Wat te slikken als je je immuunsysteem wilt ondersteunen?

Zodra de blaadjes van de bomen beginnen te vallen, kunnen we ons weer gaan voorbereiden op kouder, guur en onstuimig weer. Dit betekent ook dat we weer meer risico lopen op snotneuzen, niesen, proesten, hoesten en in het ergste geval geveld worden door een griep. 

Ik voel mij gezegend om vrijwel nooit ziek of verkouden te zijn. Ik kan mij de dag niet heugen dat ik echt verkouden was, en op een fikse infectie zo’n 3 jaar geleden na, ben ik nooit ziek. Daar doe ik veel voor. Ik eet kilo’s groente per dag, zorg voor mijn vitaminen , mineralen, vezels, koolhydraten, eiwitten en vetten, en dat deze zoveel mogelijk in een goede balans zijn. Het zijn belangrijke schakels voor een optimaal immuunsysteem. Maar hoe goed je ook eet, soms kan je immuunsysteem wel een beetje hulp gebruiken. Als we onder veel stress staan bijvoorbeeld. Als je immuunsysteem niet optimaal is, werkt dat door op heel veel andere zaken, zoals je energie-level. Het is daarom echt belangrijk, zeker in de herfst en wintermaanden, om goed op je immuunsysteem te passen en goed te verzorgen.

WAAROM WORDEN WE SNELLER ZIEK IN DE HERFST / WINTERMAANDEN?

Alhoewel er ook zoiets bestaat als zomer-griep en zomer-verkoudheden, worden we het meest en meest sneller ziek en verkouden in de koudere perioden in een jaar. Griep en verkoudheid  worden allebei veroorzaakt door virussen. Virusdeeltjes zitten in de keel, neus en luchtwegen van iemand die al griep heeft of verkouden is. Bij het uitademen, hoesten, niezen of praten, verspreidt de zieke vochtdruppeltjes met daarin het virus in de lucht. Adem jij deze druppeltjes in, dan bestaat de kans dat je besmet raakt en de volgende patiënt bent….
Zo’n virus verspreidt zich gemakkelijker van de een naar de ander als mensen dicht op elkaar zitten in een slecht geventileerde ruimte, zoals in de bus of trein. Als na de vakantie de scholen beginnen en kinderen weer naar het kinderdagverblijf worden gebracht, komen daar grote groepen kinderen samen die elkaar aansteken. En omdat het weer frisser is, blijven de ramen en deuren potdicht. Ook op kantoor, of in winkels. Cassiers in supermarkten zijn bijvoorbeeld mensen die zeer snel verkouden of grieperig worden omdat zij veel in contact staan met mensen en via wisselgeld teruggeven bijvoorbeeld snel een virus kunnen overnemen van een ander.  Ook de temperatuur heeft invloed op je risico op een griep of verkoudheid. Het is niet zo dat je ziek wordt van de kou zelf – je wordt immers ziek van een virus – maar deze virussen gedijen wel beter bij een lage temperatuur en lage luchtvochtigheid: precies de omstandigheden waar we in de winter vaak mee te maken hebben.

DSC_0440

WELKE VITAMINEN EN MINERALEN ZIJN GOED VOOR DE WEERSTAND?

Zodra het weer omdraait, zien we een explosieve stijging in verkoop van potjes vitamine C. Veel mensen slikken deze ieder jaar preventief, omdat ze denken zo de meeste virussen buiten de deur te kunnen houden. Vitamine C is inderdaad één van de vitaminen en mineralen die een grote rol spelen bij de weerstand. Maar niet alleen vitamine C. Ook vitamine D is een zeer belangrijke speler. Vitamine A wordt zelfs “ de anti-infectie-vitamine” genoemd. Een klein gebrek aan vitamine D maakt je al behoorlijk vatbaar voor ziekte. 
Ook vitamine B6speelt een belangrijke rol voor het optimaal houden van je weerstand. Ik zet de meest belangrijkste vitaminen en mineralen op een rij:
 
– VITAMINE A
– VITAMINE B6
– VITAMINE C
– VITAMINE D
– VITAMINE B12
– FOLIUMZUUR
– IJZER
– KOPER
– SELEEN
– ZINK
 
Deze vitaminen en mineralen zorgen ervoor dat ons immuunsysteem op peil blijft. Wil je meer lezen over hoe je weerstand optimaal te houden via voeding? KLIK HIER. 
IMG_1518-1200x800
 

JE IMMUUNSYSTEEM OP PEIL HOUDEN VIA DE NATUUR

Als het kouder wordt, zetten we ook de kachel weer hoger en wordt er minder geventileerd. Dit kan zo zijn weerslag hebben op het immuunsysteem. Het is daarom belangrijk om iedere dag tenminste 30 minuten je huis te ventileren. Ook al vriest het – 10, zet toch even een raampje open en zorg voor voldoende zuurstof en frisse lucht. Stook ook niet te hoog. Je hoeft ook weer niet klappertandend op de bank te zitten, maar maak het behaaglijk en heb je het koud, trek dan een vest of trui aan. Draag ook sloffen, deze geven ook veel warmte. Ga ook iedere dag even naar buiten. Maak een kleine of grote wandeling door een park of bos, maak een heerlijke strandwandeling. Even in de natuur zijn kan wonderen doen voor lichaam en geest. 
Vitaminen en mineralen bijslikken……we doen het iedere herfst en winter dus massaal. Vrijwel alle vitaminen en mineralen zijn echter synthetisch. Het maakt geen erg groot verschil je nu een goedkoop potje vitamine C koopt of een duur potje. In basis blijft alles hetzelfde, ook biologisch. Echt 100% natuurlijke supplementen zijn zeldzaam. Ik heb eerder een uitgebreid artikel geschreven over de 100% “ echt” natuurlijke vitamine C : Camu Camu. KLIK HIER om naar het artikel te gaan

 

STERKE SPELERS UIT DE NATUUR ECHINACEA EN GINGSENG

Je hebt vast wel eens gehoord van echinacea. De bekende DR.Vogel heeft deze plant beroemd gemaakt. Echinacea is een geslacht, wat bestaat uit negen soorten bloeiende planten , allen van nature voorkomend in het oosten van Noord Amerika. Sommige soorten worden gebruikt als tuinplanten, andere soorten worden medicinaal gebruikt. Meestal wordt met “ echinacea” een bereiding bedoeld van de bovengrondse delen van de “ rode zonnehoed”  Deze soort is verreweg de meest bekendste en meest onderzochte soort. 
Met name de zogenoemde fytotherapeutische bereidingen van de bovengrondse delen van deze plant worden in verband gebracht met immuun-versterking en infecties van de bovenste luchtwegen. Het gaat dan wel om zo’n 300-400 milligram of meer en niet om homeopatische middelen. 
Hoe echinacea precies werkt, is niet helemaal duidelijk. Voor drie verschillende groepen stoffen in echinacea zijn aanwijzingen voor gunstige effecten op de weerstand  Het gaat hier om onverteerbare suikers ( polysachariden) Proeven met dieren wezen uit dat deze minder vatbaar zijn voor virusinfecties na toediening van deze suikers. Er wordt gedacht dat deze suiker-ketens het immuunsysteem een beetje “ wakker schudden” 
De tweede groep stoffen is die van de alkamides. Deze lijken sterk op vet-achtige stoffen die in het lichaam vrijkomen als immuuncellen indringers opruimen. Waarschijnlijk zijn deze stoffen boodschapperstoffen waarmee immuuncellen met elkaar communiceren. Als laatste groep zitten er fenolen in echinacea, met cichoreizuur als meest belangrijkste. Deze verminderen de vermenigvuldiging van virussen in reageerbuizen. Deze genoemde effecten zijn echter nooit aangetoond bij mensen 
Anders gezegd : echinacea is geen medicijn om je immuunsysteem op te krikken, maar kan zeker van grote invloed zijn om het op peil te houden. 
 
En dan hebben we ook nog GINGSENG. Gingseng lijkt een zeer indrukwekkende werking te hebben op ons immuunsysteem. Ginseng is een verzamelnaam voor elf verschillende soorten ginseng die allen tot de Panax-familie behoren. De twee bekendste zijn de Amerikaanse ginseng (Panax Quinquefolius) en de Aziatische variant (Panax Ginseng).Als we over ginseng praten in producten, dan gaat het om de wortel en wortelharen. Hier zitten ginsenosides in: stoffen die verantwoordelijk zijn voor de geneeskrachtige eigenschappen van de plant.Ginseng groeit langzaam, op een humusrijke grond en in de schaduw. De plant lijkt beetje bij beetje alle bruikbare, goede stoffen uit de grond ‘op te zuigen’. De teelt vraagt dan ook veel tijd en echte deskundigheid.  Na drie jaar kan de Aziatische versie van de wortel eindelijk geoogst worden (de Amerikaanse wortel zelfs pas na zes jaar), maar hoe langer de plant in de grond staat, hoe heilzamer de positieve werking blijkt te zijn. Daarom wordt er heel wat neergeteld voor ginsengplanten die minstens tien jaar oud zijn. Landbouwdeskundigen zeggen dat de grond waarop ginseng heeft gegroeid zeker een decennium lang ongeschikt is om nieuwe landbouwproducten op te laten groeien.
Ginseng is een goed middel om je immuunsysteem sterk te houden. Verschillende studies hebben aangetoond dat Amerikaanse ginseng de prestaties verbetert van cellen die een rol spelen bij het immuunsysteem. Ginseng extracten produceren anti-microbiële stoffen die als afweermechanisme tegen bacteriële en virale infecties werken Het is dan ook niet zo vreemd te noemen dat ginseng veel wordt gebruikt in anti-griep producten.

DSC_0486

ROYAL GREEN IMMUNE & ENERGY

Het is geen geheim, dat ik een groot fan ben van Royal Green. Het was dan ook het eerste wat in mijn hoofd schoot toen mensen mij begonnen te vragen welke supplementen zij nu het beste kunnen kopen voor hun immuunsysteem een beetje te helpen. Gelukkig heeft Royal Green een capsule in hun assortiment die ons immuunsysteem een handje helpt én ook nog eens voor meer energie kan zorgen. Ik kocht een potje, en ben erin gedoken.
Royal Green staat bekend om zijn pure harmonie met de natuur. Roy Jongens, de drijvende kracht achter RG kiest voor de meest moeilijkste wegen als dit moet om zo dicht mogelijk bij de natuur zelf te blijven. Hij is, net als ik, van mening dat de natuur meer dan voldoende is om ons gezond en sterk te houden. Door zo puur mogelijk te werken kan hij de meest prachtigste producten produceren. Roy werkt veel met fermentatie-processen, en gebruikt vrijwel uitsluitend gecertificeerde biologische ingrediënten. Uiteraard komt er bij Roy niets synthetisch of chemisch in. Daarom hou ik zo van de producten van Royal Green.
DSC_0483
Deze capsules zijn dan ook alleen gemaakt uit biologische, gecertificeerde ingrediënten. Ik had het eerder over echinacea en ginseng en dart was niet voor niets, want in deze capsules zijn dit de twee grootste spelers. Naast echinacea en ginseng bevatten de capsules ook vijf verschillende soorten paddenstoelen. Deze zijn 100% gegarandeerd gekweekt zonder bestrijdingsmiddelen De capsules zijn 100% puur en vrij van vulstoffen.
Deze capsules kunnen ons immuunsysteem echt goed ondersteunen, maar dankzij de ginseng kan het energie level ook omhoog gaan. Gingseng kan naast energie ook gunstig werken op onze concentratie en alertheid. Pure ginseng, want daar praten we hier wel over, werkt ook tegen vermoeidheid, en ondersteunt het geheugen. Wat zit er allemaal in de capsules?
DSC_0485
– echinacea purpurea ( rode zonnehoed) 
– panax ginseng ( – “ echte” ginseng)
– meitake ( grifola frondosa paddestoel)
– reishi ( Ganoderma lucidum, paddenstoel)
– schermpjeseikhaas ( polyporus umbellatus paddenstoel)
– shi-take
– pruikzwam ( hericium erinaceus paddenstoel)
– magnesium carbonaat
– silicium oxide
– zonnebloemolie ( hellantus annuus)
Er wordt geadviseerd om twee capsules per dag in te nemen ( liefst tijdens een maaltijd) maar je kunt ook preventief kiezen voor één capsule per dag. Als je medicijnen slikt moet je van tevoren wel even aan je huisarts vragen of deze capsules gecombineerd kunnen worden. Per capsule bevat het 130 mg echinacea en 45 mg echte ginseng.
Let ook een beetje op als je overgevoelig bent voor ginseng, omdat er echte ginseng wordt gebruikt. Gebruik ook nooit meer dan twee capsules per dag. Het heeft geen zin om veel te slikken want zoals eerder gezegd zijn deze capsules geen medicijn, maar een ondersteuning.
DSC_0487
Ik heb ( gelukkig) deze capsules niet echt nodig, want ik haal erg veel uit mijn voeding en gezonde levensstijl. Het geeft uiteraard nooit enige garantie dat ik verstoken blijf van alle rondvliegende virussen, maar ik zal zeker mijn best blijven doen om mijn immuunsysteem in balans te houden. Vriendje heeft echter een immuunsysteem van “ heb-ik-je-daar” en hij gaat de capsules komende tijd testen. Zelf heb ik ook inmiddels vier capsules geslikt om te testen of ik geen bijwerkingen ervaar. Deze bleven uit.
Ik zal de resultaten over een maand van vriendje hier aanvullen.Hij werkt op een druk kantoor en heeft ieder jaar wel een griep en verkoudheid te pakken. Hij reist ook dagelijks met de trein naar zijn werk. We zijn benieuwd of deze capsules zijn immuunsysteem een beetje gaan helpen.
De capsules zijn niet vervelend om weg te krijgen. Ze zijn overigens 100% veganistisch. Vind je capsules toch best vervelend om weg te slikken, kun je deze ook openen en het poeder verwerken in bijvoorbeeld smoothies. De capsules zijn o.a verkrijgbaar  bij vele biowinkels die Royal Green in hun assortiment hebben. Ze kosten €29,95 voor 60 capsules. Dus 30 dagen als je immuunsysteem echt een goede ondersteuning nodig heeft, en 60 dagen als je je immuunsysteem wilt ondersteunen.
De capsules zijn niet geschikt voor jonge kinderen. Roy zelf adviseert om deze capsules niet aan te bieden aan kinderen tot 11 jaar oud. De echte gingseng is hier de grootste reden. Ginseng bijwerkingen zijn meestal mild en beheersbaar bij de meeste mensen. Het is een stimulerend middel van de natuur, maar kan een aantal voorkomende  bijwerkingen hebben:
  • Slapeloosheid
  • Duizeligheid,
  • Hoofdpijn of buikpijn,
  • Menstruele veranderingen bij vrouwen
  • Misschien zijn er sommige allergische reacties in uitzonderlijke gevallen.

 

De inname van ginseng moet worden vermeden tijdens de zwangerschap en ook wanneer er borstvoeding geven wordt aangezien de effecten ervan niet grondig zijn onderzocht.
Ginseng heeft een effect op de bloedsuikerspiegel. Het moet niet tijdens of direct na het nemen van diabetes medicijnen worden geconsumeerd. Diabetici mogen alleen beginnen aan ginseng supplementen na overleg met hun arts. Het kan ook interactie hebben met bepaalde andere medicijnen. Deze omvatten

– bloedverdunners, morfine en pijn onderdrukkende middelen, antidepressiva, stimulerende middelen en geneesmiddelen die antipsychotica van aard zijn.

Dit zijn echter algemeen bekende voorzorgmaatregelen / waarschuwingen. Ik wil dit graag wel vermelden, omdat ik voor 100% veilig ga. En geef deze capsules dus niet aan kinderen onder de 11 jaar oud. Voor kinderen is CAMU CAMU een beter idee.

DSC_0481

WAAROM DEZE VAN ROYAL GREEN?

Zoals eerder geschreven ben ik een groot fan van dit merk, omdat zij het dichtst bij de natuur staan dan welk ander merk ook. Roy doet het uiterste om alles intact te laten maar wel geschikt voor consumptie. Er zijn ontzettend veel middelen op de markt die onze weerstand ondersteunen, maar deze bestaan vrijwel altijd uit synthetische ingrediënten. Daarnaast zijn er vaak vulstoffen aanwezig. Royal Green skipt al deze zooi en onderscheidt zich door zo puur mogelijk te blijven.
Wat mij betreft is deze keus dan ook niet zo moeilijk. Ik heb nog gezocht naar mogelijke andere opties, maar alles had wel iets synthetisch in huis. Wil je dus echt puur en natuurlijk, dan vind ik persoonlijk deze variant het best haalbare. Wil jij deze capsules bestellen? KLIK DAN HIER 
SAM_1816-1200x800

Gezonde voeding first!

Wat belangrijk is om te onthouden, is dat geen enkel supplement een medicijn of vervanging is voor voeding. Verwacht geen wonderen met deze capsules, het geeft ondersteuning. En het vervangt dus geen essentiële vitaminen, mineralen, vezels, eiwitten, koolhydraten en vetten. Deze zul je nog altijd voldoende moeten binnen harken om je weerstand zo optimaal mogelijk te houden. KLIK HIER VOOR 10 VOEDINGSMIDDELEN DIE HET IMMUUNSYSTEEM BOOSTEN

 

Meer lezen over dit onderwerp?

Hoe blijf je de griep de baas? 

Heerlijke herfst groenten!

10 tips voor een goede nachtrust

hoe komen we een beetje gezond de herfst en wintermaanden door.?

 

2 Reacties op “Wat te slikken als je je immuunsysteem wilt ondersteunen?

  1. Ik neem deze capsules ook elk jaar in combinatie met een probiotica om in de winter immuunsysteem op te krikken. Ik probeer gezond te eten maar heb deze toch ook nog nodig door chronische ziekte. Sinds ik deze neem kom ik vaak de winterperiode door zonder ziek te worden daarvoor altijd en bleef dan maar ziek gaan werken..

  2. Ik heb een vraag; ik heb een immuunboost nodig ivm chronische ontsteking waarvan de oorzaak 13 juni weggenomen gaat worden middels een ingreep. tot die tijd heb ik dus steun nodig (ik loop waarschijnlijk al 2 jaar met deze ontsteking ,en is vast zwaar voor mn lijf en ik wil voorkomen dat het vóor 13 juni ineens té zwaar zou zijn en er paniekvoetbal ontstaat met snel ingrijpen e.d.) Ik zou op basis van deze review denken dat deze wel goed zou zijn alleen heb ik geen extra energie nodig en heb ik al last van slaapproblemen dus ken je misschien eentje met immune en zonder energieboost ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *