Geitenmelk uit de supermarkt…net zo goed en gezond als uit de biowinkel?

Ik ben dol op geitenzuivel, met name kwark en yoghurt en natuurlijk kaas. Ik koop dit alleen  biologisch/dynamisch in de biowinkel. Dit doe ik om verschillende redenen. De meeste  biologische geitenzuivel komt om te beginnen uit de streek, en vaak van speciale zorgboerderijen, zoals de Klompehoeve. De zuivel wordt tevens op meest natuurlijkste wijze geproduceerd en niet massaal in fabrieken. Je ondersteunt met je aankoop de goede projecten, je hebt het beste van het beste, en qua smaak is het ook 10 x beter. 

Geitenzuivel wint steeds meer aan populariteit en alles wat populariteit geniet, vinden we ook terug in supermarkten. Geitenzuivel maakt langzaam maar zeker zijn intrede in de supermarkt naast alle gewone ( koemelk) zuivel. Wil je meer lezen over geitenzuivel? KLIK HIER. 

Ik ontvang de laatste tijd steeds meer vragen over geitenzuivel uit de supermarkt. Veel mensen vragen zich terecht af of dit nu wel zoveel gezonder is dan koemelk-zuivel, en of dit hetzelfde is als uit de biowinkels. Want het verschilt nogal in prijs. Ik ben op onderzoek uit gegaan, en kwam in de supermarkt steeds één merk tegen die voor het grootste gedeelte de planken geitenzuivel in het koelschap bekleedden: Betsie’s eigenwijze zuivel. 

IMG_1548

WAT IS BETSIE’S ZUIVEL?

Na wat surfen op internet kwam ik al snel op de officiële website terecht. De geitenboerderij is gevestigd in  Rijkevoort. Op de website valt o.a te lezen, dat de geiten met zorg en liefde worden behandeld, worden gevoerd met maïs, gras en luzerne ( GMO!???) en de boerderij zo’n 2000 geiten telt. Daar houdt de informatie op. Er wordt verder niet gerept over de productie van de melk, en waar dat allemaal naar wordt uitbesteed voor productie. Op de verpakkingen kunnen we dit wel lezen. De zuivel wordt geproduceerd via VECOZUIVEL in Zeewolde. Een naam die we op erg veel andere zuivelproducten tegenkomen in de supermarkt.  Op de website wordt vooral sterk aangehaald dat geitenzuivel een gezond alternatief kan zijn voor koemelk, vanwege de betere verteerbaarheid .( lees mijn artikel voor meer informatie) Verdere google hits vertelden mij, dat deze geitenboerderij wordt gerund door Martien Rongen, en dat de geitenboerderij in 2010 eens is geruimd vanwege de Q-koorts. Omdat ik wat vragen had voor dit artikel heb ik eerst mailcontact gezocht via het contactformulier van Vecozuivel. Daarop kreeg ik geen reactie. Ik besloot er een telefoontje aan te wagen. De mevrouw aan de telefoon kon mij helaas niet helpen, en verzocht mij een mail te sturen (…..) Ik vroeg of er een telefoonnummer was van de geitenboerderij, maar dit was niet aanwezig. Ik ben daarom wat gaan speuren op internet en kwam uiteindelijk bij een telefoonnummer, maar na meerdere keren bellen kreeg ik een voicemail. Mijn vragen waren of het veevoeder vrij was van GMO en of Betsie’s hun melk enkel uitbesteedde aan  Vecozuivel of dat het gaat om massa-productie. Mijn vermoedens zijn dat het veevoeder genetisch is gemanipuleerd en dat Betsie’s aan veel meer fabrieken levert waardoor we kunnen spreken van een massa industrie. Ik heb er dus geen bevestiging op gekregen. Maar gezien de niet-biologische productie lijken mijn vermoedens wel terecht. 

IMG_1547

ANDERE SUPERMARKT-MERKEN

Andere merken die ik tegenkwam waren Melkunie, Den Eelder en GIJS ( Plus en Digros) Melkunie haalt zijn geitenmelk bij een andere bekende in het koelschap: ARLA FOODS BV. Ook hier zien we geen biologische aspecten en kunnen we uitgaan van een massa productie. Melkunie verhit zijn geitenmelk ook hoog ( hooggepasteuriseerd) 

De geitenmelk van Gijs komt van een streek-zuivelboerderij waar ook de melk wordt geproduceerd. De melk komt van geitenboerderij Gijs die wordt gerund door Alexander van der Schans in Hurwenen. De melk wordt geproduceerd op de zuivelboerderij van zijn broer Ernst van der Schans in Velt, en heeft een eigen verpakkingslijn. De melk wordt binnen 24/48 uur verwerkt om de versheid zoveel mogelijk te behouden. Er zijn zo’n 3000 melkgeiten en deze worden 3 x per dag gemolken. Ze hebben verschillende geitenrassen. GIJS gebruikt zo min mogelijk medicijnen en geeft de geiten net als bij Betsie’s maïs en gras, maar ook worteltjes, rode bieten en suikerbieten.  Al dit voedsel komt uit de streek,. Het is onduidelijk, of het gaat om bespoten veevoeder of genetisch gemanipuleerde maïs. Den Eelder tot slot heeft ook een volle geitenmelk in hun assortiment. Den Eelder verkoopt erg veel ambachtelijke zuivelproducten in supermarkten. Het gaat om een familiebedrijf in Well ( Gelderland) Waar zij hun geitenmelk halen is onduidelijk, ik kon niets vinden. Wat opvallend is, is dat Den Eelder hun geitenmelk niet hoog pasteuriseren, en niet standaardiseren. Hierdoor blijft er meer smaak behouden., en heeft de melk een betere textuur. 

IMG_1540

VOL, HALFVOL OF MAGER

Qua geitenmelk heeft Betsie’s geitenmelk zowat als enige een halfvolle geitenmelk-variant. Ook in de biowinkel vinden we voornamelijk volle geitenzuivel, op magere kwark na. Het vetgehalte van volle ( ook biologische) geitenmelk ligt tussen de 3,5 en 4 gram, waarvan verzadigd 2,5 tot 3 gram per 100 ml. Bij halfvolle geitenmelk ligt dit op 1,5 gram per 100 gram, waarvan verzadigd 1 gram. Qua suikers ontlopen volle geitenzuivel-producten elkaar niet van halfvolle of magere. De suikers liggen gemiddeld rond de 3,5 tot 4,5 per 100 ml. 

Dit geldt voor alle geitenzuivel, zowel uit de biowinkel als uit de supermarkt. Qua suikers hoef je dus niet voor halfvol of mager te kiezen, wel is het verstandiger als je iedere dag geitenzuivel gebruikt. De verzadigde vetten blijven dan beter in balans. Overigens: het vetgehalte in geitenmelk kan sterk variëren, omdat het afhankelijk is van het seizoen. Het verschil is echter minimaal, gemiddeld zo’n 0.5 %.

IMG_1549

DE HAMVRAAG: IS GEITENZUIVEL UIT SUPERMARKTEN NET ZO GEZOND ALS UIT DE BIOWINKEL?

Als we puur afgaan op voedingswaarden, dan kunnen we stellen, dat geitenzuivel uit de supermarkt nauwelijks verschilt van de de geitenzuivel uit de biowinkel. Ze leveren vrijwel hetzelfde aan calorieën, vetten, suikers/koolhydraten, eiwitten en zout. Er zit echter WEL een groot verschil in het productieproces, en daarmee automatisch de smaak.  Zoals ik eerder aangaf, halen biowinkels hun geitenzuivel uit de streek. En sowieso uit Nederland. Alhoewel Betsie’s geitenzuivel ook in Nederland bedrijft, worden andere geitenzuivel-producten in de supermarkt en ook toko’s  vaak gehaald vanuit het buitenland. Daar kan het aan van alles stroken tijdens productie en ook is het vaak onduidelijk waar de melk vandaan komt. 

Biologische ( ook biodynamisch) geitenzuivel wordt veelal geproduceerd op zeer kleine schaal, op speciale zorg-boerderijen, of via andere kleine projecten die bijdragen aan een goed samenspel tussen mens, dier en milieu. De producties vinden vaak plaats op de boerderijen zelf en niet via een fabriek of een uitbesteding. Deze kleinschaligheid betekent meer zorg, vakmanschap en kwaliteit. En het belangrijkste: met je aankopen ondersteun je deze prachtige projecten. 

Daarnaast ( maar dat is misschien persoonlijk) is de smaak van biologische geitenzuivel ( streekgebonden) veel beter. Ook is er een 100% garantie dat de geiten niet vreselijk worden behandeld, niet worden gevoerd met GMO veevoeder en vrij kunnen leven. De meeste biologische varianten zijn niet te hoog gepasteuriseerd en niet gestandaardiseerd. Dit heeft een grote invloed op de smaak en de textuur. 

IMG_1543-576x768

Niet-biologische geitenzuivel wordt vaak erg hoog verhit ( pasteurisatie) Dit maakt bacteriën kapot, maar ook erg veel nuttige voedingsstoffen in de melk. Betsie’s halfvolle geitenmelk is bijvoorbeeld hoog verhit. Dit heeft zeker invloed op de smaak, textuur en de kwaliteit van de melk. 

Om de vraag kort te beantwoorden: qua voedingswaarde ontloopt het elkaar nauwelijks tot niet, wel heeft biologisch uit de biowinkel erg veel voordelen voor mens, dier en milieu, en op smaak en textuur.  Het is een keuze die je zelf moet maken.

magere

DUURDER?

De meeste pakken geitenmelk bevatten 750 ml. De prijzen liggen enorm uiteen. In de supermarkt kost een pak volle geitenmelk van Betsie’s bijvoorbeeld 1,35 per pak. Melkunie vraagt 1,49 voor zijn pak geitenmelk. AH zelf vraagt maar liefst 1,75 voor 500 ml. GIJS vraagt 1,49 per 750 ml en Den Eelder vraagt 1,19 per 750 ml.  UTH behandelde geitenmelk ( buiten de koelkast houdbare melk) kost per 500 ml 1.04 en de melk is afkomstig vanuit het buitenland. 

Kijken we naar de gemiddelde prijzen van volle geitenmelk in de biowinkel, dan zien we daar wel wat prijsverschillen. Het biologische merk 3 little goals vraagt voor 500 ml 1,69. Het merk Vliek vraagt hetzelfde voor 500 ml ( 1,69) Biologische UTH houdbare melk is zelfs schrikbarend duurder: voor een liter betaal je in de biowinkel 3,39. 

Resumerend:

Qua voedingswaarden ontlopen de varianten uit de supermarkt de biologische varianten uit de biowinkel niet of nauwelijks. Wel zit er een groot verschil in productie. Biologische geitenzuivel  komt voor 99% uit Nederland en is streekgebonden.Biologische varianten zijn beduidend duurder dan de massa producties uit de supermarkt. Het is een keuze die je zelf moet maken. Ik hou het lekker bij mijn biologische producten uit de biowinkel.

4 Reacties op “Geitenmelk uit de supermarkt…net zo goed en gezond als uit de biowinkel?

  1. Wel jammer dat het artikel nog veel vermoedens en vragen bevat. Zo lijkt t me handig om te weten of het veevoer bij Gijs onbespoten is en de mais niet Gmo. Het is dan eigenlijk nog vroeg om zo’n leverancier te beoordelen.

  2. De biologische geitenmelk en yoghurt bij AH komt ook van Vliek, net als die in de bio-winkel. Die andere dingen probeer ik te vermijden, maar AH is dichterbij en langer open, dus daar ben ik wel blij mee.

  3. Hallo Monique, gisteren geitenmelk van Den Eelder gekocht en die smaakte zo anders als Betsie’s, het was bijna als koemelk. En daarom toch even gezocht en e.e.a. gelezen op je site.

    Ik weet in Zalk een geitenboerderij te vinden (website: geitenboerderij-twiegweerd.nl). Ik reed er vroege elke dag langs en zag vanaf de weg de geiten gemolken worden. Ze melden: “De melk kost 1,20 per liter. Let op: de melk is niet gepasteuriseerd. U krijgt uit veiligheidsoverwegingen het advies om de rauwe melk te pasteuriseren tot tenminste 74 graden Celsius. ”

    Wat is jouw mening over de boerderij, waarschuwing en hun zuivel?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *