Bestrijdingsmiddelen van groente en fruit afwassen met azijn/ bakingsoda……werkt dat echt?

Ik eet zoveel mogelijk ( lees: zoveel als de portemonnee het toelaat) biologisch. Omdat ik erg veel verse groente eet, kan dit nog wel eens een uitdaging zijn. Ik ga daarom wekelijks af op koopjes en aanbiedingen in mijn nabije omgeving, maar ik heb ook het grote geluk, dat ik van alles krijg toegestopt van mensen uit mijn buurt die moestuinen hebben en vaak zoveel hebben dat ik dozen vol heerlijk vers uit de grond getrokken groente krijg,. Een geschenk noem ik dat, ik kan daar oprecht heel erg blij en gelukkig van worden. Eén van de allergrootste reden waarom ik liever voor biologische groente en fruit kies, is dat ik zo weinig mogelijk pesticiden ( bestrijdingsmiddelen) in mijn lijf wil pompen. Ontkomen doen we daar niet geheel aan, tenzij je een zeer goed gevulde portemonnee hebt en werkelijk alles biologisch in kunt kopen. Maar zelfs al koop je alles biologisch, dan nog krijg je bijvoorbeeld via kruisbesmettingen sporen van pesticiden binnen. Maar goed…..alle beetjes helpen en dus kies ik zorgvuldig mijn biologische groente. 

Op internet en social media duiken om de haverklap artikelen en berichten op, waarin wordt verteld, dat we ons bespoten groente en fruit af kunnen wassen in bivoorbeeld azijn-badjes of badjes van baking soda. Er wordt dus flink “ gebadderd” en aangenomen dat we dan op zijn minst minder bestrijdingsmiddelen meehappen. Maar is dit wel zo??? Ik ben er in gedoken.

BESTRIJDINGSMIDDELEN

Allereerst zeer kort wat over bestrijdingsmiddelen. Bestrijdingsmiddelen ( en/of pesticiden)  zijn chemische stoffen, die in de teelt wordt gebruikt om ongedierte, rotting, ziekten en andere schadelijke invloeden van buitenaf te weren van groente en fruit. Sommige soorten zijn erg vatbaar voor bepaalde ziekten, pesticiden helpen dit voorkomen. Pesticiden zijn in regel giftig. Voor de mens zijn ze vooral giftig of toxisch als er méér wordt gebruikt dan wettelijk is toegestaan. Als hoeveelheden de wettelijke normen overschrijden, dan hebben we een probleem. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid ( EFSA) moet ervoor zorgen dat de normen niet worden overschreden. Zij houden geregeld steekproeven. van ruim 80 duizend stuks groente en fruit. Uit deze steekproeven blijkt dat ongeveer 98% van de onderzochte groente en fruitsoorten binnen de wettelijke norm blijft. Maar 2% dus wel eens de boel kan overschrijden. Je wordt niet vrolijk, als dat net jouw bloemkooltje blijkt te zijn. Al overschreed de 2% de grenswaarde slechts lichtjes, en leveren de overschreden hoeveelheden geen directe gevaren op voor de volksgezondheid omdat het EFSA de grenswaarden enorm streng afstelt,  een lekker idee is het niet. Toch staat het wel in schril contrast met het gezondheidsverlies door het eten van minder groente en fruit.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert continu op de aanwezigheid van resten bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Jaarlijks worden er meer dan 4.000 monsters op de Nederlandse markt, in supermarkten en van importproducten geanalyseerd op de aanwezigheid van resten. Steekproefsgewijs worden ook dierlijke producten hierin meegenomen. Via veevoer kunnen namelijk ook resten bestrijdingsmiddelen in vlees, vis of zuivel terechtkomen. Er wordt meer bemonsterd op producten waarvan wordt verwacht dat er meer bestrijdingsmiddelen op zitten. Dit heet risicogerichte screening. Zo worden geïmporteerde producten uit een aantal niet-Europese landen extra in de gaten gehouden. Over het algemeen kan gesteld worden dat 98% van de producten voldoet aan de wettelijke eisen. Het aantal overschrijdingen is dus gering.

 

In Nederland worden ook controles door het bedrijfsleven zelf uitgevoerd. Dit wordt gedaan in verband met diverse kwaliteitsstandaarden. In Nederland is er het monitoringssysteem van Stichting Food Compass die bij veel groothandels en importeurs onafhankelijke risicogerichte controles uitvoert. In alle gevallen moeten normoverschrijdingen bij de NVWA gemeld worden. Als de NVWA overschrijdingen vindt van de MRL, dan onderneemt ze actie. Kleine overschrijdingen leiden meestal tot een boete. Een overschrijding van de MRL is meestal niet schadelijk voor de gezondheid. Maar soms komt het voor dat de ARfD wordt overschreden. Dat betekent dat de overschrijding wel schadelijk kan zijn voor de gezondheid. In dat geval wordt de partij uit de markt genomen. In een zeldzaam geval komt het voor dat de partij al is verkocht, omdat het een tijdje duurt voordat de analyses zijn uitgevoerd. In die situaties beoordeelt de NVWA ook de gezondheidsrisico’s voor de consumenten en wordt het internationaal gemeld, zodat zowel de overheid als het bedrijfsleven extra op kan letten of vergelijkbare overtredingen niet nogmaals plaatsvinden.Tot nu toe worden alleen incidentele overschrijdingen gevonden van de ARfD. De ADI wordt met resten van bestrijdingsmiddelen in voedsel nooit overschreden.

Bestrijdingsmiddelen niet afwasbaar

Vele artikelen, filmpjes en posten via social media vertellen ons, dat we ons groente en fruit kunnen ontdoen van de opgespoten bestrijdingsmiddelen, door azijnbadjes, of badjes met baking soda te maken en de groente en fruit hierin te laten zwemmen. Het klinkt allemaal ontzettend aannemelijk, omdat zowel bakingsoda als azijn bekend staan om hun zuiverende, reinigende werking. Maar helaas is dit een fabeltje. Worden groente en fruit bespoten, blijft dit erop zitten en krijg je dit er niet meer af. De wet heeft hier ook rekening mee gehouden betreft de ADH bestrijdingsmiddelen, omdat we de gehele groente en vruchten eten, dus ook schil en stronk en blad. Als je pesticiden met kraanwater en azijn/ bakingsoda af zou kunnen wassen, zou een fikse regenbui hetzelfde doen. Een boer zou dan na iedere regenbui opnieuw bestrijdingsmiddelen moeten aanbrengen op zijn groente en fruit. De meeste pesticiden zijn daarom niet wateroplosbaar en trekken ook de plant in. Boenen, schillen, de bovenste lagen wegsnijden….het heeft geen enkele zin. Het zal een klein beetje opliggende bestrijdingsmiddelen wegnemen, maar het niet geheel wegnemen. Eenmaal bespoten = bespoten. 
Moraal van het verhaal: helaas werken de azijn en bakingsoda badjes niet. Maar is het dan allemaal complete onzin? 

GOED WASSEN

Nee, zeker niet.  Want het is juist ontzettend belangrijk, om je groente en fruit goed en zorgvuldig te wassen. niet alleen vanwege mogelijke sporen en restjes pesticiden te verwijderen, maar voornamelijk om vuil van buitenaf, zoals klei, zand, steentjes en andere bacteriën weg te wassen. En dan zijn azijnbadjes en bakingsoda-badjes absoluut zinvol. Ik heb zelf een keer ervaren, dat zo’n bacterie zeer onzichtbaar is. Alhoewel ik mijn groente zeer zorgvuldig was, is het mij eens overkomen dat ik twee dagen flink ziek was geworden van een bacterie op een zoete aardappel die ik op een biologische markt kocht.  Na deze ervaring ben ik mijn groente met appelazijn gaan wassen. Om water te besparen, neem ik telkens een beetje azijn in mijn handpalm, en smeer de groente in, en spoel af. Vergeet namelijk ook niet, dat al die waterbadjes enorm veel water kosten. Was in ieder geval je groente en fruit zorgvuldig, dit geldt ook voor biologische groente en fruit. Daarop kunnen zelfs méér bacteriën zitten omdat er minimale ( biologische) bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Was ook het groente en fruit uit moestuintjes zorgvuldig. 

Tips

Enkele tips om zo gezond mogelijk van groente en fruit te genieten:

 • Was alles zorgvuldig. Je hebt hierboven kunnen lezen waarom het echt ontzettend belangrijk is. Dit geldt ook voor biologische groente en fruit
 • Sommige soorten groente en fruit zijn meer kwetsbaar en daardoor meer vatbaar voor schadelijke invloeden van buitenaf. Zo is zacht zomerfruit bijvoorbeeld heel kwetsbaar, en zeer aanvankelijk voor schimmel en rotting.

Deze soorten worden daarom extra bespoten en met andere bestrijdingsmiddelen dan ander fruit. En kunnen meer bevatten dan bijvoorbeeld appels. Er rouleren vele lijsten rond op internet, waarin je af kunt lezen welke soorten groente en fruit meest en minst zijn bespoten met pesticiden. KLIK HIER om naar mijn uitgezochte lijst te gaan.  Ik heb dit lijstje inmiddels in mijn hoofd zitten en kan daarmee juiste keuzes maken in biologisch en niet-biologisch.

 

 • Was altijd zorgvuldig je handen voordat je voedsel gaat bereiden. Het is een beetje een cliché, maar wel waarheid. Op onze handen slepen we heel erg veel bacteriën mee.
 • Heb je, zoals ik, niet veel budget? Maak dan gerichte keuzes. Speur de wekelijkse aanbiedingen af van biowinkels en supermarkten, kijk of er iets in de aanbieding is in de gewone supermarkt aan biologische groente en fruit, en kies niet-biologische soorten die het minst zijn bespoten. Zoek in je nabije omgeving eens naar mensen met moestuinen. Je zult verbaasd zijn hoeveel mensen inmiddels een moestuin bezitten. Vaak hebben zij wat over en geven ze dit erg graag weg.
 • Kies zoveel mogelijk groente en fruit van Hollandse bodem. Dit kun je het beste in de seizoenen doen, dan wordt alles vrij goedkoop aangeboden. Naast dat het milieuvriendelijker is, geeft het in regel minder risico op mogelijk aanwezige bacteriën omdat de weg van land naar winkel veel korter is.
 • Bewaar groente en fruit zo hygiënisch mogelijk. Hou de bewaaradviezen aan, en zorg dat de plaatsen waar je de groente en fruit bewaart schoon is. Bewaar liefst op een koele, donkere plaats, zoals een kelder.

Middelen op de markt om bestrijdingsmiddelen van groente en fruit af te wassen?

De voedselindustrie zit nooit stil, zeker niet als het komt op hot-topics als bestrijdingsmiddelen. Er zijn inmiddels honderden middelen op de markt die claimen bestrijdingsmiddelen van groente en fruit te kunnen wassen. Mij leek dit een vrij vreemde ontwikkeling, omdat ik in mijn research ( lees alles hierboven) heel wat anders had geleerd. Veel middelen zijn gebaseerd op baking soda. En eigenlijk stelt het niet zoveel meer voor dat een pakje baking soda kopen. Er zijn ook andere fabrikanten die met bijzondere producten op de markt komen. Zo is er een product, wat claimt dat het poeder van Sint Jacobschelpen bestrijdingsmiddelen van groente en fruit kunnen wassen/ verminderen.  Het merk claimt het volgende”

” …TerraWash +Sea is gemaakt van sint-jakobsschelpen. Terwijl de meeste mensen  gebruik maken van de binnenkant van de schelp, gebruiken wij de schelp zelf zodat we de natuurlijke hulpbronnen nog efficiënter kunnen gebruiken. Wanneer de sint-jakobsschelpen een poedervorm worden vermalen nadat ze in zeer hoge temperaturen met een speciaal proces zijn gecalcineerd, kan het poeder worden gebruikt als groente- en fruitreiniger om meststoffen, pesticiden, bacteriën, kiemen en dergelijke te verwijderen / te verminderen, met als resultaat schoner en veiliger voedsel!..

( bron: www.terrawashsea.com)

Ik ben verhaal gaan halen bij DR P. Spanoghe, een hoogleraar / professor aan de Universiteit van Gent, die zich specialiseert in de faculiteit bio-ingenieur wetenschappen. Hij houdt zich dus bezig met bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Ik lag hem een aantal vragen over dit product voor, zijn antwoord was helder:

Even duiden: er bestaan bestrijdingsmiddelen met contactwerking en met systemische werking. De contactmiddelen dringen het groente en fruit niet binnen. De systemische daarentegen wel. Die gaan als een zalf door de huid, het gewas naar binnen en worden getransporteerd naar verschillende plaatsen in de plant. Tussen contact en systemisch zijn er nog gradaties: middelen die zich vastankeren in de waslaag, een vette beschermingslaag op de plant waardoor dauwdruppels zich vormen, en middelen die van de bovenzijde naar de onderzijde van het blad begeven.

Dit allemaal om te zeggen dat het voorgeschreven product niet in staat zal zijn de middelen die zich dieper in het plantenweefsel bevinden er zomaar door onderdompeling uit te halen.

Er bestaan op de markt meer dan 1000 verschillende werkzame stoffen. Het spreekt voor zich dat zo’n product uit Japan met een aantal van die werkzame stoffen, bestrijdingsmiddelen wel mooie resultaten zal geven (afwassen contactbestrijdingsmiddelen). Dit zal hun claim ondersteunen waardoor zij het zo op de markt kunnen brengen. Let op er kan ook een verschil in aanbod zijn tussen bestrijdingsmiddelen in Japan en Europa.De hoge pH zorgt inderdaad voor een minder ideale omgeving voor bacteriën. Maar micro-organismen zijn mijn expertise niet.Op zich denk ik dat u met dreft afwasmiddel voor de vaat, even mooie resultaten zoniet betere, zal bereiken dan met de Jacobschelp. De reclame stelt ook niet dat uw groente of fruit pesticidenvrij wordt. Onze resultaten wezen op een afname van 20% voor en na het waterbad.

Mijn stelling is dat het weinig nut heeft om groenten en fruit te wassen met het oog op afname van pesticiden. Interessanter is om het stof en andere op die wijze te verwijderen. Ik spreek hier wel over Europa en niet over landen in Afrika waar nog heel wat oude spuitpoeders (contactmiddelen) gebruikt worden. Daar zie je het middel op de producten. Dat afwassen heeft wel zin.

Tot slot, groenten en fruit beantwoorden aan de EU normering naar hoeveelheden bestrijdingsmiddelen die zij maximaal mogen bevatten. Er is geen noodzaak om die na aankoop in de winkel nog extra te verwijderen. Hun consumptie is gezond bevonden voor een leven lang.

Hij bevestigt wat ik ook aannam. Ik denk absoluut niet, dat een product als deze Terrawash onnozel is, want het is zeker gunstig om al het vuil en de bacteriën van groente en fruit af te wassen. En eventuele restjes bestrijdingsmiddelen verwijdert. Maar we moeten absoluut niet de illusie hebben dat deze middelen de bestrijdingsmiddelen er compleet af wassen, of uit de groente en fruit wassen. Het is nog steeds het beste advies, om voor biologische groente en fruit te kiezen.

( met dank aan DR P.Spanoghe)

4 Reacties op “Bestrijdingsmiddelen van groente en fruit afwassen met azijn/ bakingsoda……werkt dat echt?

 1. Jammer, ik had het op het Better health Event gekocht in de veronderstelling dat DIT product echt kon helpen. Dank voor je verhelderende artikel weer!

 2. Hallo,

  Ik, en meerdere mensen in mijn omgeving, voeg een druppel treft toe aan het water waar ik mijn groenten en fruit in was, om het achteraf nog eens te spoelen met zuiver water.
  Ik kom dit hier nu weer tegen…
  Raad je dit aan of is het beter om die backing soda te gebruiken?

  Groetjes Katia 😀

  • zoals je kunt lezen, is water voldoende om de groente en fruit zorgvuldig om te spoelen voor de hygiëne. Bestrijdingsmiddelen zitter erop en blijven erop, wat je ook gebruikt.

 3. Ik koop mijn groenten en fruit bij de zorgboederij (hier wonen en werken mensen met een verstandelijke beperking) bij mij in de buurt. Al hun groenten en fruit zijn biologisch zo ook hun kaas, eieren van eigen kippen en vlees.
  Zij vullen hun assortiment aan met groenten en fruit van een biologische teler zodat de winkel diverse producten heeft.
  De prijzen zijn soms lager dan gewone groenten in de winkel 😉 Echt een uitkomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *