Cubaanse rijst ( Cuban rice)

Ik ben dol op de Cubaanse keuken, van oorsprong de Creoolse keuken. Deze is ontstaan door Spaanse en Afrikaanse invloeden. De meest voorkomende Cubaanse gerechten bevatten varkensvlees, tomaten, bonen, rijst, sla , en veel kip. De Spaanse invloeden zijn aanwezig via sinaasappel, citroen en limoen, en rijst. We komen ook erg veel Yuca ( Cassave) tegen in Cubaanse gerechten. Wat dit is, kun je hier lezen..

Ik ben vegetariër en het vlezige gedeelte van de Cubaanse keuken sla ik dan ook altijd over. Ik maak mijn eigen varianten op de heerlijkste Cubaanse gerechten. Eerder heb ik deze verrukkelijke koekjes al gemaakt.  Mijn meukvrije Cubaanse rijst is ook altijd een hit. Cubaanse rijst wordt gemaakt met gebakken banaan, gebakken ei,  witte rijst, en een heerlijke tomatensaus. met groenten. Meestal wordt er courgette gebruikt. Alles wordt gebakken, op de rijst na. Er zijn inmiddels talloze varianten bedacht, met en zonder vlees. Ik bedacht een lekkere meukvrije variant met zilvervliesrijst!

SAM_2520

Dit heb je nodig:

( voor twee personen)

  • twee verse eieren
  • een ui, fijn gesnipperd
  • twee teentjes verse rauwe knoflook, gesnipperd
  • 100 gram wortel, geraspt
  • 100 gram prei, in ringetjes gesneden
  • 100 gram selderij, fijn gesneden
  • 50 gram peterselie, fijn gehakt
  • 150 gram ( liefst homemade) tomatenpuree
  • een eetlepel paprikapoeder
  • een laurierblaadje
  • twee flinke kopjes zilvervliesrijst, gekookt en uitgelekt
  • twee bananen, in plakjes gesneden
  • keltisch zeezout
  • avocado olie om in te bakken

Zo maak je het:

Verwarm in een wokpan een scheutje avocado olie en fruit de ui en knoflook glazig. Voeg de groente, kruiden, laurierblad  en tomatenpuree toe en roerbak kort, zet het vuur laag en laat de massa ongeveer onder voortdurend roeren 6/7 minuten garen.  Verwijder het laurierblad. Verdeel de rijst over twee borden. Verdeel de saus over de rijst. Laat in een koekenpan wat avocado olie smelten en bak de bananen plakjes om en om goudbruin. Verdeel over de borden. Laat in de koekenpan opnieuw wat avocado olie heet worden en tik de eieren kapot. Prak de dooiers kapot.  Bestrooi met een snufje keltisch zeezout.Bak de omeletten om en om gaar en serveer bij de rijst.

SAM_2518 (1)

CUBAN RICE

I love the Cuban kitchen, wich is Creole from origine. This came about through Spanisch and African influences. Most Cuban dishes are made with porkmeat, chicken, tomato, beans, rice and lettuce. The Spanisch influences are noticed by oranges, lemon, limes, and rice. Also there’s a lot of yuca, or cassave.

I’m a vegetarian, so the meat-parts of the Cuban kitchen i replace with other things, like lots of vegetables. I make my own Cuban disches like this populair one, the Cuban rice. Cuban rice is originaly made from white rice, baked banana, baked eggs, and a nice tomato sauce. I made my own with some diferent, more healthy ingrediënts, so it gives you more nutriënts ! Enjoy!

This is what you need:

( for two persons)

  • two fresh eggs
  • one onion, finely schredded
  • two toes of garlic, finely schredded
  • 100 grams carrot, schredded
  • 100 grams leek, in small rings schredded
  • 100 grams selery, schredded
  • 50 grams parsley, finely schredded
  • 1/2 cup tomato puree
  • one tbsp paprika powder
  • one leaf laurier
  • 1 1/2 cup silvery rice, cooked and leaked out
  • two bananas, cut in pieces
  • avocado oil of melted coconut oil to bake
  • keltic seasalt

This is how you made it:

Heat some avocado oil in a wok, and fruit the onion and garlic until soften. Add tomatosauce, vegetables, paprikapowder, and the laurier into the wok and stirr for a couple of minutes until the mass is well cooked.  Divide the rice over two plates. Remove the laurier. Pour the sauce over the rice on the plates. Heat some avocado oil in a frying pan and bake the banana until golden. Pour en divide over de plates. Heat some avocado oil, and break the eggs in the fryer pan. Break the egg yolks and turn the omelets. Serve over the plates. DIGG IN!

SAM_2519

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *