Maak zelf pumpkin spice !

Je hebt er vast al eens van gehoord. Want afgelopen twee jaar heeft het een explosieve populariteit gekregen dankzij de vele PUMPKIN SPICE LATTES. Ik heb het over pumpkin pie spices, ook wel pompoentaart-kruiden. Dit kruidenmengsel is min of meer overgewaaid vanuit Amerika, waar het mengsel inderdaad zoals de naam zegt, wordt gebruikt  als ingrediënt door pompoen-taarten. Het is sterk afgeleid van de MIXED SPICE ( ook wel pudding—spice ) wat wordt gezien als de Britse variant. Er zijn inmiddels talloze varianten op pompkin spice, maar in grote lijnen komt het neer op een mix van kaneel, nootmuskaat, gemberpoeder, , kruidnagelpoeder en piment. De basis is kaneel, daarvan wordt het meest gebruikt.

Veel mensen denken, dat in een pumpkin spice mengsel iets van ( gedroogde) pompoen verwerkt zit, omdat de naam daar naar neigt, maar dat is niet zo. De naam is enkel afgeleid van het feit dat dit kruidenmengsel in Amerika enorm veel als standaard ingrediënt wordt toegepast in pompoen taart en / of brood.  Het heeft verder niets te maken met pompoen.
Zoals eerder geschreven zijn er heel erg veel verschillende samenstellingen. Er worden bijvoorbeeld meerdere kruiden & specerijen aan het basisrecept toegevoegd, of er worden kruiden & specerijen vervangen voor andere. Het lekkerste blijft uiteraard het origineel. En dat kun je zelf in nog geen twee minuten maken. Er zijn erg veel kant en klare varianten verkrijgbaar, maar het beste en meest lekkerste blijft om het zelf te mengen met losse biologische kruiden & specerijen. Dit geeft meteen een eigen regie, zodat je bijvoorbeeld voor de juiste ceylon kaneelpoeder kunt kiezen, en bestrijdingsmiddelen mijdt door de kruiden biologisch in te kopen. Biologische kruiden & specerijen zijn gelukkig niet duur en verkrijgbaar in iedere biowinkel of biologische supermarkt.

WAT KUN JE ALLEMAAL MET PUMKIN SPICE?

Naast de traditionele pompoen taarten en broden kun je de mix voor talloze andere doeleinden gebruiken. Bedenk het zelf maar:
– in een LATTE
– door een smoothie
– door toetjes en desserts
– door / over gerechten 
– een beetje over appel-partjes
– door soepen en sauzen
Alles kan, waar jij het maar in / op/ doorheen / overheen wenst! Je kunt het mengsel goed afgesloten jarenlang bewaren op een koele droge plaats. Het s daarom een erg goedkope smaakmaker!

HOE MAAK JE ZELF EEN PUMPKIN SPICE MIX?

Je maakt een meest originele variant in nog geen twee minuten. HOE? Nou zo:

– acht eetlepels biologische ceylon kaneelppoeder

– twee eetlepels biologische nootmuskaat poeder

– vijf eetlepels biologische kruidnagelpoeder

– zes eetlepels biologische gemberpoeder

– drie eetlepels biologische piment

Dit meng je in een potje. KLAAR! 😁

PUMPIN SPICE KOEKEN

Alvast wat inspiratie opdoen? Maak dan deze heerlijke koeken eens!
WAT HEB JE NODIG;
  • 375 gram zonnebloempitten, in de blender tot meel vermalen
  • 150 gram gekookte / uitgelekte pompoen, gepureerd
  • Twee volle eetlepels stevia sweet
  • Twee eetlepels zuivere kokosolie, gesmolten
  • Twee eetlepels pumpkin spice mix
ZO MAAK HE HET:
1) Verwarm de oven voor op 170*C. Bekleed een bakplaat met bakpapier
2) Kneed alle ingrediënten in een kom samen tot een stevig deeg
3) Draai koeken uit het deeg en leg op de bakplaat
4) Bak in het midden van de oven gaar in ongeveer 30-35 minuten, blijf tussentijds controleren
5) Laat goed afkoelen.

2 Reacties op “Maak zelf pumpkin spice !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *