Witte bonen in tomatensaus
Ik ben er dol op: witte bonen in tomatensaus. En ik at deze ook altijd uit een potje. In de biowinkel hebben ze verschillende varianten. Maar biologisch of niet: ook in deze varianten wordt veel gebruik gemaakt van rietsuiker en agave.Ik bedacht daarom al vrij snel mijn eigen witte bonen in tomatensaus, waarvan ik het recept ook al reeds heb gedeeld in mijn basiskookboek. Omdat er toch nog erg veel vraag naar was, geef ik het simpele recept ook hier! In dit recept heb je uiteraard witte bonen nodig. Deze moeten vooraf 4-8 uur worden geweekt in water aangelengd met wat appelazijn of citroensap. De kooktijd ligt rond de 45 minuten, dus hou daar wel rekening mee als je van plan bent dit recept te gaan maken. Mijn tip is om meteen een kilo witte bonen te koken, af te laten koelen, en in porties in te vriezen.
Dit heb je nodig:
- 400 gram witte bonen, gekookt en uitgelekt
- 125 gram tomaten, gepureerd]
- een snuf keltisch zeezout
- twee eetlepels biologische erythritol
- een eetlepel Mexicaanse kruiden of andere kruiden naar keuze
- een eetlepel biologische aardappelzetmeel + twee eetlepels water
- 25 ml water
Zo maak je het:
Doe de tomatenpuree, stevia, zout en kruiden in een steelpan, samen met de 25 ml water, en breng aan de kook terwijl je blijft roeren. Maak een papje van het zetmeel + water. Zodra de massa begint te koken, het papje toevoegen en roeren tot er een mooie lobbige saus ontstaat. Haal de pan van het vuur en roer de witte bonen erdoor. Na afkoelen bewaren in een goed afgesloten glazen pot in de koelkast.
Ook koud een verrukkelijke snack!
Erg interessante info te vinden en leuk te lezen. Ik onthoud de site en kom binnenkort terug voor een recept. Wellicht volgt er een boek. Ben gek op zo gezond en natuurlijk mogelijk eten bereiden!
Je ageert tegen toegevoegde suiker in potten en blikken peulvruchten, oa. omdat ze zo zoet worden. Waarom zoet jij ze dan met stevia? Is wel gezonder maar ook weer zoet!! We moeten volgens jou de pure smaken weer waarderen, daar hoort stevia dan ook niet bij. We moeten juist afkicken van onnodige zoet-toevoegingen en niet het een door het ander vervangen, ook al is het dan een gezondere vervanger.
Ik ben het volledig eens met Kitty! Overal een “zoetje” aan toevoegen is nergens voor nodig, zelfs niet in de gezondere variant.
Het moet volgens mij een theelepel Stevia zijn en niet een eetlepel.
Ik wil dit recept gaan maken, maar wil wel weten of het nu 1 theelepel of eetlepel Sfevia moet zijn.
Volgens mij staan hier twee verschillende zoetstoffen, erytritol en stevia. Je hebt waarschijnlijk van erytritol meer nodig en van de stevia maar een mespunt!! Maar wat let je om het wel of niet de doen met (of zonder) zoetstof?? Ieder zijn smaak!
Een zoetje moet gewoon optioneel kunnen zijn. waardeer je de pure smaak ? Prima!
Wil je een keer een verantwoord zoetje toevoegen voor een andere smaak, ook prima!
Lang leve de ( verantwoorde) variatie!
Dat is dan wel weer duur……45 minuten koken.
Ik maak het regelmatig, maar voeg helemaal geen zoetstof toe. In principe is dit ook niet nodig. Ik kook de witte bonen en laat wat van het kookvocht zitten en daarin doe ik tomatenpuree. Ook geen bindmiddel nodig. Heerlijke kruiden toevoegen. Mmmmm….
Leuk recept, ik ga het maken met een mespuntje Stevia.
En de zeuren die daar geen zoetstof in willen kunnen dat gewoon laten, heel simpel.
Zeuren vind ik nl een stuk schadelijker voor je gezondheid dan een beetje stevia ; ).
Vrijheid – blijheid zou ik zeggen! Laat iedereen, met of zonder, heerlijk genieten van zijn bonen schotel!
Ine
Aardappelmeel is wel ouderwets. In de bio zijn er wel ander plantaardig bindmiddel zoals van de pijlwortelplant de arrowroot.