Review Tisserand etherische oliën

Vorig jaar werd ik vreselijk geplaagd door een muggenplaag. Ik woon in een bosrijke, groene omgeving en vorig jaar waren er vrij veel hevige regenbuien, waardoor de grote grasweide achter mijn huisje korte tijd blank kwam te staan. In dit water hebben waarschijnlijk erg veel muggen toen hun eitjes gelegd. En de plas water lag vrijwel boven mijn slaapkamerraampje…..Ik werd er knettergek van. Iedere nacht kostte het mij uren van mijn kostbare nachtrust en ook zat ik iedere dag onder de muggenbulten. In mijn wanhoop heb ik ALLES geprobeerd om die krengen uit mijn kamer te verlossen en te houden. Zo ben ik eigenlijk pas ECHT voor de eerste keer in aanraking gekomen met etherische oliën. Natuurlijk kon ik het, en ik had het wel eens gebruikt in mijn oliebrandertje. Maar dankzij de muggen ontdekte ik pas goed wat etherische oliën zijn en vooral wat ze kunnen doen. 

Helaas waren ook de etherische oliën te zwak om de gigantische muggenplaag te bestrijden, en ten einde raad moest ik een klamboe-tent aanschaffen om aan mijn nachtrust toe te komen. Maar mijn “ liefde” voor deze bijzondere oliën was geboren. Ik vond en vind het nog altijd heerlijk om wat druppels lavendel olie of eucalyptus olie op mijn kussen te druppelen voordat ik mijn bed in stap. Ik val er heerlijk ontspannen van in slaap. 

Nu ik de etherische oliën was gaan ontdekken, kwamen er meteen ook ontzettend veel merken, soorten en varianten op mij af. Ik merkte dat daarin soms hele werelden van verschil tussen liggen. Er zijn bijvoorbeeld goedkopere soorten, deze zijn vaak aangelengd en niet 100% zuiver. Het gaat 9/10 keer om ordinaire mengsels. Ik kocht tot voor kort daarom mijn etherische oliën enkel bij mijn biowinkel, waar een hoog aangeschreven merk werd verkocht. 

MULTI LEVEL MARKETING

Wat ik ook vrij snel ontdekte, was dat er niet alleen in de wereld van voeding en supplementen, maar ook in de wereld van de etherische oliën veel onder MLM wordt gewerkt. MLM ( multi level marketing)  is een businessmodel/verdienmodel wat in bijvoorbeeld Amerika en Azië een bekend fenomeen is. Het komt in Nederland in ietwat mindere mate voor, omdat Nederland van oorsprong een handelsland is. We doen veel zaken op de traditionele manier, inkopen en verkopen. In Nederland zijn wel enkele multi level marketing bedrijven bekend geworden die plastic bakjes, voedingssupplementen, zeep en oliën en afslank producten verkopen. Het idee achter MLM is vrij simpel. Als je naar de bioscoop bent geweest en een mooie film hebt gezien, vertel je  dit aan  vrienden. Je vrienden nemen dat vervolgens van jou aan en gaan ook naar de bioscoop naar die specifieke film vanwege jouw enthousiasme. Het gaat via mond-op-mond reclame. In multi level marketing wordt het product (of producten) die gemaakt worden, niet verkocht in een traditionele winkel, maar alleen via mond-op-mond reclame. Je hoort van het bestaan van het product af van een vriend die het gebruikt en ook zelf kan verkopen. Een MLM bedrijf dat de producten rechtstreeks naar de klanten opstuurt (dus niet via de verkoper) heeft de voorkeur. Er gaan grote bedragen achter schuil, en social media is een zeer groot platform geworden om nieuwe distributeurs te werven. Ik werd, nadat ik openbaar vertelde op social media dat ik enthousiast was geworden over etherische oliën, via privé berichten door talloze distributeurs benaderd,. Ik vind MLM geen fijne bedrijvigheid. En hou mij daarvan dan ook zeer afzijdig. 

Na heel wat verschillende etherische oliën te hebben getest, kwam ik uiteindelijk uit bij een merk die zeer hoog staat aangeschreven: TISSERAND. Geen MLM ondermening, maar een zeer puur en eerlijk bedrijf, wat is gebaseerd op de etherische oliën van ene Robert Tisserand. In 1974 begon deze massagetherapeut/healer “ the aromatic oil company”. Hij is “ from scratch” begonnen, en vulde zijn eigen flesjes en verzond deze. In 1984 richtte hij een nieuw bedrijf op, genaamd “ Aromatherapy products Ltd” waarbij hij meer de rol op zich nam etherische oliën te ontwikkelen. Inmiddels draait het bedrijf op volle toeren en kan hij terecht trots zijn op wat hij heeft weten te bereiken. 

SAM_1624

WAT IS ER ZO UNIEK EN BIJZONDER AAN TISSERAND?

Ik “ viel” vooral voor de unieke en bijzondere details van dit bedrijf. Als één van de weinige merken is herkomst  van de oliën ( land, de boer en de oogst) traceerbaar en zijn er strenge controles en certificeringen. Ontzettend veel merken halen hun oliën bijvoorbeeld bij internationale groothandels waar er geen traceerbaarheid of enige vorm van controle aanwezig is. Ook bevatten deze oliën vaak mengsels van diverse producties. Bij Tisserand staat kwaliteit en respect voor mens, dier en milieu centraal en helemaal bovenaan. Er wordt bijvoorbeeld zoveel als mogelijk is, biologisch gecertificeerd gewerkt. Dit lukt helaas niet altijd, omdat er in veel gevallen geen biologische alternatieven bestaan ( ingrediënten) maar ook heeft kwaliteit daarin geen invloed. Ook wordt er betreft biologische certificeringen flink gesjoemeld. Ook ik maak dit regelmatig mee in mijn werk. De producten van Tisserand die wel biologisch zijn gecertificeerd zijn onder “ soil Association gecertificeerd. Dit is één van de oudste en daarom meest betrouwbaarste certificering-instanties. 

Tisserand verkoopt drie etherische oliën die zijn verdeeld onder drie categorieën:

Organic (Biologisch):

Gecertificeerde biologische etherische oliën zijn afkomstig van planten die geteeld zijn zonder gebruik te maken van kunstmatige meststoffen, herbiciden of pesticiden – in plaats daarvan wordt gewerkt met ecosysteem beheermethoden voor behoud van de gezondheid van zowel plant als bodem. Er wordt geen genetische modificatie of bestraling toegepast. De voordelen van biologische landbouw omvatten o.a. geen vervuiling van plaatselijke lucht of grondwater, geen giftige chemicaliën in de plant of de etherische olie van de plant. Bovendien wordt de levensvatbaarheid van het lokale milieu gehandhaafd. Internationale normen worden vastgesteld door IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements), die ook diverse certificeringsinstanties accrediteert zoals bijvoorbeeld The Soil Association of het Franse Ecocert.

Wild Crafted:

Wild crafted etherische oliën worden verkregen van planten die niet gecultiveerd worden. Ze worden verzameld in hun natuurlijke, wilde leefomgeving. Hoewel deze oliën niet biologisch zijn, zullen zij niet verontreinigd zijn met synthetische chemische stoffen (pesticiden, kunstmatige meststoffen etc.). De planten groeien onder omstandigheden die gunstig zijn voor de gezondheid van de plant.

Het oogsten van ‘wild crafted’ oliën gebeurt duurzaam. Een oogstplan moet aantonen dat oogsten inderdaad duurzaam wordt uitgevoerd voor behoud van het wilde gewas. 

Ethically Harvested:

Dit duidt op duurzame teelt. Een ethisch geoogste etherische olie is afkomstig van een kruid, struik of boom. De oogst mag niet agressief gebeuren om te voorkomen dat de soort uitgeput raakt. Bij aromatische planten is soortuitputting slechts zelden een probleem wanneer het kruiden betreft (die meestal gemakkelijk in grote hoeveelheden groeien), maar eerder wanneer het om langzaam groeiende bomen gaat.

Nog een significant detail is dat Tisserand veganistisch werkt. ( er worden geen dierlijke ingrediënten gebruikt) Daarom mag Tisserand als één van de weinigen het VEGAN logo dragen. 

DE TEST

Ik kreeg drie verschillende etherische oliën thuisgestuurd. Mijn twee grote favorieten eucalyptus en lavendel, en sinaasappel. Deze kreeg ik toegestuurd van één van de grootste leveranciers in de Benelux, www.mygreenuniverse.eu. Zij verkopen naast Tisserand nog meer unieke en hoogwaardige kwaliteitsproducten, maar hun “ main corse” is Tisserand. Ze zijn daar heel erg kritisch over geweest. Ook voor deze webwinkel gelden dezelfde regels als bij Tisserand en daarom is er dan ook voor dit merk gekozen. Ik gebruik de euqalyptus olie en lavendel olie dagelijks op mijn kussen, voordat ik naar bed ga. Twee druppeltjes op mijn kussen en ik dommel heerlijk ontspannen weg. Tenminste……als ik de pure en juiste etherische oliën gebruik. Ik ben vrij gevoelig voor geuren. Zo kan een nogal indringend parfumluchtje bij iemand bij mij direct fikse hoofdpijn geven. Ik kocht ooit een paar flesjes etherische oliën bij Holland& Barret. Waren destijds in een superkorting, dus ik dacht “ ik sla mijn slag” De oliën waren volgens de etiketten en de dame achter de kassa 100% puur. Dit heb ik geweten, want ik kreeg fikse hoofdpijnen van de druppels op mijn kussen. Ik heb ze direct weggegeven. En besefte toen pas goed dat er die wereld aan verschillen tussen zit, zoals ik eerder schreef. You live, you learn. 

SAM_1632

Misschien denk je nu “ maar…..olie vlekt toch enorm op je kussen/kussensloop? Dat klopt, sommige etherische oliën vlekken enorm. Maar eucalyptus en lavendel laten geen spoortje achter op je sloop. Wel zul je op je kussen zelf bij veelvuldig gebruik een “ randje” zien, maar daar zit toch altijd een sloop overheen 😉 Let dus wel altijd even op, als je je kussen wilt bedruppelen met etherische olie want er zijn er veel die wel vlekken. Test het eerst even uit op een oud lapje stof. 

Ik heb nu beide favorieten ( lavendel en eucalyptus) anderhalve week getest op mijn kussen en ik ben dol enthousiast. De geur is heel subtiel, maar doet zijn werk, ik dommel heerlijk ontspannen in. Geen hoofdpijnen, geen stress, en…..het hield ook die ene mug op afstand die ik opnieuw in mijn slaapkamer heb. Eén mug kan de olie makkelijk aan. 

SAM_1098-1200x800

Met de eucalyptus olie heb ik vervolgens ook mijn deo verrijkt. Ik maak mijn deo zelf en ik wissel qua geuren steeds af. Mijn vorige deo was met lavendelolie verrijkt, dit keer heb ik de euqalyptus van Tisserand gebruikt. GE-WEL-DIG lekker van geur onder mijn oksels! 

SAM_1626

Met de sinaasappel heb ik een massage olie gemaakt. Dit maakte ik van “ grapeseed olie” ook wel druivenpit olie. In een ander review zal ik deze gaan bespreken. Ik mengde vijf sinaasappeldruppels door 30 ml druivenpit olie. Weldadig voor vermoeide voeten! En wat rook alles heerlijk! 

VOORDELEN EN NADELEN?

Nadelen vond ik niet. Of nou ja, de ergernis die ik bij elk flesje etherische olie heb: het openmaken van de flesjes. Die veiligheidsdoppen, ik weet het, het is noodzakelijk kwaad maar eh…soms zou je het flesje het raam uit willen gooien omdat dat dopje muurvast zit. Het is zelfs eens voorgekomen dat ik een flesje echt met geen mogelijkheid open kreeg, en ik terug moest naar de biowinkel om een nieuwe te vragen. Maar goed, dat hoort erbij. Verder alleen maar voordelen! Ik ben meer dan dolenthousiast over deze kwaliteit. Het is echt zeer hoogwaardig, en merkbaar beter dan andere merken. Ik heb bijvoorbeeld enkele getest van MLM ondernemingen. Deze waren, vond ik, beduidend minder goed van sterkte, en van sommigen kreeg ik de welbekende hoofdpijn. Dit is voor mij het belangrijkste. Dat ik er geen hoofdpijn van krijg. Ik heb denk ik eindelijk dan MIJN merk gevonden in etherische oliën. Omdat ik mij nu ben gaan richten op het zelf maken van verzorgingsproducten zal ik komende tijd veel meer gebruik gaan maken van etherische oliën. Ik weet al, wat voor merk dit gaat worden! 10 DIKKE THUMBS UPP!

De lavendel olie kun je bestellen door hier te klikken

De eucalyptus olie kun je bestellen door hier te klikken

De sinaasappel olie kun je bestellen door hier te klikken

Wat zijn jouw ervaringen met etherische oliën? Laat je reactie hieronder achter!

11 Reacties op “Review Tisserand etherische oliën

 1. Ik ben erg benieuwd naar de namen van de andere merken die je getest hebt.
  Ik gebruik een olie die via het MLM systeem verkocht wordt, meerwaarde is beslist de ruime informatie die je erbij krijgt via social media en de vele toepassingsmogelijkheden en recepten die men deelt onder elkaar.

 2. Heerlijke oliën van Tisserand. Jaren mee gewerkt toen ik in Nederland een schoonheidssalon had. Ook een cursus Shihatsu massage gevolgd en werken met de oliën bij Tisserand. Ik zie dat de buiten etiketten zijn veranderd. Ik vind de oude donkergroene kleur mooier, natuurlijker. Maar ja zal wel een reden voor zijn geweest.

  • Hallo Bettina,
   Misschien wil je zelf de oliën van Tisserand proberen, schrijf ons een berichtje, we helpen je graag verder.
   MVG
   Team Tisserand Benelux

  • Deze lavendel olie van De Groene Linde is veel beter dan die van Jacob Hooy!
   Ik heb beiden getest, en voor mij is de lavendel olie van De Groene Linde beste en ruikt meer naar lavendel en ik voel me daarbij veel rustiger en zachter dan die van Jacob Hooy want hier merk ik niet zoveel van. Kwestie van proberen, echter jacob hooy is veel goedkoper maar deze olie is gemengd om goedkoper maken.
   Om meteen voor juiste kiezen dan zou ik opnieuw voor De Groene Linde kiezen, ik haal daar niet alleen lavendel, maar ook veel andere dingen zoals Clean Energy die werkt ook erg goed! 🙂

 3. Vroeger werkte ik op de redactie van een vrouwenblad en was het testen van zo’n zaken iets makkelijker. Het Belgische merk Cîmes geeft je de kans om te testen door stalen van hun producten aan een zeer democratische prijs op te sturen. Zij verkopen geen etherische oliën maar misschien een ideetje…

 4. Ik heb na aanleiding van deze blog de lemon besteld. Ik had deze altijd van young living maar goed is een mom systeem. Ze beweren dat je al hun oliën kunt innemen? Ik doe dit dan ook al geruime tijd. Een druppel lemon samen met appelazijn elke ochtend in een groot glas water.
  Kan ik dat met de olie van tisserand ook doen? Valt mij wel,op dat de geur iets anders is;) hoor het graag van je,
  Groetjes Carola

 5. Wild crafted planten hoeft niet per se te betekenen dat ze niet biologisch zijn. Ik heb gehoord dat certificaten en al de burocratisch procedure om de planten teelt biologisch te laten “goedkeuren” is vrij duur en tijdberovend. Daarom veel boeren kiesen de goedkoper weg: wild crafted dus.
  In iedere geval, ik geef zelf de voorkeur (zo mogelijk) op wild crafted planten, want ze groeien spontaan op een grond en gebied dat is gunstig voor hun. En ze zijn zeker vrij van pesticiden en andere chemicalien. Wie zou gaan spoten op wilde gebieden?
  Ik heb nog nooit iets van Tisserand gekocht, maar het feit dat ze hebben een paar etherische olien uit wilde crafted planten, vind ik goed en dus zal ik zeker weten iets uitproberen. Jammer alleen is dat zij niet een zeer uitgebreid keuze aan etherische olien hebben. Er zijn honderden en honderden, maar de meeste bedrijven zich beperken op citrus olien, eucalyptus, lavendel en nog een paar.

  • Hallo Mari,
   Het assortiment van Tisserand bestaat uit meer dan 60 oliën, en groeit nog steeds.

   Al onze oliën zijn 100% puur en zuiver. Maar het blijven natuurproducten.
   We onderschrijven je mening over Wild Crafted. dit zijn vaak de mooiste oliën, waarbij de plant in haar natuurlijke habitat is gegroeid. Vaak beter dan biologisch, maar mag geen keurmerk dragen omdat de teelt niet (biologisch) is gecontroleerd. Daarnaast zorgt de biologische certificering helaas ook voor een prijs verhogend effect vanwege de controles. En merk wel op dat biologisch geen kwaliteitskeurmerk is.

   Wild crafted is daarom veelal een geweldige basis voor pure en zuivere etherische olie.
   Je kan meer informatie vinden op http://www.mygreenuniverse.eu

 6. Hallo sinds een paar maanden ben ik mij ook aan het verdiepen in basisolie en etherische olie om daar mijn huidverzorging mee samen te stellen, maar vind het lastig om te traceren welke merken echt 100% natuurlijke producten levert.
  Il heb het meeste besteld bij Natural Heroes maar op de flesjes staat weinig bijzonders op. En op de website wordt alles beschreven als goede producten? Wie kan mij vertellen of zij goede producten hebben en welke merken nog meer goed zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *