paprikapoeder

Sommigen kunnen er gewoonweg niet van buiten en strooien het overal wel doorheen: paprikapoeder. Logisch,want het is een verrukkelijke smaakmaker. Paprikapoeder wordt gemaakt van gedroogde/gerookte gemalen paprika’s. Niet de paprika’s die wij gewoon zijn,maar het poeder wordt gemaakt van speciale puntige paprika’s die wel 15 cm lang worden. Deze paprika’s groeien alleen goed in een warm klimaat. Deze soort paprika behoort wel tot hetzelfde ras als de Spaanse peper,maar is veel milder van smaak. Hoe lichter de paprika’s van kleur zijn,hoe beter de smaak van het paprikapoeder. Er zijn twee soorten paprikapoeder:

  • de milde soort. Deze heeft een zoete smaak en is het paprikapoeder wat we in de supermarkt tegenkomen
  • de pittige soort. Deze soort smaakt net even wat milder dan cayennepeper,en is vrijwel altijd afkomstig uit Hongarije. Het wordt daarom ook vaak Hongaarse paprikapoeder genoemd.

 

Er zijn naast deze talloze soorten ook nog vele varianten verkrijgbaar die bijvoorbeeld een mix bezitten van de milde en pittige soorten,of waaraan peper is toegevoegd. Als het paprikapoeder te heet wordt verhit,bijvoorbeeld door het meebakken,verbranden de suikers in het poeder en kan het bitter gaan smaken.Vandaar er vele andere specerijen aan worden toegevoegd om de bittere smaak te maskeren. Paprikapoeder is ook vaak een bestanddeel voor talloze andere kruiden ( mengsels) Chilipoeder,Mexicaanse kruiden,cajunpoeder,allen bestaan voor een groot deel uit paprikapoeder.

 

Paprikapoeder wordt voornaam gebruikt als smaakmaker in tal van gerechten. Maar wordt ook vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden. Vaak wordt paprikapoeder ook gebruikt als belangrijk ingrediënt voor soepen en sauzen. Paprikapoeder is wel een specerij die je niet al te lang moet bewaren.Het gaat erg snel in smaak achteruit en lang in de keukenkast laten staan is dus niet zo’n goed idee.Vers paprikapoeder heeft een tomaatkleurige  kleur en is vol van smaak.Oude paprikapoeder ziet meer bruin. Bewaar paprikapoeder ook altijd op een droge en koele plaats.

 

Paprikapoeder is aardig gezond te noemen.Het bevat vitamine C en eiwitten.

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *