Zelf tempeh maken…met je eigen culturen!

Ik ben een grootverbruiker van tempeh. Ik maak hier vele vleesvervangers mee. Alles lezen over tempeh? KLIK HIER. Ik koop mijn tempeh altijd in de biowinkel, omdat deze de beste papieren geven op meukvrij en goed gefermenteerd. In de biowinkel kun je ook vaak andere varianten op de traditionele tempeh ( gemaakt van sojabonen) terugvinden, bijvoorbeeld rijst tempeh of een tempeh gemaakt van andere boonsoorten.

Tempeh wordt traditioneel gemaakt van sojabonen, die m.b.v een schimmel (Rhizopus oligosporus ) worden gefermenteerd. Wat er dan overblijft is een soort dikke koek. Tempeh is op zichzelf neutraal van smaak en je moet dus wel voor wat smaakmakers zorgen. Tempeh wordt eg veel gemarineerd, en gekruid. Je kunt het als basis ter vervanging voor vlees gebruiken, bijvoorbeeld als vervanger voor gehakt in gehaktballen. 

ZELF MAKEN HELEMAAL NIET ZO MOEILIJK! 

Als je, zoals ik, graag alles zelf maakt ga je vanzelf op ieder product die je tegenkomt op zoek om het ook zelf te kunnen maken. Ik hou graag de regie over mijn eigen voeding en niet wat fabrikanten mij willen toestoppen, want dat is negen van de tien keer regelrechte meuk. Tempeh blijkt helemaal niet zo moeilijk te wezen om te maken. En je kunt het van heel veel verschillende soorten bonen maken. Als je dus liever geen soja eet, kun je ook tempeh maken van rijst, zwarte/witte/bruine bonen, oogbonen, kikkererwten, enzovoort. Het belangrijkste is de schimmel. Deze kun je vrij lastig kopen, maar sommige webwinkels verkopen het. 

Het schijnt, dat je ook van reeds levende, bestaande schimmels ook een tempeh koek kunt  maken. Je moet dan een pak tempeh kopen, en het witte van de tempeh plak af schrapen en toevoegen aan je bonen. Deze methode laat ik je hieronder zien. Ik vind de schimmels, die je veelal vanuit het buitenland moet bestellen, vrij prijzig, en als het zo ook lukt….. Ik probeerde het uit met het schraapsel van de gekochte plak tempeh, het resultaat zie je verderop……;(

ZELF TEMPEH MAKEN VAN LEVENDE SCHIMMELS

Als je graag traditionele tempeh wilt maken, zoals ik, gebruik je sojabonen. Als je biologische sojabonen kiest heb je goede sojabonen te pakken die niet genetisch zijn gemanipuleerd. Laat de bonen weken in ruim water en spoel ze de volgende dag om. Kook ze ongeveer een uur, tot ze net aan beetgaar zijn. Wees niet ongerust, dankzij de fermentatie zullen eventueel nog aanwezige schadelijke stofjes compleet verdwijnen ( wat een kookproces ook doet)

IMG_1212

Kook ze niet te lang door, anders worden ze snotterig en wordt de koek ook smerig en ranzig. Giet ze af en laat ze geruime tijd goed afkoelen. 

IMG_1214

Nu gaan we de levende schimmels van de gekochte tempeh af schrapen. Je mag ongeveer twee flinke eetlepels schraapsel op 400 gram bonen gebruiken. 

IMG_1213

Omdat traditionele tempeh ook wordt aangezuurd, gaan we eerst aan de bonen een beetje natuurazijn toevoegen. Een klein scheutje is voldoende. Roer de azijn goed door de bonen.

IMG_1216

Voeg de eetlepels levende schimmels toe en roer opnieuw goed door de bonen. 

IMG_1218

We moeten nu een goede omgeving nabootsen zoals in tropische landen. Je hoeft niet meteen de verwarming op 30 graden te zetten, want een aangename temperatuur van 17-20 graden is ruim voldoende. Deze vind je op diverse plekken in huis, zoals op een CV ketel, een verwarming of achter een oven. Schimmels moeten “ ademen” en daarom moeten er wat gaatjes in het plastic zakje waar we de bonen in gaan rollen worden geprikt. Gebruik liefst een stevige BPA vrije plastic zak die je kunt dichtsealen. Vul de zak met de bonen. Rol alles nu zeer goed en stevig aan zodat je als ware een plak perst. Zet de uiteinden extra vast met plakband.

