Ananas

Mij kun je er niet blijer mee maken: een groot stuk echt verse ananas!
Het is een nogal vreemd verhaal: de vrucht is best populair, maar wordt niet veel vers gegeten. We eten het liefst kant en klaar uit blik. Ananas is en blijft, net als vrijwel al het andere fruit, meest gezond en lekker. Alleen is het schillen en snijden van een verse ananas nogal een werkje.Dit is dan ook de grootste reden, waarom ananas voornamelijk ingeblikt wordt verkocht. 

WAT IS ANANAS?

De ananas is een tropische plant, waarin de ananas in het midden groeit. De ananas-plant behoort tot de familie van de Bromelia en komt veel voor in Bolivia, Paraguay ( waar ook de stevia plant vandaan komt) en Brazilië.
Tegenwoordig komt de productie van de ananas voort uit landen als Thailand en de Filipijnen.
Wat veel mensen waarschijnlijk niet weten is dat een ananas eigenlijk een grote, samengestelde vrucht is die ontstaat omdat talloze kleine besjes aan elkaar groeien. Ananassen kunnen ook best groot en zwaar worden, maar liefst 30 cm lang en vier kilogram zwaar.

ONTZETTEND GEZOND

Ananassen zijn misschien wel de meest onderschatte vruchten als het op gezonde voordelen komt. Het heeft echt een vrachtwagen vol aan tal van essentiële voedingsstoffen, waardoor ook de ananas gerust een superfood genoemd mag worden.
Ze bevatten, om te beginnen, extreem veel vitaminen en mineralen. Zo zijn de mineralen magnesium, kalium, ijzer en koper zeer rijkelijk vertegenwoordigd, toch niet de minste mineralen die we dagelijks hard nodig hebben.
Ananas heeft ook een zeer gunstige invloed op ons tandvlees. Eet je dagelijks ananas, dan zal het tandvlees aanzienlijk versterken. Ananas levert ook een fikse bijdrage tot het behouden van sterke en gezonde botten/botstructuur.Dit is te danken aan het co-enzym mangaan.
Ananas heeft ook een zeer hoge ontstekingsremmende werking.Hierom staan Bromelia’s en hun familie zeer om bekend. Dagelijks ananas op het menu kan bijvoorbeeld pijnlijke gewrichten een stuk ontlasten en de pijn verlichten. De ontstekingremmende werking heeft de ananas te danken aan het enzym bromlaïne. Dit enzym is in staat om weefselzwelling tegen te gaan.

VERKOUDHEID
Als je verkouden bent, zul je eerder naar fruitsoorten als sinaasappelen en kiwi’s grijpen omdat deze soorten bekend staan om hun hoge dosering vitamine C. Toch zou je als je weer verkouden bent, eens naar een ananas moeten grijpen. Naast dat ook de ananas ruim is vertegenwoordigd aan vitamine C helpt het ook tegen hoesten. Ananas onderdrukt een vervelende hoest en maakt ook slijm los. Het risico op bijholte ontstekingen zullen zo ook aanzienlijk minder zijn. Verkouden? Vervelende hoest? Eet dus ananas!
Het versterkt ook het immuunsysteem.

LIEF VOOR DE SPIJSVERTERING
Mensen die na een maaltijd last hebben van gasvorming, een opgeblazen gevoel, lichte misselijkheid en wat verstopt raken zijn gebaat bij het eten van een schijf verse ananas na een maaltijd. Ananas stimuleert de spijsvertering. Het drinken van verse ananassap kan ook wormen helpen te bestrijden.
Ananas is last but not least ook ontzettend goed voor ons hart. Het vermindert het risico op bloedproppen .
VERS OF UIT BLIK?
Tja, het blijft wel een feit dat een verse ananas snijden echt nogal een klus blijft.Dan is zo’n blikje kant en klaar wel heel erg aanlokkelijk om mee te grijpen in plaats van zo’n verse ananas.
Als vanzelfsprekend is verse ananas het meest gezondste. Alles wat je vers en vooral zo intact mogelijk kunt eten aan fruit blijft de meest gezondste keuze. Helaas zijn verse ananassen niet altijd goed verkrijgbaar en dan is ananas uit blik op zich geen slechte keuze. Echter zitten er wat wat voorwaarden aan. Kies om te beginnen voor ( liefst biologisch en/of fair trade) blikken ananas op eigen sap, zonder enige andere toevoegingen. Lees zorgvuldig de etiketten want het komt niet zelden voor dat mensen alsnog met een blik ananas thuis komen die in ( lichte of zware) siroop is gezet. Geconserveerd in water of in eigen sap dus. Deze soorten zijn een redelijk alternatief.
Wist je dat een verse ananas meer vitamine C en minder suikers bevat dan ananas uit blik, maar dat ananas uit blik juist weer meer vitamine B1 bezit dan de verse ananas?

IMG_6700
Let ook bij het kopen van ananas in blik, dat de blikken niet gedeukt en nog geheel intact zijn. Vooral blikken ananas staan erom bekend veel deukjes te bezitten veroorzaakt door transportatie. En koop de blikken het liefst in de biowinkel.
RIJP OF NIET?
Er zijn een aantal punten waarop je kunt letten als je een verse ananas aanschaft:
– De geur.Een verse ananas zal altijd een zeer lekkere ananasgeur verspreiden.Als je de ananassen al van ver kunt ruiken, zijn ze goed vers.
– De middelste bladeren van de rozet bovenop een ananas moeten gemakkelijk los zijn te trekken.
– De huid van de ananas moet mooi goudgeel van kleur zijn en glanzende ” kiemen” hebben.
– Het vruchtvlees moet veerkracht bezitten. Druk aan de onderzijde licht in de vrucht: komt het veerkrachtig terug, is hij vers.
Bewaar een verse ananas tot twee dagen buiten de koelkast. Bewaar hem niet te lang, daar wordt hij niet lekkerder van.
Een slim trucje om de ananas meer smaak te geven: Snij de rozet van de ananas en zet de ananas op zijn kop. Als je hem zo bewaart zal het meer smaak afgeven.

cookies under the tree kids

ANANAS SNIJDEN
Er zijn tegenwoordig ook zeer handige ananas-snijders op de markt die het pittige klusje een stuk makkelijker maakt, maar met de hand is het ook niet al te ingewikkeld. Snij de ananas met een scherp mes ( pas dus op je vingers!) in de lengte door midden. Snij deze helften nogmaals door midden. Je hebt nu vier parten ananas. Verwijder de harde binnenkant. Snij dit voorzichtig weg met het mes. ( tel je vingertoppen….heb je ze alle tien nog?)
Maak met het mes vervolgens het vruchtvlees los van de schil.
Net als ander ( vers) fruit bevat ook ananas natuurlijke vruchtensuiker. De GI index ligt rond de 50/55. Per 100 gram geeft een ananas 13,5 gram koolhydraten waarvan 12,5 gram suikers. Verse ananas bevat de minste suiker. Uiteraard bevat ananas op siroop veel meer ( ook geraffineerde) suikers. Eet dus liefst verse ananas, met al zijn uitgebalanceerde combinaties aan vitaminen en mineralen en vezels. Vers fruit in meest intacte vorm zijn absoluut geen ongezonde suikerbommetjes. Ananas al helemaal niet met zijn extra hoge voedingswaarde.

ANANAS EN ZIJN NADELEN

Ananas heeft gelukkig veel meer voordelen dan nadelen, maar nadelen zijn er dus ook. Zo kun je ananas niet met alles combineren. Ananas bevat het eiwit-verterende enzym bromelaïne. Dit stofje wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om vlees malser te maken. Dit enzym is aanwezig in alle delen van de plant maar voornamelijk in de steel. Ananas kan niet samen met bijvoorbeeld gelatine worden gebruikt, omdat het enzym de eiwitten in gelatine direct afbreekt. Dit kun je gelukkig prima verhelpen door het eiwit-afbrekende enzym te verhitten, hierdoor verandert de samenstelling en kan hert verder zonder problemen gebruikt worden in eiwitrijke gerechten/producten.

Een ander nadeel is de overgevoeligheid die ananas snel kan geven.De bromelaïne kan ook een prikkelend, vervelend gevoel geven aan de mond, lippen en tong. Dit verschilt erg per persoon. Alhoewel ons spijsverteringsstelsel bromelaïne prima kan verwerken, kan onze huid dat minder goed. Dit voorkom je ook zeer gemakkelijk door de ananas wat te verwarmen. Vrijwel iedereen ervaart dit wel in een lichtere of ergere mate na het eten van een aantal stukken verse ananas, het is verder gelukkig geheel onschuldig. Er zijn echter mensen die een allergische reactie krijgen na het eten van ananas, dat is uiteraard een ander verhaal. Ananas uit blik ( bewerkt) geeft overigens weinig tot geen van deze klachten. Dit is meteen een graadmeter, want hoe minder last, hoe erger de ananas in blik is bewerkt/ geraffineerd.

 

Ananasmousse

ananasmousse met ananas

Een poosje geleden introduceerde ik een zeer gemakkelijk te maken ananasmousse die in korte tijd zeer geliefd en populair werd, en terecht! Want makkelijker, goedkoper, lekkerder en gezonder kun je een mousse niet krijgen! Meer dan een verse ananas heb je namelijk niet nodig!

Dit heb je nodig:

 • een verse ananas

Eventueel toevoegen ( optioneel)

Zo maak je het:

Schil de ananas en gooi de stukken in de keukenmachine. Laat deze op hoogste snelheid draaien tot er vanzelf een mousse ontstaat. Wil je wat extra’s toevoegen, voeg deze op het laatste moment toe, en laat kort nog goed door elkaar draaien in de machine. Gebruik je de stukjes banaan, spatel deze door de mousse, niet in de machine. De mousse is het lekkerst, als je geen verdere toevoegingen toevoegt! Direct consumeren, dan is de mousse op zijn best/meest luchtig.

ananas

Of zet het 15 minuten in de koelkast voor een frisse mousse!

13 Reacties op “Ananas

 1. Het middelste gedeelte van de ananas is ook prima te eten hebben wij in Thailand ontdekt, daar wordt het geserveerd met middenstuk, het is wat harder dan de buitenkant maar prima van smaak, zeker als je mouse gaat maken uitstekend te gebruiken

 2. Monique, Ik vind verse ananas heerlijk, alleen de laatste tijd als ik het eet, word ik misselijk en moet ik een half uur later rennen naar het toilet!!! ik probeer het steeds maar nog steeds dezelfde reactie….. hoe zou dit komen??
  groet aafje

 3. Ik maak altijd Ananas “lolly’s”. Snij de schil van boven naar beneden er af. “pitten” moet je wat dieper wegsnijden. Dan in de lengte door de helft snijden. In iedere helft steek de aan de bovenkant op gelijke afstand 4 satèprikkers. Vervolgens snij je hem weer door de helft, en beide stukken nog eenkeer. Harde binnenkant kun je nu zo eraf snijden. Doe het zelfde met de andere helft van je ananas en je hebt 8 prikkers. Succes verzekerd, met schone handen wil iedereen wel ananas eten.

 4. Ik heb sterk de indruk dat ik allergisch reageer op ananas Mij valt het op dat ik telkens nadat ik ananas heb gegeten zere vingers heb en enigszins last van benauwdheid en hartritmestoornissen

 5. hallo, ik heb een vraag?
  je kunt een ananas makkelijker snijden met een ananassnijder vind ik. Maar mijn vraag is wat de sterke en de zwakke punten zijn van een ananassijden met een mes?

 6. Er staat in het artikel ananas verminderd risico op bloedproppen jazeker maar het is nog beter want je kunt rustig zeggen dat ananas een
  Natuurlijke bloedverdunner is (er zijn er meerdere)dus daarom alleen al belangrijk om deze vrucht regelmatig te eten om oa je bloed mooi dun te houden

 7. Heel fijn leerrijk artikel. Dankjewel. Woon in turkije waar eigenlijk altijd verse ananas te koop is voor een schijntje. Ben er dan ook dol op. Ga hem nu nog meer eten ivm zijn goede kwaliteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *