Tres leches vegan version cake

Tres watteh…? Tres leches! Dit is een cake, wat wordt ondergedompeld in drie soorten melk. De cake komt oorspronkelijk uit Mexico, maar wordt ook erg veel in Cuba gegeten.. Cuba is één van mijn favoriete landen ter wereld. Ze zijn helaas niet zo heel erg uitmuntend op culinair gebied, maar met wat extra fantasie kun je van de traditionele Cubaanse recepten iets heerlijks op tafel toveren. De Cubaanse keuken bestaat voornamelijk uit bonen en rijst en op gebied van bakken komen ze niet veel verder dan koekjes en vele desserts. Een beroemd gerecht is de Cubaanse rijst.  Tres leches wordt in Cuba veel gegeten als dessert.

IMG_0520

Tres leches betekent vertaald drie soorten melk. En dat is ook de leuke twist aan dit recept. Het bestaat uit een cake, meestal vanille,die wordt ondergedompeld met drie soorten melk, gecondenseerde melk, koffiemelk en room. De cake wordt vervolgens 24 uur in de koelkast bewaard. De volgende dag wordt er van alles op gegarneerd, van room tot vers fruit. Soms worden er ook lagen uit de cake gesneden en gevuld met room. Ik bedacht een veganistische variant die bovendien ook nog suikervrij, glutenvrij en vrij is van kunstmatige ellende. Ik maak gebruik van mijn homemade havermelk ter vervanging voor de melksoorten/room. Als je zelf havermelk maakt, kun je ook de dikte en romigheid bepalen, wat voor dit recept juist zo belangrijk is. Je kunt uiteraard ook plantaardige melk gebruiken, maar dit levert een minder lekker resultaat op. Je kunt havermelk op een zeer snelle manier maken, als je in het bezit bent van een hoge snelheidsblender. Je kunt ook kiezen voor amandelmelk, zie in dit filmpje hoe je dit eenvoudig kunt maken.

Zoals je hebt kunnen lezen, heeft dit recept een voorbewerking nodig. De cake moet 24 uur in de koelkast opstijven in de melk. Dit betekent dat je de cake een dag van tevoren moet maken. De volgende dag is het dan nog een kwestie van de topping erop en klaar!

Dit heb je nodig:

Voor de cake:

  • 575 gram havermoutmeel
  • 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • twee flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • een theelepel vanille bourbon
  • het merg uit een verse vanillepeul
  • een banaan, gepureerd
  • warm water

Voor de melk:

500 ml homemade havermelk ( liefst homemade, anders biologische soja of amandelmelk)

IMG_0518

Voor de topping:

(* Heb je geen jam geleisuiker in huis? Gebruik dan een eetlepels stevia sweet Xtra en 3 gran Agar Agar ( poeder)  )

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een ronde dichte vorm met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor de cake in een kom stevig door elkaar of gebruik de keukenmachine, voeg steeds kleine beetjes water toe tot er een romige, smeuïge massa ontstaat.Stort het beslag in de vorm en verdeel. Bak de cake in het midden van de oven gaar in ongeveer 30-35 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

IMG_0522

Boor met de steel van een pollepel gaatjes in de cake. Schenk de melk er overheen. Zet de cake 24 uur in de koelkast. Laat de cake gewoon in de vorm.

IMG_0517

Haal de cake de volgende dag uit de koelkast en zet deze op een bord. Doe alle ingrediënten voor de topping in een pan, en breng dit al roerende aan de kook. Giet de topping over de cake en verdeel. Laat dit goed afkoelen.

IMG_0521

Lekker met greensweet Icing poedersuiker!

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *