zak van € 50 cent te kiezen? De keus is aan jou. 

EN DE BIOLOGISCHE VARIANT DAN?

Okay, maar hoe zit het dan met de biologische variant bij de AH? Die kost € 99 cent per 450 gram. Laat ik eerst vertellen waarom er ook biologische havermout bestaat. Zoals je vast wel weet wordt alles met een wettelijk biologisch logo biologisch geteeld. Dit houdt betreft de havermout in, dat het niet wordt bespoten met bestrijdingsmiddelen tijdens de teelt en de oogst. In dat daglicht gezet is het een betere keuze en een beter alternatief op de reguliere soorten, maar qua VOEDINGSWAARDEN ontloopt het elkaar eigenlijk amper.
Dit zie je hier. Het wijkt iets af, maar grote sprongen zijn dat niet. Voor de voedingswaarden hoef je het dus niet te doen. De verschillen zijn zo minimaal dat dit geen zoden aan de dijk zet. Maar wil je graag schone havermout, dan is dit zeker een fijn en goedkoop alternatief op andere biologische havermout ( bijvoorbeeld uit een biowinkel )

CAPISCHE? ☺️? Je snapt het nu? En blijf jij een dief van je eigen Porte-mo-knippie of wordt je scherper en let je op je zuur verdiende centjes?

25 Reacties op “Havermout…..blijf jij een dief van je eigen portemonnee?

 1. Ik kocht altijd al die goedkoop havermout.
  Ik dacht altijd hoe lager je bukt ( Voor de sportieve mensen)
  hoe hoger het staat voor de luie mensen.

 2. Haha die Monique, prachtig geschreven en idd etiketten lezen!! En vergelijken!! Het kost je wat tijd maar je houdt veel geld in de portomonee.

 3. Hartelijk dank Monique voor je veel en intens opzoekingswerk, we leren er heel veel uit! “CHAPEAU” hiervoor, zeggen ze bij ons in Vlaanderen 😉

 4. Geweldig dat zoekwerk.
  Met recht zet mensen maar op spoor Monique.
  Het scheelt niet alleen in de portemonnee……maar zeker ook voor het milieu.
  Vanwege de verpakking alleen al.

 5. Dat is weer een helder verhaal. Ik had eerst ook de goedkopere variant.
  Maar door dat ik glutenvrij (moest) eten ging ik op zoek naar glutenvrij.
  Daar hangt helemaal een prijskaartje aan. Inmiddels mag ik gluten arm en nu twijfel ik of ik zal overstappen op de goedkopere variant. Wat is in dit geval weisheid?

 6. Zeker waar, goed lezen die etiketten. Wij kregen van mijn moeder altijd al havermoutpap en ik ben van van 1950, grote oranje/gele doos met grote letterd HO erop. Knettergezond. De koolhydraten per ons is 55 gr maar de suikers erin zijn bijna te verwaarlozen, o2 gr voor 100gr doe dat maar eens in een schaaltje dat is heel veel omdat het bijna niets weegt. Ik neem het wel biologisch.

 7. Bedankt voor die opheldering; bij de volgende aankoop zal ik er speciaal op letten. Bij ons in België is de havermout wel duurder als in Nederland, denk ik.
  Prettige zondag

 8. Erg bedankt voor deze informatie. Tot op heden kocht ik mijn havermout altijd van Terrasana via de groothandel. Maar ik zie dat dit € 1,37 kost omgerekend naar het gewicht van de bio havermout van AH. Nooit bij stilgestaan altijd in de veronderstelling geweest dat kopen van bio produkten bij de groothandel voordeliger was dan in de natuurwinkel of bij de supers. Maar Zonnatura maakt er helemaal een potje van die vraagt € 3,15 voor 300 gram verkoopprijs en de inkoopprijs ligt ook al op € 2,55 incl. BTW voor 300 GRAM. Dus bij de groothandel koop ik geen bio havermout meer. Dank je wel Monique voor al je moeite en tijd die je er telkens weer in steekt om ons op de hoogte houden van misstanden bij (bio) voedingsmiddelen en de financiële kant er van. Prettige zondag en neem je rust op zijn tijd.

 9. de echte gezonde en prijs/kwaliteit goede producten staan altijd heel laag of heel hoog in de supermarkt

 10. Dankje voor deze tip daar ga ik zo dra mijn pak leeg is heel goed op letter !!. Daar kan je op Rekenen .!!

 11. voor de mensen uit belgie ,bij aankoop van 3 pakken bio havermout 500 gr is het per pak van 500 gr 0.79 euro 🙂 ,altijd per 3 aankopen ,is geen tijdelijke actie maar is altijd de prijs vanaf dat je er 3 aankoopt 🙂 ah nog vermelden waar 🙂 bij colruyt

 12. Puur en eerlijk …. mooie uitleg.
  Wij DENKEN ??? tegenwoordig dat duur voedsel kopen iets zegt over
  ‘ hoe-waardevol-jij-jezelf-vindt’ dus… hoezo koop je dan de goedkoopste versie van havermout?… Zo laten we ons dus ‘ prettig voelen’ als we onnodig geld uitgeven.
  Slimme strategie….
  Vaak zitten in heel goedkope producten just de pure grondstoffen…
  hoe duurder hoe meer vreemde, duistere…mooie klinkende onzin…

 13. Ik vind al deze verschillende soorten totaal overbodig en gebruik al sinds jaar en dag de groene goedkopere versie. Ik kan er vijf uur mee vooruit, de ene keer maak ik pap en de andere keer gebruik ik het als muesli samen met een lepel lijnzaad en diepvries fruit. Eet smakelijk.

 14. Bedankt, Monique, dat je ons met je goed onderbouwde betogen “bij de les houdt”. Ik was zelf al overgestapt op de papieren zakken, leer elke keer weer waardevolle dingen van jou

 15. Ik vind er wel verschil in smaak in, echt waar, is geen bedrog van mezelf. Ik koop altijd die van quaker, zit niet in plastic, alleen in karton. Voor de ingrediënten heb ik een vergrootglas nodig, misschien een leuk verjaardagskadootje, of met kerst, dat is iets eerder. 😏 Ik doe m’n best. Op de één of andere manier zitten er iets meer koolhydraten in per 100 gram en ietsje minder vezels. Veel scheelt het niet. Maar heb dus echt goedkope geprobeerd, maar smaakte me niet. Ik betaal €1,50 voor 600 gram.

 16. Jullie trouwens enig idee waarom er nog steeds óók kilojoules op de verpakkingen staan vermeld?? Dit was notabene in mijn jeugd al zo! Iedereen is toch al lang calorieën gewend?! Zeer onnodig…

 17. Calorieën is de oude eenheid die gebruikt werd voor hoeveelheid energie. Joule is de nieuwe standaard eenheid. ( I.E. = internationale eenheid. )

 18. Ik merk ook wel verschil in smaak tussen de goedkopere en de wat duurdere. Maar fijn dat iedereen zo zelf kan kiezen die dat niet zo ervaart.

 19. Kies je echter voor de naakte havermout waar je op andere plekken heel enthousiast over schrijft, dan betaal je echter wel de hoofdprijs… Ik had deze variant ook in dit artikel verwacht, met een uitleg waarom je er die dure prijs dan wel voor betaalt…

 20. Dankjewel weer Monique, in biologische winkels heb je bio havermout van 2.49 euro, betekent dat dat zij nog betere bio producten hebben dan de supermarkt? Of zit de prijs hem in de kleinschaligheid van de biowinkeltjes? Ik vertrouw vaak bv de bio groente van supermarkten niet. In biowinkeltjes betaal je nog eens een euro extra op de bioproducten van supermarkten. ??? Ben benieuwd hoe jij hier over denkt. Dankjewel vast

 21. Ik koop vaak bewust de grovere havermout om er koekjes mee te maken en granola. Dan is t fijn als het niet van dat gruis is. Maar de goedkoopste is prima om meel van te maken. Havermoutpap krijg ik helaas echt niet door mijn strot..

 22. Joh, met wat melk, na het opwarmen wat kaneel en koekkruiden erin en wat blauwe bessen, heerlijk!!

 23. Helaas voor mij kan ik alleen de grove vlokken verdragen. Dit klinkt misschien vreemd, maar dit wordt keer op keer bevestigd wanneer ik de fijnere vlokken (die ik stiekem lekkerder vindt) eet bij iemand anders thuis. Voor mensen met PDS zoals ik die het FODMAP dieet volgen klinkt dit misschien bekend. Ondanks dat de grove en fijne vlokken in feite hetzelfde product zijn, bevatten de fijne vlokken meer fructanen (de koolhydraten waar ik gevoelig voor ben). Daarom moet ik nu mijn studentencentjes toch uitgeven aan de grove variant 🙁

 24. Als kind aten wij iedere avond warme havermoutpap gemaakt met melk door mijn moeder. En een keer per week kregen we chocolade pap, wat was dat smullen. Er werd dan cacao in de melk opgelost en als extraatje nog een klont boter. Ja, dat waren de jaren 70, toen had je nog gewoon melk in een glazen fles.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *