Wat is Marula olie, waar is het goed voor en waar moet je op letten?

Nu dat natuurlijke verzorging steeds actueler lijkt te zijn geworden, komen er steeds meer “ natuurlijke” producten op de Nederlandse markt. Dingen als “ 100% natuurlijke ingrediënten” en “ biologisch” zijn de nieuwste peilers geworden, en dat zien we zelfs terug in supermarkten. LIDL komt regelmatig met een biologische / natuurlijke cosmetica-lijn, de AH gaat steeds meer biologische / 100% natuurlijke verzorgingsproducten verkopen, en ook de JUMBO wil leuk mee-hoppen op de hype door met o.a natuurlijke douchegel te komen. Dit lijkt allemaal super, maar helaas wordt er ook in deze branche gigantisch gesjoemeld en is niet alles wat het lijkt. Veel wordt weg gelaten, en veel wordt uitvergroot. Eigenlijk kunnen we het zeer nuchter bekijken: al die hippe nieuwe “ natuurlijke / biologische “ verzorgingsproducten die we massaal kunnen kopen voor een redelijke prijs ( in elk geval goedkoper dan in een biowinkel) kun je in twijfel trekken. Bedenk je dat, om een product 100% gecertificeerd, puur, natuurlijk, biologisch en zuiver te produceren, dit altijd veel meer geld kost dan producten die met talloze agressieve hulpstoffen worden geproduceerd. En ja, soms vind je heus wat krentjes in de pap, maar eigenlijk komt dit zelden voor.

Met name oliën zijn, in pure natuurlijke vorm, erg duur. Sommige oliën zijn zeldzaam, omdat ze niet continu toereikend zijn, en het zeer intensief menselijk ( hand ) werk kost om de olie te maken. Neem even als voorbeeld het inmens populaire Argan olie. Deze olie is duur omdat het kostbaar is om te produceren. Toch zien we nu, dankzij de explosief toegenomen populariteit , bij het Kruidvat een flesje Argan olie staan voor een habbekrats…..☹️ daar kun je vraagtekens bij zetten. Want waarom kost een flesje pure Argan olie bij een biologische fabrikant die netjes gecertificeerd te werk gaat 3 x zoveel duurder? Het antwoord kun je denk ik zelf wel raden.
Overal waar flink op valt te verdienen, wordt uitgemolken, niet in the best interest voor het product zelf en uiteindelijk voor de consument. Daarom blijf ik kritisch kijken en dit belangrijke werk voortzetten. Het is helaas nodig. Ook betreft oliën.

OLIE EN DE HUID

Olie kennen we niet alleen om in / mee te bakken, we gebruiken het ook veel in verzorging en cosmetica. Het is inderdaad een weldaad voor huid , nagels en haar. Het kan een ruwe huid soepel maken, het kan een gekwetste huid kalmeren en herstellen, het kan een geïrriteerde huid kalmeren, het kan een aangedane huid ondersteunen in herstel. Oliën hebben vooral een hydraterende werking op de huid. Ze hebben het vermogen om diep in de huid door te dringen. Sommige oliën zijn daarom erg goed in hydrateren. Veel menen denken, dat olie helemaal niet in de huid trekt omdat het meestal als een laagje op de huid blijft liggen. Maar dit komt voornamelijk omdat we er dan veel teveel van gebruiken. Olie op de huid vraagt echt om zeer weinig olie. Veel fabrikanten ( van o.a huidoliën ) vertellen lekker royaal op te smeren, omdat een fles zo sneller leeg raakt zodat er een nieuwe fles wordt aangeschaft. Maar olie, of het nu gaat om pure olie, essentiële olie of huidolie, moet je met extreme mate gebruiken, om er zoveel mogelijk van te kunnen profiteren.
Olie moet je ook goed in je huid in masseren. Als je hand dan erg vettig blijft, heb je teveel olie gebruikt. Olie laat zich goed in je huid trekken als je erg weinig gebruikt, alles wat overbodig is, blijft inderdaad op je huid liggen. Ik praat altijd van “ een erwtje” om mee te beginnen. Je merkt vanzelf, of er meer nodig is. Gelukkig bevatten veel flessen olie een druppel flacon, zodat we de olie per druppel uit de fles kunnen halen. Maar zeker plastic flacons die we in kunnen knijpen, kunnen teveel olie in één keer afgeven. Onthoud : pure olie gebruik je zeer matig, en het is zonde om teveel te gebruiken, omdat het verder geen functie heeft op je huid ( en inderdaad op je huid blijft liggen )
Er zijn veel “ zogenaamde pure oliën “ op de markt, ook huid oliën, die wel snel intrekken terwijl je aardig wat gebruikt. Dit gaat dan niet om echte pure oliën, maar om goedkope mengsels. De stelregel is dat echte pure oliën met grote matigheid gebruikt moeten worden. Gebruik je teveel, ben je een wandelende discobal. En is er ook risico dat je je huid gaat irriteren.

BIJZONDERE OLIËN

Er zijn ontzettend veel oliën op de markt, maar er zijn ook bijzondere. Omdat ze bijvoorbeeld uniek en kostbaar zijn, of een uitgesproken werking hebben op onze huid. Eén van dit soort oliën is de MARULA OLIE. Deze uit Afrika afkomstige olie is een multitasker voor de huid en onze haren. Ik ga het in dit artikel hebben over deze unieke en bijzondere olie. Wat is het precies? En wat zegt de wetenschap? En waar is het allemaal goed voor?

MARULA OLIE UITGELICHT

Marula olie wordt gewonnen uit de marula boom. Deze bomen, ook wel olifantenbomen genoemd omdat olifanten de vruchten van deze boom verrukkelijk vinden, groeien in het Zuiden en Midden van Afrika en op Madagascar. De officiële naam van deze boom is de Sclerocarya birrea “. In de zomermaanden verschijn en de marula vruchten aan de boom, deze vruchten zijn snoepjes voor de olifanten. In Januari tot Maart, de heetste periode in Afrika, zijn de marula vruchten rijp en sappig. De vruchten zijn geel, en eivormig. Ze behoren tot de familie van de mango , de cashewnoten, de sumak, en de pistache. Marula vruchten smaken citrus-achtig, mild zoet en hebben een romige textuur. Sommigen vinden de vruchten een noot-achtige smaak hebben.
Een grappig detail: olifanten houden dus zoals eerder geschreven enorm van de marula vrucht. Tijdens het rijpingsproces aan de bomen stoten olifanten hard tegen de bomen aan zodat de vruchten uit de bomen vallen, en zij deze makkelijker kunnen eten. Aan het eind van de zomertijd gaan de neergekomen vruchten op de grond die niet zijn opgegeten rotten, wat zorgt voor een omzetting in de vrucht naar….alcohol…..😁….De olifanten eten deze alcohol-houdende vruchten ook nog gewoon op, en ja, je raadt het al….ze waggelen stomdronken weer weg van de bomen, niet wetend waar ze hun logge poten neerzetten….🤪🤪
Nog een weetje: van de marula vruchten wordt ook de beroemde AMARULA LIKEUR gemaakt.
Terug naar de olie. Dit wordt in Afrika ook wel eens wonder olie genoemd en dat is niet voor niets. Want deze olie lijkt een echte alleskunner op het gebied van menselijk haar en onze huid.
Zodra de vruchten uit de boom vallen, trekken Afrikaanse vrouwen erop uit om deze te rapen, en in grote manden op hun hoofd te vervoeren naar de werkplaats. De vruchten worden dus nooit uit de bomen GEPLUKT, wat ervoor zorgt dat de bomen niet worden aangetast. De meeste werkplaatsen worden compleet gerund door vrouwen-coöperaties die onder een FAIR TRADE onderneming werken. De vrouwen kunnen en op deze manier een eigen inkomen werven en krijgen een eerlijke prijs betaald.
De schil en het vruchtvlees wordt verwijderd, waardoor er een noot ( de kern van de vrucht) overblijft. Deze noten worden handmatig met behulp van stenen open gespleten. In deze noten bevinden zich zachte kernen, wat een beetje is te vergelijken met pecannoten. Met stokjes worden deze kernen uit de noten gehaald, verzameld in een pers, en olie uit geperst. Dit gebeurt zonder de olie te verhitten. Door een koude persing blijven alle gezonde eigenschappen van de olie behouden, of zoveel mogelijk behouden.

BIJZONDERE OLIE

Marula olie heeft , net als andere pure oliën verzachtende rn hydraterende eigenschappen. Maar het blinkt uit in nog veel meer, waardoor de olie uniek en bijzonder genoemd mag worden. Onderzoek heeft o.a uitgewezen, dat marula olie zo’n 17% meer antioxidanten bevat dan mijn eerder genoemde Argan olie, een olie die juist bekend staat om zijn vele anti-oxidanten. Er is dus een olie die vele malen méér antioxidanten bevat. Daarnaast is aangetoond dat marula ook extreem rijk is aan vitamine C ( zo’n 185 mg per 100 gram )  een vitamine die zeer belangrijk is voor onze huid.
Maar wat maakt marula olie nu echt super interessant? 
Het is zeer rijk aan omega vetzuren, waaronder de omega 9 er flink bovenuit schiet. Hierdoor is de olie n staat om in de diepere lagen van de huid te trekken, en wordt het zeer snel opgenomen in de huid. Het omega 9 aandeel in marula olie ligt ongeveer op zo’n 80% wat bizar veel is te noemen. Daarnaast bevat het nog hoge aantallen andere belangrijke omega vetzuren als omega 6 ( zo’n 9% ) en is het rijk aan vitamine E ( 13 mg per 100 gram )
Marula olie heeft dankzij de hoge omega 9 anti-bacteriële en ontstekingsremmende werkingen wat zeker voor de mensen in Afrika zelf zeer gunstig is. Het wordt daarom daar ook een wonderolie genoemd. Het zeer hoge gehalte aan palmitinezuur zorgt voor een beschermende laag op de huid.

WAAR IS HET GOED VOOR?

Marula olie is geschikt voor alle huidtypen. Maar vanwege de specifieke eigenschappen heeft een een grote voorsprong op andre pure oliën, waardoor het uitermate geschikt is voor:
mensen met een kwetsbare, gevoelige huid
– mensen met een probleem huid als acné, psoriasis, en eczeem
– mensen met een extreem droge huid
– mensen met een beschadigde huid
– mensen met beschadigd, droog haar
– mensen met een schilferige huid
– mensen met pijnlijke , droge voeten
Ook het haar wordt ontzettend blij van een paar druppels marula olie. Het zorgt voor een directe hydratatie en glans. Het ondersteunt en stimuleert het herstellend vermogen van het haar bij beschadigingen. Ook werkt het verzorgend en ondersteunend na een chemische behandeling ( verf, permanent ) en maakt gespleten haarpunten weer zacht. Iedere dag één of twee druppels in de haarpunten geeft je haar een fijne boost.

ECHTE PURE OLIE

Marula olie is op dit moment in opkomst. We zullen het daarom komende tijd vast meer gaan tegenkomen in producten. Het is erg belangrijk, dat je kiest voor een 100% pure, zuivere olie. Hoe populairder iets wordt, hoe meer ermee wordt gesjoemeld en ik vrees dat marula olie deze dans ook niet gaat ontspringen. Echte, pure, biologische marula olie is niet goedkoop. Daarnaast is de meest zuiver vorm, dus 100% olie zonder enige andere toevoegingen meest werkzaam en effectief. Als je ergens een fles Marula olie tegenkomt die bestaat ui 100% olie, maar nog geen € 5 euro kost, kun je uitgaan van een doorgefokt product, wat bijvoorbeeld verhit wordt voor een langere houdbaarheid en om het zo productief mogelijk te maken, en kun je vraagtekens zetten bij de winning. Het is, zeker om te profiteren van de hierboven besproken voordelen, belangrijk jezelf te verzekeren van een echte, pure olie. Bijvoorbeeld de Marula olie van SUIT MATTERS. Deze olie is 100% traceerbaar en bevat alle biologische certificeringen.

SUIT MATTERS MARULA OLIE

€ 29,50 voor 50 ml is pittig geprijsd, maar wel de prijs die bij een echte pure olie hoort. Suit Matters besteedt niet alleen veel aandacht aan de producten zelf, maar ook aan mens, dier en milieu. Marula olie moet dus komen van eerlijke handel, en meest puur. Daarnaast wordt er ook veel aandacht besteed aan verpakkingen, niet alleen op gebied van milieuvriendelijkheid, maar ook op gebied van houdbaarheid en waarborg op de kwaliteit. Er wordt daarom nooit gekozen voor goedkope verpakkingen, maar bijvoorbeeld in dit geval voor een glazen flesje met een donker millon UV functie. Dit glas zorgt ervoor dat de inhoud vrij blijft van schadelijke invloeden van buitenaf ( zonlicht ) die de olie zou kunnen aantasten. Peperduur glas, maar wel het beste voor de olie en het milieu. De flesjes zijn te hergebruiken. Ook bevatten de flesjes een druppel flacon, waardoor je nooit teveel olie in één keer gebruikt.
Afkomst van alle ingrediënten, daar doet SUIT nooit geheimzinnig over. Alles is opvraagbaar en op de website kun je erg veel terugvinden over de ingrediënten. Deze Marula olie komt van een vrouwelijke coöperatie vanuit Afrika. Deze vrouwen krijgen een eerlijke prijs. En wij een meest pure olie 😀 De olie bestaat maar uit één ingrediënt: biologische, koud geperste marula olie. Het heeft geen kleur ( transparant) en ruikt in de verte een beetje licht zoet.
Ik gebruik deze Marula olie nu enkele dagen. Vooral mijn haar wordt er ontzettend blij van.Maar ook mijn huid vaart er wel bij. Ik smeer mijn voeten er op dit moment graag mee in nu het buiten koud en guur is en ik sneller last krijg van koude voeten. Ik gebruik voor mijn beide voeten een druppel per voet. De olie masseer ik ook even goed in mijn ( teen ) nagelriemen, die er direct fluweelzacht van worden. Omdat de olie antibacterieel en ontstekingsremmend werkt, is het een meest ideale olie voor ruwe, pijnlijke, rode, en geírriteerde voeten. Ik trek na een smeerbeurt mijn sokjes aan, dit werkt extra verzachtend. Marula olie is bij mij voornamelijk in gebruik als olie voor mijn haar en voeten. Voor mijn huid ben ik compleet verknocht aan de Squalane olie. 😄 De marula olie is echt een feestje voor je haar. Mijn haar glanst als een t…t 😁 en voelt zacht en soepel. Dit werkt echt vele malen beter dan welke leave-in-conditioner ook. Ik ben ( ik weet het, ik val in herhaling, sorry! ) super enthousiast , SUIT MATTERS laat zich ook hier weer van zijn beste kamt zien. Een zeer fijne aanvulling op de toch al mooie verzorgingslijn van SUIT. Ik kan hier, oprecht , ontzettend blij van worden, omdat dit toont dat het MOGELIJK is.

WAAR TE KOOP?

SUIT MATTERS is een exclusief merk, wat wil zeggen, dat we het niet bij het Kruidvat, Etos of Trekpleister tegenkomen. Ook waakt SUIT ervoor om geen internet-wildgroei-product te worden. Het zoekt daarom zorgvuldig zijn verkooppunten.  op de website van SUIT kun je de producten bestellen. En…zijn de verzendkosten GRATIS!
KLIK HIER om naar de officiële webshop van SUIT MATTERS te gaan.
KLIK HIER om de marula olie direct te bestellen.
NOTIFICATIE: ik ontving de olie gratis om te mogen uitproberen. Dit review is op eigen initiatief geschreven. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron van inkomsten. Ook niet uit kortingsacties. Dit review is onafhankelijk en op eigen initiatief geschreven, zonder inbreng van SUIT MATTERS  

3 Reacties op “Wat is Marula olie, waar is het goed voor en waar moet je op letten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *