Waarom zoete aardappel méér dan gezond is! Plus heerlijke recepten!

Zoete aardappelen……..

Ik eet ze IE-DE-RE dag. Ik durf gerust toe te geven dat ik er een beetje verslaafd ben. Als ik anderen vertel over mijn dagelijkse “ verslaving” kijken ze mij wat verdwaasd aan…..Iedere dag? Gaat dat dan niet vervelen? Nou eh….nee! Sterker: ik baal altijd als mijn portie alweer op is. Ik smul er iedere dag van. Vervelen gaan ze mij nooit vrees ik, of nou ja, waarom zou ik vrezen? Want dat ze één brok gezondheid zijn voor mij is gelukkig meer dan wetenschappelijk bewezen! Een uitgebreid artikel over de zoete aardappel! Hopelijk zet jij ze na het lezen van dit artikel ook vaker op je menu! 

IMG_0166

WAT ZIJN ZOETE AARDAPPELEN?

Zoete aardappelen zijn planten uit de windefamilie, het zijn de zetmeelhoudende verdikkingen van de wortels. Vandaar ze ook de meest rare vormen kunnen aannemen en ze eigenlijk nooit echt rond en ovaal zijn.

 Ze groeien  onder de grond, en komen oorspronkelijk uit Mexico. Er zijn diverse kleuren zoete aardappelen, zoals gele, oranje, paarse, en witte. De soorten die wij in Nederland het meeste kunnen kopen zijn de witte en vooral de oranje. De zoete aardappel heeft ook vele benamingen: bataat, yambatatas, ubi, camote en kumara. Wij kennen vooral de namen zoete aardappel, bataat en sporadisch komt yam ook wel eens voorbij. 

Yam is eigenlijk geen zoete aardappel, maar wordt veel verkocht als zoete aardappel. Yam is echter een wortelknol die vooral in Afrika als zeer belangrijk basisvoedsel dient. De schil is bruin met haarachtige wortel uitlopers. De binnenzijde is stevig en wit, en heeft de smaak die tussen een gewone en een zoete bataat in liggen. In Afrika wordt ook erg veel meel gemaakt van yam aardappelen. Yam heeft een zeer ruwe schil, waardoor je hem maar moeilijk kunt schillen.Aangeraden wordt dan ook om de yam eerst te koken en dan te schillen, dat gaat een stuk gemakkelijker. Yam aardappelen zijn ook behoorlijk voedzaam en gezond. Er zijn ook paarsgekleurde Yam wortels. 

ONTZETTEND GEZOND

Zoete aardappelen bevatten erg veel vitaminen en mineralen. Ze zijn ontzettend rijk aan vitamine A. Daarnaast bevat het vitamine B 3, B5, en B6. Ook bevat het vitamine C. Zeer ruim aanwezige mineralen zijn o.a koper, kalium en mangaan. Ruim aanwezig is ook het aminozuur trypofaan. Bataten zijn rijk aan de zogeheten fytonutriënten, waarvan de belangrijkste cynadine en peonidine. Beiden zorgen ervoor dat vrije radicalen uit ons lichaam worden afgevoerd. In de zoete aardappel is de antioxidant béta-caroteen ook ruimschoots aanwezig, hoe meer oranje de aardappel, hoe meer béta caroteen. Zoete aardappelen kregen afgelopen tijd niet alleen vanwege bovenstaande gezonde feiten meer bekendheid en populariteit, ook vanwege de gunstige effecten op diabetes. Vanwege het resistente zetmeel zijn bataten in korte tijd opeens superfoods. Deze gunstige voordelen heeft de bataat te danken aan de aanwezige adiponectine. Adiponectine is een hormoon wat door vetcellen wordt aangemaakt. Bataten stimuleren de aanmaak van dit hormoon. Dit zorgt voor een betere regulatie. De wetenschap is tot de dag van vandaag nog niet zover om te vertellen hoe de zoete aardappel hierin een grote rol speelt, met andere woorden, welke stofjes er allemaal precies verantwoordelijk zijn.

RESISTENT ZETMEEL ( RS)

Zoete aardappelen vallen ook onder het kopje ” resistent zetmeel”. Resistent zetmeel, ook wel ” resistant starch” of afgekort RS genoemd, is een onverteerbaar soort zetmeel, die nutteloos is voor onze enzymen. Een groot deel van het zetmeel verlaat onverteerd ons lichaam via de ontlasting. RS is eigenlijk een soort vezel. RS wordt niet in de dunne darm door enzymen verteerd, maar wordt pas in de dikke darm verteerd. De dikke darm produceert onder invloed van bijvoorbeeld RS vitaminen en gezonde vetten. Ook maken de gezonde darmbacteriën gifstoffen onschadelijk, wat weer zeer gunstig kan zijn voor mensen met darmproblematiek. RS voedt namelijk de goede darmbacteriën. Resistent zetmeel komt voor in sommige granen, vele soorten groente en fruit, peulvruchten en in enkele zuivelproducten. Er bestaan vier soorten RS:

  • TYPE 1: de niet verteerbare vezels, omdat deze zijn gebonden aan de celwanden van de vezels. Hieronder vallen o.a peulvruchten, zaden en granen.
  • TYPE 2 : de zetmeelrijke soorten, zoals ongekookte aardappelen,groente en onrijpe, nog groene bananen.
  • TYPE 3: afgekoelde zetmeelrijke groente. Via het retrogradatieproces keert het zetmeel terug naar resistent zetmeel. Dit gebeurt bijvoorbeeld na het koken van aardappelen en rijst soorten.
  • TYPE 4: de bewerkte producten. dit resistent zetmeel ontstaat alleen via een chemisch proces.

Resistent zetmeel is een echte verwennerij voor je darmen. RS kan ontstekingsprocessen tot rust brengen ( PDS!) en reduceert de zuurtegraad in de darmen. Uit onderzoek is ook gebleken dat RS de opname van mineralen sterk verbetert. Zoete aardappelen vallen onder type 3. Je kunt bataten  goed rauw eten, maar echt smakelijk zijn ze dan niet. Wat je wel kunt doen is de rauwe aardappel raspen of in zeer kleine blokjes snijden om ze door een koude salade te verwerken. Wil je profiteren van RS uit de zoete aardappel ,is het beste om de aardappelen zeer kort te koken en de volgende dag pas te consumeren. Het retrogradatieproces heeft dan het beste zijn werk kunnen doen.

WINDERIGHEID

Tja…..wil je zoete aardappelen eten, moet je de winderigheid er een beetje bij nemen. Daar ontkomen we niet aan. Hoe komt het dat we er zo winderig van worden? Bataten bevatten een van nature aanwezige suiker, genaamd raffinose. Deze suiker wordt niet verteerd in het voorste gedeelte van het spijsverteringsorgaan, maar pas in de dikke darm. Dit veroorzaakt de gassen koolstofdioxide en waterstofgas. Deze zijn de boosdoeners. Het gehalte aan raffinose verschilt van ras tot ras en soms zelfs van aardappel tot aardappel. Zo kan het dus verkeren dat je van het ene maaltje veel minder of juist méér last hebt van winderigheid dan het andere.

Als je ze vaker eet, dan zal de winderigheid ook sterk verminderen. Ik “ knetter” minder vaak, dan in de beginfase van mijn zoete-aardappel verslaving. 😉 Vooral verse nieuwe oogst aardappelen kunnen echter wel veel flatulentie opleveren. 

UIT NEDERLAND OF UIT HET BUITENLAND?

Dankzij de gezonde trend zijn zoete aardappelen in zeer korte tijd erg populair geworden en zijn ze inmiddels overal verkrijgbaar. Zelfs supermarkten bieden ze zowel los als verpakt aan, en biologisch. De vele toko’s en andere buitenlandse winkels verkopen diverse soorten, zoals de eerder besproken yam, de paarse en de witte zoete bataten. Nederland beperkt zich veelal enkel tot de oranje zoete aardappel, omdat deze soort meest bekend is. Zoete aardappelen zijn het gehele jaar door verkrijgbaar. Ze worden uit het buitenland gehaald, veelal uit Amerika. Zoete aardappel kan echter zeer gemakkelijk worden geteeld, waardoor ze uit steeds meer landen worden gehaald, om de grote vraag aan te kunnen. In Nederland worden ook zoete aardappelen geteeld, echter wordt dit voornamelijk op biologische wijze gedaan en verkocht in biowinkels. De biologische aardappelen die we in supermarkten tegenkomen komen ook uit het buitenland. Veel mensen telen zoete aardappel in moestuinen, of in kassen. 

12375060_1068244479874348_5923811724917349221_o

Deze zoete aardappelen zijn uit de grond getrokken uit de kassen van moringa’s finest. Gewoon in Zoetermeer! Zoete aardappelen groeien goed in een warme omgeving. Wil je ook gaan voor duurzaamheid en rekening houden met het milieu, dan zijn biologische zoete aardappelen de beste keuze. Mijn ervaring is ook, dat biologische zoete aardappellijken veel meer smaak hebben en veel beter van kleur en geur zijn. Al is dit ook best sterk afhankelijk van de teelt. Zoals ik eerder schreef, heeft smaak, geur en kleur veel te maken met de pigment van de wortel ( want laten we niet vergeten dat het over wortels gaat en niet over aardappelen 😉 ) Hoe meer oranje de wortel, hoe voedzamer, smaakvoller de wortel. Wil je nog een stapje verder gaan betreft duurzaamheid, kies dan alleen voor Nederlandse zoete aardappelen. Deze zijn helaas vrij moeilijk verkrijgbaar. Meestal zijn ze heel even verkrijgbaar in Oktober/November en December. Daarna worden er volop zoete aardappelen geéxporteerd vanuit het buitenland voor de rest van het jaar, dus OOK in biowinkels. Nederland heeft te weinig aanbod om het gehele jaar ons te voorzien van zoete aardappelen. 

IMG_0162

WAT KUN JE ERMEE?

Ik eet ze niet alleen iedere dag, ik bak er ook veel mee. KLIK HIER om naar het overzicht te gaan van alle recepten die ik tot nu toe heb gemaakt met zoete aardappel. Ik geef je hoop ik voldoende inspiratie! Je kunt zoete aardappel rauw eten. Je kunt ze in zeer kleine blokjes snijden, en door een frisse salade verwerken. Je kunt ze raspen, je kunt ze stomen, koken, roosteren, bakken, stoven…..niets lijkt onmogelijk. Wel adviseer ik je, om de SCHIL EROM TE LATEN. Zoals jullie weten heb ik een bloedhekel aan het feit dat iedereen nog schilt, pulkt, snijdt, ontvelt en ontpit. Als iets gewoon eetbaar is, haal dan NIETS weg. Negen van de tien keer zitten juist in deze schillen en pitten en velletjes de meeste voedingswaarden. Dit geldt zeker voor zoete aardappelen. In de schil zit bijvoorbeeld de meeste vitamine A en bétacaroteen. Lekker laten zitten dus! Was de aardappel zorgvuldig en droog ze af. 

Zijn zoete aardappelen gezonder dan gewone aardappelen?

Alhoewel zoete aardappelen eigenlijk geen aardappelen zijn, maar wortels, worden ze wel beschouwd als een aardappelsoort. Dit levert meteen verwarring op, want veel mensen vragen zich terecht af, welke aardappel dan gezonder is . De verschillen zijn niet zo heel erg groot, maar er zijn wel degelijk verschillen te onderscheiden. Al ligt het wel genuanceerd, zo hebben verschillende rassen een invloed op de uiteindelijke voedingswaarden. Groot genomen kunnen we zeggen dat de zoete aardappel voedibgswaardig gezien beter scoort dan de gewone pieper, maar daar staat wel tegenover, dat de zoete aardappel weer minder goed scoort op de ladder van calorieën en het bevat gemiddeld ietsje meer koolhydraten. Maar daar tegenover bevatten de zoete rakkers in regel meer vezels en vitaminen en mineralen als ijzer, koper, calcium en natrium. Als je de oranje en / of diep-paarse zoete-aardappelsoorten kiest, krijg je bovendien extra bét acaroteen en in geval van de diep-paarse, anthocyanen binnen. Het allergrootste verschil zit hem wel in de vitamine A. Zoals je eerder kon lezen, heeft de zoete aardappel daar behoorlijk wat van onder zijn schilletje.

Wat we eigenlijk kunnen concluderen, is dat de zoete aardappel de gewone pieper niet zo heel erg in voedingswaarden ontloopt. Het is vooral een kwestie van smaak.

 

 

Verschillende soorten en kleuren

Zoete aardappelen zijn er in heel veel verschillende soorten en kleuren. Wij zijn meest bekend met de oranje bataat. Deze worden naast Europa ook veel in Amerika gegeten. De wit-vlezige zoete aardappelen worden voornamelijk in Aziatische en Arabische landen gegeten,. Wist je, dat er wel meer dan 1000 verschillende soorten ( rassen) bestaan? De kleuren kunnen zeer uiteenlopen. Over de gehele wereld genomen is de oranje bataat meest gebruikt. In Nederland wordt het Amerikaanse ras COVINGTON meest verkocht. Dit gebeurt, omdat de schil van dit ras enorm stevig en robuust is wat transporteren ( export) eenvoudiger maakt.

Er zijn ook paarse zoete aardappelen. Meest populair is de UBE. Deze paarse zoete aardappel wordt heel veel gebruikt om zijn zeer zoete smaak in desserts. KLIK HIER om alles over de UBE te lezen.

 

Dit is de Agrilatina, een paars geteelde zoete aardappel uit Italië, die momenteel langzaam maar zeker voet op Hollandse bodem probeert te zetten.De paarse zoete aardappel wordt bio-dynamisch geteeld. KLIK HIER om meer te lezen. Het vruchtvlees lijkt erg op de Chiogga rode biet.

En dan hebben we ook nog de witte zoete aardappel. Deze witte zoete bataten komen meestal vanuit Amerika naar Nederland. Ze worden voornamelijk uit Californië ( Bonita) gehaald. Het ras MURASAKI wordt meest verbouwd. Deze zoete bevat een wit vruchtvlees met gele componenten De witte zoete aardappel is slecht verkrijgbaar, alhoewel supermarktketen AH ze sinds Mei 2019 in het assortiment hebben opgenomen, net als de UBE overigens.

 

HOE ZIT HET MET OXALATEN IN ZOETE AARDAPPELEN?

Als ik iets post op mijn socials over zoete aardappelen, dan zijn de google linkjes niet van de lucht. Iedereen heeft wel iets gehoord of gelezen, waardoor de zoete aardappel in een kwader daglicht wordt gezet. Het oxalaten-verhaal is daar een erg goed voorbeeld van. Zoete aardappelen zijn wortels die oxalaat bevatten.  Oxalaten, ook wel oxaalzuur, is een organisch zuur dat van nature aanwezig is in heel veel planten. Ons lichaam maakt ook oxalaten aan, maar haalt het veelal uit onze voeding. De oxalaten uit ons voedsel kan zich binden aan mineralen om samenstellingen te maken, denk aan ijzer-oxalaten en calcium-oxalaten. Dit gebeurt meest in de dikke darm, maar kan ook voorkomen in delen van de urinewegen en de nieren. Bij vrijwel iedereen worden deze samenstelling netjes door het lichaam uitgescheiden via de ontlasting / urine. Er is eigenlijk dus helemaal niet veel aan de hand. Waar de commotie vooral om is gaan draaien is het feit dat sommige mensen last kunnen krijgen van een te hoge inname van oxalaat-gehalten. Dit gaat meestal dan om nierstenen. Mensen die vatbaar zijn voor nierstenen kunnen daarom beter niet al teveel oxalaat-houdende producten consumeren. Het gaat om een betrekkelijk kleinere groep mensen, die op moeten passen met de inname van oxalaten. Mensen met een verminderde darmfunctie moeten bijvoorbeeld ook beter oppassen. Maar verder moeten we ons niet al teveel zorgen maken. Zolang je niet overdrijft, is er niet veel aan de hand, en kun je volop genieten van zoete aardappelen.
De meeste voedingsmiddelen met oxalaten zijn juist heel erg gezond en het is dan ook echt niet nodig, om deze te mijden. De gemiddelde ADH van oxalaten ligt op 50 mg per dag. Als je oxalaat-rijke groente kookt, kan dit, afhankelijk van het soort groente, het oxaalzuur-gehalte met zo’n 30-90% reduceren. Als je naast het consumeren van oxalaat-rijke producten voldoende drinkt ( tenminste twee liter water per dag ) heeft dat een gunstige werking op het afvoeren van oxalaten. Eet ook calciumrijk, ook dit vermindert de oxalaat-opname aanzienlijk.

ZIJN ZOETE AARDAPPELEN DIKMAKERS?

Veel mensen eten geen zoete aardappelen, omdat er wordt gedacht dat het gewichtstoename oplevert. Op internet vind je een wir-war aan artikelen waarin staat dat het dan weer wel, dan weer niet dikmakend is. Hoe zit het ? Zoals je eerder hebt kunnen lezen, bevatten zoete aardappelen COMPLEXE koolhydraten. Deze worden geleidelijk afgegeven in ons lichaam waardoor er relatief weinig bloedsuikerspiegel-schommelingen plaatsvinden.  Daarnaast bevat het resistente zetmelen ( zie hierboven) en veel voedingsvezels. Dit zorgt voor een trage verbranding van de koolhydraten waardoor je een verzadigd gevoel krijgt en deze langer vasthoudt. Een langere verzadiging heeft een zeer gunstig effect op het tot stand houden van een gezond gewicht. De antioxidanten in bataat bestaan uit stofjes als adiponectine in combinatie met lectine. Deze stofjes kunnen het afvallen bevorderen. Ze helpen bij de energiebehoefte door vet af te breken wat in de lichaamscellen ligt opgeslagen.

Een van de redenen die wordt gegeven is dat de zoete aardappel wordt vergeleken met de gewone aardappel. Zoete aardappelen zijn echter geen aardappelen, maar zetmeelhoudende verdikkingen/ wortelen van de plant. Als we alleen de voedingswaardes van de zoete en normale aardappel met elkaar vergelijken, zijn de verschillen minimaal. Vooral de hoeveelheid koolhydraten is bijna hetzelfde. In beide zit ongeveer 20 gram. Toch zijn zoete aardappelen gezonder en ” slanker”. Dat komt vooral omdat er bijna 2 keer zoveel voedingsvezels in zoete aardappel zit. Hierdoor worden de koolhydraten in een zoete aardappel veel trager verwerkt. De energie in een normale aardappel komt dus veel sneller in ons bloed en dat zorgt voor bloedsuikerpieken.  Deze pieken zijn  slecht voor onze gezondheid. Bovendien zorgen ze voor gewichtstoename en belemmeren ze de vetverbranding . Resumerend zijn zoete aardappelen geen dikmakers. Ze geven complexe koolhydraten. Als ik naar mezelf kijk: ik eet iedere dag zeker twee grote zoete aardappelen, in de schil. Ik ben al jarenlang op gewicht. Als zoete aardappelen daadwerkelijk dikmakers zouden zijn, was ik nu vast en zeker zo’n 20 kilo zwaarder 😉 Zet ze daarom gerust iedere dag op het menu. We nemen vooral in gewicht toe, als we meer eten en drinken dan dat we verbruiken.

PESTICIDEN

De zoete aardappelen die wij in supermarkten en toko’s kunnen kopen, zijn ( tenzij anders vermeld ) NIET biologisch, en bevatten daarom bestrijdingsmiddelen. In Juni 2020 was er een alarmerend rapport waarin duidelijk werd dat op veel soorten zoete aardappelen ( paarse en oranje) té hoge concentraties bestrijdingsmiddelen waren aangetroffen, ook in Nederland. Deze zijn direct van de markt gehaald. Gelukkig komt dit niet vaak voor, omdat op zoete aardappelen algemeen gezien weinig bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Wortels zijn zeer sterke jongens. In de “ CLEAN FIFTHEEN EWG” lijst komt de zoete aardappel dan ook voor. Dit is een lijst, vastgesteld door het EWG, met groentesoorten en fruitsoorten die minst zijn bewerkt met pesticiden. Daar staan ze op nummer 30.
Wat zegt het? In elk geval, dat we ze gerust kunnen consumeren MET SCHIL. Het is een hardnekkig misverstand, dat bestrijdingsmiddelen enkel “ aan de buitenzijden” van groente en fruit blijven zitten, maar bestrijdingsmiddelen dringen alles binnen, zelfs door bananenschillen. Je kunt het er ook niet afwassen met baking soda badjes , was gewoonweg om hygiënische redenen groente en fruit, maar denk niet dat je daar bestrijdingsmiddelen mee wegwast. 
De paarse zoete aardappelen bij supermarkt keten LIDL zijn 100% traceerbaar…..
Het valt met de gehalten bestrijdingsmiddelen op zoete aardappelen dus mee, maar kies wel liefst voor betrouwbare en goed aangeschreven verkooppunten. Supermarkten gooien hun goede naam bijvoorbeeld niet ten grabbel en zorgen dat hun producten aan de wettelijk vastgestelde normen voldoet. Bij de toko is het allemaal vast goedkoper, maar veel onbetrouwbaarder en vager. De afkomst is vaak niet te traceren, en ook kunnen deze zoete aardappelen meer bestrijdingsmiddelen bevatten omdat er niet altijd streng op wordt gecontroleerd. Koop je zoete aardappelen daarom altijd bij een betrouwbare onderneming.  Hierboven zie je een volledige traceerbaarheid van de paarse zoete aardappelen bij supermarkt-keten LIDL En is daardoor betrouwbaar. Wil je echt vrij blijven van bestrijdingsmiddelen, dan is de weg naar de biowinkel de enige weg. Daar zijn ze wel twee tot drie keer duurder.

RARE VORMEN

Zoals ik eerder vertelde, zijn zoete aardappelen wortels. En wortels kunnen de meest rare vormen aannemen. Soms levert dit de meest hilarische vormen op. Ik heb  hieronder enkele op foto gezet:

10620802_774594695935062_1089667381635880941_n

eeehh…..tja! 

17546871_1338048196256373_3356810763951253232_o

kuch kuch….ja, ik verzin ze niet hoor!

12375060_1068244479874348_5923811724917349221_o

wortels hebben rare bochten….

17972106_1348750881852771_1101006839566424654_o

…….ik ehm…..kuch kuch…tja…ehm…kuch

 

…deze witte zoete aardappel heeft de vormen van een eh…….peer 😉 

Zijn jullie ook al eens een erg ehm……rare vorm tegengekomen? Zet hem op foto en plaats ze hieronder! Altijd weer goed voor een glimlacht op iemand’s gezicht!

IMG_0121

ZOETE AARDAPPELEN DRANK

Je kunt zoete aardappelen niet alleen eten, maar….ook drinken! Het geeft een geweldige felle oranje kleur, wat het zeker goed zal doen bij kinderen. Samen met wat greensweet-stevia druppels en water verkrijg je een superlekkere en knettergezonde drank! Je maakt hem in nog geen 5 minuten in een hoge snelheidsblender. Het voordeel van ee HS blender is dat de machine meteen verwarmt. Dit verwarmt de rauwe aardappel. Maar brengt het niet aan de kook, waardoor het eerder besproken RS meest aanwezig blijft na afkoeling. Heb je geen HS blender? Dan kun je deze drank ook gewoon maken, het recept zonder de HS blender zal ik onder dit recept zetten.

Dit heb je nodig:

( voor een liter)

 

IMG_0117

Zo maak je het:

Doe alle ingrediënten in de kan van de blender en zet het op het soep-programma. Laat dit vier minuten draaien. Zet een kom klaar, een fles en een trechter, en drapeer een schone ( kaas of hydrofiele) doek over de kom. Schenk de massa in het doek en knijp uit. Giet de drank over in de fles, en laat afkoelen. Daarna bewaren in de koelkast. Eet de pulp lekker op na afkoeling!!! Heb je geen hoge snelheidsblender? Doe dan alle ingrediënten in een pan, en breng aan de kook. Zodra de stukjes wat zachter zijn geworden, de pan van het vuur halen en met een staafmixer alles fijn pureren. Giet alles in het doek en knijp uit. Giet over in een fles en laat afkoelen.

 

Zoete aardappelen in de oven!

Zoals gezegd kun je beter geen bakvet gebruiken om zoete aardappelen in te bereiden. Gelukkig is daar “ the good old oven” waar we de zoete aardappelen wel op een gezonde manier kunnen bereiden. Als je de temperatuur op zo’n 170*C houdt, bak je verantwoord. Het duurt dan allemaal iets langer voordat het gaart, maar voor dat beetje meer geduld krijg je wel veel terug. Een van mijn grote favorieten zijn de flinter-dunne zoete aardappelschijfjes. Je maakt ze in een handomdraai en zijn echt verrukkelijk!

Nodig:

  • twee grote zoete aardappelen, gewassen en in de schil, gedroogd, in flinter-dunne plakjes gesneden
  • vier eetlepels truffel wier
  • twee eetlepels kerrie Madras
  • twee eetlepels ras el Hanout kruiden
  • een eetlepel gerookte paprikapoeder

Zo maak je het:

  1. verwarm de oven voor op 170*C, bekleed twee bakplaten met bakpapier
  2. doe de kruiden bij de plakjes en hussel goed, zodat de plakjes in de kruiden komen te liggen
  3. verdeel de plakjes over de bakplaten. Bak in de oven 10 minuten, haal ze eruit en keer de plakjes, stop ze opnieuw terug in de oven en bak opnieuw 10-15 minuten, terwijl je blijft controleren.
  4. lekker met vegan mayo! 

NOG MEER INSPIRATIE!

Zoals je ziet in bovenstaande voorbeelden is de zoete aardappel meer dan alleen maar iets om te koken of te bakken. Je kunt er zoveel meer mee doen! Ik laat mij al jaren inspireren door de zoete aardappelen in mijn recepten. Ik geef je veel directe linkjes naar de allerlekkerste recepten met zoete aardappel! Laat je inspireren en ontdek de zoete aardappel ook culinair!

Heerlijk smullen bij de borrel? Day kan, met deze zoete aardappel schijven! KLIK HIER om naar het recept te gaan

Bijzonder! Zo kun je deze zoete aardappel chocolade flikken best noemen! Ze zijn verrukkelijk en snel te maken! KLIK HIER om naar het recept te gaan

Zoete aardappel geeft kleur aan je baksels! Zoals deze chocoladecake opeens een erg grappig kleurtje krijgt! KLIK HIER om naar het recept te gaan

Als vleesvervanger smaakt deze burger echt verrukkelijk! KLIK HIER om naar het recept te gaan

Deze cake is op social media viraal gegaan! Het is dan ook echt een unieke cake! KLIK HIER om naar het recept te gaan

MMJAMM….met geitenkaas overgoten smaakt de zoete pieper nog lekkerder! KLIK HIER om naar het recept te gaan

Met de airfryer kun je de zoete aardappel ook perfect bereiden! Wat dacht je van deze verrukkelijke spiraal chips? KLIK HIER voor het recept

Zoete aardappeltaart? Geen enkel probleem! KLIK HIER om naar het recept te gaan

de heerlijke beroemde Hasselback aardappel maak je ook met zoete aardappel, KLIK HIER om naar het recept te gaan

Natuurlijk mag de friet niet ontbreken! KLIK HIER om naar het recept te gaan

Deze beignets zijn nét even anders! KLIK HIER om naar het recept te gaan

Deze cupcakes uit de AF zijn supersnel klaar! KLIK HIER om naar het recept te gaan

Op de boterham, op de cracker, op toast, als vulling….deze zoete aardappel spread kan altijd en overal! KLIK HIER om naar het recept te gaan

Gewoon, simpel, maar zo lekker, deze zoete aardappel kransjes! KLIK HIER om naar het recept te gaan

Ja, ook brood kun je maken met zoete aardappel KLIK HIER  om naar het recept te gaan

Zoete aardappel chips! KLIK HIER om naar het recept te gaan

Een verrukkelijk stoofpotje! KLIK HIER om naar het recept te gaa

 

12 Reacties op “Waarom zoete aardappel méér dan gezond is! Plus heerlijke recepten!

  1. Ze zijn heerlijk, super om ’toast’ mee te maken in een broodrooster 🙂

    Ik maakte pas drankjes met drie kleuren zoete aardappel (Sweet Potato Milk Tea) en het viel mij op hoe anders de paarse ruikt en smaakt. Weet jij waarin hem dat zit?

    Groetjes Sander

  2. Heerlijk, ik ben er ook verslaafd aan. Wij wonen in Spanje en daar kweken ze er veel en kan je ze ook overal kopen. Ik maak een puree van bataat, wortel en flespompoen. Eerst aanstoven in olijfolie met ajuin en look en dan de groenten samen stoven in de snelkookpan. Dan met de stamper fijn stampen en enkele soeplepels amandelmeel eronder roeren. Echt super heerlijk!.

  3. Al eens een stamppotje zoete bataat met zuurkool geprobeerd….toppertje of een snackertje van flinterdunne rauwe schijfjes bataat met een dipsausje van tahin met een beetje olijfolie en evt wat keltisch zout , jammie!

    • ja echt een goede combi zuurkool met zoete aardappel, heerlijk ????

  4. Vanavond een stamppot gemaakt van zoete aardappel en zuurkool, ananas erdoor, geraspte kaas erop, een paar klontjes boter erop en 20 min. in de oven.
    Wat was dit smullen. Mijn man heeft zelfs twee keer opgeschept en dat doe hij alleen maar als hij iets erg lekker vindt.
    Dus deze stamppot zal deze winter vaak op het menu staan.

  5. Laatst bij een vriendin een stampotje zoete aardappel,pastinaak, broccoli gegeten.
    Alles in blokjes en licht gestampt, erg lekker!

  6. Beste ,
    U heeft geeftveel informatie.
    Maar hoe gaat poten van witte zoete aardappels in zijn werk. Ik bedoel o.a.de grond bewerking zoals bemesting en e.d.
    Nog niet iets zinnig op het internet gevonden.
    Bij voorbaat hartelijk dank,
    Herman

  7. Helaas bij de lidl geen paarse aardappel te koop. Wij hebben hier in Tilburg een hele grote lidl maar geen ube aardappel. Ben heel tilburg af geweest.

    • het is dan ook geen UBE. Vraag gewoon aan de winkel manager of hij ze voor je wil bestellen. Succes!

  8. Hoi Monique. Ik at vandaag gekookte paarse aardappels van de Lidl. Heel anders van smaak dat de oranje of witte zoete aardappels. Veel zachter ook van structuur. En ik kreeg er paarse vingers van bij het schillen. Wat me wel opviel waren kleine witte stipjes in de aardappels. Ik vroeg me af of dat kwaad kon. Weet jij dat misschien? Ik heb nog geen buikpijn….😊

    • welnee joh, je krijgt daar echt geen buikpijn van. Dit zijn structuren van de wortels, meer niet! Geniet volop van de paarse zoete aardappelen! 😉

  9. Ha Monique, mooi flink stuk over de bataat.
    Vind hem/haar ook erg lekker, vooral rauw maar nu lees ik over dioscorina
    wat in rauwe knollen zou zitten en wat in feite een gif is.
    Weet jij daar misschien iets van?
    Bijvoorbaat dank.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *