review markthal Rotterdam

Ik moet met de billen bloot: ik beken met schaamrood op de kaken dat het er nu pas van is gekomen, dat ik de markthal in Rotterdam kon bezoeken, terwijl het nog geen 20 minuten fietsen bij mij vandaan ligt….steeds weer kwam er wel weer wat tussen. Maar dan eindelijk was het onlangs zover en ging ik met grote verwachtingen naar de inmiddels beroemde markthal in mijn geboortestad Rotterdam! Een review!

IMG_8447

WAT IS DE MARKTHAL?
De markthal in Rotterdam is de allereerste overdekte marktvloer in Nederland. Bijna iedere wereldstad heeft wel zo’n markthal, van Barcelona tot Stockholm, van Valencia tot Kopenhagen. Een ( food) markthal is een grote overdekte hal waar je dagelijks verse producten kunt kopen. Van verse vis tot verse groente en fruit, van noten tot thee, van vlees tot kraakvers brood, alles kun je onder één dak kopen. Er staan diverse kramen in paden achter en naast elkaar opgesteld. Tussen deze kramen vind je ook “ tentjes” waar je even kunt neerstrijken en wat kunt eten/drinken. Aan de rechterzijde van de “ boog” van de hal vind je ook kleine winkels als De Tuinen, een kookwinkel, en een megagrote toko.
Je kunt overal gratis proeven van de dagverse producten. Ook vind je zowel binnenlandse import als buitenlandse exportproducten, zoals een grote kraam vol met exotische groente en fruit. De markthal is 1 Oktober 2014 geopend door Koninging Maxima.

De boog zelf is ook een grote bezienswaardigheid. Al bij binnenkomst wordt je aandacht meteen “ gezogen” naar de indrukwekkende tekeningen op het plafond. In de boog zelf zitten 228 unieke huur en koop appartementen. De ramen van deze appartementen kijken direct uit op de hal. Kortom: een prachtige combinatie van achitectuur, shoppen, eten en drinken, uit eten gaan, werken en werkgelegenheid. De markthal telt op dit moment 96 versunits/kramen, 20 horeca en winkelunits, en 1200 parkeerplaatsen.

 

MIJN EERSTE INDRUK
De markthal gaat iedere dag om 10.00 open en ik besloot lekker vroeg te gaan snuffelen. Ik had al erg veel verhalen gehoord, ook dat het in korte tijd al-tijd ( geen enkele dag uitgezonderd) knetter-druk wordt. De hal is door de week tot 20.00 geopend, Op zondag overigens vanaf 12.00 tot 18.00. De openingstijden zijn aangepast aan de algemene openingstijden van alle winkels in het centrum van Rotterdam. Je kunt aan beide kanten van de boog naar binnen. Wat handig is, want de linker ingangen zit pal tegenover de tram en metro en trein stations.
Al meteen bij binnenkomst werd ik met mijn ogen naar het plafond gezogen. Daar blijf je gewoon echt even 5 minuten naar kijken. Er valt zoveel te zien! Ik was overigens niet de enige die zowat een stijve nek kreeg van het staren: bijna elke bezoeker kijkt meteen bij binnenkomt naar het plafond en het fotograferen is dan niet van de lucht.

IMG_8443
Ik begon mijn markthal-avontuur door te “ zigzaggen” van pad naar pad. Ik kwam in het eerste pad vrij veel kramen ( ok wel units genoemd) tegen met dagverse producten. Het begon met een verse noten-unit, gevolgd door een leuke thee-unit, daarnaast een unit vol met kruiden en specerijen. Die je overigens ook gewoon mocht proeven. Er staan schaaltjes waar je wat kruiden/ specerijen af kunt tikken.
Wat opviel, was dat veel units hetzelfde aanboden. Veel noten-units, veel groente en fruit units en vrij veel units waar je verse sappen kunt kopen ( slowjiuced )

IMG_8448
Daar tussenin gelukkig wel veel variatie: een verse brood-unit, een Belgische chocolaterie, een aantal bloemen en planten-units ( voor geïnteresseerden: je kunt daar ook stevia plantjes vinden`!!!!!!) een leuke unit met cupcakes waar het glazuur spontaan van je tanden springt bij enkel een aanblik, en diverse bijzondere en unieke units.

IMG_8446

Echte ” old-Rotterdammer-kaas” 😉

 

Zo vond ik een echt Rotterdamse unit die ook onder hun naam typische Rotterdamse producten verkoopt, een Arabische unit met “ Arabisch Delfts blauw” tajines . Wel een beetje vreemd….Arabisch Delft? Maar ach, waarom ook niet 😉

IMG_8444
Mijn aandacht ging vooral uit naar alle exotische groente en fruit. Net als ik denk alles al te zijn tegen gekomen, vind je daar echt wel weer iets waar je nog nooit eerder van gehoord hebt. Zo vond ik magosteen, een zeer bijzondere vrucht met mierzoet wit vruchtvlees. Ik zag ook erg veel al reeds bekend exotisch fruit, zoals pitaya en cactusvijg. Er is ook een unit die “ vers van de teler” heet. En dus biologisch groente en fruit aanbiedt. Alhoewel ik daar persoonlijk mijn twijfels bij hou. Ik heb uiteraard gevraagd of hun waar biologisch en onbespoten was en twee x kreeg ik een bevestigend antwoord. Wel vreemd dat er op diverse doosjes waarin het fruit zat verpakt, een veilinghal stond vermeld….en verder geen keurmerken. Dus hou dit in het midden, zou ik zeggen. 😉

IMG_8445

Dit is nog eens een gezonde puntzak! 
Na een uur door de markthal te hebben gewandeld liep de hal al aardig vol. En aangezien ik niet van drukte hou, vond ik het welletjes.
De diverse bakluchten stoven ook al aardig op die in de lucht met elkaar speelden en dit soms wat misselijkmakend werd. Gecombineerde geuren van verse en gebakken vis, noten, vlees, patat, suikerwafels en weet-ik-niet-wat, is wat teveel van het goede.
Nog een nadeel vond ik de service bij diverse units. Zo stond ik bij een exotische groenten-unit zeker 5 minuten te wachten met een paar mangostenen in mijn handen. Geen personeel te vinden achter de unit, die waren gezellig met elkaar ergens achterin aan het converseren terwijl ze aan het hakken en snijden waren. Ook na een aantal “ JOEHOE’S” werd er wel omgekeken, maar niet gereageerd. Omdat ik de mangostenen echt graag wilde proberen slikte ik mijn ergernis in, en liep naar de andere kant van de unit om daar iemand aan te spreken die alles aan het vullen was. Pas op zijn teken kwamen er wat personeelsleden naar voren.
Tweede nadeel: het is er niet goedkoop. Sommige prijzen rijzen echt de pan uit. Zeker als je min of meer verwacht, dat er ook “ markt-prijzen” worden gerekend. Daar schrok ik toch best een beetje van. Ik was van plan mijn dagelijkse portie zoete aardappelen daar mee te nemen, maar ze zijn daar dubbel zo duur als in mijn vertrouwde biowinkel. En dan heb ik ze daar ook biologisch.
EINDOORDEEL:
Als je een dagje uit wilt, is dit een geweldig uitje om te maken. Het is erg indrukwekkend, je bent echt wel even een uurtje of twee zoet, en je kunt er ook eten en drinken. Zeker als het buiten stortregent is een bezoek aan de markthal een avontuur. Het nadeel is dat het niet bepaald goedkoop is en als je een vrij zwakke maag hebt, zijn de soms vrij intense geuren ook geen goed idee. Op mij komt de markthal over als een soort luxere uitvoering van de huishoudbeurs, of de Femina. Wat ik overigens ook erg leuk vond, waren de Rotterdamse “ tintjes” zoals een speciale unit met typisch Rotterdamse producten en “ Bram Ladage”, een zeer beroemde patat-boer in Rotterdam.
Ik vond het een waar avontuur, ondanks de enkele minpuntjes, en ik ga in de toekomst absoluut vaker een kijkje nemen.

Meer informatie ( ook openingstijden en route beschrijvingen) vind je op : www.markthal.nl

IMG_8449

8 Reacties op “review markthal Rotterdam

 1. Leuk Monique, ik was er afgelopen zondag ook voor het eerst en vond het een echte happening. Uiteindelijk niet veel gekocht, door idd, de prijzen, maar wel lekker rondgegaapt. Ik denk dat je er voor de minder gangbare producten prima terecht kunt.

 2. Hoi hoi,
  Ik ben er 2 maanden geleden ook pas voor het eerst geweest.
  Was jouw de Albert Hein eronder niet opgevallen?
  Tussen de begane grond en de ondergrondse parkeergarage in.
  Twas mij ook veelste druk hoor.
  Maarja daar heet het ook markthal voor denk ik.

  • jaja, die kon ik al langer, die grote AH. Maar die vond ik nu niet zo boeiend 😉

 3. Yep, over de service kan ik meepraten. De vrouw bij de suikerappels, uiteindelijk niet gekocht wel gekeken, stond iets verderop, me aan te kijken, ze maakte totaal geen aanstalten om me te helpen. Verkeerde moment in de maand wss 😉 Verder heb ik ook echt mijn ogen uitgekeken. Puntzak groentenchips gekocht voor teveel geld. Roomboter van de boerderij, ongezwavelde abrikozen én een rondje Chinese winkel. Ik en de toko hebben een diepgaande liefdesrelatie nl haha

 4. Leuk om even te kijken en vervolgens op de “echte” markt iets verder op groente en fruit halen.

 5. Leuk artikel Monique. Afgelopen vrijdag waren wij er weer eens. Dit keer om uit eten te gaan. Er is een rijkelijk aanbod aan restaurantjes. Wij kozen voor de Italiaan, Sicily, die boven op zo’n platform is gevestigd. Vanaf je tafeltje heb je een geweldig uitzicht door de hal ( zie mijn foto op Rotterdam NU ) en het eten is heerlijk. Wij vulden gelijk even onze voorraad balsamico met peer en olijfolie aan en gaan voor diverse kaasjes. Niet al te vaak, want de prijzen zijn niet die van de buitenmarkt. Het blijft ook na een aantal keer een belevenis ( voor ogen en reukorgaan ) om daar rond te lopen.

 6. In Tilburg komt er een vergelijkbare en waarschijnlijk kom ik er ook te staan met mijn winkeltje, vraag aan jullie allen wat zijn nou echt punten wat jullie zeggen daar moet echt iets aan gedaan worden of dingen die zijn opgevallen en waarom hebben de meesten hier toch niks gekocht.

  gr
  Rachid

 7. De markthal wauw wat een Gebouw niet alleen het gebouw, maar ook het plafond. Ik ben der afgelopen vrijdag geweest en wat een gezellige sfeer. De kraampjes zijn allemaal verschillend dus voor iedereens wil iets. En het plafond ook wat een top kunststuk wat een sierlijke kleuren die je een blij gevoel geven. En de vorm van het plafond en hoe het kunstwerk mee buigt. Echt een top kunstwerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *