Citroen
Ik vind erg veel lekker uit de natuur, sterker: er is eigenlijk niets wat ik niet lust. Maar er zijn helaas wel een aantal zaken die ik minder lust, en dat zijn voornaam zure dingen. Citroen is dus ook niet wat je noemt mijn grote favoriet, maar vanwege de enorme grote gezondheidsvoordelen gebruik ik ze wel met grote regelmaat. Wat zijn citroenen en hoe gezond zijn ze?
Wat zijn citroenen?
Citroenen zijn gele citrusvruchten met een uitgesproken zure smaak. Deze is afkomstig van het ruimschoots aanwezige citroenzuur dat ook in vele andere citrusvruchten voorkomt. Citroenen groeien aan een boom, die vier keer per jaar zijn vruchten afwerpt, en heel bijzonder, dit ook doet in steeds verschillende kleuren. Ieder seizoen geeft een andere kleur citroen. De vruchten die in de zomerperiode ( van Juli tot September) groeien zijn groen. In de herfst en winterperiode zijn de citroenen geel. In Mei zijn de vruchten bijna wit van kleur en blijven ook wit.
Gezondheid
Ze zijn echt extreem gezond te noemen. Zo bevatten ze erg veel vitamine C. Maar ook aardig wat B vitaminen, flavonoïden, koper, kalk ,magnesium, ijzer, fosfor, kalium en vezels. Citroenen worden vaak ingezet bij sap en detox kuurtjes , maar of dit werkelijk werkt, daar zijn de meningen en ook de wetenschap over verdeeld. KLIK HIER om daar meer over te lezen. Zo wordt nogal eens beweerd, dat een glas water met vers citroensap iedere morgen de ” straten” van de darmen goed schoon vegen. Dit is te danken aan de vitamine C en de falvonoïden. Naast de darmen werkt het mogelijk ook reinigend voor de lever, de nieren en gal. Het zou de lever kunnen ondersteunen., het neutraliseert urinezuur, lossen klompjes kalk op, en tevens ook gal en nierstenen. De vitamine C en flavonoïden in de citroen helpen ons mogelijk ook de bloeddruk te verlagen, de bloedvaten te versterken en bloedingen tegen te gaan. Tevens stimuleert het de darmen wat weer een gunstig effect geeft op de stoelgang. Daarnaast werkt het mogelijk desinfecterend. Volgens vele bronnen doodt het wormen in de ingewanden en het doodt verwekkers van griep en verkoudheid. Het vitamine C gehalte in citroenen is ook in staat om vrije radicalen te neutraliseren. Citroenen werken, overigens net als alle andere citrusvruchten, ontstekingremmend. Al deze clans zijn niet allen wetenschappelijk onderbouwd, en vooral gebaseerd op de vitamine C. Wat we ook in vele andere vruchten tegenkomen.
Hoe eet je ze?
Citroenen zijn dus wel, net als andere citrusvruchten, zeer gezond. En het is daarom dan ook echt geen fout plan om dagelijks citroen op je menu te zetten. Je kunt citroen gelukkig erg goed verwerken in tal van gerechten. Naast dat je er uiteraard ook zeer veel frisse drankjes en smoothies mee kunt maken. Zware citroenen bevatten het meeste sap. Zorg er ook voor dat je gele citroenen koopt.De groene zijn nog niet goed gerijpt en smaken echt ranzig zuur. Overrijp zijn ze ook weer niet erg lekker, de schil is dan gerimpeld, ze zijn vaag geel geworden en voelen erg zacht ( snotterig van binnen) aan. Je kunt citroenen het beste bewaren op een kamertemperatuur van rond de 15 graden.Dan zijn ze gemiddeld 10 dagen houdbaar. In de koelkast bewaren kan ook, dan zijn ze vijf weken houdbaar. Iedere morgen de dag beginnen met een glas vers uitgeperst citroensap: het is even slikken, maar voor veel mensen een gezonde gewoonte . Ben je niet zo’n held op de vroege morgen, kun je citroen ook veelvuldig verwerken in tal van salades, drankjes, maar ook in baksels. De schillen van citroen bevatten veel aroma. Deze worden dan ook erg veel in de culinaire keuken gebruikt om over gerechten te raspen. Ook geeft het rasp een fantastische smaak aan baksels. Belangrijk is wel om biologische citroenen te gebruiken voor de schil te gebruiken. Deze bevatten geen waslagen en bestrijdingsmiddelen. Citroenen kun je uiteraard ook schillen en in partjes wegeten. Maar gebruik het ook eens in plaats van azijn. Besprenkel het sap ook rijkelijk over salades. Nog wat leuke tips wat je met citroen kunt doen:
- Besprenkel opengesneden appels met citroensap. Dit gaat verkleuring tegen.
- Maak een beslagkom, en ook gardes van keukenmachines schoon met een in citroensap gedrenkt keukenpapier. Dit maakt alles goed vetvrij. Zeker belangrijk als je bijvoorbeeld eiwitten wilt gaan kloppen. Eiwitten zullen niet stijf worden als de kom en garden niet vetvrij zijn.
- Doffe kranen en gootsteenbak? Wrijf een halve citroen er overheen en alles glimt weer als een t…:-)
- Citroensap kan ook werken tegen acné. Dit geldt echter niet in alle gevallen zo, maar een klein beetje citroensap met schone vingertoppen aanbrengen op puisten kan mogelijk alles een stuk verminderen.
- Leg in het gehele huis op koele plaatsen citroenen. Gratis en natuurlijke luchtverfrissing in huis!
- Rol citroenen, voordat je ze gaat uitpersen, even over de tafel, zo verkrijg je het meeste sap.
Hoe dan ook: zet iedere dag gerust een citroentje op je menu! Ze zijn ook niet duur, en kunnen vrij lang worden bewaard. Kies liefst voor de onbespoten, biologische varianten. De lekkerste citroenen die ik ooit proefde waren de citroenen die ik tijdens een vakantie jaren geleden in Sicillië gewoon zo van de bomen plukte die daar gewoon langs paden en wegen stonden. Zo sappig als daar zijn ze hier niet,maar de biologische komen er het meest in de buurt.
De bergamot citroen
Een citroensoort die in Nederland sterk in opkomst is, is de zogenoemde BERGAMOT CITROEN, een kruising tussen een bergamot en een citroen. De smaak is iets minder zuur dan de gewone citroen, maar verder zijn ze vrijwel gelijk. Je kunt deze bergamot citroen precies hetzelfde eten en gebruiken als de gewone citroen.
Mijn schoonvader heeft botkanker en een blaascatheter ,hierdoor vaak blaasontstekingen in erge mate ,de uroloog zei ,er is maar een methode om het voor te zijn ,elke dag een citroen in een liter water nemen,en idd nooit geen ontstekingen meer ,maar ook zijn waardes met de ziekte van khaler blijven verbazingwekkend goed .Zelf neem ik het daardoor ook en heb ook geen vaginale schimmels en blaasontstekingen meer ,dus idd top citroenen!!!
mooi hé! Bedankt voor het delen!
heb veel citroenen in diepvries gedaan in zijn geheel biologisch.
nu uitpersen terwijl ze h
half ontdooid zijn Doe ik daar goed aan en hoe bewaar ik het sap heb 2 liter uitgeperst.
h.d.