IMG_1219

Als je rol mooi en stevig is, kun je met een vork gaatjes in de zak prikken, rondom. Je tempeh is klaar voor de fermentatie. Dit duurt 48 uur.  Leg de rol op een warme plek. Ik leg hem altijd op mijn CV ketel. Maar je kunt hem ook op de verwarming leggen als deze niet te hoog staat. Of je legt het onder de verwarming.  Na 48 uur is je tempeh klaar.

;(

Het resultaat na 48 uur was zeer teleurstellend. Er had totaal geen fermentatie plaatsgevonden, alleen maar groene schimmel, wat vreselijk stonk…..Jammer, maar het was te proberen.  Misschien lukt het jou wel beter….dit zou ik heel graag teruglezen, dus let me know! 😉

Op naar mijn volgende missie…..proberen die schimmels op een één of andere manier in Nederland te krijgen. Ik kwam al zeer snel uit bij www.yoghurt.nl uit, waar ik eerder erg leuke samenwerkingen mee heb genoten. Ik nam contact op met Bert Mol, en hij is direct voor mij gaan zoeken naar een product. En…HIJ VOND! Ik kreeg een pakje toegestuurd en ben meteen aan de slag gegaan.

IMG_1700

Wat is het?

Ik kreeg een pakje met vier zakjes culturen thuisgestuurd. Het is van Amerikaanse komaf, het bedrijf ” Cultures for health” is gevestigd in Morrisville NC.  De schimmel wordt gemaakt uit rijst en rhizopus oligoponus culturen. Het is dus vrij van soja, koemelk/lactose en suiker, maar er wordt wel vermeld dat het mogelijke sporen kan bevatten.

IMG_1704

Bijgeleverd krijg je een zeer goede, uitgebreide en mooi geïllustreerde gebruiksaanwijzing, helaas wel enkel in het Engels ( of Amerikaans in dit geval 😉 ) www.yoghurt.nl heeft er echter als service een beknopte Nederlandse handleiding bijgevoegd.  Ik ben ook even gaan rondkijken op de officiële website ( www.culturesforhealth.com) en daar vind je werkelijk alle info die je nodig hebt. Zeer nette site met goede uitleg.

IMG_1701

Je kunt daar o.a lezen, dat je vele soorten bonen kunt gebruiken en ook granen, maar deze enkel in combinatie met bonen. Toch erg nuttige info, KLIK HIER om al deze zeer nuttige informatie terug te lezen.  Zeker aan te traden voordat je begint.

IMG_1702

Mijn poging

Ik besloot de tempeh te maken met een bonenmix. Ik eet ontzettend veel peulvruchten ( zo’n beetje mijn hele leven) en ik heb daarom erg veel verschillende soorten gedroogde peulvruchten in huis ( want aan potjes en blik …daar doen we niet aan!) Ik maak daar ook vaak een mix van en ik vond dat een goed idee voor tempeh Ik heb twee grote mokken bonen laten weken, en daarna gekookt. Volgens de gebruiksaanwijzing zijn twee volle koppen bonen voldoende, Ik heb de bonen na het afgieten in een zeef enkele uren laten uitlekken, en ze daarna nog wat droog gedept met keukenpapier. Dit staat in de gebruiksaanwijzing duidelijk geschreven, dat de bonen goed moeten worden gedroogd. Zij adviseren, om de bonen in een doek te wikkelen en deze zo droog mogelijk te maken, maar ik heb ze in een zeef laten uitlekken. De bonen deed ik vervolgens in een kom. Daar heb ik twee eetlepels natuurazijn, en een zakje culturen aan toegevoegd. dit goed door elkaar gehusseld.

IMG_1703

Ik heb een stevige BPA-vrije plastic zak gebruikt. Je kunt ook een box met luchtventiel gebruiken. Ik vond het zakje meest handig. Als je de bonen daar goed in hebt verpakt ( zie hierboven bij mijn eerste poging) prik je met een vork gaatjes in de zak. Ik heb een fleece deken vooraf op de verwarming gelegd, zodat deze warm is. Daarin heb ik het pakje gerold en onder de verwarming gelegd, dat plekje was aardig warm. En nu is het twee dagen geduld hebben…..

IMG_1723

Na twee dagen is dit het resultaat!!!!!!!!!!!!!!! WAUW! Blij verrast!

IMG_1724 IMG_1725

Het ziet er echt uit als tempeh, en heeft dankzij de bonen een lekkere smaak. Je hoeft er dus in principe verder niets aan toe te voegen, al is een lekkere smaakmaker ( kruiden, specerijen, aminos, tamari, sojasaus) altijd net even lekkerder. Wat een geweldig resultaat! BLIJ! Dat gaan we voortaan lekker zelf maken 😉

Waar kan ik de cultuur kopen?

Ook enthousiast geworden? Bestel dan snel de culturen! Ik heb ervoor gezorgd dat ze in Nederland zijn te bestellen met veel dank aan www.yoghurt.nl ( Bert Mol) KLIK HIER OM TE BESTELLEN  Het kost 9,95 per vier zakjes.

IMG_1740

Maak deze heerlijke balletjes met je homemade tempeh! Maal de tempeh fijn, voeg er twee verse eitjes, twee eetlepels kerrie masala, een eetlepel knoflookpoeder, een theelepel komijnpoeder, en 125 gram havermoutmeel aan toe en draai er balletjes van. Ik heb ze in de airftyer ( 180 graden, 10 minuten) gebakken, maar in de oven kan ook; 185 graden in ongeveer 25-30 minuten.

IMG_1738

Notificatie: ik kreeg deze culturen gratis toegestuurd voor dit review. Er zijn geen commerciële doeleinden noch inkomsten mee gemoeid. Het review is onafhankelijk geschreven. 

20% korting!!!!!!

Ik heb kunnen regelen, dat jullie deze cultuur voordelig kunnen uitproberen! Je ontvangt maar liefst 20% korting! Je betaalt dus geen 9,95 maar 7,96!!!!!!! Deze korting is exclusief voor mijn fans en volgers en duurt van dinsdag 6-2 tot dinsdag 13-2. Gebruik de kortingscode tempeh 

 • zolang de voorraad strekt dus wees er snel bij
 • lukt het bestellen niet? Neem dan even contact op met de klantenservice van www.yoghurt.nl
 • na 13-2 wordt de korting niet meer verstrekt.

KLIK HIER OM DIRECT TE BESTELLEN

16 Reacties op “Zelf tempeh maken…met je eigen culturen!

  • goed he! Wacht nog ff met bestellen want ik ben bezig voor een korting, vandaar ik hem nu nog niet heb gedeeld 😉

 1. Heel leuk, ik was al tijden op zoek hiernaar!
  Maar op het eerste gezicht lijkt het duurder om zelf te maken dan kopen, dat lijkt me ook weer niet de bedoeling…
  300 gram biologische tempé kost bij de ekoplaza €2,50.
  4 zakjes zelf maken kost €10, (nu €8) + €4 verzendkosten.
  Hoeveel tempé maak je met 1 zakje? Of kun je soms ‘doorgaan’ met de cultuur?

  • Je kunt van anderhave kilo peulvruchten/sojabonen met een zakje tempeh maken. Dit heb ik onlangs geprobeerd en dat ging perfect. Dus het is wel voordeliger. En wat is er nu leuker dan zelf maken ? 😉 Bovendien kun je het maken met iedere gewenste peulvrucht en niet enkel met rijst of sojabonen. Succes1

 2. De vraag of je zelf door kunt gaan met de cultuur wel interessant maar bleef nog onbeantwoord.

  • ik heb dat dus geprobeerd ( zie artikel) maar het lukte niet.

 3. Ik koop mijn tempeh-starter op tempeh.info . Betaal er €18 + €4 verzending voor een zakje van 75g. Ik weeg er dan zelf telkens 5g van om met ±300g bonen tempeh te maken. De firma die de starter maakt is topcultures uit Zoersel in België.

  • Ha….. ik heb jaren lang zelf Tempeh gemaakt toen ik in het buitenland woonde waar geen Tempeh te koop was. Altijd mijn tempeh-starters gekregen van Topcultures in Zoersel! Werkte geweldig en was niet duur.

 4. Ik heb onlangs geleerd dat je de bonen beter een beetje kunt kneden na het koken, zodat het mycelium goed kan doordringen tot in de bonen + jawel de temperatuur kan echt beter omhoog 🙂

 5. Zo te zien ben ik niet de enige die zijn cultuur bij topcultures besteld.
  Ik gebruik een dehydrator om mijn tempeh te maken. Dat werkt echt top!
  Deze kan ik op de perfecte temperatuur zetten en 2 dagen aan laten.

 6. Op de site van Topcultures in Zoersel lees ik dat hun starter ook gemaakt is van sojabonen. Weet misschien iemand waar je die starter sojavrij kunt kopen?

 7. De meeste websites zeggen dat je de bonen moet halveren en het vliesje eraf doen. Is dat dus niet nodig?

 8. Hoi Monique, heb je al eens geprobeerd om tempeh te maken met Hennepzaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *