kersen

kersen volop

Zodra ze weer volop verkrijgbaar zijn, lijk ik bijna onverzadigbaar: kersen!
Niet alleen word ik blij van de smaak, maar ook van de prachtige dieprode kleuren. Wat zijn kersen nu precies, en…zijn ze gezond?

WAT ZIJN KERSEN?

Kersen zijn kleine, bolvormige vruchtjes met een pit in het hart. Technisch gezien is het een steenvrucht, de kriek is een variant, dit zijn zure kersen. Alle krieken zijn dus kersen, maar niet alle kersen zijn krieken. Er bestaat ook een witte kers, de witbulk.
Kersen worden verdeeld in twee soorten:

– de zoete kers ( prunus avium)
de zure kers ( prunus cerasus)

Zoete kersen worden voornamelijk vers geconsumeerd, en zijn in het seizoen volop verkrijgbaar. De zure kersen worden meestal gebruikt voor de industrie. Er bestaan ontzettend veel zoete soorten/rassen. Omdat diverse instellingen in verschillende landen gericht werken aan de ontwikkeling van nieuwe rassen, komen er telkens nog nieuwe verbeterde rassen bij.
Door komst van nieuwe rassen, verdwijnen ook wel wat oudere rassen.
De kleuren kunnen variëren van dieprood tot geel, en zelfs tot dieppaars/rood. Helaas zijn het tegenwoordig vooral geïmporteerde kersen die we kunnen kopen, waarvan Griekenland als koploper de aanvoer verzorgt. Nederlandse kersen worden veelal in de Betuwe geteeld, buiten onder kogelwerende netten. In de Lente en begin zomer zijn ze volop verkrijgbaar.

kersen een

GEZOND?

Well … YEAAH!
Kersen zijn knettergezond. Zo bevatten ze een pigment, anthocyaan, die de kersen de rode kleur geeft. Bij onderzoek met ratten is aangetoond dat dit pigment pijn en ontstekingen vermindert. Tevens zijn anthocyanen extreem krachtige antioxidanten.
Kersen zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Zij zijn in het bijzonder erg rijk aan kalium. Ook bevatten ze aardig wat foliumzuur.

GEBRUIK, BEWAREN

Bewaar kersen op een koele plek, zo rond de 15 graden Celcius. Ze blijven dan ongeveer 4-5 dagen goed. In de koelkast hou je ze minder lang goed: 2 dagen. Je kunt kersen ook invriezen.
Kersen zijn nogal kwetsbaar, let erop dat de kersen mooi stevig zijn en een mooie heldere kleur hebben. Ze moeten ook mooi glanzen ( blozen) Controleer op beschadigingen.

kersen twee

Als je de kersen wilt gaan verwerken in bijvoorbeeld taart/gebak, haal dan de pitten eruit. Was de kersen zorgvuldig in een vergiet en dep ze voorzichtig droog met een vel keukenpapier. Met een scherp mesje kun je de kersen door midden snijden en de pitten verwijderen. Er bestaan handige kersen-ontpitters, deze vind je in de betere kookwinkels.
Let op: kersensap is enorm moeilijk te verwijderen uit zowel kleding als aanrecht! Zorg er dus voor dat je een schort draagt en de kersen op een snijplank ontpit.
Eet ze lekker uit het vuistje, verwerk ze door verse salades of door baksels.

Maak bijvoorbeeld deze kersen-abrikozenvlaai eens!

IMG_8135

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *