Het OER-EI….wat zijn de verschillen ???
Eieren…..we kunnen een overvloed aan informatie vinden op internet. Het kan vele kanten op. Veganisten mijden eieren, terwijl de gezondheidsfreak niets lievers eet dan een eitje . Wil je alles lezen over eieren? KLIK DAN HIER om naar mijn uitgebreide eieren-dossier te gaan.
Iedereen heeft zo zijn eigen redenen, of beweegredenen om eieren te consumeren of niet, maar waar we het grotendeels allemaal mee eens zijn, is dat ons eitje duurzaam en milieuvriendelijk en diervriendelijk zou moeten zijn. Daar is erg veel discussie over. Er komen steeds meer “ alternatieven “ op de markt, die eieren niet alleen duurzamer maar ook diervriendelijker moeten maken, zoals KIPSTER eieren, waar ik ook over heb geschreven ( KLIK HIER ) Sinds kort kunnen we anno 2022 een nieuw soort in de supermarkten vinden: HET OER EI. Ik ben erin gedoken.
WAT ZIJN OER EIEREN ??
Oer eieren zijn eieren, die worden gelegd door kippen die worden gevoerd via het zogenoemde ‘ oer-dieet” Dit is een dieet van granen, zaden en insecten, die door kippen zelf moet worden gezocht in een natuurlijk habitat, waardoor kippen hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Er wordt gebruik gemaakt van voedselresten voor het voeren van de insecten , die ook niet-biologisch zijn. Daarom mogen oer-eieren niet het groene biologische keurmerk dragen. Om dit biologische keurmerk te mogen dragen, moeten kippen voor tenminste 95% biologisch gecertificeerd voer krijgen. Omdat het voer van oer-kippen voor een groot deel uit insecten bestaat, en deze worden grootgebracht op groente en fruitstromen, valt dit niet onder de biologische standaarden. Deze reststromen ( groente en fruit ) zijn niet groot genoeg om daar insecten van te voeren en het wordt als een verspilling gezien, om niet-biologische resten niet mee te gebruiken. Deze manier van insecten kweken zorgt voor de verwaardig van reststromen , dat zijn dingen die anders voor onnodige voedselverspilling zorgt. Dit wordt nu via deze manier zeer nuttig ingezet als natuurlijk voer voor kippen. Wat het in dat daglicht gezet een stuk duurzamer maakt da het biologische ei.
Oerkippen voldoen verder overigens wel aan alle eisen voor biologische eieren. Zo worden snavels niet gekapt, hebben de kippen voldoende afleidingsmateriaal en hebben ze de ruimte onder de drie sterren van Beter Leven. ( hennen gemiddeld 6,1 op een m2 ) De beschikbare ruimten zijn zelfs zo’n 10% meer dan wat het BeterLeven keurmerk voorschrijft. De insecten worden overigens lokaal ( in Brabant ) gekweekt op groente en fruitresten.
Oer eieren lijken koplopers als het komt op duurzaamheid. Dit komt niet alleen door het voeren van insecten, maar ook zorgt het onder andere voor minder voedselverspilling zoals ik eerder vertelde. De oer-kippen hebben een witte vacht, ook hier is specifiek voor gekozen omdat deze rassen zeer duurzaam ingezet kunnen worden. Zo eten zij bijvoorbeeld veel minder dan bruin geveerde kippen. Dit betekent dat er veel minder voer nodig is wat de aarde ook minder druk oplevert. Bovendien leggen de witte rassen vaker en langer eieren, wat uiteindelijk ook duurzamer is.
De mest die de rondscharrelende kippen op de boerderijen geven wordt ook gebruikt als bodemverbeteraar.
De meeste duurzaamheidswinst lijkt te zitten in het voer. Er wordt geen soja gebruikt, wat in de conventionele kippen-industrie wel in grote mate wordt toegepast. Wat soja kost t.o.v duurzaamheid hoef ik denk ik niemand meer uit te leggen. Er wordt oerwoud voor gekapt, bodems zijn uitgeput, en de vele gebruikte bestrijdingsmiddelen zorgen voor veel vervuiling.
De oer eieren dragen het PLANET PROOF keurmerk. En, niet onbelangrijk, de oer-eieren komen gewoon uit Nederland. De meeste mensen denken, dat eieren uit Nederland afkomstig zijn, wat in veel gevallen uiteraard zo is, maar de import van consumptie eieren ( 2,750 miljoen eieren ) komen naast Nederland ook uit Polen, België en Duitsland. Van de totale Nederlandse eier-producties in Nederland wordt circa 1/3 afgezet binnen Nederland. Meer dan de helft van de eieren geproduceerd in Nederland wordt ook weer geëxporteerd naar Duitsland. Het merendeel van deze eieren worden verkocht in Duitse supermarkten. ( bron : universiteit Wageningen )
Op de boerderijen waar de oer-kippen rondlopen, vindt meteen het grootste gedeelte van producties plaats. Kuikens worden geboren, groeien op, leggen eieren die ook meteen ter plaatse worden ingepakt. Dit zorgt voor een extreem korte keten, zeker in vergelijking met de gewone eier-producties. Hierdoor worden er veel minder kilometers gemaakt wat ervoor zorgt, dat de boeren een eerlijke prijs verdienen. De boerderijen zijn klimaatneutraal en via een prismasysteem is er in de uitloop altijd en overal daglicht wanneer de zon schijnt.
IS HET OER EI BETER DAN BIOLOGISCHE EIEREN ?
Als we de oer-eieren onder de ei-codes zetten, dan vallen ze onder code 2, wat betekent dat het om scharreleieren gaat. We kunnen wel wat beter kijken naar de voedingswaarden. Oer-kippen krijgen immers een anders soort voer dan bijvoorbeeld biologische kippen. Als we zeer neutraal de voedingswaarden van oer-eieren naast die van biologische eieren leggen, dan zien we, dat het oer-ei hoger scoort in eiwitten en minder verzadigde vetzuren bevat. Maar superveel ontloopt het elkaar niet. We zien in eiwitten een verschil van 1 gram, en in verzadigde vetten een halve gram.
Het gaat vooral om wat we zelf belangrijk vinden aan ons eitje. Voor meer voedingswaarden hoef je het in principe niet te doen, maar onder het mom van kleine beetjes helpen kan een gram méér aan eiwitten uiteraard meewegen. Daarnaast zegt hoe een ei bij jou terechtkomt ook veel. In dat opzicht vind ik persoonlijk het oer-ei een betere keuze dan een biologisch ei. Nadeel is wel, dat de oer-eieren nog zeer slecht verkrijgbaar zijn, en ook vrij prijzig zijn. Ik heb letterlijk en figuurlijk stad en land door gefietst, op zoek naar oer-eieren, maar helaas zijn ze in mijn omgeving niet verkrijgbaar. Op de website van het oer-ei kunnen we nog betrekkelijk weinig echt funderende informatie vinden, de meest rechtlijnige informatie wordt wel verstrekt. Maar het lijkt erop, dat er nog volop aan deze website wordt gewerkt.
HEEFT HET OER-EITJE ZIN ?
Als we naar de duurzaamheid-ladder kijken en naar de dier en milieuvriendelijkheid, dan zijn oer-eieren zeker eieren die een kleine voorsprong hebben op andere eieren. Meest ideaal is het uiteraard ook weer niet, maar het zijn wel betere stappen op de juiste wegen. Qua smaak kan ik helaas niets zeggen, ik heb werkelijk stad en land af gelopen om aan oer-eieren te komen, maar het in in mijn omgeving ( nog ? ) nergens verkrijgbaar in de aangewezen supermarkt-ketens op de website ( ALBERT HEYN in 100 filialen, Jumbo in 600 filialen, en Jan Leenderts ) Je kunt de oer-eieren wel on line via ALBERT HEYN bestellen, maar dat doe ik niet omdat dit de duurzaamheid meteen vernietigt. De smaak , en vooral of er een smaakverschil is, moet ik jullie helaas nog onthouden, maar zodra ik mijn handen kan leggen op een doos oer-eieren, zal ik een smaaktest gaan houden en dit later in dit artikel gaan aanvullen.
De oer-eieren kosten per 10 stuks € 3,69.
Als jij in jouw buurt wel verkooppunten hebt gevonden, laat deze dan hieronder achter voor andere mensen!
Ik koop regelmatig deze oer eieren. Ik koop ze bij de Albert Heijn Vos in Haarlem aan de schipholweg.
Maar helaas zijn ze regelmatig niet op voorraad. Kwa prijs zijn ze in de AH goedkoper dan de AHbio eieren.
Ze schijnen bij AH XL vestigingen te worden verkocht.
Ik koop ze bij Jumbo in Voorburg. En qua smaak vind ik ze lekkerder dan bio eieren.
Bedankt voor je uitleg Monique.
Fijn dat je het zo goed het uitgelegd!
Het klopt inderdaad dat ze lastig te krijgen zijn, in Maastricht moet ik regelmatig diverse supermarkten afgaan om ze te vinden. Ze zijn vaak niet meer op voorraad.
De hoofd reden dat ik ze koop is dat ik eieren wil hebben van kippen die dus NIET met soja zijn gevoerd. Soja is vaak toch GMO ( ook al is het in de EU verboden) en daarnaast kan soja voor mannen een negatieve invloed hebben op de hormoon huishouding.
Wat smaak betreft, ik heb dus deze week noodgewongen maar BIO eieren van de PLUS moeten kopen en die smaken dus heel anders, bijna zoet.. en naar mijn idee moet een ei niet “ zoet” zijn. Dat zal ook wel komen door het voer wat de kippen van de PLUS krijgen. Om zo de eieren te manipuleren zodat ze er gezonder uitzien. Dus lekker veel soja en mss wat wortel erbij om de dooier wat meer oranje te krijgen( weet niet of dat zo werkt maar klinkt logisch en verklaart ook de zoete smaak). Over die oranje dooier, normaal gesproken hoe meer oranje die is hoe meer voedingstoffen er in zitten, dit is dus goed, maar tegenwoordig kunnen ze dat aardig manipuleren en is het dus geen echte graad meter meer.
Mijn voorkeur gaat dus uit naar de oer-eieren.
De kuikens groeien op daar schrijf je, dat zullen de vrouwelijke kuikens zijn wat gebeurt er met de haantjes?
Ik koop ze bij Jumbo op het Monnickendamplein in Den Haag. Heerlijk eitje.
Jumbo Houten ‘t Rond heeft ze. En dankzij dit blog heb ik ze nu ook gekocht.