Biologische groenten en fruit…gezonder dan niet bio?
Ik eet zoveel als mogelijk biologisch. En werk tevens zoveel mogelijk met biologische producten. Dit doe ik vooral omdat ik het echt veel smakelijker vind dan niet-biologische producten. Al gaat die vlieger niet voor alles op. Soms is een biologische variant minder smakelijk. Ook verschillen biologische varianten qua smaak, uiterlijk en vorm vaak niets t.o.v niet-biologische varianten. Dit betreft vaak verpakte/bewerkte producten. Vooral de biologische producten uit de supermarkt verschillen niets tot nauwelijks in smaak, uiterlijk en voedingswaarde. Zijn er eigenlijk wel wezenlijke verschillen? Ik zocht het uit.
Waarom zijn we zo ” into” biologisch?
We kopen sinds enkele jaren behoorlijk biologisch in. Dit is te danken aan de explosieve groei in biologisch aanbod in supermarkten, maar ook dankzij het gezonde imago van biologisch. Nu dat biologische producten ook gewoon in de supermarkt gekocht kunnen worden,is er een grotere markt ontstaan, en zijn we dankzij deze toegankelijkheid meer biologisch gaan inkopen. Biologisch geeft ons een goed en gezond gevoel. Daarnaast doen fabrikanten, supermarkten, en multi ondernemingen in de voedselindustrie flink hun best om dit imago aan te scherpen. Goed, gezond, milieu-vriendelijk, duurzaam, eerlijk, puur, 100% natuurlijk, vers…het verkoopt op dit moment zichzelf als één van deze kreten af valt te lezen op een verpakking. Biologisch geeft ons een fijn gevoel. We kopen in onze beleving iets wat gezonder is dan een niet-biologische variant, we voelen ons fijner als we dier, milieu, en mens -vriendelijke producten inkopen, maar vooral voelen we ons fijner als ons voedsel ” schoon” is geproduceerd. Zonder bestrijdingsmiddelen en pesticiden.
Gezonder?
Op de vraag ” is biologisch gezonder” moet genuanceerd antwoord worden gegeven. Het is sterk afhankelijk welk voedingsmiddel, hoe iets is geproduceerd en simpel gezegd de voedingswaarde van een voedingsmiddel. Waar erg veel mensen overtuigd zijn van het feit dat biologisch meer voedzamer is, geldt dit lang niet voor alle biologische producten. Bij groente en fruit zitten er wel erg veel verschillen. Al is dit ook weer niet al-tijd het geval. Wat wel een groot voordeel betreft, is dat biologische groente en fruit geen bestrijdingsmiddelen bevatten. Hoe ” veilig” de bestrijdingsmiddelen ook worden verklaard op niet-biologisch groente en fruit, het blijven giftige stofjes die we beter kwijt dan rijk zijn. Recent nog in het nieuws: biologische tomaten zijn gezonder dan niet biologische. Uit onderzoek van de universiteit van Barcelona is ontdekt dat biologisch geteelde tomaten meer antioxidanten bevatten. Dit is waarschijnlijk te danken aan de biologische mest die voor biologische teelt wordt gebruikt. In deze mest wordt geen stikstof gebruikt. Dit zorgt ervoor dat planten hun eigen natuurlijke verdedigingsmechanismen activeren, waardoor het niveau van antioxidanten sterk toeneemt. Zomaar een voorbeeld van voordelen die biologisch groente en fruit wel degelijk hebben. Om de proef op de som te nemen, heb ik drie meest populaire groente getest: ik at een biologische en niet biologische variant. Wat merkte ik aan verschillen op?
Ik begin met mijn grote favoriet: broccoli. Ik eet vrijwel iedere dag broccoli: rauw en gestoomd. Het gaat me nooit vervelen. Op de eerste foto hierboven zie je links een strookje niet-biologische broccoli, rechts een stronk biologische. Zoals je kunt zien verschillen ze echt nauwelijks van elkaar. De spruiten van de niet-biologische vond ik wat groter en ook vond ik de kleur wat donkerder, maar dit is verwaarloosbaar te noemen. Wat opvalt is dat de stronk biologische broccoli wat ” slapper” aanvoelt. Ik vind het verschil in smaak van biologische broccoli, zeker rauw, aanzienlijk groot. De smaak van de niet-biologische is rauw nogal ” mat en chemisch” te noemen. De stronk biologische broccoli is wel taaier. En kost het je dus wel wat goed getrainde kauwspieren 🙂 Ik koop vanwege de betere smaak dus altijd biologische varianten. Gelukkig kunnen we ook al in supermarkten terecht voor biologische varianten die in regel wat goedkoper zijn dan in de biowinkel, al verschilt dit nooit erg veel. Qua voedingswaarde blijft het vrijwel gelijk.
Dan de bloemkool. Ik kocht een biologische in de biowinkel ( links op foto) en een niet-biologische ( rechts) in de supermarkt. Wat meteen opvalt is dat biologische bloemkolen vaak kleiner zijn van stuk en hagelwit van kleur. De niet-biologische zien er vaak wat crème-kleuriger uit. Wat ik ook erg opvallend vind: de geur. Niet-biologische varianten hebben, vind ik persoonlijk, een nogal eigenaardige geur. Ik vind het bijna stinken. Dit ruik je absoluut niet als je een biologische bloemkool aansnijdt. Ook hier geldt dat de niet-biologische bloemkoolroosjes rauw erg chemisch smaken, terwijl de biologische juist een heerlijke en knapperige smaak afgeven. Ook vond ik dat biologische bloemkool meer vocht bevatte. Ook hier ontlopen de varianten elkaar in voedingswaarde niet. De prijs is wel vaak nogal verschillend, maar let eens op aanbiedingen in biowinkels en koop bloemkool vooral in het seizoen in.Dit scheelt aanzienlijk veel geld, en zijn biologische soms zelfs goedkoper dan niet-biologische.
Tot slot: prei. Ik kocht zowel een biologische als niet biologische variant in de supermarkt. Wat meteen opvalt is de dikte en grootte van de prei. Op de foto zie je dit verschil ook duidelijk. Ook hier rook ik vooral weer zo’n eigenaardig luchtje aan de niet-biologische prei. Ook vond ik het onderste ” kontje” van de niet-biologische prei erg stug en vies, smoezelig van kleur. Rauw vond ik het weinig verschil geven in smaak. Ook warm gewokt gaf het geen enkel verschil. Qua voedingswaarde heeft het evenmin verschil. Toch kies ik voor biologische prei. Aan de niet-biologische prei zit letterlijk en figuurlijk een luchtje wat ik instinctief niet vertrouw.
Misverstand: biologisch is voedzamer
We kopen ook biologisch in, omdat we denken dat bio stukken gezonder is in voedingswaarden. Ook wordt suiker erg vaak gelinkt.Fabrikanten hebben goed weten in te spelen op ” biologisch en suikervrij”, twee hete hangijzers van dit moment. Biologisch heeft ook een suikervrij-imago gekregen, terwijl dit juist vaak totaal niet het geval is. In biologische producten is het gebruik van gewone geraffineerde suiker niet toegestaan. Dit wordt vervangen door rietsuiker, agave, honing en ” biologische suiker” ( wat dat ook mag betekenen) Dit geeft de consument een goed gevoel. Natuurlijke suikers hebben nog altijd een erg gezond imago. De waarheid is dat deze suikers nét zo schadelijk zijn als gewone suiker.De spoortjes mineralen in rietsuiker is niet noemenswaardig te noemen als het komt op een voorsprong in gezonde voordelen. Rietsuiker wordt precies hetzelfde verwerkt in ons bloed als gewone suiker. Ons lichaam heeft geen enkele boodschap aan biologisch of niet biologisch:het vraagt om energie/brandstof. Omdat biologische producten ook smaakversterkers ( E621!) missen wordt er vrij veel méér gebruikt van deze suikers om een goede smaak te genereren. Gevolg: een product dat soms twee keren zoveel meer suiker bevat als de niet-biologische variant.
Een voorbeeld: deze instant soep ( foto’s hierboven) claimen nogal wat: biologisch, een verlaagd zout-gehalte en duurzaam gewonnen quinoa. Allemaal kreten waar wij als consument nu heel gevoelig voor zijn. Je denkt ook met deze instant meuk ( mind me: dat mensen überhaupt instant meuk inkopen blijft mij een raadsel) gezonder is, tenminste beter dan de reguliere instant meuk zakjes soep. Je eet echter twee keer zoveel suiker. In dit product wordt rietsuiker ingezet ( en niet al te zuinig) als smaakversterker. Je draagt dus min of meer water-naar-de-zee.
Rietsuiker of niet: suiker = suiker voor je lichaam. Ook honing is suiker. Omdat er industrieel nooit gebruik wordt gemaakt van echte rauwe honing van de streek-imker vandaan, is deze honing nooit echt gezond. Daarnaast wordt het ook bewerkt/verwerkt in de producten. Honing is in dit geval enkel een plak en zoetmiddel in biologische producten. En dus enkel suiker. Wat je ook terugziet in voedingswaarden, net als rietsuiker, Agave is hetzelfde verhaal. Lees meer over agave hier Resumerend is ” biologische” suiker nooit een haartje beter dan niet-biologische suikers.
Ook een hardnekkig misverstand zijn overige voedingswaarden in biologische producten. Biologisch zegt niets over voedingswaarden, enkele uitzonderingen daar gelaten. Een pot biologische chocoladepasta bevat vaak méér verzadigde vetzuren dan niet biologische. Een beker biologische karnemelk bevat net zoveel calorieën en vet en suikers als niet-biologisch. Omdat er niet gewerkt mag worden met smaakversterkers en andere kunstmatige hulptroepen om ons voedsel smakelijk te maken, worden grotere hoeveelheden gebruikt van de vervangers die wel zijn toegestaan. Dit heeft vaak als gevolg dat biologische producten rijker zijn aan vet, suikers en zelfs zout. In biologische producten wordt gebruik gemaakt van zeezout, in plaats van indusrtieel zout. Zeezout geeft net als rietsuiker versus gewone suiker nauwelijks verschil. Omdat smaakversterkers zijn weggelaten wordt er veel extra ( zee) zout gebruikt wat een biologisch product ook rijker aan zout kan maken. Meer lezen over zout? Klik hier
Uiteraard is biologisch wel beter voor het milieu, en blijft het altijd een groot voordeel dat het afkomstig is van biologische teelt. Eerder gezegd is het ook een groot voordeel dat de producten vrij zijn van bestrijdingsmiddelen en pesticiden. In dit daglicht gezien is biologisch beter en gezonder. Echter zegt het dus niets over voedingswaarden.Zeker biologische producten uit de supermarkt ( huismerken) bevatten vaak ” alias” suikers en smaakversterkers wat een product zelfs nog ongezonder kan maken dan het origineel. Het is erg belangrijk, zowel in de supermarkt als in de biowinkel, om etiketten te blijven lezen. Zeker als je graag biologisch inkoopt voor de goede gezondheid, zijn vooral de voedingswaarden belangrijk. In de supermarkt zijn er twee soorten biologische producten verkrijgbaar: biologische producten van eigen huismerk, en “losse” producten van diverse andere merken. De losse producten zijn vaak ook verkrijgbaar in de biowinkel. Deze varianten biologische producten zijn altijd de betere keuze in de supermarkt. Biologische producten van een huismerk zijn vaak extra bewerkt ( vanwege grotere massaproducties) en bevatten soms onnodig veel extra ( biologisch afkomstige) toevoegingen en grotere hoeveelheden.
In biologische ” supermarkt-muesli” zit bijvoorbeeld gewoon glucosestroop.Biologisch of niet, glucosestroop doet zijn werk in ons lichaam.
Meest bespoten/minst bespoten
Goed, we kunnen concluderen dat we het beste biologische groente en fruit kunnen consumeren. Echter heeft dat ook zijn prijskaartje. Prijskaartjes die niet ieder budget kan toelaten. Dit is het meest gehoorde argument om geen biologische groente en fruit in te kopen: het is van duur tot stik-duur. Logisch, omdat er meer geld in gestoken moet worden om alles biologisch te telen/verbouwen/produceren. Ook ik ben niet rijk, en kies ook voor bespoten groente en fruit vanwege mijn budget. Echter kies ik wel de soorten die minst zijn bespoten. Er zijn namelijk groente en fruitsoorten die een flinke lading bestrijdingsmiddelen over zich heen krijgen, en soorten die veel minder bestrijdingsmiddelen bevatten. Dit heeft te maken met de natuurlijke weerbaarheid van soorten en rassen, want ook bestrijdingsmiddelen worden spaarzaam gebruikt om kosten laag te houden. Heeft een soort minder nodig om goed te groeien, goed beschermd te blijven tegen ziekten van buitenaf, en tevens een goede houdbaarheid, dan wordt er minder bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dit zorgt ervoor dat sommige groente/fruitsoorten minder zijn bespoten. Andersom zijn er weer vele soorten die juist extra bescherming vragen tegen ziekten van buitenaf, of extra bescherming nodig hebben tijdens transport, waardoor ze juist erg dik zijn bespoten. Je kunt dus best een gulden middenweg vinden betreft inkopen als je geen hoog budget hebt. Uiteraard blijft 100% biologisch inkopen van groente/fruit de grootste boodschap. Zeker betreft sommige soorten groente/fruit is het beter om deze biologisch in te kopen. Denk aan citroenen: we gebruiken de schil van deze citrusvruchten vaak, als citroenrasp in vele gerechten en baksels. Vanwege de waslaag op niet-biologische citroenen is het echt onverstandig deze voor raspen in te kopen. Ook zijn bananen nogal zwaar bespoten. Omdat bananen over de gehele wereld worden verbouwd, en het in deze landen vaak gaat om broodwinning, zijn er grote massaproducties en moeten bananen worden bewerkt om transportatie over de gehele wereld te kunnen overleven. Meer over bananen kun je hier lezen. Er zijn op internet vele lijsten te vinden met meest bespoten en minder bespoten groente en fruit.Deze handige lijsten kunnen je keuzes erg vergemakkelijken. Jaarlijks worden deze lijsten opnieuw bekeken en worden er opnieuw proeven gedaan op supermarkt-groente/fruit. Deze onderstaande lijst laat zien welke meest/minder bespoten zijn:
MEEST BESPOTEN:
- Aalbessen
- Aardbeien
- Appels
- Bananen
- Perzik
- Nectarines
- Kersen
- Druiven
- Peren
- Blauwe bessen
- Citroenen
- Grapefruit
- Mandarijnen
- Sinaasappels
Groente:
- Paprika
- Sla
- Spinazie
- Aardappelen
- Wortels
- Komkommers
- Selder
- Kerstomaten
- Pepers
MINST BESPOTEN:
- Kakifruit
- Ananas
- Avocado
- Mango
- Kiwi’s
- Meloenen/watermeloenen
- Papaya/ passievruchten
- Pruimen
- Zwarte bessen
Groente:
- Asperges
- Uien
- Aubergine
- Zuurkool
- Zoete mais
- Bataat ( zoete aardappelen)
- Paddenstoelen en champignons
- Erwten
- Broccoli
- Rode kool/witte kool
- Witlof
- Venkel
- Knolselderij
Je kunt uit bovenstaande lijst je eigen persoonlijke keuzes maken. Als je geen groot budget hebt, kun je bijvoorbeeld de biologische soorten inkopen die je vrij vaak eet.Ik eet bijvoorbeeld uitzonderlijk veel broccoli, zoete aardappelen, spinazie en peulvruchten. Deze koop ik altijd biologisch in. Andere groenten als uien en rode/witte kool koop ik niet-biologisch in. Wat ook erg belangrijk is: koop liefst alles van Hollandse bodem. Dit is niet alleen beter voor het milieu ,mens en dier maar scheelt ook aanzienlijk in bestrijdingsmiddelen. Zoals eerder gezegd heeft geëxporteerde groente/fruit meer bestrijdingsmiddelen nodig om transportaties te overleven. Hoe dichterbij we het halen, hoe meer kans op minder bestrijdingsmiddelen. Ook gelden er in alle exportlanden andere regels. Om een voorbeeld te geven: In Guatemala worden erg veel bananen verbouwd. Als men daar aan een arbeider vraagt of zij wel eens een banaan eten, roepen zij verschrikt ” Grote God nee!” Mensen die op deze bananenplantages werkzaam zijn zullen nooit bananen eten, omdat zij beter weten. De uitgestrekte plantages in Midden Amerika en het Caribische gebied worden constant bespoten met zwaar chemische middelen. Arbeiders hebben hierdoor ook vreemde gezondheidsklachten. Er worden geen strenge regels gehanteerd, of aan gehouden.Groente en fruit uit het buitenland afkomstig zijn hierdoor altijd wat dubieuzer te noemen. Ook geven diverse metingen afgelopen twee jaar uit dat pesticiden op groente en fruit van Hollandse bodem steeds zeldzamer worden.
Helpt goed afwassen?
Biologisch of niet-biologisch: het blijft verstandig om alle groente en fruit zorgvuldig te wassen/om te spoelen.Zo vind ik in mijn biologische broccoli vrij vaak wormpjes en slakjes 🙂 Aangezien ik vegetarisch ben wil ik deze beestjes ook niet eten. Ook bevatten bio-groente en fruit vrij veel zand en aarde. Smaakt ook niet zo lekker.Ook kunnen biologische varianten bacteriën en parasieten bevatten. Altijd goed afwassen dus. Niet-biologische varianten moeten ook altijd zorgvuldig worden afgewassen. Zeker vers, onverpakte varianten. Als je je al bedenkt hoeveel handen er aan deze losse groente/fruit komen dan is zorgvuldig wassen een vanzelfsprekendheid. Veel gestelde vraag: kun je de bestrijdingsmiddelen van de groente/fruit wassen? Nee, tenminste: nooit volledig. Hoe goed je ook poetst en schrobt, er zullen altijd resten achterblijven. Hier heb je met biologische varianten geen last van. Hoe krijg je nu het beste zoveel mogelijk bestrijdingsmiddelen verwijderd?
In elk geval niet even kort. Als je een appel even onder de kraan omspoelt zet dit geen enkele zoden aan de dijk. Groente en fruit was je het beste af onder stromend water, in combinatie met stevig wrijven en boenen Gebruik bijvoorbeeld een ( nagel) borsteltje. Groente als prei kun je het beste eerst in stukken snijden en in een vergiet onder stromend water afboenen. Wil je ” all the way”gaan, kun je ook een drie-baden methode hanteren. In het eerste bad laat je het fruit/groente na wat flinke schrobben enige tijd staan. In het tweede bad spoel je alles zorgvuldig om en maak je een nieuw bad van koud water. Laat dit opnieuw enige tijd weken. Herhaal tenslotte de laatste stap. Je kunt er eventueel nog een extra bad aan vastplakken. Gebruik wel steeds schoon koud water. Gebruik geen afwasmiddelen of azijn, dit is zinloos. Met koud water bereik je hetzelfde.
Tot slot: als je voor Hollandse groente en fruit kiest in de supermarkt kun je gerust ook bespoten groente/fruit eten. Pas ook op met het inkopen van groente/fruit op markten en in toko’s. Hier wordt niet zo nauw met hygiëne omgesprongen wat voor extra bacteriën en parasieten kan zorgen.
De ” biologische ” producten van de supermarkt zijn helaas vaak groenten en fruit die bij grote verbouwers vandaan komen. De supermarkten hanteren een hogere toelatingsmarge van gif.
Daardoor mag het volgens de europese wet doorgaan als biologische maar is wel enkele keren bespoten. Het is dus minder bespoten, dus eigenlijk niet biologisch wat helemaal niet bespoten is. Koop liever bij een goede biologische winkel die zijn producten bij de streek biologische boeren vandaan haalt.
zie onderstaande links:http://vorige.nrc.nl/krant/article1534396.ece
De voedingswaarde van biologische groenten is wel wat beter dan van de niet-biologische variant. Probleem is dat er sprake is van een wereldwijde uitputting van landbouwgronden door verkeerde landbouwmethoden. Daardoor verdwijnen essentiële micronutriënten volledig uit ons dieet. Oplossing hiervoor is het herstellen van de bodem, waarbij het bodemleven wordt hersteld, de mineraalhuishouding in balans wordt gebracht en de hele wijze van landbouw op de schop moet, ook de biologische. 2015 is het jaar van de bodem. Zie ook de zeer informatieve site http://www.gevoelvoorhumus,nl voor meer informatie over de ontluisterende staat van onze landbouwgronden.
Hoi monique,
leuk stukje!
zou je misschien iets meer toe kunnen lichten waarom groente met water en azijn wassen zinloos is?
het voegt niets toe.Het heeft geen effect.
Duidelijk weer Monique, bedankt!
Vind het opvallend hoe vaak groente die biologisch verkocht word via de natuurwinkel er verlept uitziet. Ook bio groente kan vers van het land er goed uitzien. En er word dan verteld dat die groente toch vers is! In mijn tuin zijn de bio groentes ook vers en dat zie je evengoed als niet bio vers is.
Vind dit lijstje met meest bespoten en minder bespoten heel fijn
Dat bio-produkten de smaakversterker E621 niet bevatten, is niet waar. Ik moet bij een Ekoplaza heel goed zoeken voordat ik iets vind zonder E621. Een andere benaming is oa gistextract. Het zit ook in vega-produkten! Jammer, want het is troep.
Hey Monique
Heb tijdje geleden gelezen dat in het spoelwater beetje baking soda al het vuil van het fruit of de groente zou verwijderen. Wat is uw mening hier over?
Mvg Lydia
Dit is nooit wetenschappelijk bewezen ( dat dit werkt) Vooralsnog is water ook meer dan genoeg.Een ” drie x badje” is dan ook meer dan voldoende.Warme groet!
ik kan het niet rijmen dat bij meest bespoten: citroen, grapefruit, mandarijn, sinaasappel staan en bij minst bespoten: citrusvruchten.
zijn genoemde vruchten dan geen citrusvruchten???
Citroenen zijn minst bespoten, al is het een citrusvrucht.Overige citrusvruchten zijn wel vrij heftig bespoten.
hallo Monique
heb je niet een beetje appels met peren vergeleken?
Immers kleur, geur slap of niet dat heeft niet met biologisch of niet biologisch te maken maar met versheid, ras etc. Hetzelfde ras bloemkool kan in principe zowel biologisch als niet biologisch geteeld worden. En heeft dan dezelfde kleur. Als je echt wilt vergelijken neem je producten die tegelijkertijd geoogst zijn, op gelijke manier bewaard zijn en als het kan van hetzelfde ras. Wellicht dat er dan nog verschillen zijn maar die zijn dan wellicht toe te schrijven aan biologisch of niet.
Ik heb ” steekproefsgewijs” gehandeld. Het is lijkt mij nogal een onmogelijke opgave steeds een bio en niet-bio product te vinden die op dezelfde dag en uur zijn geteeld, geoogst en verwerkt. Bovendien worden groenten van zelfde rassen vrijwel altijd op zelfde wijzen geoogst en geteeld. Er waren wel degelijk verschillen op te merken, en ook waren deze verschillen niet voor het eerst dat ik ze opmerkte/tegenkwam. Het is een puur en steekproefsgewijs” getest. Warme groet.
Het lijkt mij dat wanneer je echt wilt testen je zelf niet zou moeten weten welke biologisch is en welke niet biologisch. Je hebt zelf een duidelijke voorkeur dus is het niet echt objectief als dat voor de test al weet.
Dit is onjuist. Ik heb echt puur op smaak, geur en zicht gehandeld en niet mijn persoonlijke voorkeuren laten spreken of voorrang gegeven. Daarom is mijn test in dit artikel WEL objectief. Warme groet.
Monique, hoe denk jij over de berichten over stevia, dat het werkt als anticonceptie?
Hi Monique,
Ik las in jouw verhaal een aantal keer dat biologische groente niet bespoten wordt, nu heb ik jouw hele verhaal niet gelezen, maar wat vond je van deze uitzending?: http://www.npo.nl/npo3/is-biologisch-eigenlijk-wel-gezonder
Ik vond het wel opvallend dat biologische groente wel degelijk bespoten wordt, wist ik niet.
klopt, alles wordt bespoten, anders kan het niet worden verkocht. Het moet namelijk flink wat transport ondergaan eer het in de winkels ligt, er moet worden gezorgd dat ales niet wordt opgegeten door ongedierte en andere luis, en het moet ook nog tenminste twee dagen verkoopbaar blijven voor winkels. De biologische teelt moet echter biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken zonder pesticiden en andere chemische meuk. Maar alles wordt bespoten, dit klopt. Warme groet!
Waarom zou je de biologische groenten moeten wassen? In de aarde zitten veel goede bacterien. En daar hebben we een tekort aan (althans d e meesten). Ik was dus de biologische groenten per definitie niet. Ik kijk ze wel na op beestjes. Dit op aanraden van een darmdeskundige die veel onderzoek doet naar de (dikke) darm.
Ik ben het er ook niet mee eens dat niet bio groente net zoveel voedingsstoffen bevat als bio. Door al die kunstmest die we inmiddels al heel lang gebruiken in de landbouw is de grond enorm verarmt. Dan kan je er toch ook automatisch vanuit gaan dat de voedingsstoffen niks meer voorstellen.
Ik heb wel eens een lijstje voorbij zien komen over hoeveel vitamines er vroeger inzaten en nu. Dat is vrijwel niks meer. Ze zeggen niet voor niets dat de bevolking ondervoed is. Dat geldt niet voor de mensen die bio eten.
Op zijn minst 15% van de Belgische prive tuinen word geadviseerd door Ovam om niet langer te gebruiken voor groentenkweek vanwege gezondheidsrisico’s!
Bio staat of valt met de transparantie van de wettelijke vereisten. Deze zijn mijn inziens administratief georkestreerd. Waar kan ik vinden of bevoorbeeld een zogenaamde Biogroente van een gevrijwaarde veilige grond afstamt? Ik denk dat de wetgeving er omheen helemaal niet effectief is en de volksgezondheid hier evengoed verstek laat.
In hoeverre staan Bio groenten bloot aan lobbywerk zodat we worden gevangen in een net van intriges en looze verwachtingen?
Is er een verschil in watergehalte tussen biologische en niet-biologische producten?
Bio wordt ook bespoten..
In dit artikel staat dat honing ook suiker is en dus ongezond. Ik heb echter gelezen dat biologische manukahoning wel gezond zou zijn. Hoe zit dat precies?
Het is de baking soda die het doet en dat lost op in water zodat de pesticiden worden geneutraliseerd. Ik heb persoonlijk helemaal niks met statistieken . Eet al bijna heel mijn leven biologische producten.