Nederland maakt kennis met de UBE paarse zoete aardappel!

Ik was er al een lange tijd naar op zoek. Waar ik ook zocht, zelfs in de markthal van Rotterdam, nergens kon ik de UBE paarse zoete aardappel vinden. En dan, zomaar opeens out of the purple…eh, blue, lagen ze gewoon in een netje bij de AH ( of all places) Ik heb direct een netje gekocht en ben ermee aan de slag gegaan. Ik ben al langere tijd ontzettend nieuwsgierig geworden naar deze variant zoete aardappel. Alhoewel je op Nederlandse en Europese sites vrij weinig informatie vindt, kun je op Amerikaanse en Aziatische sites aardig veel informatie vinden. Daar was ik een poos geleden al in gedoken en werd alleen maar gefrustreerder dat ik de UBE hier nergens kon vinden. Want hoe meer ik las, hoe enthousiaster ik werd!

WAT IS DE UBE?

De UBE ( Dioscorea Atata, spreek uit “ oo-bae” )  is een knolachtig gewas, die het meest kan worden vergeleken met YAM. Het wordt ook wel de paarse YAM genoemd, en dat is niet voor niets. UBE bataten zijn diep paars van kleur. Toch bestaan er ook witte UBE, maar die kom je niet vaak tegen.
In landen als de Filipijnen is de UBE net zo populair als bij ons de eigenheimer is. Daar wordt de UBE veel gebruikt als dessert, of als zoeter in lekkernijen. Dit lijkt, dankzij social media als Instagram, nu over te waaien naar Europa en Amerika. De meest zoete telg uit de zoete aardappel familie lijkt zijn wereldroem te gaan pakken. Ik zag op insta bijvoorbeeld kreten voorbij komen als : het nieuwste IT food, de opvolger van de avocado, de nieuwste hype in healthy Foods en nog meer kreten die zeggen dat de UBE niet langer meer in het vergeet-hoekje wordt gestopt. En nu dat s’Neerlands grootste supermarktketen AH de UBE ook in zijn assortiment heeft opgenomen, lijkt ook de weg van de UBE naar de Nederlandse consument vrij te liggen.AH haalt de UBE overigens uit China.
Er zijn nogal wat soorten paarse zoete aardappelen, en daar kunnen we ons dan ook zeer gemakkelijk in ( gaan ) vergissen. Ik woon in Rotterdam, een multi culturele stad met heel verschillende nationaliteiten. Dit levert een grote massa aan “ buitenlandse toko’s” op, en je zou dus zeggen dat het niet zo moeilijk is om ergens de UBE te vinden. Maar dat viel tegen. In mijn zoektocht kwam ik heel veel andere soorten paarse aardappelen tegen, maar de specifieke UBE? Nope.
De soorten paarse zoete aardappelen die ik het meeste tegenkwam waren de zogenoemde “ okinawan” paarse knol, en de “ stokes” paarse knol. Deze zijn ook paars en paarsachtig, maar GEEN UBE. En hebben allen ook een andere smaak en textuur / kleur paars. De okinawan heeft zelfs een lavendel-achtige kleur die je pas goed ziet als de knol is gekookt, Onlangs vond ik in mijn biowinkel ook de Agrilatina paarse zoete aardappel, KLIK HIER om daar alles over te lezen.
Allemaal soorten dus, en ook allemaal lekker en gezond,  maar GEEN UBE, want dat is toch best een bijzonder familielid van de zoete aardappel. De UBE maakt zich uitzonderlijk door zijn opmerkelijke zoete smaak. Vele herkennen smaken als:
– kastanje
– vanille
– nootachtig ( specifiek hazelnoot)
– pistache
– witte chocolade
– kokos
Allemaal smaaknoten die meest zoet zijn dus. En daarom wordt de UBE ook gebruikt om de lekkerste en kleurrijkste desserts mee te maken.  Maar er wordt ook ijs van gemaakt. In de Filipijnen wordt het bijvoorbeeld erg veel gegeten als pudding ( ube halaya ) Ook in landen als Sri Lanka is de UBE een populair dessert-ingrediënt.

NET ALS DE BATAAT SUPER GEZOND

In de volksgeneeskunde is de UBE ( D. alata ) gebruikt als een licht middel tegen verstopping, werd het gebruikt als worm-verdrijvend middel en werd er koorts mee verdreven. Er worden veel gezonde voordelen gekleefd aan de UBE, Dat is terecht. Want de UBE is zeker meer dan alleen maar gezond. Net als de andere familieleden uit de zoete aardappelfamilie bevat het een aardig rijtje aan vitaminen en mineralen. Daarnaast blinkt hij uit in oxalaten ( 486-780 mg / 100 gram droge stof) en dankt hij zijn mooie kleur aan de anthocyanine. Hoe donkerder de paarse kleur, hoe meer anthocyanen.
Anthocyanen zijn kleurstoffen die in de celvacuole van hogere planten voorkomt.. Er zijn wel 250 verschillende anthocyanen. Ze komen voor in de gehele plant, maar voornamelijk in bloemen, vruchten en bladeren. Anthocyanen zorgen ervoor dat alles de bekende paars / blauwe kleur krijgt. Denk aan de rode kool, de blauwe bes, de zwarte bes enzovoort. Aan anthocyanen worden gigantisch grote gezonde voordelen gekoppeld. Eet je de paarse groente en fruit zo rijp mogelijk, profiteer je zo optimaal mogelijk van de ruim aanwezige anthocyanen.
Anthocyanen behoren tot de groep fenolen. Waar anthocyanen meest bekend om staan m.b.t de gezonde voordelen zijn de zeer sterke antioxidanten. Zwarte bessen bevatten bijvoorbeeld van alle fruitsoorten de meeste anthocyanen.
Naast anthocyanen bevatten deze paarse wortels zeer veel biobeschikbare vezels, en flavonoïden. Ze zijn ook zeer rijk aan :
– carotenoïden
– Vitamine A ( 89% ! )
– Vitamine B1, B2 , B3, en B6
– Vitamine c ( 28%)
– Vitamine E
– Vitamine K
– Vele mineralen als ijzer, magnesium.,zink en calcium
De UBE bevat verder per 100 gram:
110 kcal
0   vet en 0 gram verzadigd vet
24 gram koolhydraten
4 gram suikers
5 gram eiwitten

VERKRIJGBAARHEID

Zoals eerder geschreven is de verse UBE nauwelijks verkrijgbaar in Nederland, al lijkt daar dankzij AH wellicht verandering in te gaan komen.  AH haalt zijn UBE aardappelen uit China. Het is belangrijk, dat je de UBE inkoopt en geen andere paarse aardappel die voor UBE wordt aangezien en zelfs wordt verkocht omdat een winkelier het verschil zelf ook niet onderscheidt en graag een graantje meepikt op de aankomende “ UBE -HYPE”. Verzeker jezelf dus, dat het echt gaat om de UBE.  AH heeft zijn UBE netjes in naamgeving vermeld, wat het handig maakt om in te kopen.  Hoe herken je deze , als er geen naamgeving wordt vermeld?
– de UBE heeft een zeer lichte, houtachtige schil-kleur. Ik heb speciaal om dit te tonen een foto gemaakt met een houten ondergrond, zodat je de vergelijking zeer duidelijk ziet. 
– de UBE is van binnen niet geheel paars. Het heeft een witte tekening. 
In toko’s vind je vaak verschillende soorten zoete aardappelen. Let goed op als je een paarse aardappel koopt. In deze toko’s vind je meestal ook andere vormen, zoals een poedervorm, een extract, of vers ingevroren UBE. Het is sinds kort verkrijgbaar bij de AH, hopelijk volgen de andere supermarktketens.

WAT KUN JE ERMEE?

Ik ben er meteen mee op avontuur gegaan in mijn keuken. Gekookt in de schil  zijn ze “ uit het vuistje” verrukkelijk. Maar ook bij de warme maaltijd ( bij veel verse groente) maakt de UBE met zijn subtiele zoete smaak een prachtige nuance in de smaken. De smaak omschrijf ik nog het meeste naar lichte vanille smaak, met een beetje nootachtige smaken. Het is absoluut zoeter  van smaak dan de oranje bataat.
Het kookwater is onwijs donker van kleur. Dit kun je gebruiken als voedingskleurstof, of als een koude drank. Ik heb het laten afkoelen en later overgegoten in een fles en in de koelkast gezet. Superlekkere zoete drank!
Gepureerd kun je de UBE door gebruiken als basis voor een dessert. Ik heb bij twee gekookte UBE ongeveer 15 ml water gevoegd en dit in de blender gepureerd. Daar kun je veel aan toevoegen, maar ik hield het bij verse bio blauwe bessen. Niet normaal meer, zo lekker! Dit biedt absoluut mogelijkheden om de ube als zoetmiddel te gaan gebruiken ter vervanging voor suiker en andere zoetstoffen.
Ik werd er ontzettend blij van. Mijn volgende project is om de UBE in mijn voredseldroger te gaan drogen en te vermalen tot poeder. Dit poeder zal zeker ter vervanging voor suiker kunnen worden gebruikt, dat ga ik binnenkort dus testen.
Ik heb ook een pudding gemaakt. Hiervoor heb ik drie gepureerde  gekookte UBE’;s gebruikt, ongeveer 300 gram blauwe bessen, 100 ml water en 4 gram Agar Agar. Dit heb ik al roerend in een pannetje opgewarmd, en af laten koelen. YUMMIE STUFF! 
Je kunt de UBE puree ook gebruiken om van alles te kleuren. Ik heb bijvoorbeeld een glazuur ( icing,  frost ) gemaakt van 45 gram BAOBAB poeder en wat eetlepels UBE puree, met een eetlepel water. Daar kun je taarten, cakes, koekjes enzovoort mee glazuren.
Kortom: laat die UBE-gekte maar los barsten. Ik kan niet wachten om ze ook biologisch in mijn biowinkel tegen te gaan komen. De mogelijkheden zie ik als oneindig, met name ter vervanging voor zoetmiddelen. Meer gezonder kun je denk ik geen alternatief vinden. Daarmee doel ik voornamelijk op zogenaamde natuurlijke zoetmiddelen als honing, agave / ahorn, dadel, kokosbloesemsuiker, palmsuiker enzovoort. Gezond, lekker, voedzaam…..ik word er blij van!
Aanvulling:
Inmiddels heb ik de Ube aardappels in mijn voedseldroger gedroogd en tot poeder vermalen. Het poeder smaakt zoet! Dit geeft zeker perspectieven om mee te gaan bakken. Ik ga komende tijd ermee experimenteren.

17 Reacties op “Nederland maakt kennis met de UBE paarse zoete aardappel!

 1. Klinkt super interessant. Ga ze binnenkort ook halen : – )

 2. Moet je deze wel schillen of hoeft dat niet? Onder de schil zitten vaak de meeste vitaminen?

 3. Welke AH in Rdam
  Die AH in markthal niet dus… wel paarse maar helaas wit van binnen

  • ze liggen naast de zoete aardappelen in het schap…vraag er anders even naar bij de servicebalie.

 4. Hoi Monique! Ik ben haastig op zoek naar deze aardappelen voor een pitch die ik dinsdag op school ga doen. Hierbij heb ik ube nodig! Maar zoals je al zei nergens te vinden. Kan je mij vertellen bij welke AH jij ze gevonden had? Dan ga ik morgen of zaterdag namelijk meteen daarheen om wat in te slaan! Ik hoop dat je me kan helpen!!

  • In Rotterdam zijn ze overal wel verkrijgbaar. O.a Peppelweg, Kleiweg …Succes!

 5. Toevallig kwam ik jouw artikel tegen omdat mijn vrouw (Filipina) vroeg of Ube ook in Nederland verkocht wordt.

  Ik ben gek op UBE. Je kunt er heel veel mee!

 6. Ik las elders online: ‘ De yam kan niet rauw worden gegeten. Hij bevat alkaloïde dat alleen bij verhitting wordt afgebroken.’

  Hoe heet zou het moeten worden denk je en zou het wel heet genoeg geworden zijn in een voedseldroger?
  Groeten Paula

 7. Hoihoi, misschien kom ik er ietwat laat mee, maar beter laat dan nooit. Er zijn in den Haag en Rotterdam verschillende Indiase/Sri Lankaanse toko’s die dit verkopen.

  Verder is de Ube heerlijk als je het in blokjes snijd een kookt met wat water. Als het bijna gaar is voeg je een scheutje kokosmelk toe (de beste is van Aroy-D en dan de kokosmelk speciaal voor dessert nemen). Het moet een beetje de dikte van rijstepap hebben. Ik ben van Sri lankaanse afkomst en mijn moeder maakte dit altijd voor mij!

  Bij sommige orientals is de Ube ook verkrijgbaar.

 8. Hoi Monique, leuk verhaal over de Ube!! Ik heb ze vorige week gekocht bij de aardappelshop. Prachtige paarse kleur ! Ik kookte ze en pureerde ze vervolgens om te gebruiken in cupcakes (recept AH) Gemengd met het beslag met baking soda en bakpoeder kleurde het diep groen. Een geweldig mooie kleur hoor, maar ik wilde paarse cupcakes op tafel zetten. Natuurlijk een reactie met de baking soda en bakpoeder. Maar in alle recepten op internet lees ik dat dit wel gebruikt wordt. Heb jij enig idee wat er aan de hand is? Ze zijn trouwens verrukkelijk geworden en prachtig groen 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *