De producten van DR. Hauschka beoordeeld…….

“….Monique, wat vind jij van het merk DR HAUSHKA? “  “ …Monique, zijn de producten van DR HAUSHKA nu wel of niet meukvrij ? …”  “ …Monique, kan jij eens de producten van DR HAUSHKA onder jouw kritische loep zetten? “ 

Zomaar een greep uit de vele vragen die ik ontvang over het verzorging / cosmeticamerk DR HAUSHKA . Ik ken het merk zelf al at jaartjes. Ook heb ik regelmatig wel eens wat producten gebruikt. Het is een Duits merk die in Nederland zeer populair is. De producten zijn zowel in biologische winkels als apothekers , drogisterijen en parfumeriën te vinden. Dit maakt het onderscheid wat verwarrender, omdat veel mensen niet goed weten of het nu gaat om een echt meukvrij product of dat er gebruik wordt gemaakt van agressieve stoffen / industriële stoffen. Om de vele vragen in één artikel samen te vatten ben ik op onderzoek gegaan, en testte een aantal producten.

WAT IS DR.HAUSHKA?

Laten we bij het begin beginnen. Dr Haushka is dus een Duits bedrijf, officieel genaamd WALA HEILMITTEL GmbH. Het bestaat sinds 1935 en richtte zich oorspronkelijk op het produceren van zogenoemde WALA geneesmiddelen, ontwikkeld door Dr. Rudolf Hauschka, Hij ontwikkelde het ritmische procéde, een natuurlijke methode wat mogelijk maakte natuurlijke geneesmiddelen zonder alcohol te produceren. Omdat de vraag naar zijn producten erg hoog werd, richtte hij in 1935 de firma WALA op wat zich vestigde in Ludwigsburg. Na enkele omzwervingen vestigde het bedrif zich in 1950 in het Duitse dorpje Bad Boll / Eckwalden, waar het bedrijf zich vandaag nog steeds vestigt,
Dr Hauschka rolde min of meer via een klant van hem in de wereld van natuurlijke cosmetica. Elisabeth Sigmund was een zeer belangrijke schakel in de ontwikkeling en tot standkoning van de cosmetische producten die we vandaag kunnen kopen. Zij was verpleegster bij het Rode Kruis en schoonheidsspecialiste / ontwikkelaarster  en had een tijdlang geneeskunde gestudeerd. Elisabeth bestelde vrij veel bij Dr. Haushka en zo kwam het idee, om samen eens te gaan sparren of er mogelijk mooie natuurlijke cosmetica geproduceerd kon worden. Elisabeth starttte met het brengen van formuleringen / schoonheidsbehandelingen naar WALA. Haar ideeën matchte enorm goed met de ideeën van Rudolf. In 1967 kwamen de eerste producten op de markt onder de naam DR HAUSHKA helende cosmetica van Elisabeth Sigmund. Vanaf 1978 werd deze naam veranderd naar DR HAUSHKA COSMETICA.
Alle producten van DR HAUSHKA vallen onder de zogenaamde 100% natuurzuivere cosmetica. Wat inhoudt dat :
het altijd zoveel mogelijk ingrediënten van gecontroleerde biologische teelt / DEMETER teelt bevat. Het aandeel in grondstoffen van biodynamische / gecontroleerde biologische teelt ligt op dit moment op meer dan 80%. 
– alle producten vanzelfsprekend vrij zijn van on-natuurlijke ingrediënten als siliconen, PEG’S en vele andere synthetische conserveringsmiddelen, kleur en geurstoffen. 
– de producten vallen onder de NATRUE certificering, een internationale vereniging die bestaat sinds 2008. DR Hauschka is éen van de oprichters
– de producten eerlijk worden geproduceerd, met respect voor mens, dier en milieu
– alle 160 producten onafhankelijk zijn gekeurd
Veel verpakkingen zijn van glas, maar niet alles is geheel vrij van plastic. Wel zijn de producten zelf vrij van microplastics. Zo’n 96% van tropische grondstoffen ( palmolie, kokosolie, cacaoboter, carnaubawas ) zijn afkomstig van gecertificeerde teelt . Er wordt wel minimaal gebruikt gemaakt van palmoliën, maar deze worden niet industrieel gewonnen.. Het wordt uit Zuid Amerika gehaald die volgens streng eisen op een natuurvriendelijke wijze wordt vervaardigd.
Niet alle producten zijn geschikt voor veganisten. Zo wordt er sporadisch gebruik gemaakt van bijenwas , zijdepoeder en de dierlijke kleurstof karmijn. Op de officiële website van DR HAUSHKA kun je een handige LIJST vinden met de producten die geschikt zijn voor veganisten.
DR HAUSHKA heeft zowel verzorgende huidproducten als make up op basis van natuurlijke klei / mineralen.
Op de hamvraag “ is DR Haushka meukvrij? “ kan ik nuancerend antwoorden. Het is zeker meukvrij, maar 100% ? Nee. De plastic verpakkingen kunnen wat mij persoonlijk betreft verbeterd worden. En ook de minimale producten die niet geschikt zijn voor veganisten lijkt mij nogal “ uit-de-mode” anno 2022. Maar verder? Ja hoor, zeker meukvrij. 😊

DE PRODUCTEN

Als ik even ver terug ga in de tijd, herinner ik mij, dat ik mijn eerste DR HAUSHKA producten ergens in de jaren 80/90 gebruikte. Dat ging dan om bijvoorbeeld een lippen balsem en een gezichtscrème. Ik kocht dit bij een “ ouderwetse reform-winkel “ die anno 2022 nog steeds bestaat en nog steeds veel van DR. Hauschka verkoopt. Anno 2022 kun je de producten in een aantal geselecteerde fysieke en digitale winkels kopen. Het kan daarom nogal wat verwarring opleveren voor de consument. Daar gaan de meeste vragen over, het waarom dat het bijvoorbeeld ook gewoon bij de Douglass verkrijgbaar is……🙄 Ik persoonlijk vind dat een beetje jammer. Het heeft veel exclusiviteit weg genomen rondom dit toch mooie merk. En ik begrijp dan ook de verwarring. Het zal vast een geld-dingetje zijn……jammer. Ik persoonlijk had deze producten alleen in biowinkels en andere natuurlijke winkels tegen willen komen en niet bij de Douglass.
Mijn ervaringen met de producten van DR Haushka zijn nooit tegenvallend geweest. Ik heb ongeveer twee jaar geleden een foundation geprobeerd die mij ook erg goed beviel. Qua make up was dit tot nu het enige wat ik ooit testte. Qua verzorgingsproducten heb ik wat meer getest, zoals de rozen deodorant en de lippen balsem. Over rozen gesproken: Dr Hauscka heeft een complete lijn in producten die zijn gebaseerd op rozen. Sterker …daar begon het zo’n beetje mee in 1967. Er werd toen de inmiddels klassieke ROZEN CREME uitgebracht. Deze crème schijnt tot de dag van vandaag nog steeds de bestseller van DR HAUSKA te zijn. Vandaar ik deze graag eens opnieuw wil gaan uitproberen. Ik heb een tube van 30 ml gekocht en ben ermee aan de slag gegaan.
DR HAUSCHKA werkt onder categorieën in huidbeelden, zoals een droge huid, een normale huid, een vette huid en een gevoelige huid. Onder al deze huidbeelden hebben zij gerichte producten geplaatst. De rozen producten vallen onder het huidbeeld droge tot zeer droge/ rijpe huid. Geknipt voor mij dus . 😁
De rozencréme is op basis van rozenwater, heemst, sint-janskruid en shea abutter. Vooral de sheabutter merk je terug in de textuur van deze crème. Het is een vrij dikke crème wat het gebruik meteen een stukje zuiniger maakt. De parfums die aan deze crème zijn toegevoegd zijn gewonnen uit natuurlijke etherische oliën. De crème bevat bijzondere oliën als arachils olie, pure avocado olie en rozenbloesem was. Deze créme is zeer geschikt voor de droge / gortdroge/ gevoelige/ snel rode huid en versterkt de rijpere huid.
Ik heb de crème inmiddels ( tijdens dit schrijven ) een goede twee maanden in gebruik en ik vind het werkelijk een FANTASTISCHE crème. Het smeert erg goed uit ( maar gebruik niet meer dan een erwtje per keer) en mijn huid wordt er echt serieus erg vrolijk van. Na het aanbrengen begint mijn huid al meteen te reageren met tintelingen en lichte verkleuring wat een goed teken is. Deze tintelingen en lichte roodheid verdwijnt binnen ongeveer 10 minuten, en laat mijn huid echt letterlijk stralen. Het voelt zacht en soepel aan. Ik ben ontzettend enthousiast! Mijn droge plekken op mijn gezicht zijn verdwenen en ook is de doorbloeding verbeterd. Ik denk, dat ik weer een grote favoriet kan bij schrijven !
GEZICHT LOTION
Ik hou enorm van gezicht sprays en wilde daarom graag deze gezichtspray van DR HAUSHKA gaan uitproberen. Het is volgens de website een heilzame spray met vele plantenextracten, die je huid niet alleen een boost geeft maar ook regenereert. Er is toverhazelaar en wondklaver aan toegevoegd wat de stofwisseling van de huid bevordert en zorgt voor een frissere uitstraling, Je kunt de spray gebruiken wanneer je wilt, of dit nu onder of boven je make up is, tussendoor of als onderdeel van je gezicht-reiniging, Het wordt ook erg veel gebruikt door mannen die na het scheren last hebben van een geïrriteerde huid, ter vervanging voor after-shave. De spray reguleert de vochtbalans en het zelfherstellende vermogen van de huid.
Ook deze spray heb ik inmiddels zo’n twee maanden in gebruik en ja…ook hier ben ik meer dan enthousiast over! Het is inderdaad een geweldige opfrisser voor je huid als deze er even niet zo mooi uitziet. De spray werkte in het begin niet zo goed, maar na flink wat pompen kwam er uiteindelijk wat uit. Het voelt geweldig aan, lekker fris en mijn huid raakt zowat in extase 😁. Het laat geen trekkerig of droog gevoel achter, integendeel, het voelt allemaal geweldig zacht en soepel. TOPPER!

DR HAUSHKA FOUNDATION

Al eerder heb ik deze foundation getest en daar was ik toen al razend enthousiast over. De foundation is verkrijgbaar in acht verschillende tinten:
– 001 = CASHEW
– 01 = MACADAMIA
– 02 = ALMOND
– 03 = CHESTNUT
– 04 = HAZELNUT
– 05 = NUTMEG
– 06 = WALNUT
– 07 = PECAN
De kleuren zijn op iedere huidskleur aan te passen. Voor mijn wat blekere lichte huid gebruik ik de HAZELNUT kleur. Alle foundations zijn op basis van pure minerale pigmenten en bevatten zoals we van Dr Hauska mogen aannemen, geen minerale oliën , parabenen, PEGS, en siliconen. De foundations zijn geschikt voor veganisten. Deze foundation doet wat het moet doen, namelijk goed egaliseren , daarnaast zorgen de voedende oliën en planten extracten voor hydratatie, en directe voeding voor de huid. Het verdeelt zich gelijkmatig en versmelt direct met de warmte van je huid. Voor velen is dit de perfecte basis voor make up.
De verpakking laat wat mij betreft nog wel wat te wensen over, dit kan in mijn ogen een stuk milieuvriendelijker. Echter moet ik wel zeggen dat het pompje erg prettig werkt.
De kleur hazelnut vind ik echt “ stunning” op mijn huid, het egaliseert echt waanzinnig goed. Ik heb al jarenlang last van een zeer lichte vorm van couperose op mijn linker wang, het is vooral de laatste twee jaar wat meer zichtbaar geworden. Deze foundation laat het kleine plekje volledig verdwijnen, superfijn. Ook heb je erg weinig nodig want de smeerbaarheid is ook echt superieur te noemen. Ik gebruik per keer hooguit één erwtje voor mijn gehele gezicht. Wat mij betreft een absolute topper onder de natuurlijke faundations! Oh ja…het ruikt ook nog eens verrukkelijk! Toch best een fijne bijkomstigheid omdat ik persoonlijk de meeste foundations vind stinken.

REGENEREND IN PLAATS VAN ANTI-AGING

DR  Hauschka heeft net als vele andere verzorgingsmerken een serie producten ontwikkeld voor de rijpere huid, waar ik ook onder val met mijn 52 jaar. Vaak gaat het dan om zogenoemde ANTI AGING producten waar ik zelf al jaren zo mijn vraagtekens bij zet. Want heeft het nu echt wel meerwaarde ? Zorgt het ervoor dat onze huid minder, of minder snel veroudert als we er anti-aging spul op smeren? Ik geloofde daar nooit in en mijn statement hierin werd jaren geleden benadrukt door een zeer scherpe journaliste die er een docu van maakte om te bewijzen dat deze anti rimpel crèmes helemaal niet kunnen werken omdat dit deels wordt bepaald door ons DNA en genetica. Daarna is het ook beduidend minder goed gegaan met de verkoop van anti rimpel crèmes, maar ammoniak 2022 worden ze weer aardig goed verkocht.
DR HAUSCHKA wil in elk geval niet meedoen aan de “ anti-age “ façade en heeft daarom een hele lijn ontwikkeld voor de rijpere huid die ONDERSTEUNEND te werk gaat, een stukje realistischer dus, dan de vele anti-aging producten. Ze noemen het regenerende verzorging voor de rijpere huid. Klinkt wat mij betreft aannemelijker en realistischer dan anti rimpel / aging. Dr Hauschka gaat uit van het standpunt dat jouw huid de mijne niet is en andersom. Er worden daarom verschillende producten aangeboden die geheel aansluiten op jouw huid-behoeften om te verzorgen en te ondersteunen. Nee, ook Dr Hauschka heeft het ei van Columbus niet gevonden om een smeersel te bedenken waar onze rimpels als sneeuw voor de zon verdwijnt, maar wel een hele serie producten die onze rijpere huid kan helpen en ondersteunen waardoor rimpels wellicht minder snel zullen opduiken. De regenerende lijn bestaat uit een aantal producten voor de 40+ huid en voor de 50+ huid. Vanaf ons veertigste levensjaar ( wat tegenwoordig al een mijlpaal op zich is te noemen ) gaan we onze eerste lijntjes vertonen. De verzorgingslijn voor 40+ springt daar op in door ingrediënten te bezitten met vitaliserende impulsen. Dit zorgt voor een stimulans in vernieuwingskracht , het reguleert het vochtgehalte en geeft de huid een strakker gevoel. Vanaf ons 50 ste levensjaar wordt onze huid droger en gevoeliger en ja, dit kan ik zeker beamen. De renegerende verzorging voor 50+ springt daarop in door de huid wat elastischer een strakker te houden, de weerstand te versterken, en langdurige bescherming te bieden.
Ik gebruik zelf graag de regenererende BODYMILK Ik ben verliefd op de geur. Niet zo vreemd want er zit sinaasappel olie in, één van mijn grote favoriete geuren. Deze bodymilk stimuleert het herstellend zelfvermogen van de huid en reguleert de vochthuishouding en elasticiteit. Ik ervaar een zeer zachte, soepele huid na het opbrengen van deze bodymilk. Het trekt geweldig goed in, waardoor ik vrijwel meteen in mijn kleding kan schieten. Het is simpelweg een waanzinnig effectieve bodymilk zonder toeters en bellen. Ik ben een groot fan.
Een andere grote favoriet van Dr Hauschka is de bodycréme uit de rozen-serie. Deze douche / badcréme is net als alle andere rozen -producten zeer gericht op herstel, verzorging en voeding van je huid. Met name de gevoelige huid zal hier blij van worden. De créme is in basis opgebouwd uit rozen-was, etherische rozen-olie, en extracten van wilde rozenbottel en rozen bloesem. Verder is er sheabutter en propolis ( dus helaas niet geschikt voor die-hard-veganisten ) aan toegevoegd. Ik vind het een geweldige creme, het doet werkelijk iets met je huid. En de geur vind ik, ondanks dat ik geen rozengeur-lover ben, fantastisch.
Uit dezelfde serie gebruik ik inmiddels ook de rozen-douchecreme. De ingrediënten gelijken sterk met elkaar al is de samenstelling uiteraard anders. Maar ook deze douchecreme werkt geweldig goed op mijn huid. TOPPERS!

WAT VIND IK VAN DR HAUSCHKA ?

Na het lezen van het bovenstaande mag het je vast duidelijk zijn geworden dat ik achter dit merk sta en er zelfs erg enthousiast over ben. Het zijn producten die daadwerkelijk een werking hebben, meest vriendelijk worden geproduceerd voor mens, dier en milieu en het simpel houdt. Dr Hauschka laat de natuur voor zijn producten werken, waardoor het nauwlettend aansluit op onze eigen huid. Het toont, dat het wel degelijk mogelijk is om de natuur en de mens samen te brengen zonder dat daar synthese aan te pas moet komen. Ik hou daar persoonlijk van. En daarom staat Dr Hauschka voortaan ook in mijn lijstje aan meest favoriete merken die transparant zijn en moreel.

DR HAUSCHKA VERKOPEN

Naar aanleiding van mijn eigen zeer positieve bevindingen heb ik meteen mijn best gedaan om de producten van DR Hauschka bij PUUR & FIT binnen te zetten. Hoe geweldig zou dat zijn! Nou, zo makkelijk als we aanvankelijk dachten , is het niet. We begonnen met DR Hauschka benaderen, bellen , mailen. Dit verliep keer op keer vrij moeizaam en onze John, die bij ons de inkoop regelt, heeft heel wat telefoontjes moeten plegen eer er eindelijk iets van een reactie kwam. Wat is het probleem? Wel, eigenlijk een zeer goede reden, want DR Hauschka bewaakt haar merk met eksterogen. 🧐 Om te voorkomen dat het een “ koop-je-koopjes” merk wordt, zijn ze zeer, en dan bedoel ik ook ZEER kritisch en selectief met het aangaan van nieuwe verkooppunten. Normaliter doet een merk daar uiteraard nooit zo heel erg moeilijk over. Zij willen vooral hun product verkopen en als een webwinkel dan wil inkopen , is dat alleen gunstig. Dr Hauscka is zeer selectief, en krijg je als inkoper een zeer strenge selectie voorafgaand. Er komen eerst telefonische gesprekken om te analyseren of een web -of-fysieke winkel wel de moeite waard blijkt om maar enigszins tijd in te investeren. Wij moesten dan ook alles over ons vertellen, over onze insteek, over hoe wij ons bedrijf voeren en motivaties waarom wij DR Hauschka willen gaan verkopen. Daarna volgt een persoonlijk gesprek. Er komen dan mensen van DR Hauschka op bezoek om polshoogte te nemen waar hun producten dan komen te liggen. Kortom, het was een zeer strenge selectie waaraan we vooraf moesten gaan.
Wij ( team puur & Fit ) vinden het heel erg prettig, ook al is het uiteraard niet gemakkelijk, en kost het veel meer tijd. We hebben zeker weken moeten “ zweten” eer we het verlossende woord kregen dat we een exclusief verkooppunt mochten zijn. Maar dan voelen wij ons zeker wel meer vereerd. We weten dat wij door een zeer streng eisenpakket heen zijn gekomen en dat is toch ook best wel wat waard. Puur & Fit is in dit geval vooral op hun morele waarden en bedrijfsvoeringen getoetst en dat is voor ons echt goud waard. We zijn dan ook méér dan trots, dat we een exclusief verkooppunt mogen zijn voor DR Hauschka!
Ik ben zelf echt dol enthousiast geraakt en kan niet wachten om alle producten te gaan uitproberen. Uiteraard zal ik jullie daar over gaan informeren d.m.v nieuwe reviews.
Eind Februari 2022 lanceren wie bij Puur & Fit de producten van DR Hauschka!

6 Reacties op “De producten van DR. Hauschka beoordeeld…….

  1. Monique , super bedankt voor je uitgebreide informatie over de producten van Dr.Hauschka.q Ben al jaren fan. Van deze producten. Heel fijn dat het nu in jullie webwinkel te koop is. Toppy.

  2. Ha Monique ,

    Ook ik ben groot liefhebber van Hauschka maar zit nog met een vraag . Waarom moest jij zoveel moeite doen om een verkooppunt te worden bij de officiële Dr Hauschka als ze ook toegestaan hebben hun producten bij de Douglas te laten verkopen die op hun beurt de producten met fixe kortingen aanbieden . De klant bestelt dan toch liever bij de Douglas ? Of het is een perongelukje geweest dat ze met de Douglas in zee zijn gegaan 🤗 hartelijke groet en een fijn artikel over Hauschka heb je geschreven , Melanie

    • DAT is de grote HAMVRAAG! En zou jij die eens moeten stellen bij HAUSCHKA zelf. En vragen waarom er zo’n moeilijke procedure wordt gehandhaafd om het merk te beschermen terwijl DOUGLAS ( off ALLplaces! ) zich de tering stunten en alles volledig weg concurreert! Want wij krijgen ook geen antwoord op deze vraag. Als je het mij vraagt draait het ook hier om vriendjes politiek, leuke lucratieve deals met Douglass ( grote keten dus veel invloed ) en weg concurreren van de kleinere ondernemingen.

  3. Bedankt voor je artikel over Dr.Hauschka. Ik ben zelf ook al jaren fan van dit merk. Het enige wat ik jammer vind, is dat je de laatste restjes moeilijk uit de flesjes of tubes krijgt. Heb je daar nog een tip voor? Het is geen goedkoop merk en met wat er nog in de flesjes zit kan je zeker nog wel een aantal dagen. Zonde om weg te gooien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *