( neus ) verkoudheid…..hoe kom je eraan en hoe kom je er op meest natuurlijke manieren vanaf?

Zodra het weer heerst, wordt het opvallend hoeveel mensen er snotteren, niezen , hoesten en proesten in je nabije omgeving. Je moet een stalen weerstand hebben, om ook niet gegrepen te worden door het verkoudheidsvirus. Wist je, dat volwassenen ongeveer 2-5 keer per jaar verkouden zijn, en kinderen zelfs 7-10 keer per jaar? Ik blijf gelukkig meestal wel vrij van verkoudheid, maar zeker de laatste twee jaar heb ik het eens per jaar ook te pakken. Op dit moment van schrijven ben ik weer eens verkouden. Het begon met keelpijn, en is inmiddels verplaatst naar mijn neus die verstopt zit.

Het is gelukkig onschuldig, en gaat vanzelf weer over, wel is het ontzettend vervelend en vermoeiend. Steeds je neus ophalen, snuiten, niezen op de gekste momenten, niets meer ruiken en proeven, en hoofdpijn, het zijn nog maar enkele vervelende trekjes. Er zijn duizenden hulpmiddelen op de markt, om het “ leed” zoveel mogelijk te verzachten. Neussprays zijn de meest gekochte en dus meest populaire hulptroepen om een neusverkoudheid te behandelen. Dat deze neussprays niet zo onschuldig zijn als ze lijken, lees je IN DIT ARTIKEL. 
Wat moet je nu doen als het verkoudhreidsvirus ook jou heeft gegrepen? Meukvrije en natuurlijke tips !

WAT IS NU PRECIES EEN NEUSVERKOUDHEID?

Laten we bij het begin beginnen om meer te begrijpen “ what’s going on in your nose” wanneer je verkouden bent. De binnenzijde van onze neus is bekleed met slijmvlies. Deze slijmvliezen zitten vol met slijmklieren en bloedvaten. Deze kunnen heel wat slijm produceren. Dit slijm heeft de belangrijke functie om onze neus prettig vochtig te houden en te beschermen tegen bacteriën en virussen. Als dit normaal werkt, wordt er precies genoeg slijm aangemaakt. Zijn er vijanden ( bacteriën / virussen ) binnen gedrongen, gaan de bloedvaten hun aanval inzetten door tijdelijk bloed vast te houden. Deze nemen toe in dikte, waardoor er meer slijm wordt geproduceerd. Dit levert een verstopping op , en als we aan de binnenzijde van onze neus zouden kunnen kijken, zien we dat het slijm van de gezwollen slijmvliezen af druipt. Dit levert de vervelende verstoppingen, loopneuzen en gesnotter op.

HOE KRIJG JE HET?

We willen het allemaal niet, maar krijgen het gewoon cadeau. Hoe wordt het veroorzaakt? Wel, het komt altijd van een virus. Er zijn vele virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken. Het gaat telkens om andere virussen. Als iemand een paar keer verkouden is, gaat het dus altijd om verschillende virussen. De klassieke verkoudheid verloopt in fasen. Het begint met het virus wat via de neus binnen is gedrongen en via snot mee wordt vervoerd naar de keelholte. Het slijmvlies in de neuskeel-holte is extreem gevoelig voor al die verkoudheidsvirussen waardoor de verkoudheid meestal begint in de neuskeelholte. Daar begint het met wat lichte pijn, en een rauw gevoel in de neuskeelholte. De infectie breidt zich dan snel uit naar de voorzijde van de neus, die ons die vervelende klachten geeft als verstopping, snotteren, loopneus en niezen. Dat niezen gebeurt omdat het neusslijmvlies door de virusinfectie overgevoelig is geworden. Het wordt daarom steeds geprikkeld, wat je ook kunt voelen zodra je een niesbui aan voelt komen. De infectie verplaatst zich ook naar de rest van de keelholte waardoor keelpijn opnieuw kan ontstaan, wat lager in de keel. Ook kun je gaan hoesten. In sommige gevallen zijn de stembanden ook de pisang en raken deze ontstoken waardoor je gaat praten als Katja Schuurman. Heb je al helemaal pech, dan kunnen de lagere luchtwegen ( longen, luchtpijp ) ook ontstoken raken waardoor je het behoorlijk benauwd kunt krijgen.
Het vervelende is dat verkoudheidsvirussen zich razendsnel kunnen verspreiden. Dit gebeurt al via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht, die jij weer onbewust inademt. Vandaar dat gezinsleden elkaar binnen de kortste keren aansteken, omdat deze dicht bij elkaar leven. Maar ook het zijn in slecht geventileerde ruimtes, denk aan kantoorgebouwen, scholen, supermarkten, kinderdagverblijven enzovoort. Ook kunnen de virussen zeer snel worden overgedragen via de handen. Als je verkouden bent, en je zit onbewust aan je neus, of je houdt je hand voor je and als je niest en hoest, kunnen de bacteriën die op je hand zijn gekomen al voldoende zijn om het stokje over te geven aan iemand die jij bijvoorbeeld de hand schudt of aanraakt.
Zodra jij de eerste klachten krijgt, ben je besmettelijk voor anderen. De incubatietijd ( de periode tussen de infectie en wanneer je echt ziek wordt ) ligt tussen de 2-3 dagen. Een gemiddelde verkoudheid duurt ongeveer een week, maar het kan korter of langer duren. Dit kan tussen de 2- 18 dagen liggen of zelfs langer. Het is sterk afhankelijk van je weerstand. Je lichaam niet in ieder geval hard zijn best om jou zo snel mogelijk van de infectie te verlossen.
Veel mensen geloven nog altijd, dat je verkouden wordt als je “ een kou hebt gevat”. Hier zijn echter nooit wetenschappelijke bewijzen voor gevonden, wel kan de weerstand door afkoeling wat afnemen waardoor we kwetsbaarder worden voor de rondvliegende virussen. Maar “ je goed aankleden” om geen kou te vatten, dat is een beetje een broodje-aap verhaal. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, wordt het veroorzaakt door besmetting ( virus ) en niet door kou.
Maar……waarom worden we dan verkouden in de herfst en winterperiode? Dat heeft niets te maken met kou. Wel met het feit dat we weer dichter bij en op elkaar zitten. Denk aan verwarmde gebouwen, en de start na een lange zomervakantie op scholen.

KUNNEN WE HET OMZEILEN?

Tenzij je als een kluizenaar leeft en nooit onder de mensen komt, loop je weinig risico om verkouden te worden, maar zelfs dan kan het ook voorkomen dat je wordt gegrepen. Een besmetting heeft zo weinig nodig, dat je er eigenlijk weinig tot niets aan kunt doen om het te voorkomen. Je hebt geluk, of je hebt pech. Het helpt overigens wel, om zo ver mogelijk uit de buurt te blijven van iemand die verkouden is, maar dit geeft erg weinig garantie. Wat je als enige wel kunt doen, is om je weerstand zo optimaal mogelijk te houden, daar kom ik later op terug. Een zo sterk mogelijk weerstand geeft de beste weerstand om de bacteriën buiten te houden.
Ben je verkouden? Doe dan je best om anderen niet te besmetten. Hoest en nies bijvoorbeeld in een zakdoek, en nooit in de richting van iemand. Geen zakdoek bij-de-hand? Nies / hoest dan in de knik van je elleboog in je kleding, of ren snel even weg van de ander of draai je om.  Was je handen vaker dan normaal, en probeer besmettingshaarden bij een ander te voorkomen, denk daarbij aan zoenen, elkaar aanraken, en in elkaars gezicht ademen. Hou een beetje afstand.

HOE KOM JE ER OP EEN MEEST NATUURLIJKE MANIER VANAF?

Helaas bestaan er geen wondermiddelen om de verkoudheid weg te nemen, wel zijn er veel middelen om de verkoudheid dragelijk te maken. Er zijn geen medicijnen nodig. Veel mensen denken dat bijvoorbeeld een antibiotica kuurtje wonderen kan doen, maar dit helpt niet tegen een verkoudheid. Ook als het snot groen kleurt, is dit geen reden om naar de huisarts te gaan. Alleen als er sprake is van koorts, een verkoudheid die langer dan 10 dagen aanhoudt, en benauwdheid zijn redenen om even langs de huisarts te gaan. Kinderen kunnen bijvoorbeeld sneller koorts krijgen. Dan is het raadzaam om even contact op te normren met de huisarts.
Maar gelukkig kunnen we het verder zelf wel goed behandelen. Eerder had ik het al over de vele neussprays. Daar moet je mee oppassen. IN DIT ARTIKEL leg ik dit haarfijn uit. Er zijn erg veel middeltjes uit de natuur, die ons wat kunnen verlichten. Ik bespreek er een aantal, maar ik begin met wat zeer nuttige tips:
1) ZOUT WATER 
Meest bekend zijn de vele neussprays die een zoutoplossing bevatten. Deze zijn niet altijd zo vriendelijk als wordt gedacht.  Je kunt dit zelf zeer eenvoudig maken door een theelepel ( Keltisch) zeezout op te lossen in een glas lauw water. Je kunt dit naar behoefte opsnuiven. Je kunt ook je zere keel verzachten door met het zoute water te gorgelen.
2) STOMEN
Even met je hoofd onder een handdoek boven een stomende kom water zitten maakt veel slijm in je neus los, waardoor je vrijer kunt ademen. Je kunt aan het water enkele druppels pure essentiële pepermuntolie en / of eucalyptus olie toevoegen. Helaas is het vrijer ademen maar tijdelijk, maar het kan zeker enige tijd even voor wat verlichting zorgen.
Nog een fijne manier om vrijer te ademen is een vernevelaar  / diffuser. Door daarin enkele druppels pepermunt / eucalyptusolie te druppelen adem je deze in wat de neus vrijer kan maken.
3) ZO MIN MOGELIJK SNUITEN
Alhoewel je juist enorm veel neiging hebt om te snuiten, is het juist beter dit niet te doen. Volgens onderzoekers voorkom je daarmee dat het slijm in de bijholten wordt geperst , wat gebeurt zodra je snuit. Wil je toch echt snuiten? Gebruik alleen papieren tissues, druk één neusgat dicht, en snuit niet te hard door het open neusgat. Snuit vervolgens op dezelfde manier het andere neusgat. Loopt je neus? Dep je neus dan af, snuit zo min mogelijk.
4) WEES EXTRA HYGIËNISCH
Zeker als het weer lekker heerst is het geen verkeerd plan om wat extra aandacht te besteden aan de hygiëne in en rondom het huis waar je in leeft. Neem deurknoppen extra af, neem ook alle hendels ( koelkast enz ) mee. Reinig kranen extra en let op met tandenborstels bij elkaar in een beker. Hou je tandenborstels gescheiden en reinig deze extra. Was je handen vaker dan normaal, in ieder geval na iedere buiten activiteit en zeker als je op een plek bent geweest waar veel mensen komen ( supermarkt ) KLIK HIER om meer te lezen over het belang van goed en grondig je handen wassen.
Raak ook je gezicht zo min mogelijk aan. Dat is echt lastig, want dit doe je vaak onbewust. Maar mijd het zoveel als mogelijk, met name de mond, neus en ogen. Moet je je gezicht aanraken, was je handen dan grondig.
5 ) DRINK VEEL
Het is tijdens een verkoudheid belangrijk om goed te blijven drinken. Dit voorkomt niet alleen een droge keel, maar ook zorgt het ervoor dat afvalstoffen beter worden afgevoerd. Drink liefst hete / warme dranken zoals thee en anijsmelk. Drink erven geen dranken die vocht onttrekken zoals alcoholische drankjes. Koemelk kan ook zorgen voor meer slijmvorming, het is daarom verstandiger om plantaardige melk te drinken.
6 ) SLAAP EN RUST VOLDOENDE
Om je weerstand zoveel mogelijk te helpen, is rust van levensbelang. Zorg voor ontspanning en een goede nachtrust. Haal tenminste 7-8 slaapuren per etmaal. Zorg voor een koele slaapkamer, zet liefst een raam op een kiertje voor frisse lucht toevoer. Een meest ideale slaapkamer-temperatuur ligt tussen de 17-19 graden. Wat ook kan helpen om wat vrijer te ademen tijdens je slaap, is een diffuser naast je bed zetten. De verneveling zorgt tevens voor wat extra ontspanning.
7 ) NEEM EEN HETE DOUCHE
Naast dat een hete douche ontspannend kan werken, geeft het stoom van het hete water meteen een stoombadje om je weer wat vrijer te laten ademen. Zorg ervoor dat de temperatuurverschillen ( van hete douchecabine naar koude ruimtes ) niet te drastisch zijn, dit kan weer nadelig zijn voor je weerstand.
8) ZORG VOOR FRISSE LUCHT
Verkoudheid virussen vinden een warme, broeierige pot-dichte ruimte fantastisch. Ze kunnen zich hierin fijn  voortplanten. Zorg dus voor voldoende frisse lucht in huis. Lucht je huis iedere dag tenminste een uur, zet ramen en deuren open. Laat roosters openstaan en ventileer kamers waar je veel bent extra goed. Ga ook, als je je goed genoeg voelt, iedere dag naar buiten om een luchtje te scheppen. Al is het maar even om wat glas naar de glasbak te brengen of papier naar de papierbakken, of een kleine boodschap, doe dit lopend, en laat de auto staan.
9 ) MIJD SIGARETTENROOK / STOP MET ROKEN
Roken is niet alleen slecht voor jezelf, maar ook voor anderen. Mee-rokers zijn nét zo kwetsbaar. Stop met roken, en als je niet rookt, mijd rokerige ruimten. Sigarettenrook irriteren de luchtwegen wat de verkoudheid kan verergeren en het herstel enorm kunnen vertragen. KLIK HIER om meer te lezen over roken en de gevolgen voor onze gezondheid.
10) EET VEEL VERSE GROENTE / GROENE BLADGROENTE, EN WAS GRONDIG
Als je verkouden bent kan je smaak een geur tijdelijk “ buiten dienst “ zijn, een nachtmerrie voor iedere Bourgondiër 😪 Gelukkig is het van tijdelijke aard. Het komt zelden voor, maar het gebeurt ook dat reuk en smaak langere tijd en zelfs voor altijd weg kunnen blijven na een simpele verkoudheid. Dit komt meest voor bij mensen die veel neussprays gebruiken en de slijmvliezen hiermee hebben beschadigd. Na twee / drie dagen krijg je je reuk en smaak na de neusverkoudheid wel weer terug.
Ook al smaakt het eten je even niet, probeer toch zoveel mogelijk verse groente en fruit te eten. Deze bevatten veel vezels, vitaminen en mineralen die onze weerstand weer helpen om in topvorm terug te komen. Drink liever geen groente en fruit ( smoothies ) maar EET ze, waarvoor ze ook zijn bedoeld door moeder natuur.
Nog een zeer belangrijk detail is het GRONDIG WASSEN van verse groente en fruit. KLIK HIER om daar meer over te lezen.

MIJN PERSOONLIJKE HULPTROEPEN BIJ ( NEUS ) VERKOUDHEID

Er zijn heel veel mooie hulptroepen die rechtstreeks uit de natuur komen. Zo weten we dat extra vitamine C, citrusvruchten, ui , knoflook, gember, kippensoep, en talloze kruiden en specerijen perfecte huismiddeltjes zijn die verkoudheidsklachten kunnen verzachten en verlichten. Ik heb dan ook meteen mijn hulptroepen gereed zodra de eerste verkoudheidsklachten zich aandienen. Ik deel ze met je, wellicht dat het jou ook verder kunt helpen!
KURKUMA-UI SOEPJE
Dit is niet alleen knetter-lekker, maar ook versterkend en vullend. Het is heel snel en eenvoudig om te maken. Zeker als je in het bezit bent van de KNAPPERT ( A.K.A de MontAna hoge snelheidsblender ) Deze HS blender bezit een soep-programma die al het werk voor je niet. Alles wat je hoeft te doen in alle ingrediënten in de kan kieperen en het soep-programma laten draaien. Voor een grote kom soep heb je nodig:
  • – drie grote biologische uien, in stukken ( laat zoveel mogelijk schil erom )
  • – een volle eetlepel kurkuma longa
  • – een flinke mespunt zwarte peper
  • – 200 ml plantaardige melk ( bijvoorbeeld haver of amandelmelk )
Heb je geen blender? Kook dan de uien in de melk gaar, voeg de kurkuma en peper toe en pureer tot een romige massa.
BALSEM VAN DE HOOP / PROPOLIS SPRAY
Balsem van de watteh…? Ja, je leest het goed, balsem van de HOOP. Geen idee waarom VAN DER PIGGE hun pure / natuurlijke alternatief op de bekende VICKS smeersels zo noemt, maar wat ik in elk geval wel weet is dat dit spul geweldig goed helpt bij een verstopte neus. Door wat op je neusrand te smeren of wat op je borst springt je neus spontaan open. Het werkt ook verzachtend bij rode schrale neusrandjes. KLIK HIER voor meer informatie en waar je kunt bestellen.
Een ander paradepaardje in de VAN DER PIGGE stal is de propolis spray. Daar moet je wel een bikkel voor zijn, want erg lekker is het niet en het is nogal heftig, maar het werkt wel heel goed bij een zere / schrale keel. KLIK HIER voor meer informatie n waar je de spray kunt bestellen.
STOMEN / VERNEVELEN MET PURE ESSENTIËLE OLIE
Ik gaf dit ook al eerder bij de tips cadeau. De pure oliën van TISSERAND werken wat mij betreft het allerbeste. Ik gebruik de pepermunt olie en de eucalyptus olie voor in mijn diffuser, in heet water om mee te stomen onder een handdoek, en ik druppel het iedere avond op mijn uiteinden van mijn kussen, dit werkt fantastisch bij een verstopte neus. KLIK HIER voor meer info over de diffuser.
CBD / CBG NEUSSPRAY
Deze neusspray heb ik pas ontdekt. Het werkt erg goed als natuurlijk alternatief op de vele neussprays. KLIK HIER om meer over deze neusspray te lezen. Het werkt zeker bij verstopte neuzen erg goed en snel.
NANO ZILVER + ZINK
Ik ben verknocht aan de KNO spray van THE HEALTH FACTORY. Dit is een mengsel van nano zilver en nano zink. KLIK HIER voor meer informatie. Ik vul mijn sprays steeds zelf met een mengsel van nano zilver en nano zink. Dit omdat ik deze spray heel erg intensief gebruik, niet alleen bij v verkoudheid. Zo is dit mijn reddingsboei bij mijn droge ogen. Ook kun je dit rechtstreeks in je keel spuiten bij keelpijn.
CAMU CAMU
Extra vitamine C is nooit weg als je verkouden bent. Er zijn ontelbaar veel synthetische vitamine C supplementen. Verkrijgbaar. Naast dat ze synthetisch zijn, bevatten de meesten ook nog aardig wat hulpstoffen waar we niet blij van kunnen worden. Wil je extra vitamine C slikken, kies dan voor de meest natuurlijke vormen. Dit is CAMU CAMU. Betere natuurlijke bronnen van vitamine C bestaan niet. KLIK HIER voor meer informatie. Zodra ik verkouden ben, slik ik iedere dag een capsule CAMU CAMU van Royal Green. Of ik gebruik een eetlepel CAMU CAMU poeder ( Mattisson ) wat ik door mijn voeding verwerk.

HOE HOU JE JE IMUUMSYSTEEM ZO OPTIMAAL MOGELIJK?

Waar het eigenlijk allemaal op neerkomt, is het zoveel mogelijk kunnen voorkomen dat je wordt gegrepen door een verkoudheid. Dit vraagt om een goede weerstand ( immuunsysteem ) Hoe hou je dit zo optimaal mogelijk? Ik heb dit allemaal samengevat in een overzichtelijk artikel. KLIK HIER 

EN TJA…..VERDER REST ER NIETS ANDERS, DAN UITZIEKEN EN HET AANVAARDEN…..BETERSCHAP!

3 Reacties op “( neus ) verkoudheid…..hoe kom je eraan en hoe kom je er op meest natuurlijke manieren vanaf?

  1. Wat heel goed werkt is een doorgesneden ui op je nachtkastje leggen. Je neus gooit zijn poorten weer wijd open.

  2. even ter aanvulling : met ZOUTWATER gorgelen is erg goed om de bacterieën te doden. Dan zeker 2,3 a 5 keer per dag doen. Dat is het eerste REDmiddel wat ik zelf toepas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *