Haver / zoete aardappel taart ( vegan )

Heb je binnenkort iets te vieren en / of te trakteren? Heb je te maken met gasten met bepaalde voedselstromingen, intoleranties en allergieën. of ben je zelf de pisang? Wil je graag iets gezonds, maar ook iets lekkers op tafel zetten? Dan is deze taart wellicht geknipt voor jou. Het is een meukvrije taart, op basis van 100% glutenvrij havermout en zoete aardappelen. Het is tevens geschikt voor veganisten, en als zoetmiddel is er zuivere stevia en verse banaan gebruikt.

De taart is niet moeilijk om te maken, het kost uiteraard wat meer tijd dan een snelle taart uit een pakje, maar zeker niet tijdrovend of ingewikkeld. De ingrediënten zijn simpel en overal goed verkrijgbaar en zo goedkoop mogelijk gehouden. Ik schat de totale waarde van deze taart op zo’n € 4,50. De taart is goed voor 12-16 personen dus het is een flinke jongen.

BOODSCHAPPENLIJSTJE:

  • 1000 gram havermout
  • 15 gram wijnsteen bakpoeder
  • twee grote zoete aardappelen
  • drie bananen
  • een zak greensweet-stevia sweet Xtra
  • een zakje cacaopoeder
  • zuivere kokosolie
  • ceylon kaneelpoeder

KEUKEN BENODIGHEDEN:

  • een goede ( liefst HS ) blender
  • een ronde grote vlaaivorm ( 26-28 cm doorsnede )
  • twee grote kommen + een kleine kom
  • spatels en een lepel
  • een hete-lucht-oven

HOE MAAK JE HET?

  1. verwarm de oven voor op 185•C
  2. vet de bakvorm goed in met kokosolie. Neem de randen goed mee.
  3. snij een zoete aardappel in de schil gelaten, in kleine blokjes. Gooi de blokjes in de kleine kom. Snij een banaan in dunne plakjes en voeg de plakjes bij de blokjes in de kom. Bestrooi dit royaal met kaneelpoeder en hussel, zodat de banaan en zoete aardappel goed in de kaneel zijn bedekt.
  4. snij de andere zoete aardappel in stukken, en gooi deze in de blender-kan, samen met een banaan ( in stukken) en 200 ml water. Maal dit tot een vloeibare stevige massa. 
  5. gooi in één kom 500 gram havermout, 7 gram bakpoeder, twee eetlepels stevia,  pureer de banaan en voeg in de kom, roer door elkaar. Voeg steeds kleine beetjes warm water toe tot de massa smeuïg is geworden. Stort dit in de bakvorm en smeer uit tot een bodem. 
  6. gooi in de andere grote kom 500 gram havermout, de zoete aardappel massa uit de blender, een eetlepel stevia en 7 gram bakpoeder , en roer. Voeg steeds kleine beetjes warm water toe tot de massa smeuïg is geworden. Halveer de massa. Roer door één helft drie eetlepels cacaopoeder. 
  7. smeer de cacao-helft uit op een helft van de bodem in de taartvorm. Smeer de andere helft uit op het andere deel. 
  8. verdeel de zoete aardappel blokjes over de taart.
  9. bak de taart in het midden van de oven gaar in ongeveer 50-60 minuten, blijf tussentijds controleren. 
  10. laat de taart goed afkoelen. 

Je kunt de taart extra bestrooien met stevia poedersuiker. Dit maak je zeer eenvoudig door wat stevia sweet Xtra in de blender tot poeder te vermalen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *