Maak je eigen bruisballen voor in ( voet) bad!

Ik bekijk graag Amerikaanse sites, de ideetjes die ik daar opdoe zorgen weer voor erg leuke meukvrije recepten. Zo ook met deze bruis-blokken, of ballen of hoe je het wilt noemen 😉 Ik kom al jaren bij dierproefvrije cosmetica fabrikant LUSH. In Rotterdam ging er jaren geleden een zeer klein winkeltje open, en sindsdien groeien ze uit hun voegen, en zijn ze inmiddels verhuisd naar een mega pand, om de grotere vraag te kunnen voldoen. Als je die winkels in wandelt wordt je al meteen gegrepen door de heerlijke geuren en de producten. Je zou alles wel willen kopen. Ik word altijd behoorlijk hebberig als ik deze winkel binnenloop. Nu ben ik er al heel erg lang niet meer geweest, omdat ze vrij duur zijn. Ik spaar voor mijn favoriete parfum die ze daar verkopen, maar verder loop ik dan snel de winkel weer uit. De rest maak ik tegenwoordig zelf. 

LUSH staat bekend om zijn bruisballen ( bombs) En alhoewel ik geen bad heb, kocht ik vroeger deze ballen om een voetbadje mee te maken. Ik kwam vorige week een erg leuk filmpje tegen van een Amerikaanse bekende blogster, die zelf deze bruisballen maakte. Ik heb het recept meteen overgenomen en er mijn eigen meukvrije draai aan gegeven. In het originele recept wordt behoorlijk wat kleurstof glittertjes en andere onzin toegevoegd. Dat hoeft voor mij niet, en heb ik dus een “ clean version” bedacht. Ze zijn ontzettend makkelijk om te maken. Wel vergt het enige vaardigheid, maar ook dat is geen ingewikkelde klus. Ik zal proberen, om het zo duidelijk mogelijk uit te leggen! Let’s start! 

IMG_0555

WAT HEBBEN WE ALLEMAAL NODIG?

Ok, boodschappenbriefje gereed? Hier komen de benodigdheden, uitgelicht. 

1) BAKING SODA. Ik adviseer je om de originele te kopen ( HAMMER) Deze kun je bijvoorbeeld kopen bij PLUS en JUMBO en in toko’s en speciaalzaken. 

2) CITROENZUUR.Citroenzuur is een zwak organisch zuur. Het komt in citrusvruchten voor en is een natuurlijk conserveermiddel en antioxidant. Daarnaast wordt het gebruikt om een zure smaak aan voedsel te geven. In de biochemie is het een belangrijke intermediair in de citroenzuurcyclus.Het is vrij moeilijk verkrijgbaar, bij mij in Rotterdam niet omdat citroenzuur enorm veel in buitenlandse keukens ( Turkse en Marokkaanse) wordt gebruikt en daarom bij iedere toko verkrijgbaar is, maar je kunt op internet prima terecht. Tik op google “ citroenzuur kopen” in en je kunt kiezen uit talloze verkooppunten. Kijk dus eerst bij toko’s bij je in de buurt. 

ETHERISCHE OLIËN: Je hebt deze oliën nodig voor de lekkere geurtjes. Je kunt zelf bepalen welke geuren je je bruisblokken wilt geven. Ik heb bijvoorbeeld gekozen voor citronella en sinaasappel, maar je kunt ook kiezen voor lavendel of pepermunt. Goede olie vind je hier.

EEN FLESJE WATER/VERSTUIVER: Het is erg belangrijk, dat je een flesje hebt met een verstuiver. Een plantenspuit is dus geen goede optie, dat gaat niet werken. Ik heb een oud flesje goed omgespoeld en met water gevuld. De verstuiver moet als een soort mist het water uit de fles spuiten. 

LEUKE VORMPJES. Wat voor vorm jij je bruisblokken wilt geven kun je geheel zelf bepalen. Ik heb gewoon wat goedkope siliconen losse vormpjes gekocht bij Action. Je kunt ook bijvoorbeeld een bakmatje gebruiken voor vierkante blokken of ronde ballen ( bv muffintray) Dat kun je dus helemaal zelf beslissen.

DIY bruisblokken worden vaak gemaakt met kleurtjes en glitters. Dit kun je natuurlijk ook doen, maar ik vind het allemaal troep, en daarom gebruik ik het zelf niet. Je kunt voedselkleurstoffen gebruiken, en eetbare glitters. 

IMG_0548

AAN DE SLAG!

Heb je alles in huis? LET’S GET STARTED! We beginnen met klaarzetten. Zet een grote kom klaar en een lepel. Zet de vormpjes die je wilt gaan gebruiken ook klaar. Weeg 250 gram baking soda en 125 gram citroenzuur af, en meng deze goed in de kom. Druppel nu de gewenste oliën in de kom: druppel steeds drie/vier druppels terwijl je goed en stevig doorroert met de lepel. Je kunt per oliesoort ongeveer 10 druppels gebruiken. Nu komt het meest moeilijke : het vernevelen van de massa. Hou de waterspuit ongeveer 150 cm boven de kom. Spuit steeds met een druk op de knop en roer dit meteen goed door. Je mag geen gesis horen, dan heb je de spuit te dicht op de kom staan, hou dus een goede afstand. Ik heb dit een beetje op aftasten gedaan. Blijf steeds beetjes spuiten tot de massa een klein beetje vochtig wordt en gaat klonteren. Doe de test: Pak een beetje van de massa en knijp goed samen, laat vervolgens weer vallen op de massa. Blijft het goed bij elkaar? Dan ben je klaar en kun je de vormpjes gaan vullen.

IMG_0550

Schep de vormpjes goed vol en druk dit ZEER GOED AAN. Doe dit echt met veel kracht, zodat je alles goed samen perst. Laat ze vervolgens drogen, liefst 24 uur. Ze zijn binnen enkele uren al gebruiksklaar, maar om echt uit te harden kun je ze het beste 24 uur droogtijd geven. KLAAR ZIJN JE EIGEN BRUIS BLOKKEN! 

IMG_0554

Hoe gebruik je de bruis blokken?

Ik heb een filmpje gemaakt hoe de blokken te gebruiken. Ik gebruik ze voor heerlijk verkwikkende voetbadjes!

Een reactie op “Maak je eigen bruisballen voor in ( voet) bad!

  1. Wat leuk! Maar voor de hoeveelheden die jij gebruikt, hoeveel vormpjes kun je daar ongeveer mee maken?
    Dank je wel alvast!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *