Social media en zijn meningen en emoties….

Vorige week kwam ik dit filmpje tegen, en heb het massaal gedeeld. Ik vond het een aandoenlijk filmpje wat toont hoe puur en echt een kind is. In het filmpje zie je duidelijk een pannetje met gepelde uien staan. Het is duidelijk dat het joch de ui niet in zijn handen gedrukt heeft gekregen om eens leuk in een filmpje te verschijnen. Ook het feit dat het jochie gewoon lekker dooreet terwijl hij rood aanloopt, zijn ogen waarschijnlijk gemeen prikken en het snot uit zijn neus loopt als water, toont dat hij de ui lekker vind en al ” deze ongemakken” voor lief neemt. Het jochie eet op eigen initiatief lekker door. Het filmpje werd massaal door gedeeld en er werd al net zo massaal op gereageerd. Deze reacties verbaasde mij, omdat ze vreselijk uiteen liepen van ” leuk, cute, wat schattig” tot ” dit is kindermishandeling, wat zielig, wat ben je dan voor een ouder, wat een vreselijke moeder om dit zomaar toe te laten” Daar tussenin hingen ook talloze reactie van ” zo leert het kind zelf  goed wat zijn grenzen zijn, het kind leert echt voedsel te eten, het kind is duidelijk verkouden dus komt alles lekker los”.

Alweer gaf ik een diepe zucht. De zoveelste discussie was geboren en het zal ongetwijfeld niet de laatste zijn.  Het maakt eigenlijk niet meer zoveel uit, wat iemand of ik plaats op social media. Het levert ALTIJD een stroom aan reacties op, positief en negatief. Of het nu gaat om een recept, een artikel, een filmpje of een persoonlijke post, er is altijd commentaar. Laat ik vooral benadrukken, dat commentaren in wezen niet negatief hoeven te zijn. Het geeft bijvoorbeeld aan dat iets wat jij post de aandacht heeft getrokken en dat mensen er dus over nadenken. Dit is in een eierdop ook wat ik doe, waar ik het voor doe. Mensen adviseren, en kennis doorspelen. Commentaren worden wel vervelend, lastig en vooral zinloos, als ze nergens over gaan.

Wat zijn commentaren  die nergens over gaan? Wel…heb je even? Als ik bijvoorbeeld een recept post, geheel uit enthousiasme, omdat ik graag wil delen, omdat ik wil inspireren. En dat er dan wordt gemuggezifterd over een komma of letter die er teveel of te weinig staat. Of dat een woord verkeerd gespeld staat. Of als ik een artikel schrijf over een bepaald onderwerp, waar anderen juist een totaal andere mening over hebben. Dat kan, en dat is juist alleen maar fijn. Maar om dan persoonlijk te worden uitgescholden, tot ” heks” en ” hoer” toe, dat gaat wat ver. Of een review van een product, dat door anderen juist zo geliefd is, om dan een nare boodschap over te brengen dat het product helemaal niet zo gezond is als wordt beweerd, dat levert mij ook scheldpartijen en zelfs bedreigingen op. Het is mij al eens overkomen, dat een fan van agavesiroop zo boos op mij was geworden omdat ik de feitjes van agave blootlag, dat zij overal op facebook posten plaatste over hoe amateuristisch ik was, en dat ik van deze wereld af moest worden geveegd.

Of meest recent, een heer die het niet eens was met mijn artikel over echte suikervervangers.  Onderaan dit artikel vind je zijn reactie en het mijne. Ik vind het wat ver gaan, om stevia bijvoorbeeld te vergelijken met cocaïne. Deze meneer heeft zeer blind starend op een artikel waarschijnlijk gereageerd en zijn eigen waarheid willen verkondigen. Ik hou daar respect voor. Tot een zekere grens. Het moet en mag namelijk, vind ik, nooit persoonlijk gaan worden.

Wanneer wordt het persoonlijk? Als ik in persoon erbij word betrokken in manieren die totaal niet relevant zijn. Mijn uiterlijk bijvoorbeeld, of mijn schrijfwijze, Ik ben geen heks of bitch, als ik een verhelderend artikel schrijf. En ik heb niet jaren gestudeerd om achter de kassa te zitten, waar sommigen mij naartoe verwensen. Je mag mijn werk bekritiseren, stom vinden, maar ik heb daar in persoon niets mee te maken. Dit wordt gedaan door mensen, die jou op welke manier dan ook, willen raken. Mensen, die waarschijnlijk zelf in een persoonlijke crisis zitten. Mensen die social media voor de verkeerde doeleinden gebruiken. Het is zo’n beetje ” jij raakt mij, ik raak jou” Nee, het is niet leuk om te lezen dat agave helemaal niet zo gezond blijkt dan gedacht, maar om persoonlijk een oorlog te gaan beginnen tegen mij in persoon, dat lijkt mij niet nodig. Je mag mijn recepten stom vinden, maar om ze goor, walgelijk en ” kots” te noemen, dat vind ik ver gaan. Social media is een heerlijk platform om je eens even lekker te ventileren. Want wie maakt jou wat, daar veilig gewaand achter je toetsenbordje? Sommige reacties zijn vulgair, respectloos, en ronduit gemeen en bot. Ik heb er inmiddels een olifantenhuid van gekregen, maar ik kan mij opwinden over de reacties die soms op posten van anderen wordt gegeven. Alles moet tegenwoordig ter discussie worden gesteld. Iedereen MOET een mening hebben, iedereen MOET reageren. Zo kan een oprechte vraag opeens een grote vlam in een hooischuur zijn.

Laat ik eens wat vertellen. We HOEVEN niet perse te reageren. We hoeven niet altijd een mening te geven. Of ze te uiten. Vind je mijn recept stom?: Prima. Dat kan. Maar scroll dan lekker verder. Ik heb geen behoefte om te lezen dat jij mijn recept stom vind. Je kunt nu eenmaal niet iedereen plezieren. En ik vind het meer dan prima, dat jij mijn recept stom vind, echt waar. Maar ik hoef dat niet te lezen. Je mag kritiek hebben op mijn artikelen. Prima zelfs, want zolang deze opbouwend zijn leer ik daar ook van. Maar kritieken die zeer aanvallend zijn, persoonlijk op mij gericht, niet relevant aan het onderwerp, zinloos en respectloos, die opmerkingen sla ik graag over. Want daar kan niemand iets mee. Dit gaat alleen nog maar om leuk vermaak, want op social media bestaat zo’n 85% uit ” ramp-toerisme”. Mensen genieten achter hun beeldscherm, als jij ” als deskundige” compleet met de grond gelijk wordt gemaakt, wordt geschoffeerd, vernederd, beledigd en uitgescholden. De ” thrillseekers” zijn op facebook niet te tellen. En dan heb ik het nog niet eens over de aanstichters. Mensen die opzettelijk relletjes ( bommetjes) plaatsen in de vele groepen, ook in de mijne.

Ik denk, dat het lieve aandoenlijke jochie van het filmpje nog vele uien na dit filmpje heeft gegeten. En ik denk ook, dat social media er een stuk leuker uit zou zien, als we niet allemaal een mening hadden die we MOETEN verkondigen. Want geloof mij, dat HOEFT ECHT NIET Het is OK, realy! Het is OK om lekker door te scrollen en je gedachten gewoon mee te laten scrollen. En wil je reageren, denk dan eerst even goed na. Heeft je mening zin? Heeft het waarde? Kunnen anderen en de poster ervan leren? Kortom, is het NUTTIG? Is het antwoord ” nee” scroll dan lekker door. Skip recepten, lees mijn artikelen dan niet, volg mij niet, als je het nooit eens kunt zijn met mijn werk, en wat ik doe. Het is niet wettelijk verplicht om mij te volgen, mijn artikelen te lezen, en daarop te reageren. Net zo min het wettelijk is verplicht om anderen af te zeiken, omdat het KAN. ( …niet omdat het moet….maar omdat het kan) of anderen af te rekenen op uiterlijk, omdat je anderen daarmee kunt treffen waar je anderen graag wilt treffen. Echt, het HOEFT niet.

31 Reacties op “Social media en zijn meningen en emoties….

 1. Je hebt groot gelijk monique het belangrijkste is om je hier niets van aan te trekken , niet op reageren en gewoon je ding blijven doen. Ik sta achter jou

  • Niet op in gaan laat toch doen Monique. Je wordt hier rottig van soms neiging Facebook te verwijderen. Al die reacties je doet nooit goed veel meningen. Laat waaien. Je gezondheid,je gezin, jouw interesse dat is belangrijk. Reageer maar niet meer moeilijk hè

 2. Hoi Monique, ik ben het helemaal met je eens, dat is het probleem met veel mensen die achter hun PC zitten en raken te geemotioneerd . Ik respecteer iedereen met hun mening,of ik er met eens ben of niet , dat is `n ander geval en trouwens je leert van andere meningen te lezen. En Geregeld , leer je ook van andere meningen, dan denk ik zelf: oh goh dat is ook zo!!! En van de 10 keer zit ik ook 5 keer verkeerd. Maar veel mensen kampen ook met `n te groot ego. Dat is `n heel groot probleem en ze willen niet toe geven. Maar ik lees je blogs heel graag , ik ben zelf `n fervent koker en experimenteer graag met groenten en fruit. Ik wens je veel succes met je blog. Cheers, Ruudo..!..

 3. Ik denk dat het precies is wat je zegt, lekker anoniem achter je toetsenbordje van alles melden. Tis belachelijk om zo met elkaar om te gaan. Jammer ook, ik lees het bij meer bloggers. Respect is soms ver te zoeken 🙁
  Laat je er zeker niet van weerhouden om je artikelen te schrijven Monique! ????????

 4. Jij bent altijd zo goed bezig,dat waardeer ik. Altijd duidelijk onderbouwd. Vwb de negatieve reakties; Voor mij zijn dat mensen die ws niets te doen hebben en dit ws ook op andere pagina’s doen. Soort bezigheidstherapie voor hun. Meid,ga ajb zo door want jij bent inspirerend en jouw energie voor jouw pagina is top. Succes

 5. Ik vind je juist uniek. In je schrijfstijl, eerlijkheid en informatie. Ik reageer zelden op iets online.. in tegenstelling tot ‘het echte leven’..,maar nu ik er toch ben ; ik geniet van je blogs.

 6. Wat je zegt is ook direct de reden dat ik de laatste tijd enorm veel scroll. Er is zoveel haat en nijd te lezen, dat het ook niet meer leuk is om ergens een reactie onder te zetten.
  Iedereen die ik volg respecteer ik. De ene keer triggert een blog me en lees ik het van begin tot eind en een volgende keer doet het me niets en scroll ik door.
  Respect, dat is superbelangrijk! Ik blijf je in ieder geval volgen Monique. Je blogs zijn leerzaam en stimuleren in ieder geval altijd tot nadenken!

 7. Hoi Monique, als je maar weet dat ik je artikelen met veel belangstelling lees en dat ik het bewonder dat je er zo ontzettend veel tijd en energie in steekt. De kop boven het maaiveld uitsteken is niet altijd makkelijk. De echte, oprechte waarheid over iets achterhalen is een mooie eigenschap. Ik hoop dat je hiermee doorgaat!
  Het probleem van de mensen die zulke grove en ongenuanceerde taal uitbraken ligt niet aan jou maar zit in hun zelf. Ik hoop dat ze dat eens onomwonden onder ogen zien en daarmee aan de slag gaan. Als we elkaar eens gaan respecteren dan ziet de wereld er zoveel mooier uit!

 8. Ik schijn als kind ook alles gegeten te hebben wat als walgelijk wordt ervaren. Rauwe kolen knaagde ik in een week tijd op. Uien had ik geen enkele moeite mee. Maar ook rauwe lever scheen ik een traktatie te vinden. En eerlijk gezegd, ik vind het nog steeds lekker.

 9. Je hebt helemaal gelijk. Goed dat je het een keer ventileert. Knap van je dat jij je er niet van laat weerhouden om toch door te gaan met schrijven.

 10. Het laat zien Monique hoe de gemiddelde mens zijn onvrede uit, niet bij machten om zijn eigen situatie te veranderen dus dan maar afgeven op iedereen. Het is eigenlijk diep triest.

 11. Lieve Monique, ga lekker door met wat je aan het doen bent. Je hebt verstand van voeding, gezondheid en van koken en bakken. Nee, je bent geen Neerlandicus en dat hoeft ook niet. Dus dat je af en toe iets niet helemaal correct opschrijft, dat weet ik nu wel van je en dus negeer ik dat lekker. Verder trap je natuurlijk heel wat heilige huisjes omver, en dat doet bij sommige mensen pijn. Als mensen zo reageren zoals jij nu beschrijft (ik heb het niet gezien), denk dan gewoon: “Het is jouw verdriet/boosheid, het is moeilijk voor je om te erkennen dat de aarde niet plat is. Jammer voor je, sterkte er mee!” Maar trek het je niet aan. Jij staat daar boven! Al kan het natuurlijk geen kwaad om zo af en toe eens een keertje je grens aan te geven 🙂

 12. Je doet je werk met passie, je wil de wereld wat mooier/gezonder maken, je deelt aan kennis en wijsheid wat je in huis hebt. Dat is fijn en welkom! maar je bent niet perfect, zoals niemand dat is. ( There’s a crack in everything, that’s how the light gets in. Leonard Cohen)

  Volgens mij zijn de mensen die zo afgeven op anderen, mensen die zelf onzeker en angstig zijn, die vinden dat ze alles perfect moeten doen. Het is een gebrek aan liefde en zelfwaardering. Ze houden zich liever klein en stil.. Als een ander dan wel doet en durft wat ze misschien zelf diep van binnen wel willen.., ‘straffen’ ze die ander..Het is akelig, ook al weet je dat het van hen is. Goed dat je je uitspreekt en ga vooral door met wat je doet!

 13. En dat is precies de reden dat ik gestopt ben met facebook, d.w.z. dat ik daar alleen bloggers volg maar geen ‘vrienden’ meer heb. Ik werd er doodmoe van dat iedereen er zich mee bemoeide en een mening had. Ik heb die olifantenhuid nu eenmaal niet. ????
  En die paar schrijffouten: Who cares! Als de strekking van het verhaal duidelijk is, is het toch goed? Alsof ze zelf zo perfect zijn. Bah!
  Maar boven alles: respect voor jou! Gewoon zo doorgaan. Ook ik ben het niet met alles eens, maar dat is geen reden om je af te katten.
  Liefs van mij

 14. Voor dergelijke mensen hanteer ik al jaren de uitspraak “zijn/haar pamper zit scheef” en ik vind dan ook niet dat ik mijn tijd en energie aan hen moet besteden. Sommige mensen zijn het gewoon niet waard dat je hun mening in overweging neemt en er serieus op reageert.

  Laat ze, Monique!!!!

  • Die is echt leuk, zijn/haar pamper zit scheef:-D. Die houd ik erin, het geeft inderdaad aan dat degene in de ‘kind-modus’ zit en wel in een nare variant daarvan. Perfect samengevat!

 15. Je behoort als een van de weinigen tot de top met wat je schrijft! Kundig en goudeerlijk! Veel succes verder!

 16. Hoi Monique,

  Ik lees je posts met veel interesse. Ook ik heb wel eens opgetrokken wenkbrauwen bij het lezen van sommige artikelen. Heel menselijk, maar jammer dat meer mensen de kunst van het negeren niet beheersen. Bij de meditatiecursus die ik al jaren volg komt het onderwerp steeds weer terug: het oefenen in “het niet hoeven te vinden van (en reageren op) iets”. Ik hoop dat je bij deze je hart even flink hebt gelucht. Ga vooral door met je posts, laat je niet ontmoedigen!

 17. Lieve Monique,
  Ik lees je mailtjes met veel plezier, soms ook met verwondering.
  Wat ben ik blij dat ik niet op face-book ‘zit’ en dus al die meuk niet hoef te lezen.
  Veel succes met je publikaties.

 18. Lieve Monique, ik begrijp je helemaal, ik was tot over 2 jaar ook verantwoordelijk voor de facebookpagina v d club, Jesus Christus wat ik daar allemaal naar mijn hoofd kreeg, ik kon
  het niet meer verwerken werd er zeer triestig om en ben ermee gestopt , tot grote spijt van die andere groep, die leuke positieve mensen. Ik vind jou super sterk , volhouden en al die afbrekende praat over je heen laten gaan . Ik vind jou recepten echt super en probeer ze telkens uit en zo krijg ik veel variatie in mijn voeding. Zoals wij in Belgie zeggen : je bent een echte madam, chapeau .

 19. Jammer Monique,dat het zo gaat is zeker niet bemoedigend,maar ga zo door vele artikelen zijn soms een eye opener van iets waar je van overtuigd ben dat het goed voor je is,ik vind het dan fijn dat jij onderzoek hebt gedaan en kun je er zelf mee doen (zelf op onderzoek uit?) wat jij wilt. In ieder geval ga zo door ik lees graag jou blog.
  Liefs Marianne

 20. Ik lees met plezier alles wat je schrijft . Je onderzoekt voeding , waar ikzelf niet eens over nadacht, ga zo door. En trouwens, ik heb FB opgedoekt. Ha ha, ik was er klaar mee, al die ongevraagde reclame en reacties.

 21. Lieve Monique,
  Ik bewonder je kennis en grondige analyses van belangrijke artikelen die veel in het nieuws zijn. Ga vooral zo door. Ik lees je berichten met belangstellig.

 22. Mooi toch dat manneke! Heb ik zelf met m’n vriendjes ook gedaan; wel eerst bij moeders het zoutvaatje geleend (was lekkerder). Trouwens de “geleende” worteltjes van de wortelenboer waren ook groots. Later hadden we er wel last van….

  Trouwens de dikte van die olifantenhuid van je valt wel mee. Maar op zich prima dat je toch even je mening geeft (moet je goed gedaan hebben). Overigens heb je voor mij volkomen gelijk! Ik hoop dat je nog veel publiceert (of is het nu publiceerd… :-))!

  Jos

 23. Het is niet de eerste keer dat je zo wordt aangevallen
  Je bent waarschijnlijk te vooruitstrevend voor de narrow minded

 24. Aan jouw heldere verhaal heb ik niets meer toe te voegen, je zegt het precies! Amen!

 25. Hoi Monique, duidelijke taal. Op de aarde lopen heel wat ” rotte appels”. Ik maak dit overal mee. Ik denk jaloersheid. Ik lees met plezier alles wat je schrijft.

 26. Monique laat je niet op je kop zitten ik hoop nog lang van je blogs te kunnen genieten heb er erg veel steun aan.

 27. Hallo Monique,

  Fijn dat je ondanks alles wat je wordt toegewenst en verweten , ons nog steeds heel veel heerlijke recepten en nuttige informatie verschaft.
  Ik ben het helemaal met jou eens, leven en laten leven.

  Gr, Elske

 28. Jammer genoeg zijn sommige reacties niet * meuk* vrij qua taal. Ik hoop dat je lekker doorgaat met deze geweldige site, want ik geniet van hetgeen je altijd weer schrijft en duidelijk maakt.
  Groet,
  Grietje

 29. Goedemorgen Monique,

  Alles heeft te maken met het bewust zijn van de mens….jij denkt na over hoe het anders kan, juist diegene die negatief zijn hebben vaak onder deze dwangmatige reacties een grote angst, fijn dat je meewerkt om deze wereld een stukje waarde verder mee te geven, lieve groet, Rosa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *