Gojibessen

 

Ik vind ze erg lekker: gojibessen. Ik kan ze helaas niet teveel eten, want mijn maag kan daar niet goed tegen, ik krijg dan last van buikpijn. Maar een klein handje gaat wel goed. Gojibessen zijn enkele jaren geleden met veel tam-tam als superfood bestempeld, met de daaraan hangende super-prijzen. Anno 2020 zijn ze nog steeds voor velen onbetaalbaar. Wat zijn nu eigenlijk gojibessen? En hoe gezond zijn ze? En kleven er geen nadelen aan?

 

WAT ZIJN GOJIBESSEN?

Het lijkt alsof de gojibes opeens op het toneel is verschenen als superfood, maar niets is minder waar. Gojibessen vervullen al eeuwen een zeer belangrijke rol in de traditionele Chinese geneeskunde. De bessen worden in China verwerkt in medicijnen en worden dagelijks gebruikt in veel Chinese keukens. Dit omdat de bessen vrijwel overal in te verwerken zijn. De gedroogde besjes zijn donkerrood van kleur en lijken op rozijntjes. Door recent veel wetenschappelijk onderzoek te verrichten werd bevestigd dat gojibessen een zeer grote antioxidant zijn en zeer veel goede essentiële voedingsstoffen bevat in zeer hoge concentraties. Het kreeg hierom de stempel “superfood nummer één” opgedrukt. Gojibessen zijn de delicate helderrode vruchten van de gojistruik, die behoort tot de familie van de nachtschades. Gojibessen komen oorspronkelijk uit China; zij staan bekend als Himalaya-superfood. Ze bevatten zes vitamines, elf mineralen, achttien aminozuren en een verscheidenheid aan potentieel gunstige fytonutriënten. De gezondheidsvoordelen van gojibessen worden vaak in vier groepen onderverdeeld:

 

  • antioxidant
  • versterking van het immuunsysteem
  • goede werking tegen veroudering (anti-aging)
  • gunstige werking op het zenuwstelsel

 

Eén van de grootste voordelen van helderrode bessen zoals gojibessen, is dat ze een hoge concentratie aan antioxidanten bevatten, wat zeer effectief is in het gevecht tegen kanker. Als je gojibessen eet, zullen de antioxidanten de kankerverwekkende vrije radicalen in het bloed opzoeken en verwijderen. Nog een voordeel van de antioxidanten is dat ze het niveau van slecht cholesterol naar beneden brengen en het hart tegen ziektes beschermen. Ze bevatten ook vezels en een hogere vezelconsumptie wordt weer in verband gebracht met een lager risico op hoog cholesterol en een hartaanval.

Nadelen?

Zijn er dan geen nadelen? Helaas kleven er wel nadelen aan gojibessen. Mensen met een pollenallergie kunnen zeer heftig reageren na het eten van gojibessen. Ook kunnen gojibessen in combinatie met diverse medicatie een wisselwerking geven. Bekende medicatie waarbij dit gebeurt zijn o.a. bloeddruk-medicatie en medicatie voor diabetici. Slik je bepaalde medicatie, laat je dan eerst goed informeren naar de veiligheid van het combineren met gojibessen. Eet gojibessen ook niet in overvloed, maar matig. Ongeveer een eetlepel per dag is veilig gevonden. Dat is voor mij persoonlijk ook de tax.

Daarnaast zijn er een heleboel soorten in de omloop die zijn bewerkt met sulfiet.  Dit kan ook klachten geven. Dit voorkom je, door enkel biologische varianten te kiezen.

 

waar koop ik ze het beste ?

Omdat gojibessen zo enorm populair zijn geworden, kun je ze tegenwoordig gewoon op de markt bij de kraam kopen. Online zijn ze ook erg in trek. Ze liggen zelfs gewoon bij het Kruidvat.Zoals ik eerder aangaf, bevatten deze meest gangbare soorten vrij veel sulfieten. Ook kan de afkomst vaak vaag zijn. Het is daarom altijd meest verstandig, om daar goed naar te kijken. En te kiezen voor biologische alternatieven. De beste gojibessen komen uit Tibet, daar worden ze het meest biologisch verbouwd. Bij puur & fit verkopen we zelf afgevulde biologische Tibetaanse gojibessen. Omdat we het direct zelf afvullen, kunnen we de verkoopprijs ook lekker laag houden : € 6,95 voor 250 gram!  KLIK HIER om te bestellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *