Matcha…wat is dat precies?

Matcha…het is anno 2022 niet zo’n vreemde eend in de bijt meer te noemen, maar of we er nu warm voor lopen……Nee. Het is dan ook een vrij aparte smaak, waar je van houdt of niet. Wat is Matcha eigenlijk precies? En hoe gezond is het?

WAT IS MATCHA?

Matcha is een groene thee, wat afkomstig is uit Japan. Matcha wordt gemaakt van de Camelila sinensis plant.  De theeplantages voor matcha zien er anders uit dan gewone theeplantages.  De laatste vier weken voor de oogst wordt met zeilen of met matten de theeplanten in de schaduw gezet. Dit geeft een reactie door een verhoogde productie van het bladgroen ( chlorofyl) waardoor de smaak enorm wordt versterkt. De bladeren produceren door deze methode ook veel meer aminozuren. 

Tijdens de oogst worden enkel de fijnste theebladeren geselecteerd. Na de oogst worden de steeltjes en de nerven uit de bladeren verwijderd.  Deze selectie wordt vervolgens gestoomd, gedroogd en in een traditionele stenen vijzel verpulverd. Wat uiteindelijk overblijft is een groen poeder. Traditioneel wordt matcha in Japan gebruikt tijdens Japanse theeceremonies. Hierbij wordt het poeder met water wat tussen de 60-70 graden Celcius ligt, opgeklopt tot een groene schuimige vloeistof. Afhankelijk van de kwaliteit van de matcha wordt de substantie dikker of lopende. Het opkloppen gebeurt nooit langer dan 35 seconden, anders wordt de thee erg bitter. 

De smaak wordt omschreven als licht bitter met een zachte nasmaak. Sommigen ervaren de smaak als “ hooiig” en Westerlingen hebben dan ook best moeite om te wennen aan de smaak. In Japan is het de ultieme thee. 

 

KNETTERGEZOND

Aan matcha ( thee) worden nogal wat geneeskrachtige en gezonde voordelen toebedeeld. Het wordt ook wel de allergezondste groene thee ter wereld genoemd. Vele Amerikaanse onderzoeken hebben uitgewezen, dat matcha een zeer krachtige antioxidanten werking heeft op ons lichaam. Het is 137 maal sterker in antioxidanten dan gewone Japanse groene thee. Matcha is extreem rijk aan chlorofyl, een stofje wat ervoor zorgt dat ons lichaam wordt ontgift, en dat ons bloed meer zuurstof kan opnemen. Daarnaast helpt het ons immuunsysteem weer op te bouwen nadat je bijvoorbeeld ziek bent geweest. Matcha is rijk aan vitaminen en aminozuren. Ook heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat matcha een positieve invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Het verbetert de spijsvertering, en het is weldadig voor de lever, die het dankzij onze huidige ongezonde leefgewoonten erg zwaar heeft gekregen. Matcha bevat cafeïne. Matcha bevat naast de extreme hoeveelheden antioxidanten ook meer cafeïne dan gewone groene thee. Dit komt o.a omdat het gehele blad wordt gebruikt om te verpoederen, iets wat niet gebeurt bij gewone theebladeren, waarvan enkel van het blad thee wordt gezet. Kortom, dit groene poeder is werkelijk knettergezond te noemen. De smaak, daar valt over te twisten. Velen vinden de smaak even nét iets te bitter. En sommigen vinden het naar hooi smaken. Mar er zijn ook veel mensen die de smaak van Matcha fantastisch vinden en iedere dag pure matcha thee drinken. Ik persoonlijk vind het niet erg lekker en ik gebruik het daarom ook nooit, ook niet zo snel in mijn recepten. Toch kan matcha een verfijnde en bijzondere smaaknoot geven aan gerechten. 

 

Knettergezond, maar….

All is good, zou je nu kunnen denken. En natuurlijk klopt het, maar er hangen best veel gezondheidsclaims aan matcha vast die helemaal niet wetenschappelijk zijn onderstreept.  Wat is onderzocht, is op basis van de SAMENSTELLING VAN DE THEE, en niet aan de hand van onderzoek bij mensen. Daarin zit een groot verschil. Het drinken van matcha thee past in een gezonde voeding, maar bij de gezondheidsvoordelen die eraan worden toebedeeld, plaatsen we tot aan de dag van vandaag nog altijd grote vraagtekens . Er zijn simpelweg te weinig bewijzen om er buitengewone gezonde voordelen aan vast te plakken. Dankzij sociale media platforms als TIK TOK heeft matcha een gigantische populariteit gekregen. Er wordt zeer veel geschermd met alle eerder besproken gezonde voordelen, maar het is dus allemaal zo knip en klaar niet. Er zijn tot op heden weinig interventiestudies met matcha bij mensen. Uiteraard kan een kopje matcha thee drinken nooit kwaad, maar er moet zeer niet worden aangenomen dat alle gezonde claims daadwerkelijk kloppend zijn.

Kies 100% echte pure Matcha

Nu dat matcha enorm in opkomst is, komen helaas ook de zogenaamde nep-varianten op de markt. Deze kun je vaak vinden in toko’s, markten en andere vage tentjes. Om er zeker van te zijn dat je echt zuivere matcha koopt, koop het in hoog aangeschreven speciaalzaken, biowinkels en bekende gezondheidswinkels. Je kunt matcha ook herkennen aan de prijs: echte matcha is peperduur. Nep matcha zal stukken goedkoper worden aangeboden. Wat veel gebeurt is dat matchapoeder wordt vermengd met gewone groene theepoeder om de productie vele malen goedkoper te maken. Matcha is zoals eerder gezegd een vrij dure business. Pure, zuivere matchapoeder kun je enkel in goed aangeschreven winkels kopen. Een goede en bovendien gecertificeerde biologische MATCHA POEDER is die van Puur&Fit. Deze komt uit China ( ja! uit CHINA! )  en wordt zeer streng gecontroleerd. KLIK HIER om deze te bestellen. 

 

 

 

MATCHA THEE ZETTEN

Thee zetten met poeder gaat nét even anders dan met losse thee of zakjes thee. Je gebruikt een afgestreken theelepel per glas thee. Dit schenk je op met ongeveer 180-200 ml water. Klop dit kort door. Je kunt de thee zo “ zwaar” maken als je wenst. Hoe meer matcha je gebruikt, hoe meer bitter de thee wordt en hoe dikker hij wordt.  Je kunt ook met een blender alles goed door elkaar mixen.  wil je liever kant en klaar matcha thee ? KLIK HIER 

IMG_9001

Je kunt matcha poeder perfect door je dagelijkse smoothies verwerken of door tal van andere gerechten. Het is een  gezonde aanvulling. Overdrijf echter niet. Hou je aan de geadviseerde doseringen op de verpakking. Net als bij andere zogenaamde superfoods kan een teveel juist enkel schadelijk werken. 

Matcha latte maken

Ik ben niet bepaald dol op matcha, maar in deze verrukkelijke warme MATCHA latte vind ik het prima te doen. Het is een verwarmende, romige drank om je na een koude wandeling buiten weer snel aan op te warmen!

WAT HEB JE NODIG VOOR EEN GROOT VOL GLAS?

ZO MAAK JE HET :

 1. gooi alles in de blender en vermaal tot alles volledig is vermalen
 2. giet de massa in een pannetje en breng dit al roerend met een garde aan de kook
 3. schenk in een groot glas en garneer af met cacaonibs en kokossnippers

Heb jij matcha al eens geproefd?  Laat je reactie hieronder achter! 

9 Reacties op “Matcha…wat is dat precies?

  • Prijzen liggen tussen de 10-20 euro. Mattison kost ongeveer 16 euro per pot. Warme groet!

 1. Ik gebruik gulia Java matcha van Aman prana. Hier is kokosbloemsuiker aan toegevoegd. Kun je gebruiken als sportdrank en is goed voor je concentratie. Kost 50,00 euro

 2. Ik gebruik Mighty Matcha; een enorme energieboost!
  Ik heb meer energie sinds ik het gebruik, meer opgewekt en voel meer plezier in de dingen die ik doe!
  Elke ochtend een glas is een enorme aanrader.
  Groepjes,
  Elin.

 3. Ik gebruik Mighty Matcha; een enorme energieboost!
  Ik heb meer energie sinds ik het gebruik, meer opgewekt en voel meer plezier in de dingen die ik doe!
  Elke ochtend een glas is een enorme aanrader.
  Groetjes,
  Elin.

 4. Ik ben het sids kort gaan gebruiken.
  Iedere dag een kopje,ipv een glaasje wijn of andere alc versnapering.
  De eerste x even wennen,ik verheugen nuop dezedagelijkse versnapering,die ook nog Goed voor bloedsuiker en gezondheid isdoor veel anti oxidanten

 5. Matcha. Poef. Ik houd zo van bittere, groene thee en matcha. Ik had goede matchapoeder, maar gebruik het niet meer. Ik kreeg heftige hartkloppingen van. Alsof ik 10 kopjes espresso op had. Mij boost het te veel. Maar is wel jammer omdat het zo gezond is.

  • Als je er hartkloppingen van krijgt, lijkt het mij niet zo gezond. Waarschijnlijk door de grotere hoeveelheid cafeïne die in groene thee aanwezig is?
   Dit is gewoon weer zo’n hip drankje waar van alles aan toegeschreven wordt, noch wetenschappelijk onderbouwd. Maar ja, als je daar gevoelig voor bent?!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *