Waarom blauwe bessen ECHT gezond zijn!

Tik “ blauwe bessen” in op google en de hits vliegen je om je oren. Allen gaan over de zeer gezonde voordelen van blauwe bessen. Het klopt: blauwe bessen mogen gerust als superfood worden bestempeld want het mag deze naam met eer en geweten dragen. Er zijn inmiddels talloze bewezen voordelen bekend, dat de blauwe bes gewoonweg in ieder menu thuishoort. Alles over blauwe bessen en waarom ook jij ze iedere dag zou moeten eten.

IMG_1519

WAT ZIJN BLAUWE BESSEN?

De blauwe bes is een bloemdragende struik die paars/blauwe besjes geeft. Ze zijn verwant aan soortgelijke struiken als de bosbes en de cranberry. Blauwe bessen hebben een uitwaaiende kroon aan de onderzijde en zijn tussen de 5 en 16 mm in diameter. Tijdens de groei kleuren ze van groen naar paars-blauw. De blauwe bessen die het meest in Nederland wordt verkocht zijn de “ highbush blueberry “( Vaccinnium corymbosum.) Blauwe bessen worden ook biologisch in Nederland geteeld, maar de meeste blauwe bessen komen uit de VS.
Blauwe bessen behoren tot de bessen met de meeste voedingsstoffen. 150 gram levert 24 % van de ADH vitamine C, 36% van de ADH vitamine K, 25% van de ADH mangaan, en vier gram vezels. Daarnaast zijn ze relatief laag in fruitsuikers ( fructose) wat ligt op zo’n 6 gram per 150 gram. Ze bestaan voor 85% uit water en uit weinig calorieën. Dit maakt dat de blauwe bes in vrijwel ieder voedingspatroon past en zeer veel gezonde voedingsstoffen geeft.
IMG_1517

WAAROM ZIJN BLAUWE BESSEN ZO SUPERGEZOND?

Wat vrijwel in ieder artikel over blauwe bessen naar voren komt, is het hoge aantal antioxidanten. Deze zijn belangrijk voor ons, het beschermt ons lichaam tegen schade door vrije radicalen, onstabiele moleculen die de celstructuur kan beschadigen en die bijdragen aan veroudering en ziekten. Van de bosbes wordt aangenomen dat deze de HOOGSTE CONCENTRATIE ANTIOXIDANTEN bevat van alle geconsumeerde fruit maar ook groenten. Wat de blauwe bes zo bijzonder maakt is het antioxidant stofje flavonoïden. Deze behoort tot de polyfenolen. Het is aangetoond dat deze antioxidant direct het gehalte aan antioxidanten in ons lichaam verhogen.
Nu lijkt oxidatieve DNA schade deel uit te maken van ons dagelijkse leven., Het schijnt tienduizenden keren voor te komen in iedere cel van ons lichaam. DNA schade is een belangrijke schakel van de reden waarom we ouder worden en het speelkt tevens een zeer belangrijke rol bij de ontwikkeling van ziektes. Omdat blauwe bessen zoveel antioxidanten bevatten kunnen ze helpen om een deel van de vrije radicalen ( die schade aan ons DNA berokkenen ) te neutraliseren.
Andere bewezen gezonde voordelen zijn o.a een goede bescherming tegen beschadiging van cholesterol in het bloed, ze werken bloeddrukverlagend, ze kunnen bijdragen tot het voorkomen van hart en vaatziekten, ze helpen bij behoud van de hersenfuncties en verbetering van het geheugen., de bioactieve stoffen in blauwe bessen kunnen de ongunstige effecten op de bloedsuikerspiegel compenseren, waardoor ze een antidiabetisch effect hebben, bepaalde stoffen in blauwe bessen kunnen helpen om urineweg-infecties te bestrijden, en ze kunnen helpen spierschade te verminderen na zware trainingen.

BIOLOGISCH, DIEPVRIES

Niets dan goeds dus. Maar er zit een kanttekening aan. Want helaas zijn blauwe bessen één van de meest bespoten fruitsoorten ter wereld. Bessen zijn gevoelige gewassen. Daarom worden er veel bestrijdingsmiddelen gebruikt om bijvoorbeeld een export goed te laten verlopen of dat de bessen zo minimaal mogelijk worden gekneusd/beschadigd. Dit gaat om aardige hoeveelheden. Niet-biologische bessen ( zeker uit het buitenland) zijn daarom niet erg “ schoon” te noemen. Je kunt daarom het beste kiezen voor biologische blauwe bessen, maar deze zijn lastig te krijgen en alleen in een seizoen. Daarnaast zijn niet-biologische blauwe bessen al stik-duur, laat staan biologische. Dit maakt de gezondste keuze maken enorm lastig. Sommige supermarkten bieden biologische blauwe bessen aan, maar wel meestal in het seizoen. Biowinkels kiezen het liefst voor blauwe bessen uit eigen land. Dit maakt ook biologisch niet altijd logisch voor de consument om te bemachtigen.
Dankzij de smoothie-trend zijn er overal diepvries blauwe bessen verkrijgbaar. Deze zijn net zo gezond, maar ook hier geldt dat biologische diepvries bessen de beste keuze is. Diepvries zijn ze ook nog een beetje betaalbaar. Want eerlijk = eerlijk: het is geen goedkope hobby, blauwe bessen eten.
In vele moestuintjes worden ook wel eens blauwe bessen geteeld. Dit kan een goedkope manier zijn om blauwe bessen te eten.

IMG_1516

WAAR LET JE OP BIJ HET KOPEN?

Zoals ik eerder vertelde zijn bessen zeer gevoelige gewassen. Ze zijn daarom vatbaar voor kneuzingen, bederf en rotting.  Let daarom goed op wat je koopt, want ze zijn immers duur genoeg. Verse blauwe bessen zijn mooi diep paars/blauw van kleur en stevig en sappig. Controleer goed of er geen rotte of bedorven besjes bij zitten.
Bewaar blauwe bessen in de koelkast. Haal ze direct uit de verpakking en verspreid ze over een bord, zo hebben ze allemaal de ruimte en ontstaan er geen beurse en schimmel-plekjes. Je kunt ze ongeveer 3-5 dagen in de koelkast bewaren.

WAT KUN JE ERMEE?

Blauwe bessen kunnen altijd en overal. Ze zijn zoet, lekker, verfrissend en decoratief. Je kunt er ook perfect mee bakken. Verder zijn ze heerlijk door salades, in smoothies, door gerechten, als ijs, door zuivel en andere desserts/toetjes, en door je havermout. Omdat ze zo ontzettend veelzijdig zijn, kun je ze overal bij eten, om zo aan je dagelijkse portie antioxidanten te komen. Maak bijvoorbeeld eens deze verrukkelijke hazelnoot / bessen cakes! ! Ideaal als ontbijt, bij de lunch of tussendoor.
WAT HEB JE NODIG :
 • 325 gram volkoren boekweitmeel
 • 200 gram hazelnootmeel
 • 10 gram wijnsteen bakpoeder
 • Vier eetlepels biologische erythritol
 • Havermelk
Voor de topping :
 • 400 gram diepvries blauwe bessen
 • Carobpoeder of cacaopoeder

 

ZO MAAK JE HET :
1) verwarm de oven voor op 170*C, bekleed een brownie-vorm of vierkante ovenschaal met bakpapier
2) meng alles voor de cake in een kom samen, voeg steeds beetjes melk toe tot er een smeuïge massa ontstaat, stort in de vorm en verdeel
3) strooi de bevroren bessen erover, en tot slot de carbol-poeder.
4) bak de cake in het midden van de oven gaar in ongeveer 55 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen5) Snij in vierkante cakes.

Blauwe bessen supplement

Omdat blauwe bessen gigantisch veel antioxidanten bevatten, zijn er diverse supplementen op basis van blauwe bessen. Veelal in poedervorm, maar ook in capsules en tabletvorm. Deze supplementen worden voornamelijk verkocht als een antioxidant. De belangrijkste antioxidanten stof in de blauwe bes behoort tot de grote familie aam polyfenolen, genaamd flavonoiden. Een speciale groep flavonoiden, ANTHOCYANINEN, is in staat om direct het gehalte aan antioxidanten in het lichaam te verhogen. Anthocyanen zijn kleurstoffen die in de celvacuole van hogere planten voorkomt.. Er zijn wel 250 verschillende anthocyanen. Ze komen voor in de gehele plant, maar voornamelijk in bloemen, vruchten en bladeren. Anthocyanen zorgen ervoor dat alles de bekende paars / blauwe kleur krijgt. Denk aan de rode kool, de blauwe bes, de zwarte bes enzovoort. Aan anthocyanen worden gigantisch grote gezonde voordelen gekoppeld. Eet je de paarse groente en fruit zo rijp mogelijk, profiteer je zo optimaal mogelijk van de ruim aanwezige anthocyanen.

Anthocyanen behoren tot de groep fenolen. Waar anthocyanen meest bekend om staan m.b.t de gezonde voordelen zijn de zeer sterke antioxidanten. Zwarte bessen bevatten bijvoorbeeld van alle fruitsoorten de meeste anthocyanen. En dat biedt weer mogelijkheden om in suppletie te verwerken.
Nu is het ene poedertje / pilletje / capsule het andere niet. Er kan van alles aan worden toegevoegd bijvoorbeeld om bepaalde claims te kunnen maken, en er kan uiteraard erg veel synthetisch aan worden toegevoegd.
Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de biologische / veganistische capsules van CRESSANA, genaamd CRESSANPUREBLUE. Waarom? Simpelweg omdat deze capsules meest puur zijn en geen synthetische toevoegingen hebben. Ze zijn gemaakt van gevriesdroogde biologische wilde blauwe bosbessen en biologisch gevriesdroogde waterkers. ( bio-controle BE-BIO-02 ) Er zitten 60 capsules in een verpakking en het advies luidt om drie capsules per dag te slikken. Cressana claimt met wetenschappelijke onderbouwingen dat deze capsules kunnen bijdragen aan een ondersteuning voor de conditie van de ogen, gunstig kan zijn voor ons bloedvaten-stelsel en ons bescherming kan bieden tegen vrije radicalen. Het is bovendien heel erg gunstig voor de huidconditie.
Per drie capsules krijg je 105 mg anthocyanen binnen en 375 mg waterkers. Ik slik deze capsules zelf sporadisch. Zo eens in de vier maanden koop ik een doosje en slik ik twee capsules per dag. Ik slik deze capsules voornamelijk in de wintermaanden en in tijden waarin ik mijn immuunsysteem zo optimaal mogelijk wil houden. Alhoewel het geen goedkoop grapje is te noemen ( € 36) loont het voor mij de moeite. Ik merk zeker na de eerste week gebruik verbeteringen in mijn algehele conditie. Daarnaast is het in wezen, als we het inhoudelijk tegenover verse blauwe bessen zetten, goedkoper. We moeten erg veel verse blauwe bessen eten om aan die 105 mg anthocyanen te bekomen. Als we dat in biologische ( want ook de gebruikte wilde bosbessen van cressana zijn biologisch ) verse blauwe bessen moeten omrekenen dan ben je het drie-dubbele kwijt. In dat daglicht gezien is het een voordelige manier om via de meest natuurlijkste wegen aan die prachtige anthocyanen te komen.
De capsules zijn niet groot en daarom erg makkelijk om in te nemen. Uiteraard zijn de capsules veganistisch. Vind je het toch wat lastig om de capsules weg te krijgen, kun je de capsules zeer gemakkelijk open breken. En bijvoorbeeld door een smoothie verwerken of door een toetje. Het poeder smaakt zelfs lekker, licht zoet. Het is bovendien een fantastische natuurlijke kleurstof om bijvoorbeeld taart / glazuur mee te maken. Wil je deze capsules bestellen ? KLIK DAN HIER

24 Reacties op “Waarom blauwe bessen ECHT gezond zijn!

 1. Heb er dit weekend muffins van gebakken waren heerlijk wel bij AH gekocht in de aanbieding en ze lang in t water gedaan en goed gewassen hoop dat er dan wat minder bestrijdingsmiddel opzit!

  • dat heeft helaas geen zin. Eenmaal erop gespoten zit het erop, en was je dit niet weg.

   • Wat je nu zeg is onzin .er wordt lym .en gif op gespooten.anders zou bestrydings midel er af spoelen met regen.wasen van fruit is zinloos.

 2. hoi Monique,
  Ben altijd blij met jouw gezonde recepten maar….
  nu heb ik toch n vraagje?
  is 400 gram havermoutmeel niet veel?
  moet dat niet 200 gram zijn?
  Ik heb veel meer massa dan anders met muffins bakken.
  Daar staat vaak 200 gram meel?
  Hoor graag van je?

  • Je kan altijd zelf bepalen hoeveel je wilt toevoegen. Maar 400 gram is wat ik heb gebruikt.

 3. De diepvries blauwe bessen bij de AH kosten 6 euro per kilo, met een bijstandsuitkering is dat niet te betalen. Daarom wil ik dit jaar vijf bessenstruiken (heesters) gaan poten in mijn voortuin, en de tuin van mijn ex, er is echter een probleem, ik woon in zure grond, dus moet ik eerst een kalkbemesting uitvoeren, een big bak kalk (1 kubieke meter) kost 125 euro. En daarvoor ben ik dus sinds 2011 aan het sparen!

  • Bosbessen en/of blauwbessen moeten zure grond hebben ongeveer 4ph (dus zeker geen kalkgrond)en daarbij redelijk natte grond ofwel regelmatig gieten.Plantgat met zure turf en bladgrond mengen en daarin de blauwbes planten.Enkel meststof voor zuurminnende planten zoals rhododendron en hortensia gebruiken .Daarna in dennenbossen bladaarde ophalen(of turf) en ruim over het plantgat verspreiden.Met gebogen plastiek electriciteitsbuizen en netten een afweer tegen vogelvraat maken.Bessen niet te vroeg plukken ze moeten echt diepblauw worden liefst zonder paarse onderkant.Indien de grond te kalkrijk is deze vervangen of aanpassen via info tuincentra

 4. Ga naar een zelfpluktuin daar zijn ze niet bespoten daar is er PUUR FRUIT

  • Bijna alle blauwe bessen worden bespoten, alleen bio niet. AH bio komen uit Polen.
   Heb zelf onderzoek gedaan, ben bij diverse telers geweest. Koop BIO bij een teler, meeste zitten in het Noorden.
   MvG Rinus

 5. Bedankt voor het artikel! Wat vind je van de wilde biologische diepvries bosbes van de AH? Is dat nog gezonder?

  Mvg

  • Beste Monique,
   Bij biologische diepvries bosbessen is er een groot risico dat er beschimmelde bosbessen zitten.
   Bij seizoens bosbessen kun je de beschimmelde bessen eruit halen, bij diepvries bosbessen niet.
   Schimmels overleven zowel in bevroren toestand als in verhitte toestand.
   Schimmels in fruit zijn zeer kankerverwekkend!
   Deze informatie heb ik uit een tiental artikelen.
   Ben je hiervan op de hoogte?
   Overigens met alle waardering voor je artikelen!
   groetjes Maria

   • Hi Maria,

    Belangrijke info vertel je hier! Zou ik wat links mogen naar die artikelen? Ik kan in het Nederlands in ieder geval niks vinden. Misschien dus slimmer om ze in pluktuinen te plukken en daarna zelf in te vriezen. Bedankt!

    Groetjes,
    Judith

   • P.S. Zou je de schimmel niet kunnen zien op bevroren bessen en die dan weg kunnen gooien?

    Met vriendelijke groet,
    Judith

 6. Hoi Monique, kun je eens een artikel wijden aan de biologische raw poeders. Dit naar aanleiding van je blauwe bessen uitleg. Ik gebruik n.l Maqui bio zwarte bessenpoeder. 1 theelepel per smoothie of 250 ml yoghurt.

 7. Beste Monique,
  We zijn afgelopen weken 3 keer wezen Blauwe Bessen plukken bij de De Lytse Brekken. Ik heb gevraagd of de besjes bespoten worden. Ze verzekerden ons dat dit niet het geval is! En wat zijn ze lekker! En het is een leuke ontspannen bezigheid.

  Groetjes, Ypie

 8. Blauwe bessen schijnen hun gezondheidsvoordelen te verliezen in combinatie met melk of yoghurt.
  Geldt dit ook als je plantaardige melkproducten gebruikt?

 9. Wat is het verschil tussen blauwe bessen en bosbessen? AH heeft nl. biologische bosbessen in de diepvries.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *