Het lekkerste pompoenbrood maak je gemakkelijk, snel en meukvrij!

Ja, we weten het inmiddels toch wel ? Wat ? Nou, dat ik dol ben op pompoen? Dat eet ik niet alleen met huid & haar op, maar ik bak er ook veel mee. Pompoen heeft zoveel voordelen om mee te bakken. Het heeft een lekkere zoete smaak, een zeer fijne textuur en het geeft veel kleur. Ik bak er graag dit heerlijke broodje mee. Ik maak het super-de-super-fast-rapido in de airfryer, maar je kunt dit recept uiteraard ook gebruiken in de oven.

Het is niet alleen lekker , het is ook knetter-gezond, omdat er maar bar weinig ingrediënten in gaan, deze zeer goedkoop zijn en daarom ook een budgetvriendelijk broodje wordt om te maken. Zo gebruik je geen meel, maar….zonnebloempitten, die zelfs biologisch ontzettend goedkoop zijn. Afijn, laat je verrassen door dit heerlijke broodje, die je op ieder moment van de dag kunt op smullen!

 

WAT HEB JE NODIG ?

  • een  middelgrote pompoen, in de schil, in stukken, kort beetgaar gekookt, uitgelekt ( liefst botter-nut fles of kaboucha groene pompoen) goed uitgelekt
  • circa 250 gram zonnebloempitten
  • twee volle kopjes psyllium vezels
  • een flinke scheut appel-cider azijn
  • 15 gram wijnsteen bakpoeder
  • drie / vier eetlepels biologische erythritol ( hoeft niet, wel lekkerder )

 

ZO MAAK JE HET IN DE AIRFRYER :

  1. maal alle ingrediënten in de keukenmachine tot een stevige kneedbare bal, maak er een ronde broodbol van
  2. zet de temperatuur op 185 *C en de tijd op 30 minuten
  3. bak de broodbol 15-20 minuten terwijl je regelmatig even controleert
  4. draai de bol om, en bak verder af.

 

ZO MAAK JE HET IN DE OVEN :

  1. Verwarm de oven voor op 185*c. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de broodbol erop
  2. bak 25 minuten, keer de bol dan om en bak ongeveer 15 minuten

 

Na volledige afkoeling bewaren in een BPA vrije plastic zak in de broodtrommel.

 

TE NAT ?

Velen hebben dit brood meteen gemaakt en ik hoor hier en daar dat het brood te nat blijft. Dit kan, omdat de ene pompoen de ander niet is, en deze meer / minder vocht kan bevatten, maar ook meer inhoud kan hebben. Dat is de natuur 😉 Als je merkt, dat je deeg té vloeibaar blijft, kun je eventueel wat extra psyllium vezel en / of pompoenpittenmeel toevoegen om de massa stevig te maken. Je moet er echt een stevige bal van kunnen maken. Daarnaast adviseer ik je ook, om voor een kaboucha( groene ) pompoen te kiezen of de fles-pompoen ( butternut ) omdat deze een iets steviger vruchtvlees hebben dan bijvoorbeeld de oranje pompoen.

 

Wat ook vaak helpt, is om het brood een dag of twee in een plastic BPA zak te laten rusten in de broodtrommel. Hierdoor wordt het brood ook droger en malser.

 

 

8 Reacties op “Het lekkerste pompoenbrood maak je gemakkelijk, snel en meukvrij!

  1. Hi Monique, wat een leuk recept.. echter een pompoen kan nogal van maat verschillen… kun je aangeven hoeveel gram pompoen (geschild ) alvast dank..
    en ook heel fijn dat er geen meel in het brood zit!

    • jammer, volgende keer beter ? Neem ook mijn tips onder hert recept mee…succes!

  2. Hoi Monique, hoeveel is een kopje? Lees dit vaker in een recept maar weet niet hoeveel dit is. Of gaat het om de Amerikaanse cup?

    • het is losse pols werk, het maakt niets uit om en nabij een koffie kopje vol, of meer of minder

  3. Monique, ik vraag me af of je ook zonnebloempitten voor vogels kunt gebruiken?
    Goed wassen eerst.

  4. Jaaa prima brood! Apart met die “zonnepittenmeel…”:-)

    Ik had nog geblancheerde pompoen (misschien was ’t ook wel zoete aardappel 😉 ) in de vriezer dus ideaal. Heb er wat extra kokosmeel bijgedaan (omdat ik hier lees over dat het brood soms te nat wordt)

    Prima gelukt, smaakt goed!
    Weer eens wat anders (zo zonder ei, boter, melk etc.) – gebakken in de oven & ziet er net zo uit als op ’t plaatjes, helemaal “heppieee” THX

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *