Kerstman plaatkoek

Wat een grappige koek om op de feesttafel te zetten! Je maakt het in een handomdraai! Glutenvrij, koemelkvrij, vrij van suikers en kunstmatige meuk en geschikt voor veganisten* Hij lijkt misschien moeilijk om te maken, maar de grote grap is dat hij juist enorm gemakkelijk is !

IMG_0776

Dit heb je nodig:

Voor de kerstman:

  • 500 gram volkoren boekweitmeel
  • 250 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
  • een theelepel vanille bourbon
  • vier eetlepels biologische erythritol + 5 druppels zuivere stevia
  • twee grote bananen, fijn geprakt
  • warm water

Voor de garnering:

  • blonde moerbeien
  • twee gedroogde biologische ongezwavelde abrikozen
  • een losgeklopt ei of een halve banaan, gepureerd met een klein beetje water ( * voor veganisten)

IMG_0777

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor de koek in een kom stevig door elkaar, voeg steeds beetjes water toe tot het kneedbaar is geworden. Kneed de massa goed en krachtig door. Haal een klein beetje van het deeg, en rol daar een balletje van. Dit is het puntje van de muts. Trek opnieuw twee kleine delen uit het deeg. Deze zijn voor de rand van de muts en de snor.

IMG_0774

Stort de rest van het deeg op de bakplaat en druk met de handpalmen wat uit. Vorm er een puntige bovenkant van, en sla een stukje van de punt om. Druk aan de uiteinde de bal, als uiteinde van de muts. Rol van één achtergehouden deel een rand voor de muts en druk deze bovenaan op het deeg ( zie foto) Druk moerbeien in de rand. Druk de andere achtergebleven stuk deeg iets plat en knip er met een schaar keepjes in. Knip het onderste deel van het deeg op de plaat ook in, zodat er een ” baard” ontstaat. Druk de snor er bovenop.  ( zie foto) Knop de abrikozen rond uit en druk als ogen in het deeg. Besmeer de kerstman met het losgeklopte ei of, indien veganistisch gehouden, het banaan-mengsel. Bak de kerstman koek in het midden van de oven goudbruin gaar.

IMG_0779

Je kunt aan het beslag nog tal van ander lekkers toevoegen, zoals koek /speculaas/taai kruiden, ceylon kaneel, anijspoeder of zaden, noten en pitten.

IMG_0778

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *