Monique’s” echt gezonde cruesli / granola” !! Maak het zelf!

Ontbijtgranen zijn anno 2023 nog steeds ongekend populair. Met name cruesli en granola hebben dankzij de vele gezonde trends een vrij gezond imago.Dit komt voort uit het feit, dat ze voornamelijk bestaan uit een mix van granen, noten, zaden en pitten. Toch is het allemaal niet zo gezond als het lijkt. En dat heeft met name met productie-processen te maken.

Granola wordt vaak in één adem genoemd met cruesli. Dat is begrijpelijk, omdat het zowel van binnen als buiten sterk op elkaar lijkt. Toch is granola anders. Het wordt gemaakt van noten, zaden, pitten en granen, die in de oven worden geroosterd. Het wordt besprenkeld met olie en gezoet met bijvoorbeeld honing, agave, dadelstroop, en ahornsiroop. Het verschil met cruesli zit hem o.a in de naam. Cruesli is eigenlijk geen productnaam, maar de merknaam die de bekende ontbijtgranen-leverancier Quaker gaf aan zijn krokante varianten muesli. Inmiddels is de naam cruesli zo ingeburgerd, dat we cruesli herkennen als de knapperige variant op muesli, of deze nu van Quaker afkomstig is of niet. Cruesli wordt vrijwel altijd gemaakt van granen, en noten. Ze worden samen geperst tot koeken en overgoten met suiker. Dit wordt gebakken en later in stukjes gewalst. Granola zou het gezonde alternatief moeten zijn op de “ suikerbommetjes” ( cruesli wordt gekscherend vaak zo genoemd) maar eigenlijk is dit een beetje een wassen neus. Natuurlijk bevat granola erg veel gezonde aspecten: het is rijk aan vezels en bevatten veel essentiële voedingsstoffen. Maar ook agave, honing, dadelstroop en ahornsiroop zijn evengoed suikers, waar onze bloedsuikerspiegel nét zo hevig op reageert als gewone suiker. Bovendien net zo slecht voor het gebit.  Zeker als we gaan voor de kant en klaar granola in de supermarkten en biowinkels, kunnen we aardig wat suiker verwachten. Maar ook thuis homemade gebakken kunnen we nogal los gaan met de suikervervangers, waardoor het evengoed suiker-brokjes worden. Er zijn inmiddels talloze granola-recepten vindbaar op internet. Allen gebruiken aardig wat zoetvervangers waardoor granola geen gezond ontbijt wordt, of gezonder dan de kant en klaar varianten uit de winkel. 

” ECHT” gezonde cruesli / granola

Cruesli / granola heeft hun populariteit te danken aan hun knapperigheid en zoetheid. En daar zijn  logischerwijs veel suiker en vetten voor nodig. Daarom bevatten vrijwel ALLE varianten die we in de ( bio) winkels kunnen kopen erg veel van deze suikers en vetten. Ook de productie speelt een rol in de uiteindelijke voedingswaarden. Worden de granen / noten / pitten / zaden bijvoorbeeld in een te hoog verhitte olie geroosterd neemt de voedingswaarden met grote springen af. Ook is het de vraag in welke oliën deze worden bewerkt, en welke suikers er zijn gebruikt.  Ook thuis kun je de cruesli / granola te hoog verhitten, waardoor je net zo ongezonde resultaten krijgt als de gangbare pakken uit de winkel. Ik krijg hier erg veel vragen over, wat begrijpelijk is, omdat de markt enorm is gegroeid en de keuze reuze is. Steeds meer mensen gaan zich afvragen hoe gezond deze varianten zijn. Als we door het gezonde imago heen prikken zien we inderdaad niet veel gezonds.

Als we gaan kijken naar de gemiddelde ingrediënten van een pak granola, bestaat deze ongeveer uit 50-65% uit granen, noten, zaden en pitten. De rest bestaat uit suikers, vetten ( oliën ) en synthetische hulpstoffen. Het is erg grappig, dat we denken dat cruesli / granola zo vreselijk gezond is. Het imago leunt vreselijk op de granen, pitten, zaden en noten aandeel, maar zoals ik eerder vertelde worden deze meestal in voedingswaarden gedeeltelijk tot compleet met de grond gelijk gemaakt. Wat overblijft zijn lekkere suiker-brokjes. Zeker als wordt gedacht dat het gezond is, kunnen we er te royaal van ” snoepen”. In werkelijkheid jaagt het je bloedsuikerspiegel op de vroege morgen op, waardoor je last kunt krijgen van de schommelingen ( effecten ) Ik ken heel veel mensen die granola / cruesli zo uit de zak snoepen, in de veronderstelling dat zij op deze manier zeer gezond snacken. Als ik je vertel dat 100 gram granola gemiddeld 25 gram suiker bevat, en cruesli per 100 gram zelfs oplopend tot 40 gram suiker, zou je hoop ik geen tweede keer de fout maken om te denken dat je met granola / cruesli gezond bezig bent.

Maar….laten we eerlijk zijn…het is erg lekker. Veel mensen zeggen er verslaafd aan te zijn en erg graag hun bed uitkomen voor hun kom granola. Ik ben daarom eens gaan nadenken , over een ECHT GEZONDE variant op granola / cruesli. Eentje die geen hoge verhitting vraagt, geen suiker bevat en die toch lekker zoet en knapperig is. Ik kwam op een heel bijzondere mix. En heb het MONIQUE’S GRANOLA genoemd.

 

 

 

HOE MAAK JE MONIQUE’S GRANOLA?

Omdat je de oven niet hoeft te gebruiken, bespaart het je enorm veel tijd. Bovendien komt er geen olie of ander vet aan te pas, wat het vetgehalte aanzienlijk naar beneden haalt t.o.v conventionele varianten. De basis is geroosterde havermout. Dit gaan we eerst maken.

Ik adviseer je om een goede, meukvrije koekenpan te gebruiken. Zelf ben ik dol op mijn  100% gifvrije pannen-collectie.  Alles wat je moet doen is de pan op hoog vuur te warmen. Als het aardig is verhit, gooi je ongeveer 250 gram havermout in de pan en zet je het vuur laag. Blijf vervolgens met een houten lepel alles goed in beweging houden tot de havermout begint te verkleuren naar goud / donkerbruin. LET OP: LAAT HET NIET VERBRANDEN De havermout mag niet zwart worden en de pan mag niet te erg gaan roken.

Dit is hoe het eruit ziet. Zijn de vlokjes zwart geworden, consumeer deze dan niet en gooi deze weg ( zonde maar wel noodzakelijk ) De havermout mag wel donkerbruin zijn, maar niet zwart. Ze moeten lekker knapperig zijn geworden

Okay, we hebben de basis. Gooi deze in een kom, en voeg daaraan toe:

 • een koffiekopje kasha 
 • een koffiekopje boekweit flakes
 • twee eetlepels stevia sweet
 • een half koffiekopje cacaonibs
 • anderhalf koffiekopje gemengde, ongebrande, ongezouten noten

Dit mix je allemaal goed door elkaar. Gooi de granola over in een glazen, goed afsluitbare pot, en bewaar op kamertemperatuur op een koele donkere plaats. KLAAR! Deze granola smaakt hemels lekker, heeft een heerlijke knapperige bite en een verrukkelijke zoete smaak, zonder suikers en vetten. Omdat niets te hoog wordt verhit behoudt je de meeste voedingswaarden. Resultaat: een echt gezond, voedzaam en volwaardig ontbijt, die je in combinatie met gezonde ( bio-dynamische) zuivel of zeuivelvrije alternatieven als een zeer nuttig ontbijt kunt eten.

Ik eet het graag met yomio , en / of bio-dynamische kwark. Naast mijn royale portiers groente in de morgen vult dit kommetje enorm. En piep ik de eerste uren na mijn ontbijt niet naar meer of kom ik energie tekort. Ik draai er uren op door. Je kunt er eventueel ook nog wat blauwe bessen aan toevoegen voor extra voedingswaarden.

 

 

3 Reacties op “Monique’s” echt gezonde cruesli / granola” !! Maak het zelf!

 1. Hi Monique, is kasha hetzelfde als ‘grutten’ ?
  Bedankt voor alle goeie info en recepten.

  Gr. Tonny

  • hai!
   Nee, kasha is iets geheel anders. Dit zijn geroosterde boekweit korrels. Grutten zijn granen waarvan het kafje eraf is gehaald. Warme groet!

   • Dankjewel voor je reactie. Ik had het idd al op je website gelezen.

    Fijn weekend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *