Alles over de mandarijn +recept zuivelvrije yoghurtdrink

“…lust jij een mandarijntje?” 

Ik hoor het onze plaatselijke groenteboer nog zeggen. Als kind haalde mijn moeder als er meer geld was om te besteden verse groente en fruit bij de groenteboer vlak bij ons om de hoek. En ik wilde altijd maar wat graag mee, omdat ik wist dat ik een mandarijntje kreeg toegestopt van de aardige groenteman. Ik ben min of meer opgegroeid met mandarijnen. Ik lust ze daarom altijd nog graag en zeker als het seizoen weer van start gaat eet ik ze erg veel. Het gekke is, dat we ze allemaal kennen, eten en “ gewoon” vinden. Maar wat weet jij eigenlijk over mandarijnen? Een verhelderend artikel.

IMG_0266

WAT ZIJN MANDARIJNEN?

Mandarijnen zijn citrusvruchten die afkomstig zijn van de uit China afkomstige mandarijnboom. Ze lijken op mini-sinaasappels en hebben een sappig vruchtvlees, waarin, afhankelijk van het ras, pitjes kunnen voorkomen. Er zijn wel meer dan 50 verschillende rassen. Binnen de groep van mandarijnen worden drie typen onderscheiden. De “ echte” mandarijn, de satsuma mandarijn en de tangerine. Er zijn ook kruisingen, niet alleen van deze drie types, maar ook met één van deze types met bijvoorbeeld grapefruit, of sinaasappel. Alle mandarijn-soorten hebben een lekkere zoete smaak. Ze zijn veelal afkomstig uit Spanje en verder uit Mexico en Marokko. Mandarijnen worden meest gegeten rond sint-nicolaas en kerstmis. We leggen dan bijvoorbeeld mandarijnen onder de kerstboom bij de cadeautjes. In Nederland kunnen we de “ echte” mandarijn nog maar moeilijk kopen. Dit zijn geen kruisingen, maar de echte ouderwetse mandarijnen van vroeger. Deze soorten bevatten vaak wel pitten. We kunnen vooral nu nog clementine mandarijnen vinden in de winkels, deze zijn vaak pitloos en dit willen we graag. 

IMG_0268

ONTZETTEND GEZOND

Mandarijnen vallen onder het kopje citrusvruchten en bezitten daarom ook alle gezonde voordelen van de citrusvrucht. Het is zeer rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Vooral het vezelgehalte is aanzienlijk te noemen. Twee mandarijntjes bevatten gemiddeld zo’n 3,5 gram natuurlijke vezels. Daarnaast bevatten ze behoorlijk veel vitamine A en C. Twee mandarijntjes geeft je bijvoorbeeld al zo’n 52 mg vitamine C De bekende oranje kleur van mandarijnen komt van de grote hoeveelheden carotenoïden in de schil. Als je de schil raspt ( zie verderop) krijg je veel van deze carotenoïden binnen. 

Ze bevatten zeer weinig calorieën en worden daarom graag gezien in vele diëten en voedingsadviezen van diëtisten.  Echter is dit een beetje misleidend, want mandarijnen bevatten behoorlijk wat fructose ( natuurlijke vruchtensuikers) waardoor je best aardig wat suikers binnen krijgt: per mandarijn ligt dit op gemiddeld 7-8 gram. Het is dus niet erg verstandig om erg veel mandarijnen te gaan eten als je af wilt vallen. Eet mandarijnen in ieder geval altijd in zijn geheel op en niet enkel het sap. 

IMG_0264

HOE ZAT DAT NU MET DIE GIFSTOFFEN OP MANDARIJNEN?

In 2005 werden we plots opgeschrikt door een reportage op TV van één Vandaag. Daarin werd verteld dat er teveel gifstoffen waren aangetroffen dan de norm, en dat dit in deze hoge concentraties zelfs gevaarlijk kan zijn voor kinderen. In 2013 heeft één vandaag opnieuw onderzoek gedaan, en daaruit bleek dat de mandarijnen nu wel netjes aan de normen zijn behouden. Hoe dit anno 2022/2023 is, dat is onduidelijk.  Wel zijn er wat berichten vindbaar over de bestrijdingsmiddelen op mandarijnen, maar algemeen genomen is het onbekend of er opnieuw teveel aan gifstoffen zijn aangetroffen op mandarijnen. Uitgaande op het NVWA kunnen we dus wel veilig onze mandarijnen eten. Maar ja…….deze laat wel meer steekjes vallen de laatste tijd en ik zou daarom erg graag een hernieuwd onderzoek zien op de resten gifstoffen op onze mandarijntjes uit de supermarkten. Als je het mij persoonlijk vraagt, kies ik absoluut voor biologische mandarijnen. Ik waag mij niet aan de bespoten varianten omdat ik daar teveel twijfels bij heb, maar dat is persoonlijk. Wettelijk gezien voldoen ze aan de norm, en zijn daarom 100% veilig verklaard. Echt bang moeten we dus niet worden, maar ik blijf wel van mening, dat biologische varianten de betere keuzes zijn. Ik heb ( November 2017) een verzoek ingediend bij het NVWA om opnieuw de combinaties en concentraties reststoffen op mandarijnen te controleren. Zodra ik hier wat meer over hoor, zal ik dit in dit artikel aanvullen.  Om hoeveel soorten pesticiden het betreft mandarijnen gaat, kon ik niet vinden, wel is bekend dat er gemiddeld op sinaasappels zo’n 10 verschillende soorten worden gebruikt….We leven inmiddels in 2022 en ik heb nooit meer iets vernomen…

IMG_0267

WAAROM BETER BIOLOGISCH?

Niet alleen vanwege mogelijk aanwezige gifresten op mandarijnen is bio-mandarijn een betere keuze. Om de mandarijn volledig te kunnen benutten heb je ook biologische mandarijnen nodig. De schillen kun je dan ook prima verwerken. Ik vertelde eerder al over de carotenoïden in de schilletjes. Als je de schil raspt krijg je niet alleen veel van deze gezonde stof binnen maar geeft het alles wat je maar wenst aroma, kleur, geur en smaak. Gebruik voor raspen nooit bespoten varianten. De reden is denk ik wel duidelijk. 

IMG_0293

Je kunt de schilletjes na het raspen en afpellen drogen op de verwarming. Dit verspreid een heerlijke 100% natuurlijke geur in huis! Ik leg de schilletjes altijd in een schaaltje en zet dit op de verwarming. Mijn huis gaat er heerlijk van geuren. 

WORDEN MANDARIJNEN NU WEL OF NIET GEVERFD?

Andere verhalen die op internet gonzen zijn de verfbadjes. Als mandarijnen ( en ook andere citrusvruchten) na de groei en pluk niet voldoende op kleur zijn, zouden ze worden gedoopt in verfbadjes. Ik kon er geen bewezen en onderbouwde bevestigingen over vinden en daarom hangt de waarheid een beetje in het luchtledige. Veel tegengeluiden stellen dat zowat al ons citrusfruit wordt geverfd, anderen beweren dat dit klink-klare onzin is. Deze verhalen beweren bijvoorbeeld dat de mandarijnen voor export enkel worden bespoten met een waslaag. Zolang het bij indianenverhalen blijft denk ik persoonlijk niet, dat er gebruik wordt gemaakt van verf om de mandarijnen zijn oranje kleur te geven. Bovendien: als we een netje mandarijnen kopen zien we vaak kleurverschillen. Als het allemaal in een verfbad terecht zou komen dan zouden de mandarijnen gelijk aan kleur moeten zijn. Veel mandarijnen bevatten bovendien nog hun steeltjes en blad. Dit zou dan ook knaloranje moeten zijn verkleurd. Wel worden er dus waslagen gebruikt. Deze geven de mandarijn meer glans en kleur. 

DOE MEER MET MANDARIJN!

We eten de mandarijn vooral uit het vuistje. Maar je kunt er zoveel meer mee doen! Bakken, koken, stoven….alles is mogelijk. Je kunt het ook verwerken door een smoothie, en wist je dat mandarijn met chocolade een goddelijke combinatie is? Met mandarijnen kun je erg veel zoeter maken, omdat ze vrij veel fructose bevatten. Je kunt ze dus goed gebruiken ter vervanging voor gewone suiker maar onthoud dat het evengoed suikers zijn. Als je wilt bakken met mandarijnen, gebruik dan liefst het vruchtvlees. Zoals in deze zuivelvrije drinkyoghurt. Deze drinkyoghurt is vrij van koemelk / lactose / caseïne, en is aangezuurd met PRO DARM probiotica De basis is mandarijn en havermout, waaraan wat ceylon kaneel is toegevoegd. Een verrukkelijke drank om gekoeld te drinken! Hoe maak je het ?

NODIG :

  • vijf biologische mandarijnen, gepeld
  • 200 gram havermout
  • een liter water
  • twee eetlepels Ceylon kaneelpoeder
  • een dopje ( circa 10 ml ) PRO DARM

ZO MAAK JE HET :

  1. gooi alles behalve de PRO DARM in de blender en maal dit op hoge snelheid.
  2. giet alles in een fijne zeef boven een kom.
  3. roer de PRO DARM door de drink.
  4. giet de drink over in een fles en laat dit tenminste 24 uur koelen in de koelkast.
  5. even goed schudden voor gebruik

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *