Voedingswaarden op etiketten….hoe betrouwbaar zijn ze?

Onlangs had ik weer een geval. Dit keer met groenteconserven-fabrikant HAK. Zij hebben onlangs hun etiketten veranderd, en daarmee ook meteen sommige samenstellingen. Zo ook met de bruine bonen. KLIK HIER om naar mijn artikel te gaan. Eerder had ik nog een geval, met een Belgisch bedrijf die zogenaamde gezonde kant-en-klaar chocola in een pot verkocht. KLIK HIER om dit artikel te lezen. Over welke gevallen heb ik het hier? Wel, over niet-kloppende voedingswaarden. Deze twee voorbeelden geven aan dat dit niet alleen voorkomt bij kleinschalige ondermeningen, maar ook onder grotere spelers in de levensmiddelenindustrie . Zowel HAK als deze kleinere Belgische onderneming geven onjuiste informatie over voedingswaarden. Soms is het opvallend, maar vrijwel altijd wordt dit niet tot nauwelijks opgemerkt, omdat we hier blind op lijken te vertrouwen. Opvallend wil zeggen, dat het onmogelijk is dat een product bijvoorbeeld amper vet bevat als het uit kokosolie bestaat. Maar veel blijft in het ongewisse. Deze twee laatste gevallen zette mij aan het nadenken. Want hoe erg is het eigenlijk? Ik ben erin gedoken.
WAT ZIJN VOEDINGSWAARDEN?
Voedsel bevat twee verschillende groepen voedingsstoffen, ook wel nutriënten genoemd:
- Macronutriënten (macro = groot): eiwitten, vetten, koolhydraten en vocht
- Micronutriënten (micro = klein): vitamines en mineralen
De macronutriënten leveren energie. We spreken vaak van calorieën, maar omdat een calorie heel klein is meten we in kilocalorieën (kcal, 1000 calorieën).
- 1 gram vet levert 9 kcal
- 1 gram koolhydraten levert 4 kcal
- 1 gram eiwit levert 4 kcal
Daarnaast levert alcohol energie, per gram alcohol is dat 7 kcal. Over het algemeen geldt dat iedere calorie telt, maar het maakt voor het lichaam niets uit waar de calorieën vandaan komen. Wel is het zo dat verschillende voedingsstoffen op een verschillende manier invloed hebben op de verzadiging. Eiwitten zorgen bijvoorbeeld dat je langer een vol gevoel hebt. Bovendien verschilt de manier waarop voedingsstoffen worden opgenomen.De micronutriënten leveren geen calorieën, maar hebben wel belangrijke functies in het lichaam. De hoeveelheid energie in een voedingsmiddel hangt dus vooral af van de hoeveelheid koolhydraten, eiwitten, vetten. Vitamines en mineralen helpen wel om die energie daaruit los te maken.
VOEDINGSWAARDEN OP ETIKETTEN
De Europese wetgeving maakt verschil tussen voorverpakte (fabriek) producten en niet-voorverpakte producten. Voorverpakte producten zijn voorzien van een verpakking en een etiket. Maar ook sommige niet-voorverpakte producten kunnen een verpakking hebben. Er zijn grofweg twee soorten niet-voorverpakte producten:
- Onverpakt: gerechten worden direct geconsumeerd na aankoop, of na consumptie betaald. Deze producten hebben geen verpakking. Voorbeelden zijn:
- horecabedrijven en catering;
- andere maaltijdverstrekkers.
- Verpakt: voor verkoop aangeboden in de winkel of op een andere plaats, om vervolgens mee naar huis te nemen. Daarvoor wordt dan ter plekke een verpakking om het product aangebracht. Voorbeelden zijn:
- de supermarkt;
- versspeciaalzaak;
- ambachtelijke bakker/slager etcetera;
- op de markt (of straathandel);

Omdat deze producten vaak wel een transportverpakking hebben, wordt deze categorie ook wel eens ‘verpakt’ genoemd.
Dit geldt bijvoorbeeld voor bevroren kroketten die een restaurant verkoopt aan plaatselijke snackbars of ontbijtkoek van de bakker welke langere tijd verpakt in de vitrine ter verkoop wordt aangeboden (geen dagvers product).
HOE WORDEN DE VOEDINGSWAARDEN BEPAALD?
Via bomcalorimetrie (een verbrandingsmethode) kan men rechtstreeks bepalen hoeveel calorieën een product levert. Ik kan dit ook onrechtstreeks doen door afzonderlijk de macronutriënten vetten, eiwitten, koolhydraten en alcohol te bepalen; dooreen simpele berekening kom ik dan ook de hoeveelheid calorieën in dat product.
1 gram eiwit bevat 4 kcal.
1 gram koolhydraten (suikers en zetmeel) bevat ook 4 kcal.
1 gram vet bevat 9 kcal.
1 gram alcohol bevat 7 kcal.
In de Verordening (EU) nr. 1169/2011 staat exact aangegeven welke voedingswaarden er minimaal vermeld moeten worden. Ook staat er vermeld in welke volgorde dit dient te gebeuren, namelijk energetische waarde, vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout. Vrijwillig mag dit aangevuld worden met een indicatie van enkelvoudig onverzadigde vetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren, polyolen, zetmeel en vezels en, indien in een significante hoeveelheid aanwezig, vitamines en mineralen.De meeteenheden zijn voorgeschreven en ook terug te vinden in de 1169/2011. De energetische waarde moet worden uitgedrukt in kJ/kcal. Vetten, vetzuren, koolhydraten, suikers, polyolen, zetmeel, vezels en eiwitten dienen te worden weergegeven in gram en vitaminen en mineralen in mg dan wel μg. De hoeveelheden moeten uitgedrukt worden per 100 g of 100 ml. Daarnaast mogen de hoeveelheden ook uitgedrukt worden in porties of consumptie eenheid als de portie/eenheid op de verpakking duidelijk gekwantificeerd is en makkelijk te herkennen is.Het gehalte aan vitamines en mineralen wordt steeds afzonderlijk bepaald.
Doe ik dit onrechtstreeks, dan heb ik het Nederlands Voedingsstoffenbestand ( NEVO) nodig. Dit is een grote database met gegevens over de samenstelling van voedingsmiddelen. NEVO is eigendom van het ministerie van VWS en wordt beheerd en onderhouden door het RIVM. Tot 2011 werden de NEVO-gegevens in gedrukte vorm uitgegeven. Sinds Oktober 2009 staan de gegevens ook online. Bij voorkeur zijn de voedingswaarden afkomstig van chemische analyses uitgevoerd in geaccrediteerde laboratoria. Daarnaast worden gegevens van voedingsstoffen opgenomen uit publicaties, buitenlandse tabellen, of worden deze afgeleid van vergelijkbare voedingsmiddelen, receptuurberekeningen en schattingen. De voedingswaarden van merkartikelen, bijvoorbeeld die fabrikanten via de webapplicatie van de Levensmiddelendatabank aan het Voedingscentrum leveren, vormen de input om de samenstelling van een deel van de generieke producten in NEVOte berekenen. Zie onderstaand schema. Er wordt zoveel mogelijk gestreefd naar het samenvoegen van vergelijkbare producten van diverse merken. Indien dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld wanneer sprake is van een met vitamines verrijkte variant, wordt een product onder de eigen merknaam opgenomen. Van elk gehalte in het NEVO-bestand is bekend wat de herkomst is. Via de informatieknop ‘productdetails’ (dit is de knop “ i”) kan in NEVO-online voor elk voedingsmiddel de bron van elke voedingsstof teruggevonden worden. Op de website is een ‘Verklaring codering van de referenties’ en de ‘Specificaties van de referenties’ opgenomen.


CONTROLE??????

GEMIDDELD???????
- De volgorde van de voedingswaardetabel klopt niet (artikel 34, lid 1)
- Er staan nutriënten genoemd die niet vermeld staan in 1169/2011. Natrium staat bijvoorbeeld nog vaak op het etiket, maar dit is niet toegestaan (alleen de vermeldingen in artikel 30, lid 1 en 2 zijn toegestaan)
- Er worden nutriënten vermeld die niet vermeld mogen worden, omdat er te weinig van in het product zit. Als voorbeeld: kalium mag alleen vermeld worden als het product 15% van de referentie inname (RI) bezit (artikel 30, lid 2f)
- De voedingswaarden staan achter elkaar opgesomd, terwijl er voldoende ruimte is op het etiket voor een tabel. Indien er voldoende ruimte is voor een tabel is dit verplicht (artikel 34, lid 2)
- Als er te weinig ruimte is, dan worden de voedingswaardegegevens in een klein lettertype vermeld . Dit is niet toegestaan (artikel 13, lid 2 en 3)
- Voedingswaarden worden met drie cijfers achter komma vermeld, erg knap als je dat kan waarmaken als fabrikant
- Er worden willekeurige voedingswaarden op een andere plek op de verpakking herhaald. Dit mag alleen voor de voorgeschreven combinaties (artikel 30, lid 3)
- Transvetzuren staan opgenomen in de voedingswaardetabel. Ook al is hier vraag naar, dit is niet toegestaan.
- Voedingswaarden mogen worden weergeven op basis van het bereide product. Dit kan voor een consument veel verwarring geven.

Hoewel ik geen kcal tel check ik de voedingswaarden wel eens. Hiervoor gebruik ik dezelfde rekenmethode als jij. Klopt het totaal dan niet, maar staan vezels apart vermeld, dan kan het aan de vezels liggen (die zijn dan wel of niet mee gerekend).
Eventueel check ik dan eerst hun site op Internet (die hebben ze niet altijd) om te zien of daar ook iets vermeld staat, want het kan natuurlijk zijn dat ik nog een pot uit de voorraad van de supermarkt heb.
Kom ik er toch niet uit dan stuur ik een mailtje naar de fabrikant en tot dusverre heb ik altijd nog een reactie gehad.
Mijn ervaring is dat er blijkbaar 3 partijen betrokken zijn: 1 de mensen die het product aanpassen; 2 de mensen die verantwoordelijk zijn voor het etiket; 3 de mensen die de informatie op Internet bijwerken. Hier gaat het nog wel eens mis. Er is dan geen sprake van opzet, maar van intern de zaakjes niet goed op orde.
Ik was heel verbaasd dat er verschil in voedingswaarde stond op dezelfde cannellinibonen van AH. Dit was hun antwoord. Ik vind het een vaag verhaal, seizoenen en geografische verschillen. Zie hieronder:
“Gisteren heb je bij ons navraag gedaan over het verschil in calorieën in de blikken cannellinibonen. In de kleine verpakking zitten namelijk per 100 gram 88 kcal en in de grotere verpakking 100 kcal.
Gezien we je niet direct van een antwoord konden voorzien hebben we je vraag doorgestuurd naar de verantwoordelijke afdeling. We hebben zojuist de reactie ontvangen en naar aanleiding daarvan ontvang je deze mail.
Als gevolg van de seizoenen en ook door geografische verschillen (de cannellinibonen zijn uit verschillende landen afkomstig), kan er een kleine variatie in de voedingswaarden optreden binnen dezelfde soort (in dit geval cannellinibonen). Vandaar dat het aantal kcal per 100 gram ook kan verschillen tussen de verschillende blikken met cannellinibonen.”
Melden bij de NVWA?