Macadamia noten

Na de pecannoot is de macadamia noot mijn meest favoriete noot. Deze noten zijn gek genoeg niet zo heel erg populair. We vinden ze wel steeds vaker in supermarkten, dankzij de gezonde trends. Maar echt warm lijken we niet te lopen voor deze noot. En dat is echt zo zonde, want heb je hem eenmaal geproefd…..

WAT ZIJN MACADAMIA NOTEN?

De macadamia noot is een australische noot van oorsprong. Het komt van planten met het macadamia geslacht. Ze groeien in trossen.  Macadamia noten worden ook wel Queensland nuts genoemd, naar het land van herkomst .Australië is overigens nog altijd de grootste exporteur van de noot, op de voet gevolgd door Hawai, Kenia en Zuid-Afrika. 

De noten zijn rond en lijken een beetje op borrelnoten. Ze zijn enorm moeilijk om te kraken, het zijn de moeilijkst te kraken noten ter wereld. Er is een druk van meer dan twintig kilo per vierkante centimeter nodig om de noten uit de schil te krijgen.  Mede hierom ligt de prijs van de noten ook sky-high-hoog.  Inmiddels is de noot door de trend en het ruimere aanbod wel wat goedkoper geworden, maar nog altijd flink aan de prijs t.o.v andere noten. 

De noten zijn mild zoet en verfijnd van smaak.  Er wordt ook olie geperst uit de noten. Je begrijpt dat deze olie ook knetterduur is. 

GEZOND

Net als andere noten bevatten macadamia noten ook heel wat goeds voor ons. Van alle noten bevat de macadamia noot het hoogste gehalte aan onverzadigde vetten ( 75%)  Naast vele vitaminen en mineralen is hij zeer rijk aan kalium. Met name is hij zeer rijk aan vitamine B1, en de mineralen calcium, fosfor, ijzer, zink en magnesium. Qua vervanging voor vlees scoort de macadamia niet erg hoog, omdat het vrij weinig eiwitten bevat in vergelijking met andere noten. Deze eiwitten zijn ook nog eens incompleet. Er wordt vanwege het hoge aantal aan onverzadigde vetten ook aangeraden om niet meer dan zo’n 8-10 macadamia noten per dag te eten. 

Bijzonder: macadamia’s bevatten het onbekende palmitoleinezuur .Dit is een omega-7 vetzuur waarvan onderzoekers stellen dat dit het lipidenprofiel van het bloed verbetert en de ontstekingsmakers kan doen dalen. Tevens kan het werkzaam zijn bij een te hoge bloedsuikerspiegel bij diabetespatiënten Alhoewel macadamia noten voor de mens dus vrij voedzaam zijn, zijn ze voor honden en katten giftig. Laat ze dus niet slingeren als je huisdieren hebt. 

IMG_0695

WAAR KOOP JE ZE, WAT KUN JE ERMEE?

Macadamia noten zijn verkrijgbaar in vele supermarkten ( let op: vaak gezouten) en noten-bars, maar ook biologisch in de biowinkel ( ongezouten ) Consumeer de noten liefst zo snel mogelijk na aankoop omdat ze vrij snel oud en ranzig kunnen worden. Vers bevatten ze bovendien de meeste gezonde voedingsstoffen. Bewaar ze in een goed afgesloten bewaardoos. Liefst vacuüm getrokken. 

Je kunt met macadamia noten alles doen wat je ook met andere noten doet: fijn vermalen tot meel of pasta, in stukjes hakken ter garnering, roosteren en verwerken door gerechten. 

 

Macadamia noten bij puur & fit; zeer voordelig!

Zoals ik eerder vertelde, zijn macadamia noten één van de duurste noten ter wereld. Ze kosten ook in Nederland behoorlijk wat, omdat iedereen er graag aan wil verdienen. Puur & fit heeft een eigen afvul ruimte, wat zorgt voor directe productie, zonder tussenkomsten van diverse stationnetjes ( distributiekosten / verpakkingskosten ) die alles juist zoveel duurder maken in de uiteindelijke verkoopprijzen. Wij zoeken eerst altijd zeer grondig en kritisch naar de allerbeste kwaliteit. We halen onze  onbewerkte biologische macadamia noten uit Malawi ( Oost Afrika ) waar ze onder strenge biologische standaarden worden verbouwd. Wij vullen ze zelf op lokatie af, waardoor we het voordeel kunnen door verwerken naar de verkoopprijs. Dat dit soms echt dikke vette euro’s kan schelen, bewijst macadamia noten. Bij puur & fit betaal je voor 250 gram namelijk maar € 7,50! Andere aanbieders zitten daar ruim boven. En is ook de kwaliteit vaak te betwisten. Wil je dus slim zijn, weet jij nu voortaan waar jij je macadamia noten bestelt!

KLIK HIER 

IMG_0060-1200x800

Maak met macadamia noten ook eens deze heerlijke noten boterhamspread! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *