Zoete aardappel patat

Het kan eigenlijk niet eenvoudiger: zelf patat maken. Velen frituren de zelfgesneden frieten in de friteuse. Ik doe niet aan frituren. De reden waarom ik hiervoor niet kies, kun je lezen in mijn artikel over acrylamide. Bovendien is patat uit de oven vele malen lekkerder. Toch vinden veel mensen het lastig. De patatten komen vaak wat zompig of zacht en niet-krokant uit de oven. De veelgemaakte fout: de aardappelen van tevoren koken. Je kunt de aardappelen het beste gewoon rauw meteen in de oven bakken. Dit levert de meest krokantste frieten op!  Laat de schil ook gewoon zitten, dit zorgt juist voor meer knapperigheid.

breizh zoete aardappelpsatat 1

Wat ook erg belangrijk is, zijn de ingrediënten die je gebruikt. Veel mensen gebruiken olijfolie of andere oliën om de frieten mee te besprenkelen. Je kunt het beste kokosolie gebruiken, en dan de extra vierge 100% biologische variant. De kokossmaak vervaagt enorm als je het gebruikt in de oven. Wil je helemaal geen spoortje kokos? Dan kun je kiezen voor ontgeurde biologische kokosolie, maar onthou wel, dat deze minder voedingswaarde bevatten.

Dit heb je nodig:

( voor tenminste twee borden)

vier grote zoete aardappelen, gewassen en in de schil gelaten, in frieten gesneden

keltisch zeezout*

drie/vier eetlepels extra vierge biologische kokosolie, gesmolten

(* ik heb gerookt keltisch zeezout gebruikt. Dit wordt over enkele weken verwacht bij www.keltischzeezout.com, waar het gerookte zout nog in ontwikkeling is. Zodra het verkrijgbaar is, zal ik de bestellink toevoegen)

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden, bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Voeg de olie toe aan de gesneden frieten, en breng op smaak met het keltisch zeezout. Zorg, dat de frieten goed in de olie zijn gedrenkt. Verdeel de frieten over de bakplaat, zorg dat ze niet op elkaar liggen. Bak de frieten in het midden van de oven gaar in ongeveer 35 minuten, blijf steeds goed controleren. Serveer direct.

breizh zoete aardappelpatat 2

TIP:

Uiteraard kun je er nog tal van andere lekkere kruiden aan toevoegen! Ook lekker zijn de molentjes keltisch zeezout met zeewier en/of spirulina! Meer over deze soorten kun je lezen, door hier te klikken.

 

breizh zoete aardappelpatat 4

 

 

2 Reacties op “Zoete aardappel patat

  1. ziet er erg lekker uit! Wij doen het in de pan met kokosolie en stomen het eerst in een zeef. Maar direct in de pan, we hebben geen oven zou misschien ook wel kunnen, gaan we proberen. Wij vinden trouwens kokosolie erg lekker. Ik begrijp niet goed dat ontgeuren nodig is. Is ook maar weer de wereld in gebracht om mensen weer op het verkeetde been te zetten dat kokos geen goed smaak zou zijn.

  2. Ook heel lekker is een theelepeltje knoflookpoeder, uienpoeder en paprikapoeder toevoegen. Daarvoor doe ik de frieten in een grote kom. sprenkel de kokosolie er overheen en gelijk daarna de kruiden. Daan goed omschudden en op de bakplaat. Smaakt super!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *