Boekrecensie ” De voedingswijzer” van Juglen Zwaan

Hey Mo!” 

“ Hey Juglen!”

“ Heb je mijn boek al gelezen?  Nee? Ik stuur je hem wel even toe! “

“ Leuk! Die ga ik dan lekker lezen! “

( Drie dagen later…)

PLOF! 

Euh…….” even” lezen???????? Dat gaat hem niet worden….

Want mijn hemel, wat een PIL van een boek. Ik dacht deze wel even tussen al mijn drukte door te gaan lezen, maar toen ik de dikte zag ( 480 pagina’s!) moest ik dit bijstellen. Collega Juglen Zwaan heeft dit keer wel echt een parel afgeleverd. Ik wist dat hij daarmee al een zeer lange tijd ( drie jaar!)  mee bezig was. En daarom was ik dubbel zo nieuwsgierig naar het resultaat. Ik heb ieder vrij uurtje gepakt om het boek te lezen. Een recensie. \

IMG_0734

DE VOEDINGSWIJZER

Dit boek is niet zomaar een boek, of het zoveelste boek op de markt wat gaat over voeding. Het is een overzichtelijke gids over tal van aspecten van groente en fruit, noten, zaden, pitten, vlees, vis, zuivel, peulvruchten, kruiden, oliën. zuivel, dranken ….verzin het en je vindt het terug in dit boekwerk. Daarnaast bevat het een zeer uitgebreide zelfhulpwijzer en is er een hoofdstuk aan bronnen terug te vinden. Dit boek is niet alleen voor de consument zeer geschikt, ook deskundigen en specialisten kunnen veel aan dit naslagwerk hebben in hun professies Het is overzichtelijk, kleurrijk, duidelijk, en goed leesbaar. 

IMG_0735

Wat ik vooral prettig vind is de hardcover ( ik hou van hard covers) en de prachtige vormgeving. Veel is op kleur gemarkeerd waardoor je bepaalde categorieën makkelijk kunt opzoeken. 

Het boek bevat prachtige illustraties. Bij ieder onderwerp kun je op deze manier ook een beeldvorming maken wat ik persoonlijk erg prettig vind. De inleiding is kort, maar krachtig. Het is iets wat ik zelf ook prefereer. Inleidingen die zowat een hoofdstuk in beslag nemen maakt al snel dat een lezer afhaakt. 

Het boek begint met een hoofdstuk met beknopte maar duidelijk geformuleerde informatie over groente en fruit, noten en zaden, peulvruchten, en “ diversen”. Hierin vind je informatie terug van bekende en onbekende voedingsmiddelen, zoals edelgist en eieren, maar ook kruiden en specerijen. Wil je bijvoorbeeld snel wat achtergrondinfo over iets, dan vind je dit absoluut terug in dit boek. Dit scheelt je veel rondjes googlen. Daarnaast vind je veel info over dranken, oliën en vetten,

IMG_0765

Er is een groot deel uitbesteed aan beknopte voedingsleer. Ik kwam veel lesstof in beknopte vorm tegen, zoals heldere en duidelijke uitleg over vetten, eiwitten, koolhydraten. Verder is er een zeer helder en duidelijk beeld gevormd over fytonutriënten in een plantenstoffen wijzer. Het boek is van alle markten thuis. Het bevat bijvoorbeeld ook een handige bewaarwijzer voor het bewaren van voedingsmiddelen. Er is geschreven over voeding  die een ongezonde uitwerking kunnen hebben op ons, maar het klapstuk van het boek vind ik toch wel de zelfhulpwijzer. Ben je verkouden? Dan kun je in deze wijzer opzoeken welke voedingsmiddelen je het beste kunt eten en waarom. De voedingsmiddelen zijn in mooie overzichtelijke schema’s opgesteld waardoor het erg eenvoudig is om op te zoeken. 

IMG_0768

EINDOORDEEL:

Ik ben verrast en enthousiast. Ik verwachtte een informatief boek voor de zoekende consument maar het bleek een compleet naslagwerk wat ook zeer geschikt is voor deskundigen, specialisten en artsen. Ik zal het zeer zeker in de toekomst gaan aanspreken als ik voor artikelen naar achtergrondinformatie zoek. Dit scheelt mij absoluut een hoop zoekwerk op internet. Dankzij de goede onderbouwing ( bronnen zijn aanwezig en traceerbaar) is het boek ook een zeer betrouwbare bron aan informatie. 

Ik ben erg te spreken over de vormgeving. Ik ben daar best gevoelig voor. Voor mij moet een boek EEN BOEK zijn wat je ook echt vast kunt houden en je aandacht volledig opslokt. Dit boek behoort absoluut tot deze categorie. Het boek staat inmiddels naast mijn andere vak-literatuurboeken in mijn boekenkast. Zeer fijn naslagwerk, voor IEDEREEN. 

AANRADER! 

DE VOEDINGSWIJZER van Juglen Zwaan, 44,95. Overal verkrijgbaar, en direct te bestellen via deze bestellink.

IMG_0767

Notificatie: Dit boek is mij gratis toegestuurd voor een recensie. Er zijn geen verdere inkomsten of commerciële doeleinden mee gemoeid. Dit artikel is onafhankelijk geschreven. 

2 Reacties op “Boekrecensie ” De voedingswijzer” van Juglen Zwaan

  1. Je zegt: Het boek is overal verkrijgbaar. Nou, niet in de boekhandel in de straat hoor!

    • Beste Peter
      Er zijn ruim over de 150.000 Nederlandse boektitels beschikbaar in Nederland. Er is geen een boekhandel die dat op voorraad in zijn winkel kan hebben. Daarom hebben alle boekhandels een scherm op hun toonbank waar ze met 1 druk op de knop een titel kunnen bestellen bij een centraal magazijn (Centraal Boekhuis). Je moet er alleen om vragen als je in de boekwinkel staat. Met vr.gr. Fred, de uitgever van dit prachtige naslagwerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *