Wafels en stroopwafels maken! Zo doe je dat!

Wie kent ze niet? De onweerstaanbare stroopwafels, de Belgische wafels, en de vele variaties hierop? Zeker rond de feestdagen worden er weer extra veel wafels gebakken. Rond de tijd dat de oliebollenkramen weer op iedere hoek van de straat zijn te vinden, krijgen we er extra veel zin in. Helaas zijn wafels nu niet wat je zegt supergezond. Er wordt erg veel suiker en bloem gebruikt, en dit kan aardig oplopen per wafel. Zo’n wafel kan dan een aardige aanslag wezen op je lichaam, ook al eet je het niet vaak. 

Gelukkig kun je ze ook prima zelf maken. Zeker afgelopen jaren is zelf wafels maken enorm populair geworden. Dit dankzij de vele nieuwe wafelijzers/apparaten die zelfs bij het Kruidvat verkrijgbaar zijn. Deze zijn echter niet altijd goed, en bevatten teflon platen. Het is meest verstandig, wil je ook graag zelf thuis wafels maken, om op zoek te gaan naar professionele wafel-apparaten. Deze kun je niet kopen in discountwinkels en/of het Kruidvat of Marskramer, maar in professionele kookwinkels. Deze zijn meest geavanceerd en bevatten geen giftige teflon lagen. Het is natuurlijk ontzettend verleidelijk om een goedkope variant aan te schaffen, maar wil je het echt goed en bewust en gezond aanpakken, dan is een goed en degelijk ijzer een must. 

WELKE ZIJN ER?

Ik heb een erg groot geluk gehad met mijn ijzers. Jaren geleden was ik op zoek naar goede, degelijke ijzers en via via heb ik van een bijzonder aardig en lieve oudere vrouw haar originele wafelijzers gekregen.

img_9896        img_9895

Deze stonden bij haar in de kelder te verpieteren en ik mocht ze komen ophalen 😉 Deze wafelijzers zijn moeilijk te krijgen. Het merk CLOER was vroeger HET merk voor wafelijzers. Ik heb de echte originele CLOER. Deze worden niet meer gemaakt, CLOER maakt inmiddels uiteraard om met de tijd mee te gaan hippe ijzers. De originele is gemaakt van een zeer hoogwaardig staal, de nieuwe modelletjes van Cloer worden gemaakt van een ander materiaal. De CLOER die ik bezit is dus een unicum geworden. Soms kun je ze nog terugvinden op Marktplaats of in kringloopwinkels. 

img_9897          img_9898

Ik kreeg ook een kniepertjres/stroopwafelijzer van de zeer gulle oudere dame. Rond de feestdagen worden er erg veel kniepertjes gebakken. Kniepertjes ( mijn spellingcontrole maakt er steeds knijpertjes van 😉  ) zijn zoete, dunne harde wafeltjes die traditioneel rond de jaarwisseling worden gebakken. Kniepertjes zijn enorm populair in Groningen, Twente, Drenthe en de Achterhoek. In de rest van het land zijn ze minder bekend. 

Vroeger werden deze kniepertjes gebakken in smeedijzeren knijp-ijzers. Deze werden boven het haardvuur gehouden. Tegenwoordig zijn er kniepertjes-aparaten verkrijgbaar. Daarmee kun je naast kniepertjes ook oblie wafels maken voor ijs. 

img_9900     img_9899

Er zijn zoals eerder gezegd, ook vrij goedkope ijzers verkrijgbaar. Deze kosten soms nog geen 10 euro. Dit is uiteraard erg verleidelijk om meteen te kopen, maar onthou, dat deze goedkope ijzers vrijwel altijd een giftige teflonlaag bezitten. De originele ( merk) apparaten zijn gemaakt van RVS of van hoogwaardig staal. Naast dat dit een gezonder idee is zijn de RVS apparaten ook duurzamer en gaan dus veel langer mee. Een goede investering, voor zowel jezelf en voor het milieu. 

Je kunt deze ijzers o.a kopen bij HET KOOKPUNT. Dit kan zowel on line als in de winkel in Rotterdam. Een goed en betrouwbaar adres. 

sam_8529

AAN DE ( BE) SLAG! 

Het is niet zo moeilijk om een beslag/deeg te maken met meuk. Het wordt een tikje lastiger om het 100% meukvrij te doen. Ook is het beslag/deeg voor een wafel anders dan voor een stroopwafel/kniepertjes. Kniepertjes en stroopwafeldeeg lijkt nog meest op koekjesdeeg. Wafelbeslag is meer vloeibaar. Ik geef hier twee basisrecepten voor meukvrije wafels en meukvrije stroopwafels. Aan deze recepten kun je uiteraard zelf nog tal van smaakmakers toevoegen zoals vanille bourbon, ceylon kaneelpoeder, speculaaskruiden, taai taai kruiden, kruidnagelpoeder, nootmuskaat, enz. 

sam_8530

STROOPWAFELS

DIT HEB JE NODIG:

 • 200 gram rijstmeel
 • 50 gram boekweitmeel
 • twee eetlepels fiberfin of psyllium
 • 60 gram kokosolie/vet op kamertemperatuur/zacht
 • een groot ei
 • een eetlepel speculaaskruiden
 • twee eetlepels stevia sweet Xtra of 15 druppels stevia
 • 35 ml haver of andere melkvervanging

ZO MAAK JE HET:

Verwarm het stroopwafel/kniepertjesijzer. Maal alle ingrediënten in de keukenmachine tot een stevige deegbal. Draai kleine balletjes uit het deeg. Druk steeds een balletje in het ijzer plat en bak er stroopwafels van. 

Wil je er stroop tussen? Kijk hier voor opties. Je kunt ook kokosbloesem-suikerstroop maken maar wees je bewust, dat dit ook keiharde suikers zijn. 

sam_8526

WAFELS

DIT HEB JE NODIG:

 • 50 gram havermout ( droog)
 • 20 gram kokosmeel
 • 200 gram rijstmeel
 • twee grote eieren
 • twee flinke eetlepels stevia sweet Xtra
 • een theelepel ceylon kaneelpoeder
 • een half theelepeltje vanille bourbon
 • 15 gram bakpoeder
 • 60 gram kokosolie, gesmolten
 • 400 ml haver of andere melkvervanging

ZO MAAK JE HET:

Verwarm het wafelijzer.

Meng alle melen, stevia, bakpoeder,  kaneel en vanille samen in een grote kom. Voeg de eieren toe en klop dit met de mixer door. Voeg de gesmolten kokosolie toe en klop door. Voeg beetje bij beetje al mixend de melk toe, zorg ervoor dat het beslag niet te vloeibaar wordt. Het moet opschepbaar zijn. Bak in het ijzer mooie wafels. 

sam_8531

7 Reacties op “Wafels en stroopwafels maken! Zo doe je dat!

 1. Origineel zou je die die wafels als ze warm zijn horizontaal moeten doorsnijden en dan de helften vullen met stroop. Nu worden ze erg dik. (2 wafels op elkaar)

 2. Hallo Monique,

  Ben voor het eerst op je site en ik moet even zeggen dat ik het geweldig vind, dat je zoveel info verzameld en deelt met de menigte.

  Ik zie ook heerlijke recepten en veel bruikbare info, zo heb ik kokosolie besteld bij de Witte parel, had dus duidelijk de verkeerde gekocht.

  Ook ben ik enthousiast geworden van de wafels, en ga ik op zoek naar een goed wafelijzer.

  Heb mijzelf ook aangemeld.

  Groetjes Rita

  • Hartstikke leuk om te lezen!!!!!!!!!!!! Geweldig leuk! Warme groet!

 3. Hoi Monique, ik ben op zoek naar een goed wafelijzer zonder “rotzooi”. Nu zie ik dat die van Cloer ook een antiaanbaklaag hebben en bijna alle (ook dure) wafelijzers hebben een antiaanbaklaag. Ik moet er een op stroom hebben omdat ik op inductie kook en de “originele” wafelijzers vaak alleen voor gas en electrisch zijn.
  Mijn vraag is eigenlijk hoe het nu precies zit met de duurdere wafelijzers en de antiaanbaklaag is die net zo kankerverwekkend als bij de goedkopere versies van 20 euro? Welk electrisch wafelijzer zou jij aanraden? Alvast dank!!

 4. Hoi Monique,
  Dank u vor het adres.
  Ik spreek geen Nederlands.
  Ik koken hou en ik vind Stroopwafels.
  ik will wat wafeljizer kopen.
  800W is genoeg?
  Dank u.

  Hi Monique,
  Sorry for my language. I don’t speak Netherlands.
  I like cooking very much and Stroopwafels is one of my best cakes.
  I would like to buy a waffles maker and I saw your article. Thank you for this article.
  I was just wandering if a power of 800W was enough for the waffle maker?
  Is it better to buy a more powerfull one?
  Tank you very much.

  Hallo Monique,
  Entschulding für meine Sprache. Ich spreche nicht Holländer.
  Ich mag gern backen und Stroopwafel gefällt mir sehr!
  Ich möchte ein Waffeleisen kaufen und deine Article erklärt mir viele Dinge. Danke für diese Artikle.
  Aber ich bin nicht sicher : ist die Leistung 800W genug ?
  Oder soll ich ein grösser Waffeleisen kaufen (930W, 1100W, …) ?
  Danke schön,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *