Matcha…wat is dat precies?

Matcha…het is anno 2022 niet zo’n vreemde eend in de bijt meer te noemen, maar of we er nu warm voor lopen……Nee. Het is dan ook een vrij aparte smaak, waar je van houdt of niet. Wat is Matcha eigenlijk precies? En hoe gezond is het?

WAT IS MATCHA?

Matcha is een groene thee, wat afkomstig is uit Japan. Matcha wordt gemaakt van de Camelila sinensis plant.  De theeplantages voor matcha zien er anders uit dan gewone theeplantages.  De laatste vier weken voor de oogst wordt met zeilen of met matten de theeplanten in de schaduw gezet. Dit geeft een reactie door een verhoogde productie van het bladgroen ( chlorofyl) waardoor de smaak enorm wordt versterkt. De bladeren produceren door deze methode ook veel meer aminozuren. 

Tijdens de oogst worden enkel de fijnste theebladeren geselecteerd. Na de oogst worden de steeltjes en de nerven uit de bladeren verwijderd.  Deze selectie wordt vervolgens gestoomd, gedroogd en in een traditionele stenen vijzel verpulverd. Wat uiteindelijk overblijft is een groen poeder. Traditioneel wordt matcha in Japan gebruikt tijdens Japanse theeceremonies. Hierbij wordt het poeder met water wat tussen de 60-70 graden Celcius ligt, opgeklopt tot een groene schuimige vloeistof. Afhankelijk van de kwaliteit van de matcha wordt de substantie dikker of lopende. Het opkloppen gebeurt nooit langer dan 35 seconden, anders wordt de thee erg bitter. 

De smaak wordt omschreven als licht bitter met een zachte nasmaak. Sommigen ervaren de smaak als “ hooiig” en Westerlingen hebben dan ook best moeite om te wennen aan de smaak. In Japan is het de ultieme thee. 

 

KNETTERGEZOND

Aan matcha ( thee) worden nogal wat geneeskrachtige en gezonde voordelen toebedeeld. Het wordt ook wel de allergezondste groene thee ter wereld genoemd. Vele Amerikaanse onderzoeken hebben uitgewezen, dat matcha een zeer krachtige antioxidanten werking heeft op ons lichaam. Het is 137 maal sterker in antioxidanten dan gewone Japanse groene thee. Matcha is extreem rijk aan chlorofyl, een stofje wat ervoor zorgt dat ons lichaam wordt ontgift, en dat ons bloed meer zuurstof kan opnemen. Daarnaast helpt het ons immuunsysteem weer op te bouwen nadat je bijvoorbeeld ziek bent geweest. Matcha is rijk aan vitaminen en aminozuren. Ook heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat matcha een positieve invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Het verbetert de spijsvertering, en het is weldadig voor de lever, die het dankzij onze huidige ongezonde leefgewoonten erg zwaar heeft gekregen. Matcha bevat cafeïne. Matcha bevat naast de extreme hoeveelheden antioxidanten ook meer cafeïne dan gewone groene thee. Dit komt o.a omdat het gehele blad wordt gebruikt om te verpoederen, iets wat niet gebeurt bij gewone theebladeren, waarvan enkel van het blad thee wordt gezet. Kortom, dit groene poeder is werkelijk knettergezond te noemen. De smaak, daar valt over te twisten. Velen vinden de smaak even nét iets te bitter. En sommigen vinden het naar hooi smaken. Mar er zijn ook veel mensen die de smaak van Matcha fantastisch vinden en iedere dag pure matcha thee drinken. Ik persoonlijk vind het niet erg lekker en ik gebruik het daarom ook nooit, ook niet zo snel in mijn recepten. Toch kan matcha een verfijnde en bijzondere smaaknoot geven aan gerechten. 

 

Knettergezond, maar….

All is good, zou je nu kunnen denken. En natuurlijk klopt het, maar er hangen best veel gezondheidsclaims aan matcha vast die helemaal niet wetenschappelijk zijn onderstreept.  Wat is onderzocht, is op basis van de SAMENSTELLING VAN DE THEE, en niet aan de hand van onderzoek bij mensen. Daarin zit een groot verschil. Het drinken van matcha thee past in een gezonde voeding, maar bij de gezondheidsvoordelen die eraan worden toebedeeld, plaatsen we tot aan de dag van vandaag nog altijd grote vraagtekens . Er zijn simpelweg te weinig bewijzen om er buitengewone gezonde voordelen aan vast te plakken. Dankzij sociale media platforms als TIK TOK heeft matcha een gigantische populariteit gekregen. Er wordt zeer veel geschermd met alle eerder besproken gezonde voordelen, maar het is dus allemaal zo knip en klaar niet. Er zijn tot op heden weinig interventiestudies met matcha bij mensen. Uiteraard kan een kopje matcha thee drinken nooit kwaad, maar er moet zeer niet worden aangenomen dat alle gezonde claims daadwerkelijk kloppend zijn.

Kies 100% echte pure Matcha

Nu dat matcha enorm in opkomst is, komen helaas ook de zogenaamde nep-varianten op de markt. Deze kun je vaak vinden in toko’s, markten en andere vage tentjes. Om er zeker van te zijn dat je echt zuivere matcha koopt, koop het in hoog aangeschreven speciaalzaken, biowinkels en bekende gezondheidswinkels. Je kunt matcha ook herkennen aan de prijs: echte matcha is peperduur. Nep matcha zal stukken goedkoper worden aangeboden. Wat veel gebeurt is dat matchapoeder wordt vermengd met gewone groene theepoeder om de productie vele malen goedkoper te maken. Matcha is zoals eerder gezegd een vrij dure business. Pure, zuivere matchapoeder kun je enkel in goed aangeschreven winkels kopen. Een goede en bovendien gecertificeerde biologische MATCHA POEDER is die van Puur&Fit. Deze komt uit China ( ja! uit CHINA! )  en wordt zeer streng gecontroleerd. KLIK HIER om deze te bestellen. 

 

 

 

MATCHA THEE ZETTEN

Thee zetten met poeder gaat nét even anders dan met losse thee of zakjes thee. Je gebruikt een afgestreken theelepel per glas thee. Dit schenk je op met ongeveer 180-200 ml water. Klop dit kort door. Je kunt de thee zo “ zwaar” maken als je wenst. Hoe meer matcha je gebruikt, hoe meer bitter de thee wordt en hoe dikker hij wordt.  Je kunt ook met een blender alles goed door elkaar mixen.  wil je liever kant en klaar matcha thee ? KLIK HIER 

IMG_9001

Je kunt matcha poeder perfect door je dagelijkse smoothies verwerken of door tal van andere gerechten. Het is een  gezonde aanvulling. Overdrijf echter niet. Hou je aan de geadviseerde doseringen op de verpakking. Net als bij andere zogenaamde superfoods kan een teveel juist enkel schadelijk werken. 

Matcha latte maken

Ik ben niet bepaald dol op matcha, maar in deze verrukkelijke warme MATCHA latte vind ik het prima te doen. Het is een verwarmende, romige drank om je na een koude wandeling buiten weer snel aan op te warmen!

WAT HEB JE NODIG VOOR EEN GROOT VOL GLAS?

ZO MAAK JE HET :

  1. gooi alles in de blender en vermaal tot alles volledig is vermalen
  2. giet de massa in een pannetje en breng dit al roerend met een garde aan de kook
  3. schenk in een groot glas en garneer af met cacaonibs en kokossnippers

CEREMONIEEL????

En dan heb je ook nog de CEREMONIËLE matcha. Deze “ eh…..soort “ matcha wordt overal zwaar aangeraden, alle “ eh…andere “ matcha wordt afgeserveerd als “ niet echt “. Leuk detail : je betaalt voor een zogenoemde ceremoniële matcha vier tot vijf keer MEER dan een niet-ceremonieel geheiligd zakje matcha thee / poeder.  Hoe zit dat nu precies ? Het is afkomstig vanuit een ritueel wat in Japan en China wordt gehouden. Daar worden al decennia’s lang ceremoniën gehouden rondom het drinken van matcha thee. Je kunt het beschouwen als een moment creëren waarin bezinning en rust hoog in het vaandel staan. Er worden rustgevende rituelen uitgevoerd om matcha thee te zetten. De thee wordt dan vervolgens in stilte opgedronken in een meditatie-hurkzit -> zittend op de knieën en de billen rustend op de hielen. In Japan wordt daar een matcha thee voor gebruikt wat wordt gewonnen uit de jonge bladeren van de matcha theeplant. Er wordt anders gezegd geen bewerkte / industriële -> culinaire matcha thee gebruikt. Onbewerkte Matcha thee -> kom ik verderop op terug -> heeft een wat mildere, subtiele en sterkere smaak dan de bewerkte matcha thee, wat een beetje logisch klinkt, nietwaar ? Een onbewerkte – eh…ceremoniele ….” thee herken je meest aan de wat donkere groene kleur. De bewerkte soorten zijn -> ook net zo logisch -> vaak lichter van kleur.
Terug naar die -> mogen we gerust zeggen-> BIZARRE ACHTERLIJK HOGE prijzen die men klaarblijkelijk zonder blikken en blozen neer lappen voor een ceremonieel bestempelde matcha poeder. Ik heb het niet over een beetje meer. Nee, ik praat over bedragen van € 30 euro voor bijvoorbeeld 60 gram.
Laten we eerst eens dieper duiken in de productie van zo’n ceremonieel bestempelde matcha. Daar wordt immers ook de claim op gelegd om er zoveel voor te mogen vragen. In alle verhalen op internet lees je de meest prachtigste sprookjesvertellingen. De één nog overtuigender dan de ander, om de consument dat fijne gevoel te geven. Zo worden de jonge -> in de schaduw gegroeide->  geoogste matcha bladeren biologisch geteeld onder zeer strenge rituele omstandigheden, worden ze vervolgens tussen twee ingezegende 😇 molenstenen vermalen, en gedroogd tot poeder. Dit zou dan ook gebeuren in 30 gram matcha per uur. Volgens de vele bronnen zou deze zeer nauwkeurige methode zorgen voor een levendig poeder met met een “ rijke smaragdgroene “ kleur. Door alles zo te brengen, heet matcha thee opeens GRADE / CEREMONIAL matcha thee en worden daar ook ceremoniele / Grade prijzen voor gevraagd. 🫤
En dan even de realiteit : matcha wordt gemaakt, door de matcha bladeren te vermalen en te drogen. In het beste geval dan. Het slechtste geval is dat er nog meer bewerkingsprocessen zijn, waardoor het poeder bijvoorbeeld langer vers blijft, of er worden iets oudere bladeren gebruikt. Als je een prachtig plaatje in je hoofd hebt gecreëerd van een oud verlaten houten hutje ergens in de heiden van Japan / China, waar een paar lokale mensen dit iedere dag rituele dansjes uitvoeren, dan moet ik je uit deze droom helpen. Als je het nog wat logischer bekijkt, weet je ook, dat dit helemaal niet KAN, omdat matcha -> zeker nu -> een zeer gewild product is, wereldwijd en daarom massaal wordt verbouwd. Die beetjes matcha van 30 gram per uur is een lokaal gebeuren, geen MASSAAL. En dan is het toch best gek te noemen, dat we alleen in Nederland al overal wel een zakje “ ceremoniele “ matcha thee kunnen kopen voor gemiddeld € 15-35 euro per 70 gram of minder. En don’t get me wrong -> er zullen ZEKER fabrikanten zijn, die daadwerkelijk deze thee lokaal inkopen, maar dan nog kun je grote vraagtekens zetten bij de prijzen die er worden gevraagd en….hoe weet jij ZEKER dat zo’n fabrikant niet zit te jokken over de afkomst ? Echte bewijsstukken ontbreken overal op iedere website. Daar zul jij dus zelf zeer inventief voor moeten zijn.
WAT DAN WEL ?
Stel, je wilt graag -> om welke reden ook -> matcha thee drinken. Alles waar je eigenlijk op moet letten, is dat de thee NIET BEWERKT is en GEEN ANDERE TOEVOEGINGEN heeft. Kant en klare zakjes  bevatten ALTIJD bewerkte matcha-> immers -> het moet in zakjes worden verwerkt.  Niks mis mee, maar wil je een goede kwaliteit, kies dan altijd 100% puur poeder, wat je desnoods zelf in een theezakje kunt doen. Wil je echt gaan voor puur, kies dan voor een BIOLOGISCHE matcha poeder. Deze moeten voldoen aan wat strengere eisen dan reguliere teelt.
Zolang jij dus deze twee speerpunten aanhoudt, en de rest van alle commerciële onzin -> al mag jij daar uiteraard TOTAAL ANDERS over denken, you-do-you, het is jouw portemonnee -> overslaat, kun je van een lekker kopje matcha thee genieten. Net zoals je kunt genieten van een kopje groene thee getrokken van 100% biologische groene gedroogde theeblaadjes.
Onthoud met je NUCHTERE VERSTAND, dat matcha thee gewoon niets meer of minder is dan theebladeren, die net als bijvoorbeeld groene theebladeren worden geoogst. Nogmaals -> jij mag geloven in een goed gevoel, en als je daar zoveel geld voor hebt, go-ahead. Maar nu ->  you know. Onthoud, dat je vooral erg veel geld betaalt voor een GEVOEL. Niks meer of minder.
Voorbeeld -> bij webwinkel puur & fit wordt een 100% pure, biologisch gecertificeerde matcha poeder verkocht, wat OP PRECIES DEZELFDE WIJZE als eh…ceremonieel matcha thee wordt geproduceerd. Dus :
– jonge matcha bladeren die eerst gehangen in de schaduw worden gedroogd
– tussen molensteen wordt vermalen
– direct na vermaling wordt verpakt.
Er is één groot verschil : DE PRIJS. Je betaalt voor precies dezelfde matcha waar je dikke knaken voor betaalt bij puur & fit € 14,95 voor 125 gram. Ja, lees het correct -> 125 GRAM. Hoe dat kan ? Puur & fit kiest niet voor commerciële onzin. En haalt geen vellen over de neuzen van de consument. Dus…..jij mag het zeggen. KLIK HIER om te bestellen
Er zijn ook biologisch gecertificeerde gedroogde matcha bladeren verkrijgbaar, die in plaats van vermalen tussen molensteen zijn verknipt in kleinere stukjes, zodat jij daar beter in een theezeef / zakje thee van kunt trekken. Puur & fit heeft er een mooie blend van gemaakt door deze bladeren te mixen met biologisch gecertificeerde gedroogde groene theeblaadjes. Dit is één van mijn persoonlijke favorieten om s’middags te drinken. KLIK HIER om te bestellen

UJI MATCHA DAN ?

Goed, je weet nu vrij veel over de zin en onzin rondom het razend populaire matcha. Daarin ben ik nog iets vergeten, wat ik in deze extra alinea ga uitlichten ; het zogenoemde UJI matcha. Dit “ …keurmerk “ -> wat geen keurmerk is, maar dat terzijde -> zie je regelmatig op verpakkingen voorbij komen. Het betekent, dat de gebruikte matcha in het product afkomstig is uit UJI, een regio in Kyoto, Japan. In deze regio schijnt volgens vele bronnen een “ rijke grond “ te bezitten en heeft “ unieke “ weersomstandigheden waardoor er klaarblijkelijk een soort gouden matcha kan groeien. Ook hier lees je vervolgens dat alles volgens een ritueel wordt geoogst en geproduceerd.
Goed. 😐
En dan nu realistisch.
Te beginnen bij de zelf bedachte keurmerken van heel veel slimme fabrikanten. Er bestaat geen officieel keurmerk voor een UJI MATCHA, simpelweg omdat daar geen enkele reden toe is. Matcha die uit deze streek afkomstig is, is niet per definitie een geheel andere matcha. Van verbouw tot oogst, van oogst tot drogen, van drogen tot verpakken, alles gebeurt precies hetzelfde in UJI als op andere biologische plantages waar matcha wordt verbouwd. Met de uitzondering van een massale productie tot streekgebonden, waar uiteraard kwaliteitsverschillen tussen zitten. Voor meer uitleg verwijs ik je graag door naar mijn eerdere post. Wat zegt dit ? Wel, dat UJI niets meer of minder een matcha thee is wat je als een wat betere kwaliteit kunt beschouwen. Wat NIET zegt, dat het in prijs meteen naar goudprijzen zou moeten stijgen, want die kosten blijven vrijwel gewoon gelijk. Je kunt het vergelijken met bijvoorbeeld kokosolie. Daarin heb je streekgebonden echte zuivere kwaliteit, en massale kwaliteit. Dit kan in kwaliteit dus verschillen, maar in prijs zou dit het hetzelfde moeten blijven, omdat er niet veel anders gebeurt.
Het wordt vooral misbruikt door de industrie om er bakken vol geld aan te verdienen. Ik las op internet de meest sprookjesachtige verhalen, over de ceremoniële verbouw en oogsten, waar jij als consument een bepaald beeld bij krijgt. Het plaatsje UJI is zo bijzonder gemaakt, omdat dit plekje de historische thuisbasis is van matcha. Maar wist jij, dat ALLE thee afkomstig is van precies dezelfde theeplanten als de matcha ?
Groene thee en matcha-thee lijken bijvoorbeeld bijna 1:1 op elkaar doordat ze afkomstig zijn van dezelfde Camellia Sinensis-plant ….. Het is dat je het weet, en realiseert hoe matcha is op-gehypt, om er miljoenen aan te verdienen. Als jij denkt dat dit geld ook bij de boeren in Japan en China terechtkomt, Think again. De industrie is niet gek. Bedenk het zo -> je kunt een stronk broccoli 🥦zo verkopen, of je maakt er een broccoli sausje van, wat 10 x meer oplevert. Zo werkt het nu ook met matcha. En onthoud heel goed, dat jij daar ECHT HEEL ERG VEEL GELD voor betaalt. HEEL VEEL. € 433 euro per kilo wel te verstaan. Daar liggen de gemiddelde kiloprijzen op, van “ ceremoniële UJI matcha “.
Scheelt het dan wat betreft voedingswaarden ?
NEE. 😐
Biologische matcha bevat NET ZOVEEL antioxidanten, vitaminen en mineralen. Want het IS gewoon feitelijk hetzelfde, alleen de prijs is anders. Voorbeeld ;
Een liter “ matcha havermelk “ kost je in de supermarkt € 2,89. Daarvoor krijg je een pak water, waaraan 12% “ haver “ aan is toegevoegd. Meestal worden grondstoffen, zoals haver, gemengd met een bepaalde hoeveelheid water, en vermalen tot een slijmerige massa. ( slurry ) De eiwitten en andere ingrediënten worden in een bepaalde temperatuur geëxtraheerd in een bepaalde tijdsduur. Vervolgens wordt zetmeel in een enzymatische reactie omgezet in suiker, daarna wordt de plantenmelk met industriele centrifuges gescheiden van de plantenvezels. Meestal wordt vervolgens de plantenmelk gehomogeniseerd met olie en vermengd met verschillende ingrediënten , dan verhit, en uiteindelijk gebotteld. Dat zijn dus aardig wat bewerkingsprocessen. En levert het net zo goed suikers op, terwijl er “ no added sugar “ op het pak staat. Verder bevat deze meuk koolzaadolie, en let op -> 0,3% UJI matchapoeder…..en zout en citrusvezel. Ja, je lest het correct ; een luttele 0,3%. Wat dan wettelijk bekeken wel OAT MATCHA mag heten. Het gaat om een kant en klaar matcha drankje. Een glaasje van 200 ml levert je 12,4 gram suikers op. En voor de proteïne-gekkies onder ons, 2,6 gram eiwitten.
Maak je het zelf, dan kost je dit bij elkaar geschat zo’n € 1.40 …. Je maakt zelf je havermelk om te beginnen daarnaast ook nog eens met veel meer VOEDINGSWAARDEN, omdat je veel meer directe haver gebruikt, en je gebruikt ook nog eens veel meer matcha. HOE ? Simpel: giet een liter water in de blender, voeg daar een grote eetlepel biologische matchapoeder / 150 gram biologische havermout, en naar wens 3-4 druppels zuivere stevia karamel aan toe, blenden, en door een kaasdoek uitknijpen. Klaar. Dit drankje kun je ook gewoon opwarmen, of ijskoud met ijsklontjes drinken. En bewaren in de koelkast. En…je hebt dus ook nog eens 10x meer SMAAK en voedingswaarde.
Resumerend ; laat ik voorop stellen, dat IEDEREEN moet doen waar hij / zij zich goed bij voelt, als jij graag honderden euro’s wilt uitbesteden in iets waarin jij heilig gelooft -> DOE het! Maar weet ook de andere kant van deze story. En doe ermee wat je wilt.  ✌️🫶

 

 

 

 

Heb jij matcha al eens geproefd?  Laat je reactie hieronder achter! 

9 Reacties op “Matcha…wat is dat precies?

    • Prijzen liggen tussen de 10-20 euro. Mattison kost ongeveer 16 euro per pot. Warme groet!

  1. Ik gebruik gulia Java matcha van Aman prana. Hier is kokosbloemsuiker aan toegevoegd. Kun je gebruiken als sportdrank en is goed voor je concentratie. Kost 50,00 euro

  2. Ik gebruik Mighty Matcha; een enorme energieboost!
    Ik heb meer energie sinds ik het gebruik, meer opgewekt en voel meer plezier in de dingen die ik doe!
    Elke ochtend een glas is een enorme aanrader.
    Groepjes,
    Elin.

  3. Ik gebruik Mighty Matcha; een enorme energieboost!
    Ik heb meer energie sinds ik het gebruik, meer opgewekt en voel meer plezier in de dingen die ik doe!
    Elke ochtend een glas is een enorme aanrader.
    Groetjes,
    Elin.

  4. Ik ben het sids kort gaan gebruiken.
    Iedere dag een kopje,ipv een glaasje wijn of andere alc versnapering.
    De eerste x even wennen,ik verheugen nuop dezedagelijkse versnapering,die ook nog Goed voor bloedsuiker en gezondheid isdoor veel anti oxidanten

  5. Matcha. Poef. Ik houd zo van bittere, groene thee en matcha. Ik had goede matchapoeder, maar gebruik het niet meer. Ik kreeg heftige hartkloppingen van. Alsof ik 10 kopjes espresso op had. Mij boost het te veel. Maar is wel jammer omdat het zo gezond is.

    • Als je er hartkloppingen van krijgt, lijkt het mij niet zo gezond. Waarschijnlijk door de grotere hoeveelheid cafeïne die in groene thee aanwezig is?
      Dit is gewoon weer zo’n hip drankje waar van alles aan toegeschreven wordt, noch wetenschappelijk onderbouwd. Maar ja, als je daar gevoelig voor bent?!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *