Alles over pecannoten + lekker wafelrecept!
Ik vind noten erg lekker, maar in het bijzonder ben ik verzot op de pecan noot. Als ik een zakje ongezouten/ongebrande pecannoten in huis haal ga ik geheid voor de bijl en eet ik zo’n zak vaak in een keer leeg als ik mezelf niet terugroep. Ik kan moeilijk maat houden omdat ik ze niet kan weerstaan, als ik eenmaal bezig ben. Voor mij hebben pecannoten een enorme dooreet-factor. Uit “ zelfbescherming” haal ik ze niet al te vaak in huis, of meng ze met andere noten. Ik eet iedere dag een handje noten. Dit, omdat ik het enorm lekker vind, en omdat ik al jaren vegetariër ben en noten een zeer goede eiwitbron zijn. Pecannoten zijn ontzettend lekker, mild zoet met een opmerkelijke nootsmaak. Wat zijn pecannoten, en hoe gezond zijn ze?
WAT ZIJN PECANNOTEN?
Pecannoten zijn note die groeien aan een 55 meter hoge boom, die behoort tot de okkernoot familie. Aan deze bomen groeien langwerpige ovale nootvruchten. Deze vruchten hebben een roodbruine kleur met donkerbruine strepen. De nootvrucht heeft erg veel weg van de walnoot. Het zaad van de pecannoot is sterk gegroefd. Dit zijn de pecannoten die wij kennen. De zaden kunnen rauw worden gegeten, maar ook gezouten, gebrand en geroosterd. Er wordt ook olie gehaald uit de zaden ( pecan-olie) wat we veel terugvinden in cosmeticaproducten ( cremes en zeep)
Pecannoten komen van origine uit Zuid-Amerika. Inmiddels is de hoofdproducent van de pecannoten Amerika, waarvan in het bijzonder Californië. De VS zorgt voor een productie van 150.000 tot 200.000 ton per jaar. Wij kennen de peesknoop nog niet zo erg goed, maar in Amerika is het een ontzettend populaire noot. Er zijn zelfs traditionele recepten, zoals de “ pecan-pie”.
Voor Europees gebruik worden pecannoten rood gepolijst. Ze worden ook wel “ voer voor ons brein” genoemd, en dat is niet voor niets ( later meer over de voedingswaarden) Ze worden zo genoemd omdat ze zeer belangrijke voedingsstoffen bezitten voor ons brein, maar ook een beetje het uiterlijk hebben van een menselijk brein. De smaak laat zich nog het beste omschrijven als mild zoet en een verfijnde noot-smaak. Pecannoten bestaan voor 75% uit vetten en voor 10% uit eiwitten. Het vet bestaat uit een zeer hoog gehalte aan gezonde vetzuren, de onverzadigde vetzuren. Samen met de walnoten bevatten pecannoten van alle noot-soorten de meeste antioxidanten en cholesterol-verlagende bestanddelen. Daarnaast zitten er in pecannoten 19 vitaminen en mineralen waaronder B vitaminen, vitamine A en E, calcium, koper, magnesium, foliumzuur, zink, kalium, en mangaan. De pecannoot blinkt uit in vitamine B1 en zink. Zink speelt een belangrijke rol bij de opbouw en het herstel van onze weefsels. B1 is hard nodig om koolhydraten uit ons voedsel om te zetten in energie. Pecannoten kunnen dus een belangrijke bron zijn om dagelijks voldoende zink en B1 binnen te krijgen.
De pecannoot bevat ook een hoge concentratie onverzadigde vetzuren, waaronder alfalinoleenzuur of linolzuur. Dit vetzuur wordt niet door het lichaam zelf aangemaakt. Het is daarom belangrijk voedingsmiddelen die van nature linolzuur bevatten aan het dagelijks dieet toe te voegen. Daarbij moeten we wel uitkijken voor een teveel aan linolzuur. In dat geval neemt het lichaam omega 3-vetzuren niet goed meer op. Het is dus belangrijk om een afwisselend, voedzaam dieet te volgen waar linolzuur in vertegenwoordigd is. Het is niet nodig om dit extra toe te voegen door bijvoorbeeld margarines met toegevoegde linolzuur te consumeren. De claim die bijvoorbeeld Unilever maakt dat linolzuur beschermt tegen hart- en vaatziekten, klopt niet. De claim suggereert dat cholesterol slecht is voor het lichaam maar dat is niet zo. Wat wel slecht is, is oxidatie van cholesterol waardoor het aan de bloedvatwanden gaat kleven. Het is belangrijk voldoende voedingsmiddelen te eten met daarin antioxidanten die dit proces tegengaan. Linolzuur heeft ook een positief effect op onze zenuwen en hersenen.
Wat kun je ermee?
Pecannoten zijn dus ontzettend gezond. Als tussendoortje, maar ook om te verwerken in talloze gerechten en baksels. Zeker in baksels komen pecannoten goed tot hun recht vanwege de zoete smaak. Je kunt er heerlijke koekjes van maken, taartenbodems of brood. Je kunt inmiddels ongebrande, ongezouten pecannoten kopen in supermarkten. Voorheen had enkel discounter Lidl deze in huis, maar inmiddels verkopen alle andere grotere supermarkten ze ook dankzij de gezonde trends. Deze noten zijn echter NIET BIOLOGISCH, tenzij anders staat vermeld op de verpakking. Pecannoten zijn dan wel één van de gezondste noten die er zijn, ze zijn ook meteen één van de duurste noten die er zijn. Je betaalt voor een zak niet-biologische ongebrande/ongezouten pecannoten gemiddeld zo’n 3,79 per 200 gram. Dat is jammer, maar omdat ze best luxe zijn, ook weer een ECHTE luxe, om zo nu en dan te kopen. Ik mix ze daarom ook vaak met andere noten. Biologisch zijn ze nog duurder.
Ik werk graag met pecannoten in mijn recepten. Alles wat je maakt met pecannoten krijgt een verrukkelijke smaak. Daarnaast heb je weinig andere ingrediënten nodig, omdat de noten vrij veel olie bevatten en daarom meteen een mooie textuur en binding geven.
Mijn grote favoriete recept zijn deze pecan wafels. Je maakt ze in nog geen 30 minuten, met een goed wafelijzer.
Dit heb je nodig:
- 350 gram havermoutmeel
- 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder
- een theelepel vanille bourbon
- twee eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
- twee verse eieren
- 100 gram fijn gehakte pecannoten
- warm water
Zo maak je het:
Verwarm het ijzer. Roer alle ingrediënten in een kom door elkaar en voeg beetjes warm water toe tot er een smeuïge massa ontstaat. Schep steeds volle eetlepels beslag in het ijzer en bak wafels.
Ook lekker, deze vegan pecan/kaasspread!
Mijn ultieme snack!
Pecan noten zijn dus met kop en schouders boven alle andere noten uit mijn absolute favorieten. Als ik mezelf echt eens wil verwennen, eet ik ze samen met gedroogde bosbessen. Deze combinatie is echt onweerstaanbaar, leveren mij erg veel eiwitten en vezels op en zorgt ervoor dat ik voorlopig even geen zin heb ik wat anders. Bosbessen bevatten een gemiddeld suikergehalte van rond de 60 gram per 100 gram, en zo’n zes gram aan voedingsvezels. Ze zijn verrukkelijk zoet van smaak, wat zich perfect laat combineren met de rijke noot-smaak van pecan. Ik kan hier echt even mijn geniet-momentje van maken. Hier maak je mij in elk geval 10 x blijer mee dan een Tom pouce !