Paarse zoete aardappelcake

Ik ben dol op zoete aardappelen, ik eet ze dan ook dagelijks. KLIK HIER, om alles over deze gezonde wortels te lezen. De oranje bataten zijn al verrukkelijk te noemen, maar de PAARSE zoete bataten zijn echt wat je noemt onweerstaanbaar lekker. Tot voor kort vond ik deze enkel bij mijn biowinkel, die ze sporadisch in het assortiment hebben ( seizoensgebonden ) Ontzettend duur ( zo’n € 5 euro per kilo ! ) maar iedere eurocent waard. Het zijn bovendien erg gezonde rakkers vanwege de anthocyanen, de natuurlijke kleurstof waar de paarse zoete aardappel zijn kleur aan heeft te danken. Anthocyanen behoren tot de groep fenolen. Waar anthocyanen meest bekend om staan m.b.t de gezonde voordelen zijn de zeer sterke antioxidanten. Zwarte bessen bevatten bijvoorbeeld van alle fruitsoorten de meeste anthocyanen. Niet verkeerd dus, om deze paarse zoete aardappelen meer te eten. Een straf is dat niet, meer een feestje! Want ze zijn echt ont-zet-tend lekker.

Sinds kort heeft supermarkt-keten LIDL de paarse zoete aardappel ook in hun assortiment en dat verdient een groot applaus voor Lidl! Want hier zitten we echt op te wachten. De paarse zoete aardappelen zijn niet biologisch en afkomstig uit de USA, en kosten € 2,49 per kilo. IN MIJN ARTIKEL vertel ik, waarom het niet erg veel uitmaakt of je nu gaat voor biologisch of niet. Het is dus een fijne goedkope manier om paarse aardappelen te genieten!

Met de paarse aardappel kun je veel meer dan alleen koken / stomen / bakken/ stoven. Vanwege de waanzinnig gave paarse kleur kun je je baksels er ook perfect mee kleuren, op de meest natuurlijkste manier denkbaar! Ik maak graag deze verrukkelijke smeuïge cake met zoete aardappel . Geeft een waanzinnige kleur aan de cake en een verrukkelijke smaak. Maak hem ook maar eens!

Dit heb je nodig:

  • Een grote paarse zoete aardappel, gekookt in de schil, uitgelekt
  • 200 gram amandelmeel
  • twee verse eieren of indien veganistisch, een gepureerde banaan
  • drie eetlepels stevia sweet ( of ieder ander gewenste zoetstof op smaak toegevoegd )
  • twee volle eetlepels zuivere kokosolie, gesmolten
  • 10 gram wijnsteen bakpoeder
  • warm water

Zo maak je het:

  1. verwarm de oven voor op 170*C, bekleed een kleine cakevorm met bakpapier
  2. Pureer in de blender / keukenmachine de zoete aardappelen met eventueel een klein beetje stevia sweet ( theelepel) en een klein beetje warm water tot een licht vloeibare puree. als je de cake veganistisch maakt met banaan, voeg deze dan toe en laat het water achterwege
  3. Roer alle ingrediënten behalve de aardappelpuree, door elkaar in een kom en voeg kleine beetjes warm water toe tot de massa licht vloeibaar is geworden
  4. Spatel de puree erdoor.
  5. Stort in het blik, tik het blik op het aanrecht een paar keer aan, en bak in het midden van de oven in ongeveer 45-55 minuten gaar. Laat afkoelen.

 

 

12 Reacties op “Paarse zoete aardappelcake

  1. Hoi, lijkt me heerlijk die zoete aardappel cake.
    Maar….. hoeveel gram zoete aardappel???

    • laat het ” grammen” idee eens los…het maakt echt niets uit hoeveel zoete aardappel je gebruikt. Dus grote knol, kleine knol, het maakt niks uit. Bak lekker losjes! Succes!

  2. Wow, dit is leuk! Ik krijg al ideeën met bosbessen erbij..!
    Deze ga ik zeker maken.

    • Ik heb hem gemaakt en we vinden m geweldig! Ik deed er gewoon bosvruchten uit het vriesvak in, (ook van de Lidl, haha) alleen fruit zonder toevoegingen. Het zuurtje dat dat geeft doet de rest wat zoeter proeven, geweldig. Heel erg bedankt voor dit blijvertje! (puberdochter is zelfs enthousiast, had ik niet gedacht)

  3. Gemaakt.Heerlijk.
    Ik had maar 100 gr. amandelmeel in huis, dus iets aangepast.
    • Een grote paarse zoete aardappel, gekookt in de schil, uitgelekt
    • 100 gram amandelmeel + 100 gr. boekweitmeel
    • twee verse eieren
    • drie eetlepels yaconpoeder
    • twee volle eetlepels zuivere kokosolie, gesmolten
    • 10 gram bakpoeder ( Leckers )
    • warm water
    • 2 gr. keltisch zout

  4. 3 eetlepels stevia klinkt erg veel. Of lijkt dat maar zo?

    Ik hoor het graag!

  5. Ik was er helemaal klaar voor, alle moed verzameld, paarse aardappel gekocht en aan de slag. Ben geen keukenprinses, maar deze cake ziet er wel heel magisch uit en niet zo moeilijk…. prima voor mij dus en leuk om mee te brengen bij het geplande bezoek aan vrienden morgen.
    Affijn aapie gewassen en het mes er in………….. wastie helemaal niet paars van binnen…….. huhhhhh
    Nou is dat ff een afknapper. Had me zo verheugd op die prachtige paarse vlammen in de cake. Nou ja, ik maak m wel, dan maar met veel minder paars (alleen van de schil)…. 🙁

    Hoe weet ik of paarse zoete pieper dus echt paars is zonder m te jassen??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *