kokosbloesemsuiker stroop

Heerlijk, appelstroop. Daar zijn de meeste het over eens. Helaas bevat appelstroop behoorlijk wat suiker. Ik bedacht een heerlijke stroop wat is gemaakt van kokosbloesemsuiker, een natuurlijke suikervervanger met een relatief lagere GI (glychemische index van gemiddeld 35/40)) die de bloedsuikerspiegel niet zo erg laat stijgen. De stroop is ideaal te gebruiken in tal van recepten en heerlijk op brood, over pannenkoeken en in de thee!  Let op: ook deze kokosbloesemsuikerstroop bevat aardig wat suikers. Het geeft dus geen ” vrijbrief” om deze vervanger ongelimiteerd te consumeren. Het heeft ook invloed op de bloedsuiker-spinegel.

DIT HEB JE NODIG!

 • 400 gram kokosbloesemsuiker
 • 50 ml water

ZO MAAK JE HET:

Verwarm de suiker met het water in een steelpan, en laat dit op middelhoog vuur onder voortdurend roeren smelten. Zodra de suiker is versmolten en gaat indikken, de pan van het vuur halen en kort nog even doorroeren. Giet direct over in een glazen pot met goed afsluitbare deksel en laat verder afkoelen. Hoe meer het afkoelt, hoe dikker de stroop wordt. Roer de stroop voor gebruik steeds even goed door en voeg eventueel steeds opnieuw een klein beetje warm water toe om de massa weer vloeibaar te maken. Bewaren op kamertemperatuur.

18 Reacties op “kokosbloesemsuiker stroop

 1. Dit is zo lekker, ik heb het gebruikt voor mijn tarte tartin van de bakuitdaging. Echt heerlijk. Als saus is het ook heerlijk met een scheut haverroom. Geweldige site Monique.

 2. Hoi Monique,
  Ik heb de stroop gemaakt volgens jou beschrijving maar nu het is afgekoeld is het 1 grote klont. Wat kan ik hieraan doen?

  • ik heb geen idee wat je hebt gedaan.Wat ik vermoed is dat je het te ver hebt laten doorkoken waardoor het inderdaad meer toffee wordt 🙂 Verwarm de suiker en het water echt tot het punt dat het goed in elkaar is versmolten en de suiker is opgelost.Dan direct van het vuur halen.Probeer de klont anders even opnieuw te verwarmen voordat je de stroop wilt gaan gebruiken.Als het al in een pot zit,leg deze even kort on kokend water,dan wordt de boel weer vloeibaar.Succes!

 3. Je geeft aan dat in appelstroop veel suiker zit. Ik maak zelf altijd peren-appelstroop. Peer, appel, een beetje water en verder wat kaneel en tijm. Dit laat ik inkoken tot stroop. Ik ging er altijd vanuit dat dit niet slecht is. Heb er met mijn hypoglycaemie ook geen last van. Of heb jij het over de fabrieksvariant?

  • Hai, ik heb het inderdaad vooral over varianten uit de winkels. Maar ook homemade stroop is erg rijk aan fructose. Alles over fructose kun je lezen in het meukvrij ABC. Dat je dus weinig tot geen hinder van hebt is omdat fructose grotendeels door de lever wordt afgebroken. Maar die krijgt het dus wel opeens erg druk, wat ook weer niet erg gezond is voor de lever. Als je het niet dagelijks in grote hoeveelheden eet, is het niet ongezond. Succes!

  • Dat kan, dat recept vind je namelijk ook terug op de recepten pagina, even door scrollen 🙂 Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *