Review Breville wafelijzer

Wie houdt er nu niet van? Heerlijke wafels! In België een begrip! Afgelopen jaren heb ik er veel aandacht aan besteed, want gelukkig kun je ook prima de perfecte meukvrije wafels maken. Wafels worden traditioneel gemaakt van bloem, suiker, boter, eieren, melk, en bakpoeder. In variaties wordt aan dit beslag veel toegevoegd, zoals kaneel, vanille suiker, enzovoort. Allemaal helaas niet al te gezonde ingrediënten, wat zo’n wafel toch tot een behoorlijke meuk-bom maakt. Ook “ voor dat ene keertje” kunnen deze wafels  behoorlijke tikjes uitdelen in je lichaam. Zeker, als er ook nog een flinke dot slagroom, poedersuiker en stukjes chocolade overheen wordt gestrooid. Maar gelukkig is daar Meukvrij met Monique to-the-rescue! 😉 Eerder heb ik een uitgebreid artikel geschreven over de ins and outs en lekkere recepten. Klik hier, om naar het artikel te gaan. 

Nu we met zijn allen graag naast gezond eten ook gezond willen koken worden huis-tuin-keuken apparaten als zo’n wafelijzer een dingetje. Er zijn duizenden wafelijzers op de markt. Die kun je tegenwoordig al kopen voor nog geen tientje bij discounters als Action en het kruidvat. Hartstikke leuk. Maar erg gezond bak je je wafels niet in deze ijzers. Ze bevatten behoorlijke lagen teflon ( anti aanbak) en ook het overige materiaal bestaat vaak uit hard plastic of andere materialen waar mogelijk schadelijke stofjes in kunnen zitten. Zeker erg goedkope ijzers kunnen behoorlijk veel schadelijke stoffen bevatten. Dan gebruik je meukvrije ingrediënten, doe je dit een beetje teniet door ze te bakken in een “ teflon-ijzer”…

Ik ben enorm lang op zoek geweest naar een “ meukvrij wafelijzer”. Ik had zelf ook al jaren een vrij goedkoop wafelijzer. Ooit eens gekocht in een stunt-actie bij de Lidl. Alhoewel dit ijzer van een wat betere kwaliteit was, zat het mij toch nooit zo lekker, want de platen waren keihard van teflon. 

Op een dag was ik vervelende onderbuikgevoel, steeds als ik wafels bakte, zat en bracht het ijzer naar de kringloopwinkel. Dan maar géén wafels. Ik ging wel even op zoek naar een meukvrij ijzer…..

Dat bleek toch een stuk lastiger dan gedacht. En vond ik eindelijk iets dan waren de ijzer komende jaren ( leek het wel) uitverkocht, of niet voorradig. Ik wilde nét opgeven, toen ik een wel heel erg mooi wafelijzer tegenkwam, van het merk Breville. Dit merk was mij niet geheel onbekend. In de betere kookwinkels kom je dit merk ook best veel tegen. Ik ben gaan rondbellen, regelen, mailen, uren kletsen als brugman, om uiteindelijk voor elkaar te boksen dat ik een ijzer mag reviewen . 

IMG_0200

HET BREVILLE WAFELIJZER

Breville is een Brits merk, wat valt onder de top-merken. Breville heeft jarenlang een sterke invloed gehad op het ontwikkelen van tosti en wafelijzers. Ze zijn hierdoor beroemd en bewonderd. Inmiddels heeft Breville een breed assortiment aan hoogwaardige en top kwaliteit keukenapparatuur, zoals blenders, koffiemachines, keukenmachines en kleinere huishoudelijke apparaten. Ze zijn gevestigd over de gehele wereld. In Nederland wordt Breville o.a verkocht bij IT&M. 

IMG_0201

Het wafelijzer is best uniek te noemen. De coating is gemaakt van DuraCeramic materiaal. Dit is naast 100% PTFE en PFOA vrij vier keer zoveel harder en gladder dan andere wafelijzer-platen. Dit zorgt ervoor dat je beslag minder plakt, beter van de platen glijdt en dat het veel minder snel risico voor verbranding oplevert. 

Wat is DuraCeramic precies? Technisch gezien betekent het “ klei dat zeer sterk is verhard”. Het kan uit verschillende materialen worden vervaardigd. De meeste DC coatings worden gemaakt uit geanodiseerd aluminium wat is gecoated met een laag keramiek. Deze keramische lagen bestaan meestal uit in-organische mineralen, 100% siliconen, en zuurstof. In-organisch betekent dat het geen carbon bevat. Dit maakt het een milieuvriendelijk product. Ter voorbeeld: PTFE ( teflon) lagen zijn gebaseerd op een anti-aanbak coating van drie lagen. Keramische coatings bevatten maar één laag, wat veel minder tijd kost in productie, wat de oventijd verkort en maar liefst 50% energie bespaart. Duurzaam dus. 

Keramische coatings zijn bijzonder veilig. Het kan zelfs erg hoge temperaturen aan zonder giftige dampen af te geven, zoals wel gebeurt bij teflon. Het is daarom veilig voor mens, dier en milieu. 

Er wordt nogal eens gesproken over mogelijk aanwezige cadmium in zo’n keramische coating. Dit klopt gedeeltelijk, want keramisch kookgerei wat afkomstig is uit Latijn-Amerika en Aziatische landen kunnen cadmium bevatten. Hier wordt namelijk niet zo streng ( wettelijk) gekeken. In Amerika en Europa zijn deze wet en regelgeving vele malen strenger en zijn er in Amerika zelfs speciale wetten opgesteld voor 100% cadmium-vrije producten. Hoog aangeschreven merken houden zich aan deze wetten. Breville is zo’n merk. Resumerend: kies goede, betrouwbare merken die tevens traceerbaar zijn in onderbouwing. Vooral goedkopere keramische producten ( die we bijvoorbeeld veel bij Action tegenkomen) komen uit Aziatische landen waar niet nauw op wetten en regelgevingen wordt gekeken en mogelijk cadmium en andere schadelijke stoffen kunnen bevatten. 

IMG_0204

Het wafelijzer is gemaakt van RVS en bevat een keramische DC binnenlaag. Deze is extra hard en glad gemaakt, wel vier keer harder dan een normaal wafelijzer. Dit zorgt voor minder plakken en knoeien, en het ijzer is ook zeer gemakkelijk schoon te maken dankzij deze extra uitharding. Dankzij deze uitharding zijn je wafels ook veel sneller klaar. Het apparaat is krasvrij en duurzaam.  Het wafelijzer is zeer fraai vormgegeven, zodat je hem gerust op het aanrecht kan laten staan. Je kunt twee wafels tegelijk maken, en het heeft een gesloten grill-functie.

IMG_0203

Aan de zijkant zitten twee handige knopjes. Door op het knopje te drukken laat de plaat los en kun je deze onder de kraan afspoelen. 

IMG_0202

Het apparaat bevat een ontzettend handige greep. Er zit een klik-systeem aan die je NA GEBRUIK in kunt klikken. Het is niet de bedoeling dat je deze dicht klikt tijdens het bakken, omdat je wafels dan geen lucht meer krijgen. Bij het wafelijzer zit een kaartje waarop dit duidelijk en helder staat aangegeven. Netjes. Want dat gaat zeker een hoop mislukkingen besparen….Ook prettig is het opbergsysteem onder het apparaat voor het draad. Op het apparaat zitten de controle lampjes en het apparaat staat stevig op anti-slip voetjes. 

Nog wat huis-tuin-keukenspecificaties:

Kleur: wit en zilver

Afmetingen: 30,9 x 26,3 x 13 cm hoog

Vermogen: 850 watt

IMG_0211

HET GEBRUIK

Ik was razend benieuwd. Want mijn eerdere ervaringen met wafelijzers zijn toch best wel een beetje méér negatief dan positief. Met name het plakken en knoeien is toch altijd weer zo’n fun-breaker bij het zelf wafels bakken. Als alles bijvoorbeeld gigantisch aan de platen blijft kleven en je een uur zoet bent om alles eraf te krijgen. Of dat de wafels gewoonweg mislukken. Ik was daarom best benieuwd of de platen dit keer wel graag met ons meewerken in plaats van tegen. Ik besloot een gemakkelijk wafelrecept uit te proberen. Daarvoor heb je nodig:

 • 450 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
 • drie verse eieren
 • vier eetlepels biologische erythritol
 • 4 druppels greensweet-stevia chocolade
 • een half theelepeltje vanille bourbon of ceylon kaneelpoeder 
 • drie flinke eetlepels kokosolie, gesmolten
 • 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder
 • haver of andere melkvervanging ( je kunt ook warm water gebruiken)

 

 • Roer alle ingrediënten door elkaar in een kom, en voeg steeds kleine beetjes melk toe tot er een stevig ( maar niet TE stevig) beslag ontstaat. Laat dit kort even staan. 

Het apparaat is ontzettend eenvoudig te gebruiken. Zodra je de stekker in het stopcontact doet, begint er een groen lampje te branden. Dit betekent, dat het apparaat zich opwarmt. Zodra het oranje lampje begint te branden is het apparaat opgewarmd en klaar voor gebruik. Tijdens gebruik gaat dit oranje lampje zo nu en dan weer uit en aan, dit hoort dus. Doe de klep omhoog en schenk ongeveer 75 ml ( ik gebruik een grote juslepel) in het midden van de plaat. Druk het deksel voorzichtig dicht en let dus op: klik het grendeltje NIET DICHT!  Zo kan het stoom wat vrijkomt goed ontsnappen. Pas ook op met dat stoom: dat is erg heet! Er gaat een rood lampje branden als de wafel klaar is. Haal voorzichtig de klep omhoog en verwijder de wafels MET EEN HOUTEN LEPEL. Gebruik geen scherpe of ijzeren/stalen materialen. 

IMG_0207

Daar ging ie dan…..mijn eerste wafels. Ik was ronduit verrast! Het gaat echt SUPERSNEL en…geen geknoei, geen geplak….NIETS! Ik toverde in nog geen 10 minuten een stapel wafels uit het ijzer! En…LEEEEEKKKKKEEEERRR! Ik geloof, dat ik nog nooit eerder zulke lekkere wafels heb weten te bakken van meukvrij beslag! Ze zijn gewoon PERFECT te noemen!

IMG_0206

Het beslag ligt als ware op de plaat. Hierdoor dus geen plakkerige ellende en geen geknoei!

IMG_0208

Zo ziet het apparaat eruit na het bakken van de stap[el wafels…….het had niet meer nodig dan een stukje keukenrol-papier om het schoon te maken! GE-WEL-DIG! Geen geschrob!!!!!!!!

IMG_0209

Dit is het resultaat! Een stapel verrukkelijke meukvrije wafels met een beetje greensweet-stevia Icing poedersuiker!

VOOR EN NADELEN?

Echte nadelen kan ik niet ontdekken. Wel vind ik het een nadeel, dat er een zeer korte draad aan zit, dit bemoeilijkt de ruimte waar je hem kan neerzetten aanzienlijk, want het moet dichtbij een stopcontact. Maar verder…..geen ENKEL nadeel Het is echt een onwijs fijn apparaat. Ik kan enkel maar lovend zijn. Vooral het gemakkelijke schoonmaken, geen knoeiboel, geen gedoe, het gaat echt zo onwijs snel en makkelijk dat wafels bakken weer echt leuk is! Dit wafelijzer krijgt van mij dan ook 10 dikke thuis upp! 

WAT KOST IE? EN WAAR VERKRIJGBAAR?

Het wafelijzer kost € 74,95 en is VIA DEZE BESTELLINK te bestellen

Heerlijke recepten? KLIK HIER! 

 

IMG_0210

 

 

10 Reacties op “Review Breville wafelijzer

 1. Hallo Monique, even benieuwt jaar later… nog steeds zo tevreden over dit wafelijzer? Alvast bedankt! Mvg, Sharona

 2. Nav jouw review dit wafelijzer gekocht en na een half uur ben ik pas 5 wafels rijker. Geen rood lampje te zien en het duurt een eeuwigheid voor er dus een wafel klaar is. Ergernis…

  • ik zou terug gaan naar de winkel waar je hem kocht. Dit is niet zoals het hoort

 3. Hier blijven de wafels plakken.
  Wij krijgen de wafels alleen los als we OF alleen bloem gebruiken als basis OF de hele platen met olie insmeren.

  Havermout is een no go, dan scheuren we de wafels in tweeen.

  In het begin was het inderdaad zoals bij jouw omschrijving, makkelijk schoon te maken en werkte perfect maar het wordt steeds minder hoe vaker wij hem gebruiken.

 4. Hoezo ACTIE gratis bestellen bij Healthy life? Wat een sof! Je kunt hem het hele jaar door gratis bestellen bij o.a Bol.com en betere kookwinkels voor enkele euries minder zelfs!
  By the way, mijn eerste Breville meteen teruggestuurd omdat het een half uur duurde voordat de wafels klaar waren. Mijn tweede werkte 6 weken fantastisch, maar kreeg daarna ook weer kuren. Ik vind het een dure aanschaf voor wat je krijgt

 5. Bestaan er ook tosti platen in het wafelijzer ! Ben erg tevreden met het wafelijzer ,maar wil graag tosti,s maken maar ben klein behuisd dus geen zin in weer een apparaat . Mvg Anneke

 6. Ik heb het wafelijzer een jaar ongeveer en ben zeer tevreden, gebruik het vaak en het werkt prima. Het plakt niet, ik vet het licht in met olijfolie en ben er superblij mee dus dank je wel Monique voor je aanbeveling !

 7. Ik heb hem nu net gebruik genomen. Ook hier geen rood lampje….
  Na hoeveel tijd moet dat gaan branden bij bovenstaand recept?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *